Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Metró (1985)

2012. január 23. - Santino89

Miután Besson 24 évesen az Élethalálharc című poszt-apokaliptikus, rendkívül alacsony költségvetésű, ám annál ötletesebb filmjével nagy feltűnést keltett, így következő moziját a Metró-t már profi stábbal, nagy költségvetéssel, és kiváló színészekkel készíthette el.

És valahogy úgy gondolom, hogy ez volt a Metró kiindulópontja, hogy Besson, mint kezdő rendező végre játszhatott kedvére. Kipróbálhatta, hogyan fordul, hogyan mozog a kamera, mit lehet kezdeni Eric Serra hangulatos aláfestő zenéjével, milyen karaktereket skiccelhet fel a vászonra, mennyire tud jó párbeszédeket írni, drámai hatást kelthet-e a nézőben. Ennél fogva rendkívül öncélúnak tűnik az egész alkotás, tulajdonképpen önmagáért készült, illetve a rendező okulásáért, és nem a miénkért. Félreértés ne essék, Bessonon már ekkoriban is érezni lehetett, hogy mekkora tehetség, a legtöbb rutinos rendezőnek a becsületére válna mindaz, amivel ő itt még csak kísérletezik.

Rengeteg pozitívuma van a Metrónak, mert Besson szárnypróbálgatása nagyrészt sikeresnek bizonyult. A Metró tele van kreatív ötletekkel: ilyen már a három idézet rögtön az elején, és ilyenek a különc metrólakók is. Besson későbbi filmjeiben is általában különcök állnak a középpontban (Nagy kékség, Leon, a profi, Jeanne D'Arc), de ebben a moziban gyakorlatilag csak és kizárólag ilyenek szerepelnek. A hatalmasra gyúrt néger, a görkorcsolyás tolvaj, vagy a két rendőr, Batman és Robin (igen) figurája egyáltalán nem mindennaposak. És akkor még a két főszereplőről egy szót sem ejtettünk: Christophe Lamber sárga hajával játssza a furcsa, de mégis karizmatikus főhőst, de elhalványul Isabelle Adjani mellett, aki hatalmas szemeivel, finom vonásaival és érzékenységével minket is teljesen elvarázsol, ráadásul ő az egyetlen, aki kapott némi háttértörténetet is. Besson írt a két főszereplőnek néhány egészen jó párbeszédet is, kár hogy a szimpátián kívül semmit nem érzünk a Lambert játszotta karakter kapcsán. Mellettük még szerepel a Csendőr filmekből ismerős Michel Galabru, és névtelen dobosként Jean Reno is.

Történetről nem nagyon beszélhetünk a Metró esetében, olyannyira papírvékony. Jobb-rosszabb epizódok váltják egymást, melyekben néha a szerelem, máskor meg az akciófilmes üldözések kerülnek középpontba. Ezek egyébként a korhoz képest fantasztikusan jól sikerültek a kezdő autós üldözést érdemes összehasonlítani bármely más '80-as évekbeli akciómóka hasonló jelenetével.

Viszont nagy hiányossága a Metrónak, hogy nem igazán lehet együtt érezni senkivel, és csak a karakterek köthetnek le minket ideig-óráig. Illetve még talán az is, ahogy figyeljük Besson-t, akinek az igazi remekművei még csak később jöttek. De aki kedveli őt, annak mindenképpen érdemes tennie egy próbát a Metróval.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

field64 (törölt) 2012.01.23. 20:50:05

Hát igen, Isabelle Adjaniba egy ideje teljesen belebolondultam, több filmje is megtekintésre vár a gyűjteményemben, Christopher Lambert viszont számomra ritka unalmas színész, kb. mint Hugh Grant.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.01.23. 22:07:44

A magam részéről szeretem Lambert-et, de lehet, hogy csak azért, mert a Hegylakón nőttem fel. Nem tartom jó színésznek, de szerintem van egyfajta kisugárzása a filmeken, és hiteles ezekben a "freak" szerepekben. Egy Thomas Jane nevű színész pl a kiköpött mása, de benne pont ezt a plusz nincs meg.
Hugh Grant pedig csak egy uncsi szépfiú.

Adjanit mindig is szerettem, kicsit Sophie Marceau-ra emlékezet, bár még nem sok filmben láttam, de ha igen, akkor mindig egy élmény volt.

field64 (törölt) 2012.01.23. 22:36:13

Isabelle filmjei közül Magyarországon is megjelent a HALÁLOS KÓSZÁLÁS és a MARGÓ KIRÁLYNÉ. Nekem mindkettő tetszett, különösen az utóbbi.

Igen, Thomas Jane-ről nekem is Lambert jut eszembe. Tudom, kicsit cinikus vagyok, de a színészi tehetséget illetően is. :)) Igazából a filmjeikkel nem vagyok kibékülve, lehet, hogy jobb rendezők jobb filmjeiben őket is jobbnak látnám.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.01.23. 22:43:34

Kiskoromban láttam utoljára a Mesterfogás című filmet, Lambert meg Philippe Noiret volt benne, két bérgyilkosról szólt. Nem tudom, ma milyen lenne újra látni, de akkor jó kis mozinak tűnt.

A Margó királyné-t szintén láttam, meg a Nosferatut, meg Az ördög háromszögét. A Gengszterek sofőrje van még meg, ideje is lesz lassan megnézni.

field64 (törölt) 2012.01.24. 08:21:29

Múltkoriban azokat a filmeket emlegettem, amelyek újranézve nagy csalódást okoztak (hogyan felejthettem ki az AMERIKAI HISTÓRIA X-et?), de azért előfordul ennek fordítottja is. A GENGSZTEREK SOFŐRJE nem tetszett különösebben, amikor moziban láttam tizenakárhány évesen, 1-2 éve azonban újranéztem, és egész más lett róla a véleményem.

Ah, Philippe Noiret! Az egyik legrokonszenvesebb és legjobb francia színész volt! A MESTERFOGÁS-t nem láttam, de emlékszem például a ZSAROLÓ ZSARUK-ra, amelyben Thierry Lhermitte-tel alkotott remek párost. A TESTŐRÖK VISSZATÉRNEK című filmben ő volt az egyetlen új szereplő, aki méltán említhető együtt elődjével, Charlton Hestonnal.

Lamberttel régen láttam a BIZÁNCI TŰZ című filmet (tévében időnként egészen más címmel adják), amely rémesen bugyuta volt, emlékeim szerint mégis egész jól szórakoztam rajta.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.01.24. 09:40:19

Meg ha már testőrök, akkor a D'Artagnan lányában is játszott Noiret, ott is jó volt. :)
Igazából nem sok filmet láttam Lamberttől a '90-es évek közepe óta, csak a Hegylakó 4-et, meg a 401-es szoba titkát, de ez utóbbit inkább csak Sophie Marceau miatt néztem meg, amúgy rémesen gagyi volt ez is.
süti beállítások módosítása