Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szebb holnap 3 - Szerelem és halál Saigonban

2012. január 15. - Santino89

A hongkongi szuperpáros, a rendező John Woo, és a producer Tsui Hark, akik közösen készítették el az akkori hongkongi akciófilmek legjobb darabjait (a Szebb holnap 1-2-t és A bérgyilkost) útjai különváltak a Szebb holnap 3. része előtt. Konfliktusoktól eddig sem mentes, ám gyümölcsöző kapcsolatuk véget ért, mert teljesen más hangvételű filmben gondolkodtak. Azt tudták, hogy előzményfilmet akarnak készíteni, azt is, hogy a vietnami háború idején kell játszódnia az eseményeknek, azonban gyakorlatilag semmi másban nem értettek egyet. Ennek köszönhetően külön-külön elkészítették a saját verziójukat a vietnami háborúba keveredett hongkongi fiatalokról.
Prequelnek, más néven előzményfilmnek sajnos elég gyenge a Szerelem és halál Saigonban. Teljesen hiányzik a Szebb holnap hangulata, Chow Yun Fat-on kívül senki sem bukkan fel az emblematikus szereplők közül; nincs se Ho, se Kit, Kenről se esik egy árva szó sem, sőt még az emlékezetes zenei témát is teljesen lecserélték, és ezen az sem segít, hogy pár rövidke másodpercre mégis felcsendül a jól ismert melódia. Ráadásul még a Szebb holnapban elmesélt vizeletivós jelenet sincs benne a filmben, pedig arra jogosan tarthattak volna igényt a rajongók. John Woo vietnami filmjében, a Golyó a fejben viszont, - igaz kicsit másként - de bemutatják ezt az emlékezetes sztorit. Amiért a Szebb holnap 3 mégis prequelnek tekinthető, az tulajdonképpen annyi, hogy bemutatják miből lesz a Chow Yun Fat, azonban etéren sem mutattak túl nagy fantáziát az alkotók, a válasz ugyanis mindössze ennyi: egy nő miatt.

Egy nő miatt, aki  megtanítja lőni, illetve tőle kapja a híres kabátját is, és persze miatta válik ilyen magányos farkassá. Az amerikai film noirokból már jól ismert végzet asszonyát Anita Mui alakítja, akivel mindössze annyi a gond, hogy nem elég szép erre a szerepre, bár még mindig jobb, mintha egy törékeny virágszálat szerepeltettek volna, ugyanis személyében egy valódi akcióhősnőt ismerhetünk meg, ami eddig nemigen volt jellemző a heroic bloodshed világára. Woo filmjeiben a nők mindig jó szándékúak, naivak, és mindig a háttérben maradnak. A Szebb holnap 3-ban ezzel teljesen ellentétben Kitty Chow az egész sztori legerősebb karaktere, végig ő irányítja az eseményeket. Ennek köszönhetően ezúttal nem a barátság, vagy a becsület, hanem a szerelem a fő motiváció hőseink számára. Előbb ugyanis egy klasszikus szerelmi három-, majd később négyszög alakul ki. A történet fő gonosza is különbözik a Woo-tól megszokott ábrázolástól, ugyanis jóval karakteresebb gonosztevőt láthatunk, de igazán választhattak volna jobb színészt is erre a szerepre. A főhős természetesen ezúttal is Chow Yun Fat, aki szokás szerint most is hozza a tőle elvárt színvonalat zöldfülű autószerelőként.
A sztori jellegéből adódóan sokkal több a szétzenélt melodráma, mint a kőkemény akciójelenet, a közhelyes dialógusokkal sem spórolnak, viszont szerencsére nincsenek olyan egyértelmű forgatókönyvírói bakik, mint a Szebb holnap 2-ben és A bérgyilkosban. A rendezőnek, Tsui Harknak egyébként remek vizuális érzéke van, kiváló beállításokat láthatunk a filmben, de sajnos az akciókhoz közel sem értett annyira, mint John Woo, hiába dolgozott szemmel láthatóan jóval nagyobb költségvetésből. Na nem mintha rosszak lennének ezek az akciójelenetek, de nem is olyan lélegzetelállítóak, mint Woo-nál. A drámai jelenetekről is csak hasonlóakat tudok leírni. A happy end természetesen most is elmarad, és hiába próbálják szívszaggatóan ábrázolni, egyszerűen nincs meg az az átütő hatása az egésznek, mint John Woo jeleneteiben. Ezen pedig az sem segít, hogy a vietnami háborút tulajdonképpen csak puszta háttérként, vagy ürügyként ábrázolják, igazi szerepe tulajdonképpen nincs. Leginkább egyfajta lemondó, melankolikus hangulatú a film, ezt szerencsére sikerült megfelelően átadnia a rendezőnek.
Összességében a Szerelem és halál Saigonban nem egy kiemelkedő darabja a hősies vérontás hongkongi műfajának, de egy próbát mindenképpen érdemes vele tenni, már csak a gyönyörű betétdal és a Star Wars zenéjének kínos lenyúlása miatt is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása