Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

B.Ú.É.K. - 2013!

2012. december 31. - scal

Santinoval beszéltük, hogy az idei évből nem igazán tudnánk összeszedni 10 rossz filmet. Mert mindegyiket megmentette valami, vagy ezeket szerencsére elkerültük. Kétségkívül voltak necces pontok 2012-ben - pl. elmaradt a beígért világvége - de még a legrosszabb filmek sem voltak olyan szörnyűek mint tavaly, vagy tavalyelőtt. Legtöbbre mondjuk az okés kategória illene. Összeszedtem tíz olyan momentumot ami 2012-ből meghatározó volt, lehet csak számomra, de lehet, számotokra is, bár nem mindegyik konkrét filmet takar, de azt hiszem mindenképpen érdekes lesz. Vigyázat a poszt nyomokban szabadszájúságot tartalmazhat!

szilveszter2013.jpg

 

Az év bukása - John Carter

john-carter-aliens-hobo.jpg

A John Cartert hivatalosan is az év bukásának kell elkönyvelnünk. Nagyon korán állította fel ezt a rekordot, még az év első negyedében. A Disney hatalmas mennyiségű pénzt injekciózott a - vélhetően folytatásosnak szánt/remélt - brand felállításába. 250 millió dollár gyártási költség, ami azért meg is látszott a filmen, + 150 milla marketing, de lehet 200 is megvolt az. Vélhetően a Disney legalább 500 milla haszonban, és abban reménykedett, hogy Burroughs életműve olyan lesz mint a Karib-tenger, és a siker miatt nyomathatják a folytatásokat. Csupán azt felejtette el, hogy a film története lerágott csont, hogy a marsi kalandozásoknak nincs olyan frankón megágyazva, mint a kalózfilmeknek, és, hogy még a hardcore sci-fi fanok sem ismerik/szeretik az alapművet, hát még az átlag moziba járó. Igazából manapság a letöltések korszakában, ezt már egy stúdió sem engedheti meg magának - tíz éve A Gyűrűk Ura még simán indíthatott így, a Hobbitnak meg megágyazott a trilógia. Ennyire noname filmbe öngyilkosság ennyi pénzt fektetni, még akkor is, ha Disney a neved. Pedig a film nem rossz, a zenéje gyönyörű, a képi világa csodálatos, még a szereplők sem ripacsok. Ha ez a film 70-100 millából készül akkor most nyereséget könyvelhetnek el a fejesek, mert noha hazájában 73 millánál meg is állt a mutató, Európa és a világ többi része a maga 210 millájával némileg szépített. Mára biztos, hogy Carter kapitány az életben nem tér vissza az ezüst vászonra, a kritikusok meg röhöghettek a markukba, hogy lám milyen jól megaszonták.

 

Az év csalódása - Prometheus

prometheus_kritika_03.jpg

Azt hiszem konszenzusra juthatunk abban, hogy senki nem távozott elégedetten a moziból, még azok sem akiknek a film tetszett, mert nekik sem azért tetszett amiért bementek. A beígért Alien előzményfilm elmaradt, a sok titok ami 30 év alatt felhalmozódott továbbra is titok maradt, ellenben kaphattunk egy zavaros, frusztrációkkal teli marhaságot Ridley Scott látásmódjában, ami jól megérdemelten szintén megbukott a kasszáknál, mert állítólag annyi rétege van, hogy jó, ha az ember a látványnál leragad... mert ha leás, a végén elönti a fekete genya. Ahhoz viszont túlságosan unalmas, és vontatott, hogy ismét meg akarja nézni a moziban az ember. A film sokat akar markolni, de keveset fog, és helyette betömi a szemed, egy végtelenül ínycsiklandó alhasi műtéttel. Azon hozzáértő kritikusok meg, akik foggal körömmel védték, és már nyár közepén az Év filmjévé kiáltották ki, megdöntötték Puzsér Róbert hülyeségindexét is, aki szerint A Sötét Lovag egy fostalicska film. No de be is fejezem, így is többet foglalkoztunk vele mint kellett volna, írtunk róla kritikát, készült róla podcast, pedig egy végtelenül semmilyen, abszolút közepes mozi, szóval nem olyan, ahogy egy legenda genesisét képzeljük el.

 

Az év visszatérése - Skyfall

skyfall.png

Idén sokan visszatértek a vászonra, volt itt Batman folytatás, Pókember reboot, Bourne spin-off, Total Recall remake, Bosszúállók crossover, (én meg mennyi idegen szót ismerek mi? :D), de azt hiszem James Bond visszatérése volt a legmeghatározóbb. Ez a film még azoknak is tetszett, akik életükben nem láttak egy James Bondot sem, sőt ha soha nem láttál még egy részt akkor leginkább ezt nézd meg - és majd azt hiszed ilyen cool az egész sorozat. Nagyon szép visszatérés volt, mintha mindenki érzete volna az MGM-nél hogy ez a legutolsó dobásuk, - az is volt - és hogy az 50. évfordulót nem lehet egy odahányt filmmel megünnepelni. Pedig sok helyen elkúrhatták volna, mégsem tették. Daniel Craig A+++ kategóriás színész lett tőle, és sokan máris megbocsátották emiatt még a Quantumot is, - tudjátok, aminek csendje van, nagyon helyes, maradjon is csendben. Az már most biztos, hogy a szöszi még két filmben visszatér. Jöhetnek a koktélok, keverve, nem rázva, keverve, meg a bemutatkozás, az elegancia, a stílus, meg a coolság.

 

Az év felfedezettje - Keira Knightley

knightley.jpg

Ez lehet csak számomra történt meg  - de én írom a listát, úgyhogy csönd! -, de Knightley-t én valahol elhelyeztem a szép, de semmi extra kategóriába, tudjátok a csaj, akit Orlando Bloom megfektet a Karib-tenger trilógiában. Idén azonban neki köszönhetem a legjobb női alakítást a Veszélyes Vágy-ban, a Míg világvége el nem választ-ban, és még az olyan pocsék filmeket mint a Tegnap Éjjel is nézhetővé tudta tenni. És lesz még az Anna Karenina is, amit jövőre mutatnak be nálunk. Szóval csak így tovább, abszolút blokkolható a csaj, szerelmes vagyok bele, meg gyereket akarok tőle meg minden, és még mindig fájdalmasan fiatal - 27 éves. Ezen felbuzdulva lehet a következő hetekben meg is nézek még tőle pár filmet, ami ilyen vagy olyan okokból kimaradt az életemből. De mi másért is foglalkoztatnák Hollywoodban, ha nem a tehetsége miatt, hiszen neki közismerten a legkisebb melle van - Milla Jovovich után.

 

Az év tragédiája - meghalt Tony Scott (élt 68 évet)

Tony-Scott-on-the-set-of--010.jpg

Idén is meghaltak páran, de talán a legmegrázóbb számomra mégis Scott öngyilkossága volt augusztusban, bizonyítván, hogy az ember lehet kétségbeesett és elkeseredett akkor is ha milliók szeretik, akkor is ha gazdag, akkor is ha sikeres, és nem utolsósorban már öreg. Egyik legkedvesebb rendezőm volt, aki ha mást nem készített volna mint Az utolsó cserkész-t akkor se élt volna hiába, de ha az együttműködésére gondolok Denzel Washingtonnal, gondolom sokan felkapják fejüket. Valamiért egész életében bátyja árnyékában élt, pedig filmjei, meglehet nem értek el olyan olümposzi magasságokat, mégis sokkal egyenletesebb értéket képviseltek, nem csalódhattál egyikben sem túlzottan, mindegyik pörgős, feszültséggel teli akcióparádét ígért. Ízetlenkedhetnék, hogy mindig a jók mennek el előbb, vagy, hogy azért ugrott végül a hídról, mert ő sem bírta elviselni, amit bátyja művelt az Aliennel, de csak végtelen szomorúságot érzek, ha arra gondolok, még legalább tíz jó évig készíthetett volna olyan filmeket melyek 90-120 percre kikapcsolnak a napi mókuskerékből.

 

Az év híre - Lucas eladja a cégét az ördögnek... akarom mondani a Disneynek

disney-lucas4.jpg

Ha valaki nekem azt mondja, hogy George Lucas egy nap eladja a teljes Lucas birodalmat (Lucasfilm, ILM, LucasArts, stb.), akkor ott helyben megkérem, hogy hívjon meg egy fehéroroszra. Pedig a jó öreg Georgie boy pontosan ezt tette október végén, amikor több mint négy milliárd dollárért eladta a lelkét, átállt a sötét oldalra, és az internetet meg eláraszthatták a Miki Egeres mémek. Nem négy millió, négy milliárd. Az ennyi: 4,000,000,000. Forintban meg ennyi: 870,620,000,000. Sokan el se tudnak számolni eddig. Mégis mi a szent szarra lehet ennyi pénzt elherdálni? Mondjuk egy jegyre elég ha jön a világvége? Vagy ki lehet vásárolni Magyarországot az adósságból? Netalán egész Kelet-Európát? Úszni lehet benne, mint Dagobert bácsi? Vagy legalábbis megépíteni azt a fasza széfet, és teletölteni 200-asokkal? És a legdurvább az egészben, hogy a Disneynek ennyi pénz meg se kottyant. Az évszázad üzletéről beszélnek, az internet egy hónapig meg volt bolondulva, és csak ezzel foglalkoztak filmes körökben, de egy biztos, most már ha törik ha szakad, jön az Episode VII. VIII. IX.

 

Az év fiaskója - Kim Dzsong II hamvai

sacha-baron-cohen-seacrest.jpg

Idén is volt Oscar gála, a házigazda Billy Crystal modorosságának köszönhetően rém unalmasan telt, az egyetlen valamire való momentumot az jelentette, amikor ez a hülye Sacha Baron Cohen készakarva ráöntötte Ryan Seacrest szmokingjára a "hamvakat". Cohent eleve be se akarták engedni erre a "jeles" rendezvényre, mert közelgő filmjét a Diktátort promotálandó talpig jelmezben, akcentussal és idiotizmussal felvértezve jelent meg, két bögyös dögös több mint testőr kíséretében. A színész eredetileg George Clooney-ra akarta zúdítani az egykori diktátor maradványait, de hozzá nem fért oda, mert a biztonságiak nem koptak le a sarkából, így jött az improvizálás, és a jópofa riportert ahelyett hogy jó pofán verte volna, inkább csak ráöntötte a hamvakat, amikor az nem hagyott fel a kérdésekkel. Szegény Ryan nagyon rosszul vette a lapot, leginkább sehogy sem, kolléganői teliszájjal röhögték ki, ő pedig később még be is perelte a színészt, pedig örülhetett volna neki, hogy legalább egy hétig csak róla beszéltek, azelőtt meg azt se tudta senki, hogy a világon van.

 

Az év legkevésbé értékelt filmje - A Holló

theraven_784.jpg

E filmre rásütötték, hogy unalmas, klisés, közhelyes, mindegy, csak ne nézd meg. Pedig John Cusack kiemelkedő a totálisan befordult Edgar Allen Poe szerepében, a történet izgalmas, hangulatos, a korrajz nem is lehetne tökéletesebb - főképp ha azt vesszük, hogy ez a film nálunk készült. Egyedül a vége az amit nekem kissé bibis, de csak mert nem mertek nagyszabásúbbak lenni. A film ráadásul lerántja a leplet az olyan lopós gecikről is mint a Fűrész, és egyebek. Talán nincs még egy olyan film ami ilyen suttyomban kúszott be a mozikba, mintegy bocsánatkérően, hogy aztán egy, max két hét után távozzon is, esetleg majd DVD-n felfedezzék. Nézettségét már-már veri egy átlagszar magyar film. A kritikusok nem értették, a közönséghez nem jutott el, és még a címéről is az a Brandon Lee alkotás jut mindenki eszébe, amit anno nem Varjúnak kereszteltek - merthogy annak ez ám a címe. Igazán kár érte.

 

Az év meglepetése - A csodálatos Pókember

amazing_spiderman_emma_stone_garfield.jpg

Volt idén sok meglepés filmem, de azok nem ideiek voltak, ilyen a Super, amit mindenki nézzen meg, aki szereti a képregény filmeket, vagy A szabadság útjai, vagy a Strange Days. De a legnagyobb meglepetésem a Pókember reboot volt, amit leejtett állal néztem végig a moziban. Mindenki, de tényleg mindenki azt mondta ez egy fostalicska, rakás szar, hányinger. Én azonban magaménak érzem, ha Pókember lennék, csakis Andrew Garfield lennék. Persze jó volt a Batman, a Bosszúállók, és a Hobbit is, de ezektől el is vártam, hogy jók legyenek. Ettől a filmtől azonban semmit nem vártam. Annyira szerethető ez a történet, és annyira nem becsülik, és véleményem szerint évek múltán majd újra felfedezik maguknak, mert most valamiért ellenszenves az a közeg amit megjelenít, vagy akiknek szól - igen az Alkonyat miatt -, de higgyétek el, ezt az irányt kell követni, mert ez szép, meg jó lesz. Szeretek egy filmet felfedezni, szeretek meglepődni, szeretek hinni az újban, a jóban, a különlegesben. Számomra ez a film jelentette a legkellemesebb moziélményt 2012-ben, pedig el is késtem róla, és egyedül néztem.

 

És végül...

Az év hülyesége - Cosmopolis

cosmopolis-review.jpg
Na ilyen az, amikor egy rendező rátenyerel a projectre, és senki nincs aki beszóljon neki - nálunk szinte csak ilyen filmek készülnek, de azok ehhez képest bárgyúak, vagy szimplán szarok. De ez??? Ez az értelmetlenség, ahol nincs két mondat között kapcsolat? Ami nem szól semmiről? Amihez képest egy természetfilm a fordulatok tárházát kínálja? Amit ha elkezdesz nézni 8 perc után azt hiszed egy év telt el? Fogalmam sincs mit akart elérni ezzel David Cronenberg, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül a Földön. Merthogy ezt ugyanaz az ember hozta össze, aki olyasmiket adott a világnak, mint a Légy, a Meztelen ebéd, vagy az eXistenZ. Itt azonban totálisan megőrült, és akkor szedálják le a gecibe, de a minimum hogy az életben többet ne engedjék kamera mögé. Miután megnéztem a "filmet" csupán egy kérdés tolult fel bennem, amit úgy megkérdeznék ettől a senkiházitól, aki két órától fosztott meg az életemből. Mondd már meg Crony, mégis mi a halál náthás fasza akart ez lenni?


Nos, ezek lettek volna azok a meghatározó, vicces, vagy éppen tragikus momentumok melyeket mindenképpen szerettem volna Veletek megosztani, vigyázzatok magatokra, mert baljóslatú év következik, de azért... na BÚÉK!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.01.01. 13:18:32

Össze tudnánk szedi tíz rossz filmet, csak ahhoz sajnos meg kéne nézni az utolsó Alkonyatot, az új Adam Sandler filmet, meg a Flour Tomis szarságot és még pár hasonlót, csak a filmek iránti rajongásunk nem feltétlenül párosul mazochizmussal. Legalábbis nálam. Különben se lenne sok értelme, egyrészt mert a Cosmopolisnál és a Prometheusnál úgyse találunk rosszabbat, másrészt pedig épp elég dicsérni ezt a filmet, nem lehet mindig csak fikázni mindent.

Másban nem tudok vitatkozni, szép kis összeállítás erről az évről, ezekben a kategóriákban én se tudnék más helyezettet megnevezni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.01. 13:56:07

"A sikert azonban némileg beárnyékolja az a tény, hogy Judi Dench hamarosan megvakul."

Rendkívül szomorú hír, de a sikerhez semmi köze sztem... és nem árnyékol ez be semmit, ahogy Gandalf rákja se árnyékol be semmit, pedig már 6-7 éve megvan neki.

Az, hogy Keira az év felfedezettje epic. :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.01.01. 17:36:54

doggfather: lehet hamarosan jön egy lista a tíz nőről, akitől gyereket akarok

számomra azért árnyékolja be egy kicsit, mert mint utólag megtudtam ezért írták ki a sorozatból, Gandalfot hat éve kezelik vele és az kicsit más, mint fél év alatt elveszteni a legfontosabb érzékszerved, néha belegondolok mihez kezdenék a szemem nélkül - mivel a szórakozásom, munkám is leginkább azt kívánja meg, hogy nézzek, illetve nézzem mit írok -, a kezeim, meg a szemem ne sérüljön, a többit leszarom :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.01. 18:13:21

@scal: ezt a 10 nős dolgot most nem értem.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.01.01. 19:09:14

hehe, talán én írtam eddig a legtöbb top(less) listát, és majd akarok egy 10 legjobb nő Hollywoodból listát, de folyamatosan újak kerülnek, be, és valszeg kikerül Jovovich, meg Jolie mire odaérek, hogy meg is írjam :D

BarmyArmy 2013.02.03. 17:54:41

10 legjobb nő Hollywoodból listát én is szeretnék látni itt,Off-olok nektek:Keyra nak én is szeretnék gyereket csinálni :D,nekem bejött a Prometheus sok hibája ellenére és Naoomi nagyon csini benne főleg a sex jelenetnél :),tudtátok hogy a Gandalfot játszó színész meleg?nem utálatból akartam mondani csak ez olyan érdekes.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.02.03. 19:44:26

@BarmyArmy: ne, ez egy nagyon érdekes adalék, és azt tudtad, hogy Hitler elvesztette a II. világháborút?

BarmyArmy 2013.02.03. 21:17:59

Te jóóó éééég elvesztette?Most ujat mondtál.
süti beállítások módosítása