Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

FILMBOOK

Minden, ami FILM. Szigorúan csak 18 éven felülieknek! E-mail: filmbook.blog kukac gmail.com

Lájkolj minket!

 

Megosztott hirdetés

Ezt mondtátok

  • scal: milyen elgyötörtek ezen az uccsó képen a srácok, csak nem volt melegük? :D (2014.08.29. 01:43) Tini nindzsa teknőcök (1990)
  • Rocil: Nem azért megy be az ember a moziba és néz ilyet mert jellegtelen fost akar. Egy trailer alapján n... (2014.08.28. 14:35) Tini nindzsa teknőcök 3D
  • scal: @field 64: csak nyugodtan :) alig várom őket (2014.08.26. 16:04) TÉBOLY
  • scal: érdekes hogy egyetlen Disney filmet se láttam a 90-es évekből, de ez volt az egyetlen amit sajnos ... (2014.08.26. 11:35) Herkules
  • scal: ezt a filmet tiniként nem szerettem, lehet újra kéne nézni, hátha manapság többet mond I was angr... (2014.08.26. 03:33) Ellenségem holtteste

Témázunk

star wars_1.jpg

 

rocky_1.jpg

 

disney.jpg

 

Die hard blogra_1.jpg

 

Bond.jpg

2012.06.23. 11:42 Santino89

A 10 legjobb börtönös film

Mel Gibson legújabb filmje a Börtönregény kapcsán kedvet kaptam összeállítani a legjobb börtönös mozikat.

Miért szeretjük a börtönökben játszódó filmeket?

Talán ugyanazt el lehet mondani erről is, mint a horrorokról, hogy bármiféle valós kockázat nélkül átélhetünk nyomasztó dolgokat. De amíg a horrorok egyetlen célja a zsigeri hatás kiváltása, addig a börtönös mozik általában ennél jóval többre vállalkoznak. Az elnyomás, az igazságtalanság és a zsarnokság elleni harc szinte mindegyik filmben előkerült, a klausztrofób hangulatnak köszönhetően pedig a szereplőkkel együtt mi is szomjazzuk a szabadságot, amit ha elérünk, már kész is a katarzis. Közben olyan dolgokról mesélnek nekünk, mint a kitartás, a remény, az erő, a céltudatosság, és a férfiasság megannyi különböző történetbe csomagolva.

 

10.

Lángoló börtönlángoló börtön.jpg

Ringo Lam nem különösebben ismert, ám annál nyomasztóbb filmjét elsősorban Chow Yun Fat lehengerlő alakítása miatt érdemes megnézni. A sztori nagyrészt egy realista dráma néhány bunyóval tarkítva, de a végén teljesen elszabadulnak az érzelmek és az indulatok, így a film egy rendkívül brutális fináléba torkollik. Készült egy jóval elrugaszkodottabb hatásvadász folytatása is, ami azért még bőven a vállalható kategóriát erősíti.

 

9.

A bosszú börtönébenbosszú börtönében.jpg

Képzeljétek el, milyen lenne ha a Rocky harmadik vagy negyedik részében nem a boksz lenne a fő téma, hanem Rocky egyszerűen börtönbe kerülne! Sikerült? Na pontosan ilyen film A bosszú börtönében, Stallone egy az egyben ugyanazt a figurát hozza, éppen csak máshogy hívják. Ebben a filmben a Donald Sutherland alakította börtönigazgató próbál bosszút állni a Stallone által játszott elítélten, és semmilyen eszköztől nem riad vissza. Ez a mozi is nagyon emberi, kegyetlen, kilátástalan, de a végén igen nagyot fordul a kocka. Nem árulok el nagy titkot, Stallonét természetesen nem lehet megtörni, és lealjasítani sem. A karakterek elég jók, Bill Conti zenéje hibátlan, a film mégis bukott a mozikban, később videón vált népszerűvé.

 

8.

Halálsoronhalálsoron.jpg

Frank Darabont megpróbálta megismételni korábbi nagy sikerét, így újabb egy Stephen King regényt dolgozott fel, de ezúttal már kevésbé sikerült jól megragadni ezt a témát. Félreértés ne essék, a Halálsoron ettől még egy kiváló mozi, nagyon szerethető karakterekkel, emlékezetes jelenetekkel, amely több, mint három órán keresztül sikeresen leköti, szórakoztatja, megrázza és elgondolkodtatja a nézőt. De a film legvége sajnos rémesen túlnyújtott, és néhol kifejezetten nyálas az összkép. A misztikus szál beemelése jellemző Kingre, de nekem valahogy kicsit kilógott az összképből. Mindenesetre a Halálsoron még így is a nagyon ajánlott kategóriába tartozik.

 

7.

Éjféli expresszéjféli expressz.jpg

Bár Alan Parker rendező messze legjobb filmje az Angyalszív, azért az Éjféli expresszel sem kell szégyenkeznie. Az igaz történeten alapuló moziban egy átlagos amcsi hülyegyerek kerül drogcsempészés miatt évekre egy török börtönbe, és a helyzet csak egyre rosszabb és rosszabb lesz, nyomasztóbbnál nyomasztóbb jelenetek kíséretében. Nem egy átlagos moziról beszélünk, annál sokkal valóságosabbnak hat az Éjféli expressz, nem tobzódik a klisékben, nem rág a szánkba semmit, egyszerűen elmeséli nekünk ezt a felkavaró történetet. Giorgo Moroder zenéje szintén kiválóan sikerült

 

6.

Bilincs és mosolybilincs és mosoly.jpg

Paul Newman egyik legjobb, legemblematikusabb figurája az egész rendszer ellen lázadó Cool Hand Luke karaktere, mégsem az ő egyszemélyes show-ja a Bilincs és mosoly. A mellékszereplők is kivétel nélkül kiválóak, különösen George Kennedy, aki ezért a szerepért Oscar-díjat is nyert. Lalo Schifrin zenéje kellemes hangulatot kölcsönöz a mozinak, Conrad Hall gyönyörű képei pedig csodálatosan teremtik meg a jellegzetes déli atmoszférát. Az emlékezetes jelenetek, mint amilyen a bokszmeccs, vagy a tojásevés pedig garantálják, hogy ne feledjük el egykönnyen ezt a mozit. A Bilincs és mosoly minden területen elsőrangúan teljesít, így bárkinek jó szívvel tudom ajánlani.

 

5.

Pillangópillangó.jpg

Franklin J. Schaffner mozija ma már filmtörténeti klasszikus, és a valaha volt egyik legjobb regényadaptáció. A leginkább megrázó tény mégis az, hogy a Pillangó igaz történetből készült. Steve McQueen ebben a moziban is hozza a tőle elvárt szintet, Dustin Hoffman pedig megint letett az asztalra egy örökbecsű alakítást. A két és fél órás mozi legnagyobb ereje mégis abban rejlik, hogy az igazi témája nem a börtön, hanem sokkal inkább a szabadság. Ez a vágy pedig mindenkiben megvan, így válik csak igazán példaértékűvé az az egészen elképesztő, emberfeletti akaraterő, és kitartás, amit a többször is hosszú évekre sötétzárkába zárt főhősünk tanúsít. Örök darab.

 

4.

A dombdomb.jpg

Sidney Lumet klasszikusa nem csak arról nevezetes, hogy először láthattuk benne Sean Connery-t komolyabb színészi teljesítményt nyújtani, hanem azokról az örök emberi témákról, melyek Lumet foglalkoztatták. A címbeli domb egyrészt egy borzasztóan hatékony kínzóeszköz a sivatag közepén, másrészt az elnyomó gépezet szimbóluma. Lumet nagyon átélhetővé teszi a filmet, és bemutatja a hadsereg embertelenségét, értelmetlenségét. Ebben a moziban még akár lehetne remény az igazságra, a happy endre, de a végső szomorú tanulság szerint az emberi természetet is végérvényesen meg lehet rontani.

 

3.

A nagy szökésnagy szökés.jpg

A westernspecialista John Sturges A hét mesterlövész című hatalmas sikerű klasszikusa után alig 3 évvel egy újabb nagyszabású csapatfilmet készített, amely még túl is szárnyalta az elődjét. Az igaz történet alapján készült film egy német hadifogolytáborban játszódik, ahová a legnehezebben kezelhető szökevények kerültek. Arra nem gondoltak a németek, hogy ha ilyen embereket összezárnak, abból számukra semmi jó sem sülhet ki. A film jó része egyfajta heist movie-ként működik, ahogyan próbálják megszervezni A nagy szökést. A sztárparádé csodálatos: Steve McQueen, Charles Bronson, James Garner, Richard Attenborough, Donald Pleasence és James Coburn látható a főbb szerepekben. A nagy szökés befejezése igen drámai, de a film nem kíván beleásni a mélylélektanba, viszont a mai napig tökéletesen szórakoztató élmény.

 

2.

Két félidő a pokolbanket_felido_a_pokolban.jpg

Félre ne értsetek a Két félidő a pokolban nem valamiféle rosszul értelmezett hazafiasság miatt szerepel a listán, hanem kiemelkedően magas színvonala miatt. Sidney Lumet méltán klasszikus filmjénél azért került előrébb, mert még annál is érzékletesebben szól a zsarnokság elleni küzdelemről, az ember ember általi elnyomásáról, illetve ennek ellenpontjaként az emberi nagyságról és méltóságról. A valaha élt legkiválóbb magyar színészek játszanak ebben a filmben, élükön Sinkovits Imrével. Fábri Zoltán filmje örök, elévülhetetlen klasszikus.

 

1.

A remény rabjairemény rabjai.jpg

Frank Darabont kiváló mozija nem csak ennek a listának az elején trónol, de egy jóval komolyabb toplista elején is, amit úgy hívnak, hogy imdb Top 250. Nem titok, hogy egy bukott filmről beszélünk, amely csak később, szájhagyomány útján vált sikeressé, majd kultikussá. Filmes szempontból igencsak vitatható, hogy minden idők legjobb mozijáról beszélünk-e, de népszerűsége mégis teljesen érthető. A remény rabjai érzelgősségtől mentesen, átélhető karaktereivel tulajdonképpen túllép egy film keretein; reményt adhat az átlagembernek, célt, akaraterőt és kitartást. Ha le vagy törve, nem tudok ennél többet adni neked, mint hogy azt mondom; nézd meg A remény rabjait.

 

Szerinted kihagytam valamit? Írd meg kommentben!

21 komment

Címkék: toplista börtön dráma


A bejegyzés trackback címe:

http://filmbook.blog.hu/api/trackback/id/tr594606181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

field64 (törölt) 2012.06.23. 12:31:11

10. Nem ismerem ezt a filmet, a modern távol-keleti filmművészetben egyáltalán nem vagyok jó. Ringo Lam neve mindenesetre biztatóan hangzik.

9. Tökéletesen megértem, miért bukott meg ez a film. Abszolút felejthető darab, igazából semmire nem emlékszem belőle, csak arra, hogy teljesen hiteltelen volt, ráadásul nem is különösebben izgalmas.

8. Tudom, hogy ennek a filmnek nagy kultusza van, de szerintem minimum félórával hosszabb a kelleténél.

7. Igen, ez nekem is nagy kedvencem annak ellenére, hogy Oliver Stone írta a forgatókönyvet. :)) Rendkívül hatásos film, ráadásul izgalmas is. Giorgio Moroder zenéje igazi filmzeneklasszikus, különösen a The Chase című tétel. A színészek közül Paolo Bonacelli (Pasolini Salójának egyik perverze) volt a kedvencem a besúgó Rifki szerepében.

6. Nem is olyan régen láttam ezt a filmet. Kétségkívül hatásos munka, magam is bátran ajánlanám bárkinek. Mindazonáltal nem lehet nem észrevenni, hogy bár a maga idejében nyilván merész és újszerű volt, több mint négy évtized távlatából inkább a klasszikus hollywoodi filmkészítés iskolapéldájának tűnik, annak minden erényével és hibájával.

5. Nagy szenzáció volt ez a film annak idején a magyar mozikban. Tegyük hozzá, hogy megérdemelten, hiszen biztos mesterségbeli tudással elkészített, látványos és izgalmas produkcióról van szó. Egy modern remake alighanem pörgősebbre és erőszakosabbra venné a sztorit, de nem biztos, hogy jól tenné. A PILLANGÓ Hollywoodnak abból a korszakából származik, amikor a látványelemek még nem vették át az uralmat a logikus cselekményvezetés és a hiteles jellemábrázolás fölött.

4. Sidney Lumet egyik korai klasszikusa, amely nálunk érthetetlen módon legálisan gyakorlatilag teljesen elérhetetlen.

3. Megvallom, ez a film nem tetszett különösebben. Több oka is van ennek. Először is nagyon ódivatúnak tűnt számomra, másrészt erősen érződött, hogy valójában a sztárokon van a hangsúly, hogy kedvenceink ilyen miliőben is megmutathassák, hogy tökös, cool csávók. Van egy másik ellenérzésem is, amely a hasonló témájú filmek történelemszemléletével kapcsolatos, de ennek kifejtésébe nem kezdenék bele.

2. Igen, ez így korrekt. Vajon hányan tudják, hogy a Stallone, Michael Caine, Pelé és más sztárok nevével fémjelzett MENEKÜLÉS A GYŐZELEMBE valójában e Fábri-film remake-je? Egyébiránt tulajdonképpen kakukktojásról van szó, hiszen ez igazából nem börtönfilm, hanem lágerfilm (akárcsak A NAGY SZÖKÉS), márpedig ha a kategóriát ebbe az irányba tágítjuk, a HÍD A KWAI FOLYÓN sem maradhatna ki.

1. Kétségtelenül az egyik legjobb Stephen King-adaptáció, egy olyan film, amelyet a maga idejében nem méltányoltak eléggé, azóta viszont túldicsérik. Az IMDB-s első helyezés erős túlzás, ámbár A KERESZTAPÁ-é is az volt. :)) Ez egy nagyon jó kis mozi, erkölcsi tanulsága is van (amely kicsit talán túl szájbarágós), vannak támadható momentumai is, mindazonáltal ezen a listán kétségtelenül az első hely illeti meg.

És miket hiányolok? Például Tom Gries ÜVEGHÁZ (1972) című alkotását, amely az IMDB szerint ugyan tévéfilm, nálunk viszont moziban játszották. A hetvenes évek közepének Magyarországán ez egy hihetetlenül kemény és felkavaró film volt.

De legalább egy film erejéig szót érdemeltek volna a női börtönben játszódó filmek, hiszen ezen opuszok férfi rendezői dicséretes módon sosem hagyták ki, hogy a rabnőket gyakran mutogassák tisztálkodás közben. :)) Kedvencem Erwin C. Dietrich GEFANGENE FRAUEN című opusza, de a Sylvia Kristel és Linda Blair nevével fémjelzett RED HEAT is a női börtönös trashfilmek kultuszdarabja.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.23. 13:43:30

@field64: Reagálok visszafelé :)
Lehet, hogy ciki, de még sosem láttam női börtönös filmet. Van itthon néhány, de még nem szántam rá magam a megtekintésükre. A Red Heat-ről nekem csak Schwarzi jut eszembe.

Az Üvegházról még nem is hallottam eddig, és most a keresőkben sem bukkantam a nyomára.

1. A Keresztapa nem túlzás, az tényleg a világ legjobb filmje :) Szerinted mik a támadható momentumai? Szerintem is van, de azt már ilyen felesleges kötözködésnek érezném.

2. A lista írásakor sokat gondolkoztam, hogy a hadifogolytáboros filmeket bevegyem-e, és végül úgy döntöttem nincs akkora lényegi különbség, hogy ilyen remekműveket kihagyjak. A Híd a Kwai folyónált nagyon régen láttam utoljára, és nem hagyott bennem mély nyomot. Sőt szerintem a végén Alec Guiness pálfordulása is elég művi volt, ahogy leestek neki a dolgok.

3. Kezdj bele a kifejtésbe, kérlek :)

4. Pedig milyen jó magyar szinkronja van.

7. Látod tud ez a Stone olyat alkotni, ami neked is bejön :D

8. Egyetértek, a vége túlnyújtott és giccses, ezért csak 8. De addig egy kivételesen jó moziról beszélhetünk minden tekintetben.

9. Gyerekkori kedvenc, nekem a börtönfilmek alfája és omegája, emiatt szerettem meg a műfajt, számomra kihagyhatatlan volt a listáról.

field64 (törölt) 2012.06.23. 14:55:05

@Santino89:

Hát igen, mint megpendítettem, a női börtönös filmek erősen a meztelenségre és leszbikus kapcsolatokra vannak kiélezve, a filmművészet valószínűleg nem volt szempont az általam ismert opuszok esetében. A spanyol Jess Franco például gyakran visszatért ehhez a témához, amelyben a 99 WOMEN című alkotását alapműnek tartják. (Ennek létezik egy hardcore verziója is, amelytől Franco annak ellenére elhatárolja magát, hogy bő 20 éve egyértelműen hardcore filmeket forgat.)

ÜVEGHÁZ: www.imdb.com/title/tt0068642/, www.port.hu/uveghaz_the_glass_house/pls/fi/films.film_page?i_film_id=46258. (Nekem VHS-en van meg.)

1/A. A KERESZTAPA abszolút profi munka, első osztályú mozi. Mint szórakozás mindent megad, a katarzist (elnézést a fennkölt kifejezésért) viszont nem, talán azért, mert számomra túl idegen és távoli az a világ, amelyet bemutat.

1/B. A REMÉNY RABJAI katarzis szempontjából többet nyújt számomra, mint A KERESZTAPA, kivitelezésben viszont nem érzem annyira profinak és olajozottnak. A logikai bökkenőket nem számítva (SPOILER! Pl. az ominózus plakátot egyszer éppen Andy távollétében cserélik ki a haverjai: hogyhogy nem fedezték fel mögötte az alagutat? SPOILER VÉGE!) a nagy bajom az volt, hogy író és rendező kicsit idealizálja a rabokat. Tudomásom szerint csupán Andy volt az egyetlen ártatlanul bebörtönzött, a film viszont akaratlanul azt sugallja, mintha ott csupa megtévedt bárányka sínylődne méltánytalanul szigorú körülmények között.

2. A HÍD A KWAI FOLYÓN-t én sokkal inkább idevalónak érezném, mint A NAGY SZÖKÉS-t. Utóbbi ugyanis nemigen több egy háborús miliőben játszódó kalandfilmnél, David Lean alkotásában viszont jóval többről van szó. Talán a legelső olyan film volt, amely a (rosszul értelmezett) brit hősiességet és kitartást, általában a brit hadsereg nimbuszát vette célba, évekkel megelőzve olyan mítoszromboló műveket, mint például A KIRÁLYÉRT ÉS A HAZÁÉRT, A KÖNNYŰLOVASSÁG TÁMADÁSA vagy akár a KIRÁLYI JÁTSZMA.

3. Elkezdtem kifejteni, de annyira belebonyolódtam, hogy inkább kitöröltem, amit írtam. Talán egyszer kivesézem valamelyik alkotást a magam nézőpontja szerint, mert talán mondanom sem kéne, hogy nem csak A NAGY SZÖKÉS-t látom problémásnak ebből a mezőnyből.

4. Sajnos nem emlékszem a szinkronra.

7. Azt gyanítom, Alan Parker azért a maga arculatára formálta a filmet. :))

8. Nekem igazából az volt az érzésem, hogy A REMÉNY RABJAI farvizén született az egész.

9. Tulajdonképpen ugyanaz a bajom ezzel a filmmel, mint mondjuk A NAGY SZÖKÉS-sel. Erősen érződik, hogy a sztár(ok) számára kerestek szerepe(ke)t és történetet, nem pedig fordítva: egy jó történethez a legmegfelelőbb színész(eke)t. Az ilyen koncepció legnagyobb baja, hogy a fordulatok teljesen kiszámíthatóak, hiszen minden alá van rendelve a főszereplő sztár(ok) jól bejáratott imázsának.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.23. 16:54:32

Ejha ez igen. Most sikerült meglepned. Pedig akartam is írni egy listát, de lám milyen jól tettem hogy inkább aludtam :D

10. - a filmet miattad vettem meg látatlanban, nem bánom, hogy így döntöttem. Nem egy korszakalkotó darab, de Chow Yun-Fat az mégiscsak Chow Yun-Fat.

9. - teljesen megértelek, bár csak a második felét láttam, odaszögezett a tévéhez, izgalmas, pörgős, kicsit ismeretlen is a mai generáció számára, de mindenképpen e listán a helye.

8. - én ezt nem tettem volna be, bár nem láttam, dacára, hogy a díszkiadás másfél éve itt rohad a polcomon. :D De Darabonttól ugye ott az első helyezett, amelyet képtelenségnek tartok eltiporni.

7. - nem láttam

6. - nem láttam, de tervbe van véve a megnézése, elsősorban Újember miatt

5. - nehogy azt mondd már hogy ez Neked tetszik? Nem értem az embereket mi tetszik nekik ezen a filmen. Lehet azért mert olvastam a regényt, és adaptációként tekintek rá, és annak borzalmas. Semmi nem jön át a sok sok évből, a csigalassúsággal telő napokból, a görcsölésből, a hasztalan szökésekből. Egy összecsapott, teljesen félrement feldolgozás, amit leginkább a két sztár tesz nézhetővé. Ha egy félórával hosszabb talán jobb film születik. Vagy sokan nem olvasták a regényt és önmagában egy elviselhető film, de én erre már soha nem fogok rájönni. Én biztos nem tettem volna be, bár nem is tudtam volna tíz börtönös filmet kiállítani, mert alapvetően nem rajongok e válfajért.

4. - ezt vagy láttam nagyon régen, vagy keverem, újra kéne nézni

3. - nem értem a vitát, mi a börtönfilm, ha nem EZ? Ha be vagy valahova zárva, és nem mehetsz ki onnét szabadon saját akaratodból, az egy börtön. A láger is börtön. Meg a fegyenctelep is, meg a siralomház is. Teljesen egyértelmű, hogy én is betettem volna, talán még előkelőbb helyezésre is.
McQueen egyik legjobb alakítása, a befejezés katartikus, realisztikus, és én kifejezetten szeretem az ilyet. A belőle készült játékkal ne játsszál soha :D

2. - nem láttam, de már többször majdnem eljutottam odáig hogy megveszem, mert annyira dicséred. Amennyire ismerem a Tizedes meg a többieket, annyira nem hallottam soha erről a darabról.

1. - teljesen egyértelmű, hogy ez az első, mi más lehetne, ha nem EZ? Fantasztikus film, lebilincselő, magával ragadó, és pont ennek nincs meg a díszkiadása :( Nem mellesleg Freeman utána még 20 évig ebből a szerepből élt ;) Jah és hát ugye tudjátok, hogy manipulatíííív de pssst!

A magam részéről egy Wedlock, vagy Fortress bizonyára befigyelt volna, mert mindkettőben annyira különleges a szökést őrző mechanizmus, hogy már csak ezért is bekerülhettek volna. De mindkettő izgalmas, kicsit el is feledett, és iszonyatosan alulértékelt. De persze az is elképzelhető, hogy egy 20-as listába jobban beillenek.

Jah és hát az meg felháborító, hogy a Csontdaráló nem szerepel, hát Sandler vígjátékai még az Annie Hallnál is jobbak, de hát ezt már mindenki tudja hétfő óta.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.23. 17:15:18

@field64: Mondjuk a meztelen női testeket, meg a leszbikusságot sem vetem meg, úgyhogy néhányat biztos meg fogok nézni.

Nagyon jónak tűnik ez az Üvegház, majd akkor megnézzük videón :)

1. A Keresztapában tényleg nincs katarzis. Annyira jó mozi, hogy nincs rá szüksége :)
A Remény rabjait mikor legutoljára megnéztem, pár hónapja, pontosan ezt éreztem, amit írtál. Hogy itt minden rab (az elején a Nővéreket leszámítva) nagyon kedves, aranyos, jóravaló ember, ami azért nem túl valószínű. A plakáttal kapcsolatban: tényleg!!!

2. Meg fogom nézni még egyszer a Híd a Kwai folyónt, mert még mindig megvan itthon, és úgy érzem megérdemel még egy esélyt.

3. Kár, kíváncsi lettem volna.

7. :)) Biztos volt némi köze hozzá. A valóságban egyébként sokminden egész máshogy történt, mint Stone forgatókönyvében.

8. Elkerülhetetlen az összehasonlítás, de mindenképpen megállja a helyét önmagában is.

9. Lehet, mindenesetre tutira újra fogom nézni ezt is, lehet hogy mára megkopik a fénye a szememben, de majd kiderül.

@scal:
"Pedig akartam is írni egy listát"
Hiszi a piszi :D

A 8. helyezett nem is tiporja el az elsőt, azért a 8. :D És attól még baromi jó film, hogy kötődik az író-rendező tekintetében A remény rabjaihoz.

5. Nem vetted észre, hogy a Pillangó filmváltozata mindenkinek tetszik, csak neked nem? :) Ha csigalassúsággal telnének benne a napok, akkor nem egy örök filmklasszikus lenne (ami), hanem egy rakás szar. A hasztalan szökések pedig nagyon is átjönnek benne, nem véletlen a filmtörténet egyik legjobb adaptációja. Lehet, hogy újra meg kéne nézned.

3. Megígérem, hogy nem fogok vele játszani. Vita meg nincs, a feltevés jogos volt, hisz bennem is felmerült, de elvetettem.

2. Fillérekért vesztegetik. Szégyen, hogy ez meg a Durr durr és csók nincs meg neked, de a Gettómilliomos megvan :D

:D :D Adam Sandler sokkal jobb Woody Allennél. Ez nem is lehet kérdéses :D

field64 (törölt) 2012.06.23. 19:24:50

Alig fél óra eltéréssel a konkurencia is közzétette a maga börtönfilmes Top 10-ét:

filmdroid.blog.hu/2012/06/23/top_10_bortonfilmek?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_06_23&utm_campaign=index

Nekem Santino89-é jobban tetszik. Komolyan. Talán az indoklások miatt.

10. AZ ALCATRAZI MADÁREMBER
Nem láttam (vagy nem emlékszem rá, mert ismerősnek tűnik a leírás).

9. ROSSZFIÚK
Nem láttam.

8. HALÁLSORON (!!!)
Lásd a korábban írtakat.

7. BILINCS
Ember legyen a talpán, aki ebben észreveszi Nicolas Cage-et. (Az IMDB fel sem tünteti a szereplők között még uncreditként sem.)

6. SZÖKÉS ALCATRAZBÓL
Láttam, tetszett is, de eddig eszembe se jutott a téma kapcsán. :))

5. ÉJFÉLI EXPRESSZ
Lásd a korábban írtakat.

4. PILLANGÓ
Lásd a korábban írtakat.

3. A NAGY SZÖKÉS (!!!)
Lásd a korábban írtakat.

2. BILINCS ÉS MOSOLY
Lásd a korábban írtakat.

1. A REMÉNY RABJAI (!!!)
Lásd a korábban írtakat.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.23. 22:36:33

@field64: Igen, észrevettem én is, és kellőképpen mérges is lettem, hogy pont ugyanezen a napon pont ugyanerről kell, ráadásul még a címek is nagyon megegyeznek, de még a helyezések is... Ezt a listát körülbelül egy hete írtam meg, lehet hogy azon nyomban fel is kellett volna tenni.

A Szökés Alcatrazból-t látta, de nem bizonyult annyira jónak, hogy benne legyen a top 10-ben.

Oldfan 2012.06.24. 10:12:38

Az Üvegház valóban moziban ment és osztom a véleményt, hogy a listán volna a helye. Nem szépelgő, de nem is kitalált helyzetekre építő akció mozi. Élmény volt látni.
A Burt Lancaster életműből javasolnám, - legalább megnézni - a Brute Force mozit. Igaz, inkább egyéni tragédia, de börtönös filmnek sem utolsó.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.24. 10:43:59

@Oldfan: Remélem egyszer nekem is lesz szerencsém az Üvegházhoz.
A Brute Force megvan, meg is akarok nézni, de nemhogy magyar, még angol feliratot se nagyon találok hozzá.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.24. 20:05:07

A Szökés az Alcatrazból szerintem azért egy jó film, bár tény, hogy alig van benne duma, és én másra számítottam amikor láttam. Egy Top 10-be nem tom belefér e, de ha a Pillangó igen, akkor ez is.

Tényleg nem tartom jó adaptációnak, az meg hogy az egyik legjobb, Carriére nevében kérek elnézést.

Oldfan 2012.06.25. 14:52:53

Nálam a Halálsoron és a Stallone izé kilóg a sorból, a Lángoló börtönt pedig nem ismerem. A Halálsorban a börtön csak kellék, körítés a szokásos King misztikum mellé, a gonoszság természetéről. A kivégzésre várók részlegének megjelenítése sok technikai részletben precíz, de maga a történet egy percig se a börtönviszonyokat állítja középpontba, ezért szerintem nem ebbe a kategóriába való a film. A majdnem Rocky témakör rókabőr nyúzásáról kár is beszélni. Nem TOP kategória semmilyen vonatkozásban. Valódi börtön körülmények bemutatása abban? Ugyan már...
Nekilátok lejáratni magam, mert egyetértek scal-lal... a Pillangó megítélésében...:) A könyvet nem sokkal a film megtekintése előtt olvastam. Ahogy jelezte, Carriére nem ilyen volt, a saját felfogása szerint. Nem szépítette önmagát. Ő bizonyára nem elnézést kérne, hanem kikérné magának a Steve bátyó imázsnövelésére átírt figurát. Profi a mozi, persze, az ismerőseim körében mindenki szerette, a színészek viszik a hátukon. De nekem mindig az járt a fejemben, mennyivel jobb lett volna másként.
A Nagy szökés eléggé hollywoodias. Szórakoztató mozinak elsőrangú, de itt is inkább személyekre szabott a történet, mint valóságra. Én nem raknám be a Top 10-be, pont ezért. Viszont a Két félidő a pokolban a helyén van.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.25. 17:48:14

@Oldfan:
Nem volt szempont a lista összeállításakor, hogy valódi börtönkörülményeket mutasson be a film, hisz akkor a korábban kitárgyalt Remény rabjai sem lehetne a listán, nemhogy az első helyen. Viszont szeretem A bosszú börtönébent, így bérelt helye van a listán.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.07.07. 13:42:20

Nagyon jó témaválasztás, ráadásul ez a műfaj még eléggé felfedezetlen számomra, mármint a börtönfilmek. Bár A remény rabjai valóban nehezen képzelhető el az első helynél lejjebb.

wmitty · http://sargalapok.blog.nepsport.hu 2012.07.30. 09:56:52

örülök, hogy A domb előkerült!
méltatlanul kevesen ismerik, pedig eredendően mainstream film, híres színészekkel
sőt, a regény is megjelent többször magyarul, simán kapható ma is antikváriumokban

számomra az eddig legjobb példa arra a fajta moziadaptációra, amikor a könyvet olvasni és a filmet nézni szinte ugyanaz
lehet,hogy vannak eltérések, de nekem semmi sem tűnt fel, és pont ugyanazt az érzést váltja ki belőlem a kettő

az "életre szóló" filmek kategóriájába tartozik: hogy nem olyan élni utána, mint előtte

wmitty · http://sargalapok.blog.nepsport.hu 2012.07.30. 10:04:02

érdekes felvetés, hogy hol is volna érdemes meghúzni a 'börtönfilm" műfaji határát

nyilván lehetne többféleképpen is
legegyszerűbb, hogy: ami börtönben játszódik

de valóban ennél többet ad, ha elvi alapon keressük a határvonalat; önmagában nem azon múlik a lényeg, hogy börtönnek vagy lágernek hívják-e a kérdéses objektumot

arra jutottam végül, hogy a definíció forrpontja az kell legyen, hogy a SZIGORÚ FIZIKAI BEHATÁROLTSÁG lényeges szerepet játszik, sőt, szinte lényege a történéseknek

ez következményekkel jár
például egy ilyen listára a Kwai folyó nem fér be: ott a történetet nem az mozgatja, hogy a szereplők valamilyen szűk fizikai közegből ki akarnak jutni
(persze, természetesen valójában igen, de ismétlem, a történetet nem ez mozgatja)
az ilyen filmek végighúzódó alapérzete az, hogy "be vagyunk szorulva" valahova, "megfulladunk"

hogy a néző folyton érzi, lelki szemeivel (is) lát egy képzeletbeli (egyúttal igazi) vonalat, amit "ha átlépsz, lelövünk!"
A nagy szökésre ez igaz
A Két félidő a pokolbanra kevésbé, vagy ha igen, inkább mentális értelemben

(kicsit olyan bibliai a párhuzam :) azt az almát nem eheted meg - ezt a vonalat nem lépheted át; és onnantól nincs más vágy, ami megőrjít, mint átlépni azt a vonalat...)

én, ha börtönfilmeket gyűjtenék csokorba, ebből a szempontból közelíteném meg a dolgot
a fenti lista nagyobbrészt meg is felel neki

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.07.30. 11:23:03

@wmitty: Többen felvetették már, hogy miért tettem bele lágerfilmeket is a listába.
Mikor összeszedtem a filmeket, én is belegondoltam, és két dolog miatt döntöttem így. Az egyik, hogy a lényeg szerintem ugyanaz: be vagy zárva, és őrök vigyáznak rád. Ez innentől kezdve börtön, bárki bárhogyan is nevezi.
A másik fontos szempont, hogy mindenképpen népszerűsíteni akartam két kiváló filmet A dombot, és a Két félidő a pokolban-t.

wmitty · http://sargalapok.blog.nepsport.hu 2012.07.30. 11:33:40

@Santino89:
talán úgy tudnám jellemezni a különbségtételt, amit javasolni van szerencsém (bármely későbbi hasonló elemzéshez), hogy az egyik típusba tartozó sztorikban a BEZÁRTSÁG a meghatározó állapot, a másiknál a KILÁTÁSTALANSÁG

előbbi azt sejteti, hogy ha át tudod lépni a "vonalat" (szimbolikusan, de akár ténylegesen), akkor nyerhetsz

utóbbinál inkább az a helyzet, hogy a "börtön", ami be vagy zárva, az maga a VILÁG, illetve a JELEN - igazi menekvésre nincs remény

természetesen itt szó sincs az említett fogalmak egzisztencialista értelemben való használatáról: csak börtön- és láger-tematikában gondolkozom

és ebben az értelemben A domb a határon van, a Két félidő már inkább azon kívül (a szereplőknek, végig érezzük, nincs esélyük; természetesen nézőként ismerjük a történelmet is), A nagy szökés egyértelműen belül, a kimaradtakból a Szökés Alcatrazból mindenképp bent, A remény rabjai is, ugyanakkor a Halálsoron már nem feltétlenül
a Fortress ugyan az egyik legnagyobb csalódás, amit életemben moziban átéltem, de 'műfajilag' klasszikusan idevaló

ilyen értelemben pedig jóformán bármely, helyszíne szerint ugyan börtönben zajló vígjáték egyszerűen nem játszik

érdekes lenne viszont olyan filmeket keresni, amelyek ennek a definíciónak a figyelembe vételével akkor is "börtönfilmnek" tekinthetők, ha egyébként szó sincs bennük semmiféle büntetés-végrehajtási intézetről!

(Brazil?)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.07.30. 12:23:53

@wmitty: érteni vélem, hogy mire gondolsz, és a különbséget is a gondolkodásunk között. nálam ugyanis a bezártság magával vonja a kilátástalanságot is. A Két félidőben tudjuk, hogy nem lehet jó vége, de mégis megőrzik az emberségüket a szereplők. Többek között ezért kapott ennyire előkelő helyezést, számomra ugyanis ez a börtönfilmeknek ez a legfontosabb momentuma.

A Brazilt sajnos még nem sikerült megnéznem.

wmitty · http://sargalapok.blog.nepsport.hu 2012.07.30. 12:50:22

@Santino89: nem értheted a különbséget, mert nincs :)
nem vitatkozunk, hiszen én csak javaslatot teszek egy (későbbi hasonló) gyűjtéshez új szempontrendszerre

bezártság és kilátástalanság: persze, hogy előbbi kiváltja az utóbbit! ez az emberi része
de én a filmdramaturgiára gondolok: van, ahol a sztori előbbire koncentrál, van, ahol utóbbira

hogy tovább árnyaljam a képet: eszembe jut az Jon Voigtos, Eric Robertses film (Szökevényvonat?), ami az első tíz percet levágva nem is börtönben játszódik - mégis igaz rá szinte minden, amit a műfajtól elvárunk

Jerryco 2013.01.12. 09:11:46

@wmitty: SZIGORÚ FIZIKAI BEHATÁROLTSÁG
Nos, eszembe jutott akkor pár ennek megfelelő börtön film:
Tortúra
Kocka
Élve eltemetve
Éberség
Fűrész
100 halálos lépés
Életfogytig
Szkafander és pillangó

Szegről végről ezek is börtönfilmek, persze prejoratív értelemben. :)

"A nagy ábránd" meg, ahogy látom itt is kimaradt, de még a konkurencia fórumáról is, pedig erősen ott van a Nagy szökés, A domb, és társaik seggében. :)

wmitty · http://sargalapok.blog.nepsport.hu 2013.01.12. 09:35:05

Nekem meg A nagy abrandot kellene/illene megneznem vegre!
DVD-n meg is van.