Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Párbaj

2013. május 31. - lisztes

Mindenki elkezdi valahogy... A legnagyobb mesterek is gyakorlás révén lettek azok, akik. Nincs ez másként Steven Spielberggel, napjaink talán egyik leghíresebb rendezőjével sem, aki igaz már túl van a fénykorán, de mégis meghatározó ember Hollywoodban (elsősorban a produceri tevékenységének köszönhetően). A '46-os születésű mester 13 évesen már rövidfilmet forgatott és az első, moziban is bemutatott sci-fijével, a mindössze 400 dollárból készült Firelighttal 18 éves korában készült el. Ezt követően inkább a televíziónak rendezett (például az egyik legelső Columbo részt is ő dirigálta), míg 24 évesen neki nem adták a Párbaj-projektet.

duel_xlg.jpg

A szintén a televíziónak készült film meglepően sikeres lett az Államokban, így némi plusz jelenetet hozzáadva Európában egyenesen a mozikba küldték, ahol a kritikusok imádták. Talán egy kicsit többet is beleláttak a filmbe, mint amennyit valójában mutatni akartak vele, mindenesetre az tény, hogy a Párbaj nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a mester átnyergelhessen a mozivászonra és a Sugarlandi hajtóvadászat után elkészíthesse a filmtörténelem egyik fontos mérföldkövét, a Cápát. És még csak 30 sem volt ekkor még...

Főhősünk, David Mann egy sivatagon átvezető úton igyekszik a városba egy tárgyalásra, amikor megelőz egy üzemanyagot szállító kamiont. Nem sokkal ezután a lehagyott jármű visszaelőzi, majd Mann ismét elé vág. Szép lassan durvul el a helyzet, főszereplőnk egy idő után már az életéért kell, hogy aggódjon, ugyanis a kamionos nem száll le róla. Elképesztő sebességet produkálva követi, próbálja leszorítani az útról, ha "párbajtársa" lemaradt, hát bevárja: egy szóval teljesen rászáll az egyre jobban bepánikoló Davidre, aki ebben a helyzetben csak magára számíthat...

Duel.jpg

A történet soványka ugyan, de a forgatókönyv kihozza belőle a maximumot. Paradox módon a nyílt út a sivatagban legalább annyira elszigetelt, mint a Die Hard toronyháza, pontosan körül vannak határolva a főhősünk lehetőségei. Igaz, ezeket önmaga választja, hiszen vissza is fordulhatna, amikor már nagyon eldurvult a helyzet, de ő, bármennyire is fél attól, ami vár rá, továbbra is a célja felé tart előre. Furcsa egy figura a főhős, hiszen egy idő után már nem is a halaszthatatlan munkamegbeszélés, csak a túlélés a cél, mégsem választja a hazautat: elfogadta a párbajra történő kihívást, s így beszédes nevéből következően férfiként próbál szembenézni a veszéllyel.

Persze rásüthetnénk, hogy ez csak egy erőltetett dramaturgiai eszköz, mert valószínűleg 1 000 000-ból csak 1 ember tenne hasonlóképpen, ahogy Mann cselekszik, de éppen emiatt lett a film címe Párbaj és nem Menekülés. Pedig utóbbi sokkal indokoltabb lehetne, hiszen az esélyek sem egyformák. A sok száz lóerős monstrum és a kisember tragacsa közti vetélkedés utóbbi könnyebben kezelhetősége ellenére is egyértelmű végkifejletet tartogat mindenki számára. De persze mindig akadnak kivételek...

Now-thats-one-scary-truck..jpg

A forgatókönyv egy rövidfilmre való ötletből tényleg kihozta a maximumot, a nagy problémája az, hogy gyakran nincs kit beszéltetni, így kénytelenek irritáló belső monológokkal megspékelni pár jelenetet, amiben Mann felmondja az aktuális történéseket és morfondíroz rajtuk egy keveset. Ezek rém mesterkélten hatnak, akár csak néhány szituáció, amivel az út során főszereplőnk találkozik... Az biztos, a sivatag képében nagyszerű környezetet választottak ehhez az akciódús paranoia thrillerhez.

A másik piros pont Spielberg rendezésének jár. Sajnos az európai "bővített" verzióhoz volt szerencsém, így gyakran kaptam azon a filmet, hogy indokolatlanul sokáig mutatják a haladó járműveket el-vissza vágásokkal, jelezve azt, hogy épp üldözés történik. Bár konkrét jelenetsor (vasút melletti pihenés) is került ebbe a moziba szánt verzióba, a legjobban ezekért a plusz, feszültségfokozásra szánt, de valójában rém unalmas képsorokért volt kár. Mert ez tényleg nem egy másfél órás filmre való történet, elég neki a 75 perc is.

duel-1971-dennis-weaver-pic-3.jpg

Az zseniális húzás, hogy a "gonosz" kamionsofőrt se a néző, se a főszereplő nem látja sohasem a film folyamán, így tulajdonképpen a veszélyt nem is a személye jelenti, hanem az a böhöm nagy rozsdás kamion, amit vezet. Szinte már arca van ennek a gépgonosznak és akárhányszor feltűnik, összeszorul a főhős gyomra tőle. És ezt nagyszerűen játssza el az egész életében B és Zs kategória közt félúton tengődő Dennis Weaver, akinek talán ez volt élete legnagyobb szerepe. Helytállt benne, pedig nem volt könnyű dolga.

A mindössze 13 nap leforgása alatt ~450 000 dollárból forgatott Párbaj egy fontos embernek nyújtott óriási segítséget karrierje elején. Az európai verzió néha kicsit unalmas és a filozofikus beállítottságú filmesztéták a valóságnál talán több dolgot képzelnek bele az indokoltnál, de mindenképpen érdemes a megtekintésre, ha az ember szereti a filmtörténelmi ínyencségeket. Furcsa, hogy bár a lezárásban benne volt a nagy finálé lehetősége, Spielberg inkább okosan inkább visszafogta magát (talán utoljára életében). Koránt sem hibátlan, de rengeteg jó megoldással tarkított film a Párbaj, sokat lehet belőle tanulni azoknak, akiket érdekel a filmkészítés.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2013.06.08. 23:27:25

Ez a film szinte semmirol nem szol nekem nagyon tetszett. Spielberg akkor meg remekul ertett az atmoszferateremteshez.
süti beállítások módosítása