Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Alfie (1966)

2011. július 03. - Santino89

Az új Alfie világszerte megbukott, a nézőket nem érdekelte, a kritikusok pedig élből utálták. Nekem semmi gondom nem volt ezzel a filmmel, sőt kifejezetten tetszett. Végre egy film, ami a férfiak szemszögéből mutatja be a szingli életmódot a sok szex és New Yorkos hülyeség után. Persze ez is okozta a vesztét, mert a férfi nézőket a moziban nem ezek a témák érdeklik, hanem inkább az akciók.

A régi Alfie ellenben hatalmas sikert aratott, sőt sok tekintetben újító is volt a maga idejében, nemigen fordult elő például, hogy a főszereplő folyamatosan kiszóljon a nézőknek a jelenetek közben. A szexuális szabadosság is igen erőteljesen megjelent, ma pedig kiváló korrajzot mutat nekünk a '60-as évek Londonjáról. Sajnos az Alfie ma már ennyiben ki is merül. A Michael Caine alakította főhőssel nem lehet azonosulni: bár nem mondhatnám, hogy kifejezetten szemét lenne a nőkkel, hisz sosem veri át őket, mindvégig önmaga marad, és ezt vállalja is, azért mégiscsak elég csúnyán bánik el mindegyikkel. Néha mintha pislákolnának benne érzelmek, de olyankor a lehető leggyorsabban elhessegeti őket magától. Jude Law Alfie-ja ennél jóval szerethetőbb karakter volt, persze erre is lehet azt mondani, hogy elhollywoodizálták, de a film élvezeti értékéhez ez jelentősen hozzátett. Ahogy a nők is borzalmasan haloványak ebben a régi változatban. Egyébként meglepő, mennyi mindenben hasonlít a két verzió, azt hittem ennél jóval kevesebb közös pontot fogok találni.

Mindenesetre az Alfie megér egy megnézést, már csak a hangulata miatt is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.01. 05:16:26

Ez kérem egy zseniális film. Úgy mondom, hogy nem utálom a Dzsudlávos újrát se, ebben inkább az a durva, hogy 50 év alatt a BULÁK SEMMIT nem változtak. Ugyanazok a problémák, ugyanazok a bajok, szar kapcsolatok, bizalmatlanság, megcsalás és satöbbi.

Soren Kirkegaard írja a Csábító naplójában észrevételeit a nőkről, és egy kiüresedett élvhajhász hedonista geciről. Pedig az nem tegnap volt 1750-ben, és már akkor is ugyanezek a problémák jöttek elő, újra és újra. Sikítson ha valaki olvasta volna :D

Ráadásul az ember azt hinné kap egy könnyed szatírát a Londoni csajozásról, hát nagy büdös francokat. Alfie egy gigolo, de a lúzerebb fajta, az első nőt sikerül felcsinálnia, és nem veszi észre valójában mennyire boldog, mert a kibaszott szabadsága fontosabb - mint a legtöbb csávónak - meg a haja, az öltönye, a kocsija, és a szaros állása, ami retekszar. Totál ki van égve ez a csávó, él bele a vakvilágba, egy felelőtlen hülye, aki észre se veszi, hogy elmegy mellette az élet, és egy szép napon azt kapja az arcába, hogy túl öreg, és nem kell már kúrni se. Ráadásul a csajok fele tipikus hétköznapi nő, vannak kifejezetten rusnyák is. De a legdurvább, hogy Alfie mit veszít, a lelkét. A gyereke lassan meg sem ismeri, a másikat meg kell ölnie. A barátait ellenségeivé teszi, egyik tré melóból a másikba úszik, és még az egészsége is rámegy. És azok a hipokrita szövegek amiket nyomat.

És ahogy a filmet megcsinálták. Caine 90%-ban pofázik a közönséghez, esküszöm megfordult a fejemben, hogy Woody bizony innen vette az ötletet az Annie Hallhoz - elvégre az is valami hasonló, csak intellektuálisabb. Azok a be és kiszólások, kacsintások, pl. mikor az elején megkérdi, hogy biztos arra számítunk jön a Blády főcím, hát nem :D

És tessék eredeti nyelven nézni, mert ez az akcent eleve élvezetet okoz. Anno Caine koma dúskálhatott a nőkben, tuti döglöttek utána.

Nem mondom, a filmben van pár kisebb unalmasabb rész, de egyáltalán nem öregedett rosszul a film, kár hogy ma már fele ennyi eredetiség nem szorul a legtöbbe. Caine ifjúkorának egyik ékköve.
süti beállítások módosítása