Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Oscar (1967, 1991)

2011. november 24. - Santino89

Louis De Funes filmjei közül, most érkeztem el az Oscar-hoz, amelyet pár évvel ezelőtt láttam Szilveszterkor, így ez volt a leginkább friss élményem az ő mozijai közül. Ahogy nézegetem az utóbbi időben az alakításait, úgy elég egyértelműen kitűnik, hogy az Oscar számít az életmű egyik vitathatatlan csúcspontjának. Funes nem csak filmekben, hanem a színpadon is előszeretettel játszott, és hatalmas sikereket ért el az Oscar című darabbal, amelyet végül hála istennek mozgóképre is átdolgoztak, így megmaradt az utókornak. Két szempontból rendkívül kimagasló ez a mozi: egyrészt az elképesztően csavaros, fordulatos, és ellenállhatatlanul vicces forgatókönyv miatt, ami tényleg annyira jó, hogy nem is nagyon tudnám így hirtelen bármelyik másik vígjátékhoz hasonlítani. Másrészt viszont Funes élete talán legintenzívebb, leghumorosabb alakítását nyújtja, az első perctől az utolsóig 110%-on pörög. Ha valaki megnézi az Oscart, utána már egy pillanatig nem fog azon csodálkozni, hogy Funes miért halt meg már 69 éves korában.

Alapvetően hánynom kéne már az ötlettől is, hogy az amerikaiak hogyan merészelnek hozzányúlni Louis De Funes tán legjobb filmjéhez, és elképesztően hülye ötletnek tartanám, hogy Funest pont Sylvester Stallone-val próbálják helyettesíteni. Mégis, a magyar televíziózásnak hála sokkal többen ismerik az amcsi verziót, hisz évente többször is leadják, és mindig elég szép nézettséggel. Ez pedig nem véletlen. Az eredeti sztori zseniális fordulatait többnyire érintetlenül hagyták, viszont áthelyezték a sztorit a '30-as évek gengsztervilágába, és 100%-osan kihasználták az ebben rejlő humorforrásokat. Stallone valóban nem léphet Funes nyomába (bár nyilván az öreg Louis se tudná ugyanolyan hitelesen eljátszani Rambo-t, vagy Rocky-t), de még így is megmutatja nekünk egy teljesen új arcát, elképesztő sármmal és humorral alakítja a javulni vágyó gengszterfőnököt. A jelentősen más környezet mellé rengeteg új poént, új karaktert írtak (lásd: nyelvészprofesszor) a sztoriba, de az esszenciális lényeget érintetlenül hagyták, így a Stallone féle Oscar önmagában egy kultikus remekművé vált, bármekkora hátrányból is indult. A slussszpoén pedig az, hogy az USA-ban megbukott a film, az amcsik nem értékelték ezt a jófajta európai humort, így hiába mutatta meg nekünk Stallone egy teljesen új oldalát, komikusi karrierjének ezzel vége is szakadt, pedig születhettek volna még ebből kiváló filmek.

Mindent összevetve az amúgy is zseniális, felülmúlhatatlannak tűnő Funes moziból a létező legjobb fajta remake-t sikerült kihozni, amilyen nagyon ritkán fordult elő a filmtörténelemben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.11.24. 23:39:37

de hülye vagy te vazzeg "(bár nyilván az öreg Louis se tudná ugyanolyan hitelesen eljátszani Rambo-t, vagy Rocky-t)"

ezen öt percig röhögtem, le a kalappal

nekem amúgy a megőrülős jelenet tetszik, amikor vagdossa le a nyelvét különféle módozatokon

nanana, és az Állj, vagy lő a mamám!?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.11.25. 01:47:43

@scal: :D örülök, hogy örülsz :D

amúgy a megőrülős jelenet az zseniális, a pattanásoktól kezdve egészen a legvégső meglepett fejekig :D

Az Állj, vagy lő a mamámra úgy emlékszem, hogy egy vérciki film volt (csakúgy, mint az Énekes izompacsirta). Azért lássuk be, bármekkora zseni is volt Funes, azért egy jó forgatókönyvre neki is szüksége volt, Sly bácsira pedig ez fokozottan igaz. Szerintem az Oscarral bebizonyította, hogy volt benne potenciál ilyen szerepekre is, csak szarul alakultak a dolgok.

Amúgy semmi ellenvetés, meg kifogás? mi van veled, haver, öregszel? :P

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.11.26. 12:01:06

Nem, most ez korrekt volt, amivel egyetértek, azt nem szapulom, csak lájkolom :D

Az Állj vagy lő a mamámmal csak arra akartam célozni, hogy volt ott Stallonének több vígjátéka is, mint Schwarzinak, csak hát suszter maradj a kaptafánál.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.11.26. 13:37:46

Persze, volt neki több is, de amíg Schwarzi vígjátékai sikeresek voltak (az Ikrek közel 300 milliót hozott a '80-as években), addig Stallone vígjátékai nem. Pedig az Oscarral bebizonyította, hogy volt benne komikusi véna is rendesen.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.01.19. 19:59:23

Hadd csatlakozzak én is a méltatáshoz.
Az eredetit gyerekként láttam, és évtizedeken át emlékeztem,anélkül, hogy újranézhettem volna. Egész a DVD-kiadásig.
Haumann Péter hangja... meg ahogy hegedül a nyelvén Funes... páratlan.

De ezt eddig semmi.
Ami számomra egészen megfoghatatlan, és semmihez sem hasonlítható, az a következő.
Ha valaki mesélne nekem az 1991-es Oscarról, illetve simán ismertetné a tényeket - kik, hogy, merre, mikor, stb. -, akkor látatlanban azt mondanám: na, ez lehet a világ legrosszabb filmje. Sőt, szégyen, hogy engedhettek az égiek ilyen szentségtörtést!
És mégis, azaz mégsem.
Megmagyarázhatatlan, de Stallonéék műve nem egy nézhetetlen hulladék, hanem ellenkezőleg,szerintem az egyik legjobban sikerült, legjobban megcsinált, legkonzisztensebben összeálló hollywoodi vígjáték, amit csak ismerek.
Ha egy másik Funes-rajongónak, aki utóbbit nem látta, el kellene ezt mondanom, pironkodnék, mert tudnám, hogy képtelen volnék meggyőzni őt róla. Pedig így van.
Szóval az 1991-est is amióta láttam, szinten ugyanúgy szeretem, mint a másikat. Nem is gondolok rá úgy,hogy remake volna, hogy bármi köze volna egymáshoz a kettőnek. Ez így jó, az meg úgy. Ahogy vannak.
(Az amerikai sikeréhez azért hozzájárul a ragyogó szinkron is.)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.01.19. 22:17:11

@wmitty: Igen, ez szerintem példa nélkül álló, és körülbelül lehetetlen, ami ezzel a két filmmel történt. A szinkron meg mindkét filmnél nagyon ütős.
süti beállítások módosítása