Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Titánok harca (1981)

2011. április 04. - Santino89

Most akaratlanul is megfizetek azért, amiért ennyi jó filmbe futottam bele az utóbbi időben. Bár talán még mindig jobb nagyon jó és nagyon rossz filmeket nézni, mint közepeseket.

Nem értem, hogy kaphatott az imdb-n ez a film 6.7 csillagot. Nem sok pozitívumot sikerült felfedeznem benne. A trükkökről szól leginkább a Titánok harca, azok pedig nem jók. És senki se jöjjön nekem azzal, hogy persze, mert nagyon régi a film, mert '81-re már elkészítették a Csillagok háborúját, a Birodalom visszavágot, vagy épp a Superman-t, és azokhoz képest siralmas a látványvilág. Stop motion trükköket használtak, amiket én alapvetően nagyon szeretek, és elismerem a beléjük fektetett rengeteg munkát, időt és energiát, de amíg ez tökéletesen elment a '40-es-'50-es évek filmjeiben, az 30 év múlva már cikinek számított. Különben is érezniük kellet volna a készítőknek, hogy meddig mehetnek el, és mikor válnak végleg nevetségessé. Persze, érezhető, hogy hatalmas fejlődés történt a '33-as King Kong óta, de azért akkora mégsem, hogy ne lehessen egyből kiszúrni. A pár évvel később készült Robotzsaruban is használtak stop motion trükköt, de ott egy robot életre keltésére, és nem estek túlzásokba, szóval még csak azt sem mondom, hogy ne lett volna meg a helye abban az évtizedben. De hogy nem így, az biztos. De lehetne még példákat mondani, az egy évvel később készült Conan, a barbárban is tudták, hol a határ. Itt nem. És a legnagyobb gondom még csak nem is a stop motion használatával van, hanem azzal, ahogyan összevágták ezeket a jeleneteket, lásd a Pegazus repkedéseit.

Hagyjuk a trükköket, egyébként is tök fantáziátlan a film, olyan mintha mindent belepakoltak volna az írók, ami épp eszükbe jutott a görög mitológiából. Az istenekben semmi méltóság nincs, az Olümposz nem több a filmben, mint egy ködös terem. Nagyon illúzióromboló. A színészekre se tudok semmi jót mondani. A főszereplő Harry Hamlin nagyon buta fejet vág egész végig, semmi színészi tehetség, vagy karizma nm szorult belé. Burgess Meredith beugrott a Rocky 2 és a 3 között, hogy egy ókori edzőt alakítson. Judi Bowker, mint a gyönyörű Androméda olyannyira jellegtelen, hogy szinte észre se vesszük a filmben. Az idősödő Ursula Andress is itt van, de gyakorlatilag nem több egy statisztánál. Laurence Olivier játssza a nagy Zeuszt, de ő sem mentheti meg a filmet.

És van valami, amit sohasem fogok megbocsájtani a Titánok harcának: az R2-D2 módjára csipogó robotbagoly olyan mértékben ciki, hogy én éreztem kényelmetlenül magam, miközben néztem. Hogy lehet egy ekkora baromságot beletenni egy filmbe?

Mindezek után kíváncsian várom az új verziót, hogyan sikerült, de ennél szerintem csak jobb lehet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.04.04. 21:36:22

no csak várj amíg egyik ismerősöm rátalál a blogodra, lessz ne mulass :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.04.04. 21:47:31

van olyan ember, akinek ez tetszik? :D nehéz elképzelni...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.04.04. 23:47:22

Elolvastam, igaza van a haverodnak, tényleg stop motion mestermű, ez kétségtelen.
De
az is kétségtelen, hogy a '80-as években CSAK erre építeni egy filmet nem lehetett. A King Kong '33-ban okés volt (nagyon is), de itt ez gáz.
És tényleg nem járt el felette az idő, mert már a készítésekor is idejétmúlta volt :D
Nem véletlen, hogy ez a film alig ismert, és ha nem lenne az új feldolgozás, valószínűleg én se akadtam volna rá... tényleg még azt is meg kéne nézni...

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2011.04.06. 12:30:06

Abban igazad van (most találtam rá a blogra, hehehe), hogy CSAK erre építeni filmet nem lehetett akkor (sem már). Nem véletlenül nem készült el a tervezett folytatás, a The Force of The Trojans (majd most, CGI-vel szerintem megcsinálják), hiszen pont a nyolcvanasok elején kezdett bealkonyulni a csak jót akaró főhősöknek. Ez viszont szerintem nem teszi semmissé a készítők szakmai érdemeit, és nem feltétlenül értek egyet azzal az állítással, hogy "alig ismert" a film.
Az animációval kapcsolatban a medúszás véleményemet változatlanul fenntartom. A bagolyról ritkán nyilatkozom, most sem teszem.
A Pegazus repkedése tényleg nem a legjobbra sikeredett. Talán elfogultságom miatt, de nekem a reptetését megelőző lasszózása ezt valahogy feledteti; ilyen fasza lasszózást a Mighty Joe Youngban (’49) meg a Valley of Gwangiban (’69) csináltak csak élőszereplővel kombinált húszcentis bábbal; se előtte, se utána nem.
Nekem még nem jutott eszembe az, hogy a Poszeidónt játszó Jack Gwillimet főszereplőnek tituláljam. Számomra Harry Hamlin (Peszeusz) marad a főszereplő, aki telitalálat egy ilyen filmhez ahhoz képest, hogy még az MGM-es döntés előtt sokan Schwarzeneggert (imádom) javasolták volna a főszerepre. Tudom, hogy semmit nem tesz hozzá a film érdemeihez, csupán érdekes és pikáns infó, hogy Hamlin úgy bezsákolt a forgatás idején Ursula Andressnek, hogy még gyerekük is született :)) Mindegy, én tízezem ezt a filmet, te nem; ember legyen a talpán, aki igazságot tesz.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2011.04.06. 12:32:51

(Mindenesetre ha ebben a szimpla filmnaplóban akad olyan hozzászóló, aki szeretne vitatkozni velem, én szívesen és felkészülten várom a véleményeket. Filmekről dumálni király.)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.04.06. 20:08:29

Tudom, hogy mennyi hihetetlen munka ezek a stop motion filmek, és tetszenek is. Itt szerintem túlzásba estek, és sokkal többet vállaltak be, mint amennyit kellett volna. Elismerem a trükkmesterek érdemeit, nem is őket kritizáltam.

Tök igazad van, ha nekem tetszene ez a film, én is mélyen hallgatnék a robotbagolyról :D
És tényleg! A Mighty Joe Young... Azon gondolkodtam a jelenet alatt, hogy én ilyet már egyszer láttam, hogy lasszóval fognak be egy stop motion állatot, de az istennek nem jutott eszembe, hogy hol. Na látod az a film például nekem nagyon tetszett. Nagyon jók voltak a trükkök, jól mentek a korhoz, a sztorija meg aranyos és izgalmas volt (az árvás jelenetet nehéz feledni.) A '33-as King Kongra sem véletlen hivatkoztam ennyiszer.

A neveket valamiért, összekevertem, sorry, mindjárt javítom.
Ursula Andress még ilyen öregecskén is jócsaj volt, bár alig szerepelt, de mindenképpen érdekes sztori :D

Filmekről dumálni persze, hogy király, csak azt nem szeretem annyira, ha valaki egyből úgy kezdi, hogy adjak forrást, meg linket a véleményemhez, amikor két poszttal korábban részletesen kifejtettem azt.

Bekönyvjelzőztem közben a blogodat, nagyon érdekesnek tűnik, majd ha lesz kis időm, mindenképpen átolvasgatom.

A lényeg. Szerintem azt te is beláthatod, hogy ez a film a trükkökre épít. A trükkök benne valóban szépen kimunkáltak (ezt le is írtam), de ami tökéletesen működött a Mighty Joe Youngban, az 30 év múlva a Csillagok háborúja korában már nem.
És akkor már nincs is olyan messze az álláspontunk.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2011.04.06. 21:47:38

Én is a tiédet :D hogy is mondták a Casablancában, elfelejtettem... :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.04.06. 22:03:47

"- Miért záratja be ezt a helyet?
- Még kérdezi? Felháborító, hogy itt tiltott szerencsejáték folyik.
- Itt a nyereménye!
- Köszönöm, barátom!"

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.24. 06:56:01

hát öregem, te nagyon bal lábbal kelhettél amikor ezt a filmet nézted, és nagyon igazságtalan vagy vele, szinte semmivel nem értek egyet abból amit itt írsz

valami olyan szarra készítettem fel magam, mert tényleg csak azt hallottam mennyire elavult, mennyire ósdi, errefel kaptam egy tök izgalmas, végig szórakoztató, és hihetetlenül látványos filmet

te azért írtad két éve hogy szar, mert a mostani filmekhez hasonlítottad, én viszont most előtte megnéztem 8 NYOLC Harryhausen filmet mire eljutottam ideáig

azt hiszed ebben sok a trükk? szerintem pont hogy nem, tökre érezték, mikor kell igazi lovat mutatni, mikor kell stop motiont, Calis is a közelieknél maszkos színész és csak távol stop motion

nézzed csak meg a Tigris Szemét, na abban sok a trükk, itt még a bevetítéssel se volt gondom, nagyon látszik a 15 milla a filmen, hogy nem nevetséges színészek vannak benne, hanem olyanok akiknek van nevük

és neked akkor az Arany Utazás se fog tetszeni mert abban is sokkal több trükk van mint itt

a film nem fantáziátlan, ahogy Perszeusz mondáját feldolgozták az teljesen elfogadható, a színészekkel sincs semmi baj, jó ez a Hamlin elég bután néz az tény, de nem butábban mint Hamil a Csillagok Háborújában, lehet nem véletlenül hasonló a nevük

az Andromédát játszó csaj egyáltalán nem jellegtelen, egy éteri szépség, az egyik leggyönyörűbb csaj akit az utóbbi időben filmben láttam, én nagyon is észrevettem, hülye volt ez a Hamlin ha Ursulának zsákolt be

a trükkök terén nálam a két fejű kutya volt a legszarabb, hovatovább oda az teljesen felesleges volt, de a Medúza atom állatt jelenet volt és még izgalmas is, a Skorpiós jelenet is egész lehengerlő volt, és most tudod hogy Stop Motion? és a Supermanben is látszik hogy eb van vetítve, ha jól van megcsinálva nem zavar

itt a stop motionös recegésnek nyoma sincs, bár Calist nem értem minek kellett megcsinálni stop motionnel, de a Pegazus repkedése szerintem totálisan jó lett - megint csak Szinbádot ajánlok, vagy Aranygyapjút és akkor majd értékeled :D

a fém bagoly meg a legjobb jóság az egész filmben, nekem annyira tetszett, simán lehet rajta röhögni és illeszkedik az egész fantasys miliőbe, - az meg hogy R2D2-t nyúlták vele? még ha igaz is kurvára nem érdekel, mert mindig is egy fém kalapáccsal agyon akartam verni azt az idegesítő droidot :D

de ez a bagoly ez telitalálat volt, ehhez képest a feldolgozás egy rakás szar

örülök neki, hogy ilyen meglepetést okozott ez a film, mert mégiscsak jó szájízzel zártam a Harryhausen maratont :D

te meg szerintem majd nézd újra alkalomadtán, azóta eltelt két és fél év, túl vagy a Star Treken is, lehet más szemmel nézel rá, de ilyet írni, hogy semmi méltóság nincs az istenekben? (tök korrektek voltak), vagy hogy az olimposz csupán egy ködös terem (mi legyen ennél több egy filmben, ahol az isteneknek csak mellékszerep jutott) szerintem nem voltál passzban amikor ezt nézted

és már volt értelme megnézni a Rockykat, mert milyen jó volt az öreg szerepe is

Oldfan 2013.09.24. 21:12:17

Kellemes mozi volt ez anno, amit direkt úgy terveztek meg, hogy családi szórakozás lehessen. Harry apó pedig talán a itt hozta a legjobb formáját a stop motion technikában. A régi filmes iskola egy utolsó nekibuzdulása. Ők is tudták, az idő túllépett rajtuk és szépen akartak búcsúzni. Szerintem sikerült nekik. Persze, hogy nem a filmművészet csúcsa jött létre, még fantasy moziból is akad jobb. A színészeknek igazából nincs mit eljátszani, mert nem dráma ez, szerencsére. Mintha elfelejtetted volna, hogy ez MESE, csak éppen modernebb köntösben. De nem ám a mai modernséget alapul véve, még ifjúsági korosztályban sem. A hősök itt még nem köpnek a padlóra, nem csípik popón a hősnőt és nem beszólásokkal operálnak...:)
Létezett egy ilyen világ is.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.24. 22:35:18

@scal: Félreérted a dolgot.

Itt egészen egyszerűen arról van szó, hogy teljesen más szemszögből ültünk le nézni ezt a filmet. Én látni akartam valami kalandos görögös, mitológiás mesét olyan 80-as évek stílusban. Természetesen tudtam már ekkor, ki az a Harryhausen, viszont a munkásságát csak akkor ismertem meg. Na ilyen szemszögből nézve ez a film nem volt jó, mert (lásd a fenti bővebb kifejtést). Szóval ez a film egy akkor csúcsmozihoz (Excalibur, Conan, Birodalom visszavág, de most már mondhatjuk akár a Krull bolygót is) egy rémesen elavult film, és a korábban privátban tárgyalt Harryhausen betegségeket is magán hordozza. Ennek ellenére később folytattam az ismerkedést a munkásságával, és a '60-as évekbeli filmeket a maguk korához, kontextusához képest élvezetesebbnek találtam, mint a Titánok harcát.

Na most. Te úgy ültél neki, hogy már végigmásztál egy rakás szaron, mire idáig eljutottál. És lehet, hogy a Tigris szeméhez képest ez sokkal jobb. Azt pont nem láttam, de az elmondásod alapján elhiszem neked. Mert te úgy ültél le, hogy valami elképesztő szart kapsz a nyakadba, és jobb lett, mint vártál. Az én helyemben lehet te sem adnál erre 7 pontot, hanem mondjuk csak 6-ot. De még az is lehet, hogy csak 5-öt. És lehet, hogy a korábbi filmekhez képest sokkal jobban sikerült ez bizonyos szempontokból. De az is igaz, hogy egy olyan korban készült, amikor erre már senki sem volt kíváncsi.

Az aranybagolyról meg nem nyitok vitát :D

@Oldfan:
"A hősök itt még nem köpnek a padlóra, nem csípik popón a hősnőt és nem beszólásokkal operálnak...:)"

Pedig mennyivel jobb lenne :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.25. 02:10:04

@Santino89: igen erre én is rájöttem közben, még a 8-ason is elgondolkoztam, de azért volt ami nekem se tetszett, ont nem azok amik neked nem :D Azonban ha valami 41 millát termel akkor mégiscsak tetszhetett az embereknek én eddig abban a hiszemben éltem, hogy ez valami oltári nagy bukás volt. Egész egyszerűen eljárt fölötte az idő, de ugyanakkor semmi szégyellnivalója nincs.

Nekem kell egy aranybagoly. :)

Oldfan 2013.09.25. 14:49:24

Nem vitás, technikailag már a megjelenése idején túllépett rajta az idő. Szerintem a sikerét pont az hozta, amit Santino kárhoztat. Harryhausen munkája tükrözi, hogy mesterségbeli tudással, aprólékos munkával, ötletekkel milyen ügyes megoldásokat lehet beépíteni egy moziba. Engem a csehszlovák Karel Zeman szinte házi barkácsolású filmjeire emlékeztet. Azokban szintén az emberi találékonyság adta az igazi erőt.

Santino: Nem, nekem egy mitológiai hős legyen gentlemen, minden veszély közepette. Sőt, akkor különösen, elvégre azért hérosz.
Aranybagoly témában tényleg kár volna vitázni. Enyhe koppintás volta ellenére is a film leginkább eltalált figurája. És kifejezetten jól játszott, jobban, mint Hamlin...:)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.25. 20:13:01

@Oldfan: Miért kéne egy mitológiai hősnek gentlemannek lennie? Legjobb tudomásom szerint sosem voltak azok, elég csak a két legközismertebb nevet Héraklészt, meg Akhilleuszt megemlítenem példaként.

Nem tudom Scal eddig miért nem linkelte be a sokkal, megértőbb, részletesebb, tájékozottabb cikket ebben a témában: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=13&m=07&entry=entry130705-174437

@scal: Te meg légy boldog a baglyoddal, szép pár lesztek :D

Oldfan 2013.09.25. 20:53:18

@Santino89: NEKEM legyen gentleman....:)
A görögök hősei olyanok, mint a kitalálóik voltak. Jó róluk olvasni, de szomszédnak nem kellenének.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.25. 22:07:45

@Santino89: azért mert majd azokat szépen átpaterolom ide, meg mert szuper szerény vagyok :D mint azt tudjuk jól

Akhielleusz egy farok volt, de Héraklészről én még nem láttam valami űberburtál ábrázolást, majd talán most Rockkal

tegnap megnéztem a Titánok Haragját is, és basszus beletették a baglyot :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.26. 06:05:17

@scal: A remake-ben is benne van, a legjobb poén a filmben, ahogy a sarokba vágják "ez itt marad" Vagy valami ilyesmi.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.26. 06:22:40

@Santino89: ott értelemszerűen nem ettem sézre, de szerintem majd most kénytelen leszek megnézni azt is, itt lényegesen több szerepe volt, az Őrült Hephaisztos beszélt hozzá, és a bagoly adta neki a parancsokat :D
süti beállítások módosítása