Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Rajtaütés

2013. június 06. - lisztes

Bevallom, szkeptikusan álltam hozzá ehhez az akciófilmhez. Mégiscsak egy indonéz produkcióról beszélünk és az én, Hollywoodhoz szokott szemem nem kimondottan kedveli a kelet-ázsiai filmek világát. A Rajtaütés meg eléggé annak nézett ki az előzetesei alapján: lényegében egy modern korban játszódó lövöldözős-karate filmnek tűnt. Oké, valójában az is. Mégsem volt megterhelő megnézni még nekem sem, ugyanis veszettül szórakoztató. Most, hogy kijött DVD-n, azt javaslom, szerezzétek be mihamarabb.

serbuan_maut_ver3.jpg

Ki hány darab indonéz filmet látott eddig? Jah, nekem is ez volt az első. De valószínűleg nem az utolsó, hiszen ahogy a dolog jelenleg áll, nemsokára érkezik is a második rész, ami ráadásul a tervek szerint jelen film után mindössze 2 órával fog játszódni, így a legszűkebb értelemben vett folytatásról beszélhetünk majd. Sőt, ha ez nem lenne elég, ne csüggedjetek: Hollywood is lecsapott az ötletre és máris készül a remake. Mondjuk ez a film nem a sztorijával, hanem az akciókkal és a koreográfiákkal "hódít", amit meg nem lesz egyszerű lemásolni.

Szóval Jakarta egy kevésbé biztonságos részén van egy romos toronyház, ahol bűnözők élnek, olyanok, akik a rendőrség elől bujkálnak. A házat a helyi maffiafőnök irányítja, így a rendőrség egy különleges osztagát vezénylik a helyszínre, hogy tisztítsák meg a környéket. A csapat könnyen bejut, de amint kiderül, hogy rendőrök vannak a házban, elszabadul a pokol: az összes bűnözőt ráeresztik a maroknyi csapatra és legyilkolnak szinte mindenkit. A néhány megmaradt rendőr megpróbál kimenekülni, de amilyen könnyen jöttek be, olyan nehezen lehet kijutni...

Gareth-Evans-Talks-The-Raid-Redemption-Sequel-Berendal.jpg

Ami miatt mindenképpen érdemes megnézni ezt a filmet, az a sok-sok hihetetlenül látványos bunyós jelenet. Semmi CGI, semmi kamu: itt bizony durván tolják az ipart, ugranak, esnek-kelnek, ütnek, ütnek és ütnek. Legyen szó pisztolyról, gépfegyverről, késről vagy puszta kézről, az itt biztosan kreatívan van használva. Képzeljetek el egy vérbeli Jackie Chan filmet, csak épp 18-as korhatár besorolással...

Kétszer volt olyan jelenet, amit instant muszáj volt még egyszer megnéznem, hiszen annyira tetszett: nem csak egy látványos, hanem egy váratlan, mégis praktikus mozdulatot mutattak be. Ezek, illetve a verekedések tényleg tökéletesen elviszik a hátukon a filmet és annak ellenére, hogy egy-egy bunyó hosszabban be van mutatva, nem kezdünk el rajta unatkozni. De ha ez nem lenne elég, a tűzfegyveres harcok is kifejezetten jók, valamint a vér is úgy fröcsög, ahogy azt egy ilyen filmtől elvárhatjuk. És egyáltalán nem tűnik trükkfelvételnek.

the_raid_redemption_still.jpg

Szóval a látványért abszolút piros pont jár és nagyon illik ehhez az egész bűnözőtanyához a lepukkant helyszín is. Tiszta Budapest. Azon felül, hogy tökéletes választás volt a filmhez, nem mellesleg még olcsó is és jól lehet használni: a papírvékony falak és a sok kacat mind-mind fontos szerepet tölt be a történésekben. Az alapszituáció meg nyilván sokaknak ismerős lehet, ha már láttátok a Dredd 3D-t, hiszen ott is ugyanezt láthatjuk, csak a jövőben és egy kicsit karizmatikusabb főszereplővel. De a két film egymástól teljesen függetlenül, kb. egy időben készült.

Negatívumként meg kell említeni, hogy néha-néha elég sután van egy-egy (nem bunyós) jelenet elkészítve. A színészek nem hoznak ki magukból értékelhető alakítást és már az elején belefutunk egy abszolút felesleges plusz drámába. Mert a főszereplő háttértörténetéhez bizony a legolcsóbb és leghatásosabbnak tűnő módot választották (újonc, terhes a felesége) és ezt én személyes sértésnek vettem. Persze nem pakolhattak rájuk túl nagy drámai tehert, mert a színészek közül sokan nem is igazi színészek, hanem harcművészek (pl.: a főszereplő Rama, vagy Veszett kutya).

MV5BMjA1NDc1MDYzNF5BMl5BanBnXkFtZTcwOTQzNDUzNw@@._V1._SX640_SY425_.jpg

A Rajtaütés legfőbb erénye, hogy fittyet hány a hollywoodi szabályok zömére. A forgatókönyv valószínűleg nem volt túl vaskos, hiszen a verekedős jelenetek nagyon sok játékidőt töltenek ki - de ezt most cseppet sem bántam. Olcsó, látványos, egyszerű és kreatív. Én szeretem az ilyen filmeket, így minden apró kis hibát meg tudok neki bocsátani. Simán egy lapon merem említeni a Die Harddal. vagy a Dredd 3D-vel. Egy film alapján ugyan még erős lenne kijelenteni, de talán mostantól illik egy kicsit komolyabban venni az indonéz filmgyártást.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.06.06. 20:41:11

A napokban néztem meg, de pár napot aludnom kellett rá, mert nem tudtam eldönteni, hogy hova tegyem a filmet. Jó volt meg minden, de a hallottak alapján kicsit többet vártam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.07. 08:31:54

hogy lehet nem kedvelni a kelet ázsiai filmek világát?!?!

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.06.07. 11:07:54

@doggfather: Nem tudom, ez nálam tutira valami defekt, de se az anime, se a manga, se a japán, a koreai, meg a kínai filmek nem hoznak lázba...

És nem mondom azt, hogy nincsenek jó filmek onnan, mert bizony rengeteg van, és akad olyan is, ami tetszik (lásd pl ez itt), de ez a kultúrkör az, ami valahogy sosem érdekelt engem igazán.

2013.06.07. 15:25:21

@lisztes:

„...se az anime, se a manga, se a japán, a koreai, meg a kínai filmek nem hoznak lázba...”

Keblemre, barátom! Végre egy rokon lélek! :))

P. S.: Na jó, én a régi, 60-as, 70-es évekbeli japán filmeket (Onibaba, Kuroneko, A homok asszonya, Harakiri stb.) kedvelem.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.06.07. 18:10:01

@field 64: azt hiszem ideje lesz átpakolni az ázsiai írásaimat a kedvedért :D

2013.06.08. 08:55:29

@scal:

Nosza, pakold át, még az is lehet, hogy kedvet kapok majd valamelyik filmhez. Ezt az indonéz opuszt például épp a minap szelektáltam ki a lehetséges néznivalók közül, de most Lisztes kolléga hatására felülbíráltam elutasító döntésemet.
süti beállítások módosítása