Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Onibaba

2012. augusztus 08. - Oldfan

Onibaba2 (1).jpgMindenkinek van olyan filmje, aminek köszönhetően elkezd az átlagnál nagyobb érdeklődéssel figyelni  bizonyos alkotásokat, esetleg egy rendezőt, vagy filmstílust, netán országot. Nekem az első, még kisgyermekkoromban, meghatározó, mondhatni áll-leejtő élményem Szergej Eizensteintől  a Jégmezők lovagja volt. Egy külön könyvet lehetne írni róla, hány nagy filmes szakemberre gyakorolt hatást, az áttételes fölhasználására pedig számos példa van. Másik, már tinédzser kori "nagy találkozásom" az Onibabával történt. A japán filmművészet és a horror zsáner egyszerre lépett be az életembe. Az első maradandóan. Akkortájt még nem volt lehetséges horror mozit látni, óvták az erkölcseinket. Belegondolva a mai hozzáférhetőségükbe, azt hiszem, átestünk a nyerges állat túloldalára. De ez már egy másik történet. Igazából fogalmam sem volt, mire ülök be. Csak annyit tudtam a baráti kör szóbeszédéből, hogy nagyon jó, szokatlan valami lesz. Tényleg az volt. Igazából nem értettem, túl fiatal voltam hozzá, kevés történelmi, még kevesebb filmes ismerettel, de így is átjött az atmoszférája. Hogy mennyire nem átlagmozi, az is bizonyítja, hogy Mike Nichols, a neves sci-fi filmesztéta, beválogatta a legfontosabb filmek gyűjteményébe. Pedig ebben aztán se egy űrhajó nincs, sem földönkívüli nem jön hozzánk megenni minket, vagy barátkozni velünk. Viszont annyira a konkrét történeten túlmutató, erkölcsi kérdéseket felvető falanszter társadalmat állít középpontba a mű, hogy igazából nem csodálkozom, ha egyfajta utópiát látott benne a kritikus. Általában a háborúk elleni vádiratként emlegetik, de több van benne. A horror rajongók között szintén létezik egyfajta kultusza, pedig ez nem annak a műfajnak terméke, csak él az eszközeivel.

A végtelen belcsatározások korát élő Japán egyik eldugott szögletében, az életveszélyes, embert könnyen elnyelő nádas végtelenjében két nő a holtak kirablásából, vagy sebesült katonák lemészárlásából szerzi be a mindennapi élelmét. A pusztuló, nem termelő országban nehéz feladat rizst szerezni, de a kardok, páncélok mindig jól eladhatók az elvonuló seregeknek. Az unalomig begyakorolt, rutinná vált gyilkolás és a kilátástalan életforma kezdi felőrölni  a nádas asszonyait. Egy férfivel azonban kivételt tesznek, velük maradhat. Innen kezdve minden megváltozik, csupán a pusztulástól való rettegés nem. Pedig, mint az közismert, "a félelem megeszi a lelket..."

Onibaba 03.pngMitől tud más lenni a történet, mint holmi szokásos, félelem keltésre alapozó horror mozi? A jelképszerű karakterektől. Az öregasszony a magunkra maradástól való viszolygás és az önfenntartásra képtelensége miatti rettegést testesíti meg. A fiatal lány a befolyásolható, ám ősi belső ösztönöket hordozó, jobb életet remélő vágy képviselője. A férfi...az férfi. Legyen bár kétes erkölcsiségű, lerongyolódott, azért kell az ereje. Ő a döntéshozó, kegyetlen, ha az kell, és meghatározó alakja a rivalizálás tárgya. Külön érdekes a fordított szereposztás. Hiszen általában a nők azok, akikért a tesztoszterontól fűtött hímek között fellángol az ellentét. Most fordul a kocka. A szamuráj tábornok a kifinomult, de morálisan halott és elevenen rothadó alakja maga színtiszta, megtestesült dekadencia. Az egész helyhez kulcskérdése pedig: Meddig ember az ember? Mi teszi azzá a testi valóján túl? Még egy ösztönlényi szintre leépült társadalom sem képes kikerülni a kérdés megválaszolását.

Onibaba 01.pngEgy szikár moziban jön ki a filmforgatókönyv és rendező személyének valódi fontossága. Nem kell eszméletlen pénz mennyiség a sikerhez, trükkök sora a figyelem felkeltéséhez, vagy éppen patakvér ahhoz, hogy baljós hangulat hassa át a mozit. Még csak akcióhalmaz sem szükségeltetik. Viszont a gondosan kiválasztott kevés filmes eszköz szakszerű alkalmazása évtizedekre képes biztosítani azt, hogy a mozi állja az idő próbáját és le tudja kötni a új nemzedék figyelmét éppúgy, mint a bemutatása idejében a kortárs nézőét. A lengedező, állandó, kiszámíthatatlan veszélyt hordó nádrengeteg, a szél, a madarak zaja, az emberi arcok, no meg a híres maszk, a szűken mért, ám fontos mondatok, elégnek bizonyulnak. A gazdag belső tartalom igazi hideglelős érzettel párosul. Nyári meleg idején láttam, de hideg verejték csorgott a hátamon. Belejátszott a hasonló tartalmú mozik akkori hiánya, (meg a légkondié,) de nem hiszem, hogy csak ezek miatt történt. Igen, a  művészek tehetségére utalok. Minden elsőrangú. A színészi játék, a gondosan kiválasztott hangok, a testközeli fényképezés és rövid, ám találóan adagolt sokkoló jelenetek.

Onibaba 02.pngAz Onibaba úttörő szerepet játszott a japán film világában. A kendőzetlen erőszak naturális megjelenítése innen származik. Ma már ugyan sokkal rámenősebb az ilyen tartalom képre vitele, így könnyen lehet, lesznek olyanok, akik a megtekintésekor nem értik majd ezt az állítást. De higgyék el, itt az ősforrás. Előtte ennyire messzire egyik rendező sem mert elmenni a nézők idegeinek borzolásában. Különösen a művészi vénájúak között nem. Kaneto Shindo mozija bevonult a klasszikusok közé. Akik azt hiszik, csupán a Kopár sziget (Naked Island) stílusában dolgozott ugyancsak meg fognak lepődni. Az a film, amit mindenkinek látni kell legalább egyszer, aki nem csupán agymunka mentes és agymunkát nem is váró mozgóképeket akar látni nap mint nap.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.08.08. 09:29:47

Bármilyen öreg vagyok, ahhoz viszont még túl fiatal, hogy az első hazai mozibemutató idején láthattam volna ezt a filmet. Láttam róla viszont reklámfotókat a Flórián téri Felszabadulás moziban: nagyon érdekesek és félelmetesek voltak. Persze, hogy látni akartam ezt a filmet, és a guta majd megütött, amikor néhány héttel később az állami tévé 2-es csatornáján játszották késő este. Akkor még kevesen tudták fogni a 2-es műsort, és a családom nem tartozott a kivételezettek közé. Egyik osztálytársamnak viszont szerencséje volt, megnézhette, és másnap félelmetes élményről számolt be.

Szerencsémre 1978-ban (?) a filmet felújították a mozik, és megnézhettem a Toldiban. Az élvezetet ugyan erősen rombolták a földhözragadt vetítési körülmények, hogy a mozinak csak egyetlen vetítőgépe üzemelt, ezért minden tekercscserénél abbamaradt a vetítés, és felkapcsolták a világítást. Ennek ellenére a film valóban szenzációs élmény volt. Aztán évtizedekig nem láthattam, mert nem adta újra egyik tévéadó sem, és nem jelent meg nálunk DVD-n sem. Pár éve jó barátom Angliában járt, és megkértem, vegye meg nekem DVD-n az ONIBABÁ-t. Mi tagadás, kissé megkopott opuszra számítottam, ehhez képest megdöbbentett, hogy a film mit sem öregedett, nem járt el felette az idő, pedig manapság egy hasonló film minden bizonnyal színes lenne, és bőségesen adagolná a szexet és az erőszakot. Lényeg a lényeg, az ONIBABA extrákkal felszerelt DVD-kiadása azóta gyűjteményem egyik ékessége, a filmről pedig hosszasan megemlékeztem a Wikipédia számára írt pár évvel ezelőtti szócikkemben.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.08.08. 19:10:18

Nekem ezt a filmet még anno a nagymamám mesélte éjszaka, mint rémtörténetet, aki a '70-es, '80-as években mozit üzemeltetett. Így remek memóriájának hála, mindent tudtam már előre róla.
Ráadásul egy másik filmet, amit ezzel együtt mesélt (dupla vetítés, illetve izé... mesélés volt) az "És hamarosan sötétséget" korábban láttam, és nagyon kiábrándítóan rossz, unalmas élmény volt, igazából az Onibabától se vártam már sokat ezek után.

Viszont egy valóságos remekművet láttam, amit a film minden egyes kockájából lehetett érezni, ez pedig csak a legeslegnagyobb filmek sajátja. Mindenesetre tényleg felejthetetlen élmény volt, amit majd ideje is lesz újranézni.
süti beállítások módosítása