Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Bourne rejtély (2002)

2016. július 04. - Santino89

Robert Ludlum regényéből már a ’80-as években is készült egy kétrészes tévéfilm feldolgozás Richard Chamberlain főszereplésével. És körülbelül ennyiben is maradt volna a dolog, ha egy bizonyos Doug Liman -nek gimisként nem kerül kezébe a könyv. Sok évvel később, rendezőként sem tudta elfelejteni kedvenc kamaszkori olvasmányát, így addig harcolt a stúdiókkal, míg megszerezte a megfilmesítési jogokat, illetve egy elég menő forgatókönyvírót, Tony Gilroy-t is sikerült a projekthez csábítania. Az eredeti sztorit azonban kicsit elavultnak vélték a 2000-es évek elején, így kicsit felturbózták az alapanyagot, amelyhez nagy inspirációt jelentett Liman édesapjának memoárja, a kedves papa ugyanis az NSA-nél dolgozott.

2002-bourne_identity-2.jpg

A főszerepre több jelölt is szóba került, például Sylvester Stallone, vagy Russell Crowe. Előbbinek talán ez visszatérést jelenthetett volna az A ligába, utóbbinak viszont valószínűleg inkább visszalépés lett volna, kevés népszerűbb férfisztár volt akkoriban Crowe-nál. Mindketten nagyon jók lettek volna a szerepre, és teljesen más filmeket láthattunk volna, ha Liman őket választja. Ehelyett egy nagyon meglepő döntéssel állt elő: a kisfiús Matt Damonnal, akit ezt megelőzősen sosem láthattunk még akciófilmben. Damon akkor még úgy gondolta, hogy nem az akción, hanem a karakteren lesz a hangsúly, ami a későbbi folytatásokat figyelembe véve inkább ironikusnak tűnik ma már. Végül persze Damon nem csak megállta a helyét, de egy teljesen új arcát mutatta meg nekünk; a megnyerő, ártalmatlan pofi mögött rejtőző jéghideg gyilkológép figurája remek kontrasztnak bizonyult, pláne hogy hősünk képességei kezdetben számára legalább annyira rejtélyesek, mint nekünk.

memoire-dans-la-peau-14-g.jpg

A mellékszerepekre szintén sikerült megtalálni a megfelelő színészeket. A romantikus szálat jelentő Franka Potente, aranyos és emberi, neki köszönhetően nem válik a kötelező romantikus szál sem erőltetetté, vagy idegesítővé. Az Amerikai szépségből ismerős Chris Cooper pedig kellően ellenszenves kémfőnökként, nála csak Brian Cox félelmetesebb, mint a háttérből irányító főnök. Még Julia Stiles is tök jó, hogy itt van, Clive Owen szerepeltetése, illetve az általa alakított karakterben rejlő potenciál teljes kihasználatlansága viszont módfelett bosszantó.

memoire-dans-la-peau-07-g.jpg

Az európai helyszínek váltogatása nagyon jót tett a hangulatnak, ilyen szempontból már kiemelkedik egy kicsit a hasonló produkciók táborából a Bourne-rejtély. Magában az alaptörténetben rengeteg lehetőség rejlik, mely szerint az amnéziás kémre vadászik a fél titkosszolgálat, miközben ő még csak a saját nevét sem tudja, de rendelkezik olyan különleges képességekkel, amiatt veszélyt jelenthet az egész CIA-re. A zenei aláfestés kellően emlékezetes és dinamikus egy ilyen mozihoz. Az akciók a kor igényeihez mérten kifejezetten földhöz ragadtak. Mielőtt bárki felhördülne, javaslom, hogy előtte vessen egy pillantást a szintén 2002-ben készült Halj meg máskor című 007-es opuszra. Azért azt hozzátenném, hogy ennek ellenére a Bourne-rejtély akciójelenetei nem kifejezetten kreatívak, vagy emlékezetesek, a gagyi gyorsítások pedig kifejezetten zavaróak néhol.

bourne-idendity-2002-01-g.jpg

Az igazi baj ezzel a filmmel, hogy Doug Liman rendezte. Persze, a lelkesedés nagyon jó dolog, de sosem helyettesítheti a tehetséget. Liman pályafutását elnézve pedig teljesen egyértelmű, hogy rendezőként ő ennek igencsak híján van, közel sem egy markáns alkotó, egész filmográfiája közepes iparosmunkákból áll. Nagy valószínűséggel jobban jártunk volna, ha producer marad, ahogy azt a folytatások esetében is tette. A stúdióval is rengeteg problémája volt, a forgatás elhúzódott, a költségek folyamatosan emelkedtek, és rengeteg jelenetet újra fel kellett venni az egész stábbal. Furcsamód még ez is a film előnyére vált, eredetileg ugyanis 2001 szeptemberében akarták volna bemutatni, ez az időpont pedig egyértelmű okok miatt nem igazán kedvezett volna a film sikerének, pláne, hogy a CIA-t ennyire negatív színben ábrázolták, egy olyan korban, amikor egész Amerika a terrorizmus elleni nemzeti összefogást hirdette. Így végül csak 2002-ben mutatták be a mozikban, és kellemes sikert aratott, a 60 milliós költségvetést megduplázta csak Amerikában, és a kritikusok se voltak vele túl szőrös szívűek.  És igazából nem is kell nagyon annak lenni, a Bourne rejtély ugyanis abszolút nézhető, élvezhető, de sajnos nem különösebben maradandó darab. A folytatások miatt utólag ezt is egy kicsit túlértékelik, mert a legjobb mégis csak az volt benne, hogy egy már valóban tehetséges rendező tudott rá építkezni a későbbiekben. 

Ha tetszett a kritika, kérlek, lájkold a Facebook-oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.12.12. 13:24:56

Megvallom, nekem nem nagyon jöttek be a Bourne-filmek. Egyszerűen túl sok minden történik bennük, és sokáig nem tudom, hogy miért, ezért igazából egy idő után nem köt le a dolog. A végén hiába magyarázzák el az összefüggéseket, mert addigra már egyrészt késő, másrészt a magyarázat is elég zavaros. Az viszont tény, hogy az első rész volt a legérthetőbb és legélvezetesebb (számomra), és tényleg, Franka Potente azért volt jó, amiket Santino89 leírt. Szerintem.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.12. 16:39:33

@field 64: Most a 2000-es évek toplistái miatt néztem újra a trilógiát. Nekem az első rész tetszett a legkevésbé, a második-harmadik viszont annál inkább. Majd azokról is lesz 1-1 írás természetesen, ott részletesen leírom, hogy miért.
Viszont tökéletesen megértem az álláspontodat. A Bourne 2-3-nak alig van bármilyen története, azoknak a filmeknek inkább csak cselekményük van. Ez idemegy odamegy, ezt üldöz, amazt üldöz, aki ezért üldözi. Közben háttérsztori meg szinte semmi sincsen.

David Sumner 2013.12.14. 09:34:07

www.youtube.com/watch?v=mksipzy48WM

Egy kis részlet Liman eredeti befejezéséből. Isteni szerencse, hogy a történelem közbeszólt (na jó, 9/11 miatt ez így erős), és hogy aztán a Universalnak más véget kellett kitalálnia, mert ez egy röhejesen szar megoldás. A második valóban felülmúlja a sötét tónusával, a hidegségével, és a harmadik részt is jónak tartom (Volt negyedik rész? :D), de az első szerintem szintén remek, csak máshogy, mint a Csapda: a Rejtélyben óriási tétje van annak, ahogy rájön, ki ő (ráadásul a második ezt árnyalja, még tragikusabban, különösen a moszkvai befejezés), és az akció-thriller szcénák is remekül mutatnak. Nem annyira, mint Greengrassnál, de önmagukban lehet őket élvezni. A harmadikat azért nem kedvelem, mert bár ott tényleg csúcsra van járatva minden akció, és tényleg beleszédülsz a sok rohanásba, nincs benne akkora drámai feszültség, mint a másodikban.

David Sumner 2013.12.14. 09:41:21

@David Sumner: "a harmadikat azért nem kedvelem ANNYIRA..."

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.16. 10:33:32

@David Sumner: Hát ez a befejezés olyan pocsék volt, hogy szinte el sem hiszem
Nagyjából leírtad, amiket én is a következő két részről, hamarosan azok is felkerülnek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.16. 14:02:35

@David Sumner: igen, ami azt illeti VOLT negyedik rész :p

David Sumner 2013.12.16. 14:55:12

@scal: Persze, hogy volt, de ezt a kérdést igazából költőiként kell érteni, vagyis "Aha, volt, de istenesen szar és jelentéktelen, szóval miért kellene emlékeznem rá egyáltalán?" :-)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.16. 15:50:05

@David Sumner: Ennél szebben magam sem tudnám megfogalmazni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.16. 22:55:44

@Santino89: hülyék vagytok ti :D az a legjobb rész

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.17. 10:25:43

Ez az első réz még elment levessel, de a folytatásai már nem az igaziak, a Sólyomszemes meg egyenesen megcsúfolása a szériának. :S
süti beállítások módosítása