Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Prometheus

2012. június 09. - Santino89

"- Jó film lesz ez.
- Miért?
- Mégiscsak Ridley Scott rendezte.
- Mikor rendezett Ridley Scott utoljára igazán jó filmet?
- Hátööö…"

Mégis vártam. Olyannyira, hogy direkt nem néztem meg egyetlen előzetest, egyetlen fotót, vagy jelenetet, vagy bármit, ami a neten keringett a Prometheusról. Nem volt egyszerű, de kibírtam, így teljesen szűzen, pusztán az előző Alien filmek iránti szeretettel a szívemben (ejj, de nyálas) ültem be a moziba. Durván SPOILER-es lesz, de igazából nem vesztesz semmit, ha kihagyod ezt a filmet.

prometheus.jpg

Szögezzük le gyorsan, Alien filmként ez nem működik, és úgy tűnik, a készítőknek eszük ágában sem volt újabb Alien mozit csinálni. Nyilván szomorú, mert mégiscsak azért ülsz be a moziba, hogy megnézd A nyolcadik utas: a halál előzményét. Ehhez képest ez a mozi egyáltalán nem nyomasztó, sötét, vagy félelmetes. Field írta előző, remek toplistáján, az Alien kapcsán, hogy idézem: „Ridley Scott nagy érdeme, hogy számos kollégájával ellentétben megértette, hogy egy igazán jó horror nem a gyomrunkat, hanem az agyunkat veszi célba. Az Alien éppen ezért nem tobzódik a gusztustalan jelenetekben, viszont kitűnően teremti meg a rettegés légkörét, a klausztrofobikus hangulatot…” A Prometheus esetében ezt a lehető legcsekélyebb mértékben sem mondható el, sőt a film kevés értékelhető jelenetei közé kizárólag olyanok tartoznak, amik kifejezetten gusztustalanok, viszont egy percnyi feszültséget sem érezhetünk még csak véletlenül sem. Az Aliennel ellentétben tök érdektelenek a tucat klisészereplők, így a sorsuk is tökéletesen hidegen hagy minket. (Azt meg ne higgyétek el, hogy Michael Fassbender jól játszik ebben a filmben! Eddig körülbelül minden alakítása felülmúlta ezt. A szerepe annyiban merül ki, hogy néz a semmibe, és ráadásul még egy kicsit buzis is. Hol van ez Lance Henriksen kiszámíthatatlan Bishopjától, vagy Ian Holm Ash-étől.)prometheus-still03.jpg
Mindenki az Alien miatt megy be a moziba, de hagyjuk is ezt a fenébe! Más volt az alkotók koncepciója, amivel az égvilágon semmi baj nincs abban az esetben, ha JOBB koncepcióval állnak elő, mint amilyen a régi volt. Itt közel sem ez történt, de nézzük meg, milyen a Prometheus úgy önmagában, elvonatkoztatva az Alientől. Látunk egy olyan sci-fit, ami nagy kérdéseket vet fel, amik véletlenül sem vezetnek sehová. És el ne hidd a parasztvakítást, hogy mindez azért van, mert a Prometheus egy mély alkotás, amin el kell gondolkodnod! Azért nem vezet sehová ez a teljesen értelmetlen, zavaros baromság, mert az alkotóknak az ég világon semmi mondanivalójuk nem volt erről a teremtéstémáról, vagy úgy egyáltalán bármiről. Ráadásul így természetesen elkészülhet majd a folytatás is, amiben mindezt elmagyarázzák, ezáltal pedig ismét rengeteg pénzt kereshetnek a kapzsi producerek. De még ha tényleg elgondolkodtató is lenne, miért kéne nekem elgondolkodnom egy ilyen unalmas, érdektelen mozin? És különben is azon gondolkozzak el, hogy aki teremtette az embert, az aztán ki akarta irtani, és az csinálta az Alient is, ami meg őt ölte meg? Mi van? Mit akartok ti? Nem jobb és félelmetesebb volt az Alien egy titokzatos, teljesen idegen életformaként, mint egy ilyen erőltetett sztoriban, ami sokkal inkább rombolja a mítoszt, semmint építené azt?
Nem elég, hogy lyukas és zavaros a forgatókönyv (érts: nem írták meg rendesen), de még csak ezek a fajta szörnyek sem néznek ki jól, nem félelmetesek, nem érdekesek. A „teremtők” pedig olyan rémületesen gagyik, hogy a ’90-es évek Star Trek sorozatában lehetett volna utoljára bármi létjogosultságuk.Prometheus_11.jpg
Nem teljesen menthetetlen amúgy ez a mozi, van benne egyetlenegy jó jelenet, mégpedig a kioperálós rész, ami nagyon undorító és nagyon blőd, de ebben a filmben még ezt is borzasztóan meg kell becsülni. Továbbá a látványvilág tényleg nem rossz, de azért közel sem sikerült elvarázsolnia, vagy bármiféle hangulatot teremtenie.
Mégis a leginkább az zavar, hogy senki sem mondja ki a nyilvánvalót a Prometheusról. A közönség és a kritika beveszi ezt az átlátszó blöfföt, és nem tűnik fel nekik mennyire kínos, hogy a Prometheus mennyire többnek akarja magát feltünteni, mint ami valójában, és még azt sem képes legminimálisabb mértékben sem teljesíteni. Elhiszem, hogy nagyon kevés sci-fi készül mostanában, de azért csak ettől ténytől még nem lesz valami automatikusan jó is. A Prometheus eddig az év legnagyobb csalódása. Egy kifejezetten szar film.
Egy tömeggyilkos fasz szopás.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

field64 (törölt) 2012.06.09. 20:55:32

Ó, jaj, pedig mennyire terveztem, hogy elmegyek megnézni! El is kezdtem ráhangolódni Ridley Scottra, a napokban például újra megnéztem a GLADIÁTOR-t: megvallom őszintén, így harmadszorra-negyedszerre már nem ragadott magával annyira, mint legelőször, de azért a látvány és a színészi játék (nem is annyira Crowe, inkább a többiek) most is megtette a magáét.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.09. 22:26:21

@field64:
Én is hangolódtam erre a filmre, végignéztem például a négy Alien mozit újra, de emiatt igazán nem kellett volna. Ellenben mindegyik kiváló szórakozás volt ehhez képest. De ez nem dicséret igazából, ehhez képest még az Alien vs Predator 2. része is kiváló szórakozás.

A Gladiátort pár hónapja néztem újra, de már nem jött be annyira mint régen. A sok pátoszt, a sok történelmietlenséget és a soványka sztorit már nem feledtette némi vagdalkozás.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2012.06.10. 12:23:38

Örülök, hogy végre olyan kritikát is olvasok, ami se nem ömlengő, se nem elnéző a filmmel. Tényleg elképesztő, hogy mennyien beszopták ezt a blöfföt és még külön elméleteket is gyártanak a kliséi (lásd. SPOILER az első áldozatoknak kiválasztott két eltévedt idióta tudóst SPOILER VÉGE, aminek egy ócska tini horrorban a helye) és az idióta húzásai köré.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.10. 12:59:50

@J. Bauer: Engem is meglepett, hogy mennyien akarták mindenáron élvezni ezt az amúgy borzasztóan rossz filmet.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2012.06.10. 19:04:29

@Santino89: A bevezetőd megihletett egy képzelt Ridley Scott-Damon Lindelof kreatív megbeszélés megírására. Feldobtam az Xpress.hu Moziajánló fórumába, ahová a kritikád linkjét is beraktad. Majd olvasd el, ha lesz rá időd!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.24. 21:04:26

No hát akkor. Sonyval már hetek óta ütjük ezt a filmet, ő látottként, én látatlanban :D Az utóbbi idő legjobb mókája volt, minden nap úgy keltem, hogy beütött valami a filmmel kapcsolatban és nem bírtam ki, hogy nem osszam meg barátommal. Most ez véget ér.

Igazából nem értem azokat akik erre a filmre 10-9-8 pontokat dobálnak. Ez nem egy korszakalkotó film. Ez nem az Alien, a Szárnyas Fajvadász, meg a Gladiátor, sokkal inkább a G.I. Jane, a Bor, Mámor Provance, meg a Hazugságok Hálójában rendezőjének víziója.

El tudom képzelni, hogy hasonlít az utolsó sörre a hűtő hátuljában. Mindegy milyen márka, de oltja a szomjat. És valljuk be a legutolsó AV2 azért elég mély gyomros volt. Jelen alkotást az AVP1-el helyezném közös nevezőre, mondjuk olyan, 6-7 pontot dobni rá, de holnapig még alszok rá.

Voltak jó jelenetek benne - az operálóson majdnem beszartam, annyira jó volt, de az is lehet éppen azért volt jó, mert addig vagy egy órán át semmi nem történik!!!!! - de iszonyatos sok baromság is ami azért nem idegesített annyira, mint Santinot. Így utólag nem is értem miért baszta fel magát a filmen ennyire. Ezt lehetett várni egy Robin Hood meg egy Mennyei Királyság után. A filmnek óriási hype-ja volt, szerintem utoljára az Avatart várták ennyien. De tényleg mintha az Isiász jött volna el, vagy melyik a másik?

Kezdem (Innentől Spoiler): szóval ez egy küldetés ahová komoly - MAGUKAT KOMOLYNAK TARTÓ - tudósok mennek. A céljuk nem egy bánya feltárása, hanem idegen életformák kutatása, és ezt TUDJÁK is jó néhányan. Ehhez képest. Charlize Theronnak nem fogad szót a Kapitány, a Tudósoknak nem fogad szót Theron, az emberek meg nem fogadnak szót SENKINEK. Mi az isten redves farka ez? )0 év múlva ekkora lesz a deviancia. Bemegyünk egy lakható bolygóra, és az első életforma felbukkanására, kettő játékos kitalálja, hogy ők márpedig lelépnek? Mi ez? Függelemsértés! hogy jön ahhoz egy hatodrangú geológus, hogy márpedig most ellépnek a picsába? Megkockáztatom, az idegbeteg karakterből sokkal többet is kihozhattak volna ÉRTŐ kezek.

Lemegyünk egy idegen bolygóra. Nem viszünk fegyvert! Nem érti! Pfuj! Nem lesz rá szükség! Nooooooormális? Tisztában vannak ezek Hume oksági elméletével? Nem fért volna el a kocsin egy baszott nagy ágyú? Hátha mégis, netalántán szükség van rá?

Megjegyzem ez a fegyvertelenség az első és harmadik részben ég jó is volt, de itt már súlyosan idegesítő.

Lent vagyunk egy élhető bolygón, és az első hogy levesszük a sisakot, hiszen a szkafander azt jelzi jó a levegő. Oké. De!!!! Ilyen felelőtlenséget hogy a picsába követhet el egy TUDÓS???? A levegő egy tényező, mi van a nyomással, a páratartalommal, a sugárzással, az esetleges baktériumokkal, kórokozókkal, vagy csak ha él ott egy mutáns szúnyog? Azért van a kurva szkafander, hogy az ember testét hermetikusan elzárja a külvilágtól. Óvja, védje. Oké lélegezni lehet, de nem azonnal veszem le a búrámat mindenféle mérés nélkül.

Szóval ezek a Tudósok igazi értelmes gondolkodó lények, amilyenek általában a tudósok lenni szoktak. Rend és fegyelem van - hovatovább a boncolásnál ugyanez megfigyelhető. hajoljunk közel az ismeretlen létformához hátha a szánkba robban a koponyadarabkája. áááá kész voltam ettől a dilettantizmustól. Így nem tudósok, így középiskolások viselkednek. És nem, nem érdekel a felfedezés öröme, meg az eufória, ilyen egyszerűen nincs.

DAVID - Fassbender szerintem igenis jó volt, de túl sok szerepet kapott, nagyon eltolódott az ő irányába a film, miközben nagyon későn derült ki, hogy itt lenne egy főszereplő is, csak ő valójában azért lett a főszereplő, mert ő maradt életben utoljára. DAVID cselekedetei kiszámíthatatlanok - Bishopéi sosem voltak azok - annyira hogy ő is pusztán a szerencsére hagyatkozik. Ahha most beoltom a csávót a DNS-el, ő valszeg megdugja este a barátnőjét, és ettől kifejlődik benne fél nap alatt egy valami csápos baszás, és ezt nyilván kifogja operáltatni, amikor megtudja, hogy Cyrosztázisba tesszük, ami megnő míg visszatér az egyik "ISTEN" a tett helyszínére, a csápos elkapja, és belőle már Alien királynő születik, aki majd rátalál a közben megfeneklett fánkhajóra, amiben az urnákból tojásokat csinál és így meg lesz magyarázva, hogy hogy is keletkezett az első Alien. Nnnnna ezt kiizzadtuk. Ez azzz!

Peter Weyland karakterét így elbaszni -ennél az AVP-ben jobban ki volt dolgozva az ürge, és ezt teljesen komolyan mondom. Merthogy ebben a filmben már másodjára halt meg, és megint akkor amikor bemerészkedett valami elbaszott helyre.

18 ember tényleg sok, de azért lehetett volna karaktert is adni nekik, nem csak annyi, hogy az egyik lemészárol vagy féltucat ismeretlent, a többit meg kinyírja az ISTEN.

Amúgy nem tudom ki vette észre, de Ripleyék egy ISTENT találnak a hajóban, EBBEN nem egy másikban, aminek ki van lyukadva a feje. na most ez viszont kimászott a székből, ahová olyan frenetikus módon beleszuszakolták. Iszonyatosan sajnálom, hogy minél többet tudunk meg az Alien unirverzumról, annál érdektelenebbé válik az egész.

Magam részéről, marad a négy film és csokoládé.
Theron elképesztően szexi volt, akarom őőőőőőőt. A kapitány meg talán a legértelmesebb karakter a sok idióta közt, volt benne önfeláldozás, meg még meg is baszta a parancsnokot. Sőt a film egyetlen értékelhető valóban humoros beszólása is miatta történt.

De mindezen ökörségek dacára, a film élvezhető volt, nem volt unalmas, tetszett a látványa is, értem hogy Scott mit akart elérni, csak épp mellétrafált. Kb. mikor részegen hugyozunk, és megpróbálunk csak a piszoárba célozni, aztán másnap észre vesszük kibaszottul melléhugyozhattunk, mert olyan a lábunk szára, a gatyánk, és valszeg a WC teljes területe is. Megkönnyebbültünk ugyan, de azért inkább ne legyünk rá büszkék.

Oldfan 2012.06.24. 21:20:17

Süsd meg...Marad még valami esemény annak, aki KÉSŐBB szeretné megnézni? Az összes valamire való eseményt elmagyarázod kritika címén. Mire jó ez? Olvasó riasztónak?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.24. 21:30:50

Nézd drasztikusan nevelek. Nem először mondtam, hogy aki nem látta a filmet, az ne kukucskáljon. Én ma láttam, eddig be se szagoltam ide, nem is történt velem semmi problem.

A kritika spoilermentes AZ való az Olvasónak. A kommentek meg azoknak akik már vitáznak a filmről.

És, mindezek dacára, amikor elkezdem boncolni a filmet, akkor kitettem a SPOILER szót is. Ennél többet igazán nem tudok tenni. majd még befestem pirosra. Aki sorról sorra halad, ahogy Én az nyilván találkozik vele.

De ebben a filmben semmi Spoilereznivaló nincs, szóval nem olyan mint

SPOILEEEERRRRRRRRRRRRRR!

Bruce Willis halott!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.25. 00:06:59

@scal: Szerintem ez a film olyan, mint az utolsó sörösdoboz a hűtőben, amibe belehugyoztak. Oké, sörnek néz ki, meg hideg is, de attól még ez bizony hugy.

És lehet, hogy ezért basztam fel magamat. Nem csak logikátlanságokról, és ezzel párhuzamosan egy rakás szart istenítő emberekről van szó, hanem egy mozimítosz sárba tiprásáról. Ez pedig kérem szépen már igencsak súlyos dolog.

A sisakokat meg azért vették le, hogy lássa a színész arcát a parasztja, hogy megkülönböztesse a másiktó...

Bishop kiszámíthatatlan volt. Ha emlékszel még arra, hogy milyen volt, amikor először láttad a filmet, akkor tudod. Leginkább Ash miatt ssak akkor lehetett róla megtudni végleg, hogy jófiú, mikor az anyakirálynő már széttépte. Addig végig megvan a lehetőség a karakterben, hogy kicseszik Ripleyékkel.

És ezek a pénzéhes rohadékok még csak össze sem kötötték az első résszel, hogy folytatást csinálhassanak... ez a pofátlanság netovábbja. Mindent összevetve ez már a 7. Alien film. Ezeknek semmi nem elég, hogy akarják még megerőszakolni ezt a sztorit? Még szomorúbb, hogy ebben éppen Ridley Scott a főkolompos.

És mindez téged nem háborít fel? Hogy lehet ez?

És nem volt unalmas? Ez nem volt unalmas?

Amúgy meg már maga a cikk is spoileres volt, de ennek a filmnek az esetében ez aztán az ég világon semmit nem vesz el az "élménytől". Jobban jár, aki csak elolvassa.

Na, de uff! nem vagyok hajlandó többet beszélni erről a darab szarról!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.25. 00:48:36

Na haggyál már. csak most kezdődik a vitánk :D

Azóta olvastam pár másik oldalt is. Aeon Flux pl egy csomó mindent megmagyarázott - kár hogy én ezt nem vettem észre magamtól, talán meg kéne nézni másodjára is :D - Tényleg egyébként az a legnagyobb baj, hogy nem köt össze semmit. Mert én kis buta elsiklottam afelett, hogy 426, meg 223 az más, vagyis ez nem az a bolygó.

Ejnye bassza meg. Akkor a LV223-on is már nyüszögnek az Alienek. Az LV426, meg micsoda, ha ez csak egy telep? Hány ilyen hajójuk van? És oda akkor hogy kerülnek az Alienek?

Ha az LV223 ami egy ember által adott név, korábbi, miért nem oda küldik Ripleyéket? Miért egy másikra? Stb.

A sisakot azért veszik le??? Csináljanak olyan sisakot amit meg lehet különböztetni. Vagy legyen átlátszó. Vagy bármi, de e egy perc alatt vegyék le!

Szerintem nem tiportak sárba semmit. Csak totálisan fölösleges volt elkészíteni ezt így ebben a formában.

Az istenek marha okosak lehettek, - enyhe zsidó manifesztáció - ha nem látták előre, hogy majd az emberiség keresni fogja őket. Hogy kerültek oda a motívumok? Felrajzolják hogy megtaláljuk őket, aztán meg hoppá hát ez gebasz, inkább irtsuk ki őket. Meg hát a kereszténység ezt fogja elterjeszteni. Meg is lepődtem, hogy ilyen nyíltan ábrázolják a keresztényi motívumokat, de hát akkor csak azért, mert Mi vagyunk a bűnösök, mi hozzuk el a halált a Földre. Jól vaaann.

Ha azt nézzük David a legkezdetlegesebb, Ash már egy fejlettebb modell, Bishop a legfejlettebb. Én egy pillanatig nem gondoltam azt már első nézésre sem, hogy kijátssza Ripleyéket. Kimondta hogy nem árthat emberi lénynek, még a saját épségének védése érdekében sem. Ash sosem mondott ilyet. Cameron nem véletlenül fedte fel már jó korán robotvoltát, de az ellenérzés Ash miatt van benned, nem Bishop miatt. Láthatóan az Alien filmek egy az egyben átvették Asimov robotika törvényeit, és nem is nagyon akartak attól eltérni. De ez megint egy olyan tényező, ami miatt az Aliens bizonyos szempontból nem olyan jó, mint az Alien ;) tudod.

De nem, nem háborított fel, és nem volt unalmas sem. A cikked szerintem nem volt spoileres.

Bá azt nem igazán értettem. Ahol egy ilyen komoly műtét ilyen hamar meg van. Hogy a picsába nem ért még el arra a fokra a tudomány, hogy ne legyenek ilyen problémák: nem lehet gyerekem.

Charlize Theroooon akaroooook.

Sokkal jobb befejezés lett volna, ha a két nő megmenekül. És a kapszulában maradnak, aztán Theron azt mondja, nézd, én félig biszex vagyok, neked meg amúgy se lehet gyereked, szóval mindegy kivel csinálod.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.07.30. 16:53:52

előrebocsátom, hogy Alien-rajongó vagyok, de a Prometheust nem láttam, talán nem is fogom: félek megnézni, a várható csalódás miatt is, de főleg mert nem bírom az ijesztgetős-undorító filmeket (nagyon nem, egyre jobban)

(hogy tetszhet akkor az Alien-széria? paradoxon ;)

szóval:
így kérdezném, hogy pl. a fenti első fotó magából a filmből van?
mert ha igen, akkor az már önmagában leírja nálam az alkotást...
egy sötét, ócska űrhajófolyosón félhomály van, nem látszódhatnak a ruha, valamint a frizura szép élénk színei

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.07.30. 16:57:40

@wmitty: vagy ha folyosó, barlang, pláne, mindegy

Oldfan 2012.11.04. 21:59:10

Végre eljutottam odáig, hogy megnézzem. Az első félórát kifejezetten élveztem. Nem zavart, hogy lassan indul. (Start Trek - The movie-t szeretem, csak mihez tartás végett.) Aztán beindultak a blődliségek. Fentebb már leírták őket, nem ismétlem. A sztori közepe széteső, az addigi stílus széttörik, amit érdekesnek szánnak, közhelyes. A homokvihar, szörnyé változó űrhajós...Áh, hagyjuk. Ostobaság halmaz. Weyland "érkezte" azért szerintem érdekes, vagy még inkább érdekes irányba vihetné a dolgot, de az is hamvába fullad végül. A logikai részét hagyjuk. Az "istenek" kísérleti telepe annyira nem rossz, de eredetinek nem mondanám. Pedig ide nagyon kellett volna valami friss ötlet. A lezárás ismét bombasztikus semmi. De unom már a lassított felvétellel zuhanó hatalmas tárgyakat, amik elől szalad a főhős, legyen bár az egy űrhajó. Az pedig, hogy valaki egy pankrátornak is becsületére váló fizikai erőfeszítés sort vigyen végig frissen vágott hasfallal, az tényleg röhej.
Tényleg az a baj, hogy sok mindenbe belekaptak forgatókönyvben, de nem vitték végig rendesen a kidolgozást, bár azért ezt-azt megmagyaráztak.
Számomra igazából egyetlen emlékezetes karakter sincs a sztoriban, sok viszont a töltelék. Ridley képalkotása csodás, mint mindig. Ez adja el a mozit, annak aki nem turkál a részletekben. A lezárás módot ad a folytatásra, gyanítom lesz is. Csak remélni tudom, ennél jobbra írják majd.
Összegezve: Egynek elment, nagy csalódás nem volt, de az az élmény sem, amit az első Alien adott. Jó, tudom, más (filmes) univerzum akar lenni. De akkor is...
Ui: Charlize Theront csak vigye aki akarja.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.11.04. 22:07:53

@Oldfan: Hát Oldfan, minden elismerésem, hogy megnézted, és örülök, hogy Neked nem volt akkora nagy csalódás.
süti beállítások módosítása