Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A sebhelyesarcú (1932)

2011. február 02. - Santino89

"The World is Yours"

Hogy az eredeti Sebhelyesarcú mennyire korát megelőző film volt, csak az tudja igazán felmérni, aki látott már több '30-as évekbeli gengszterfilmet, például a Közellenséget, vagy A kis cézárt. Persze ettől még nem csoda, hogy ez a majdnem 80 éves film így is porlepte, vagy idejétmúlta, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szórakoztató is egyben.

A szöveg a főcím után nagyon suta és naiv, de valószínűleg a cenzúrabizottságok miatt került bele a kész filmbe. Később is kapunk rendesen a fejünkre, hogy a gengszterek milyen rosszak és gonoszak, csakhogy tudjuk, hol a helyünk. Egyébként a forgatókönyv és a rendezés egyaránt kiváló, a történet egy pillanatra sem ül le, végig pörög, láthatunk rengeteg gyilkosságot, amelyek általában nem csak hangulatosak, de a remek beállításoknak hála emlékezetesek is (például a bowlingos, vagy a fütyörészést se sokan felejtik). Hihetetlen, de még akciójeleneteket is láthatunk, nem is egyet, persze a kor technikai színvonalán. Furcsa azonban, hogy még így sem válnak nevetségessé. Ami naggyá teszi még a filmet, azok a karakterek. Paul Muni ugyan nagyon túlripacskodja a főhős figuráját, aki tulajdonképpen egy gátlástalan tapló, némi vérfertőzéses hajlammal. Ez is furcsa, hogy ez ennyire nyilvánvalóan lejön egy ilyen régi filmből. A huga szintén nem semmi, bár a végső lövöldözésnél teljesen hiteltelenné válik a a karaktere. A jobbkeze Rinaldo szintén emlékezetes figura, pénzdobálásával létrehozott egy gengszter mítoszt. A humor is megjelenik a filmben, Camonte titkárjának hála, aki még a legnagyobb lövöldözések közepette is próbálja ellátni telefonos kötelességeit.

A remek szituációknak és a párbeszédeknek hála egyértelműen A sebhelyesarcú válik a '30-as évek legnagyobb gengszterfilmjévé. A rendező pedig nem volt más, mint Hollywood legsokoldalúbb direktora, a legendás Howard Hawks. És persze mindez nem jöhetett volna létre, ha a film mögött nem egy akkora mogul állt volna, mint Howard Hughes.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása