Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nyárutó

2014. január 28. - lisztes

Jason Reitman jobban tenné, ha a vígjátékoknál maradna. Ivan Reitman fia ugyanis a papa terepén a legjobb, még ha a filmjeik stílusa ennél nem is különbözhetne jobban. Sajnos Jason újabban rákapott a drámákra - valószínűleg az Egek ura nagy sikere miatt -, de valamiért rendre alulteljesíti a nézők elvárásait. Én imádom a Köszönjük, hogy rágyújtottat, a Junot meg még annál is jobban (most gondolom, sokan furcsán néznek, de szerintem ez a legjobb filmje), az Egek ura és a Pszichoszingli viszont valahogy nem az igaziak.

labor_day_ver2_xlrg.jpg

A Nyárutó is utóbbiak közé tartozik, pedig a sikerhez minden adott volt: egy népszerű könyv egy neves írótól, amiből maga Jason írta a forgatókönyvet, két nagyszerű színész (Kate Winslet és Josh Brolin) a főszerepekre és egy kellően furcsa, megrázó történet. Ami pedig a díjszezont illeti: Winslet egy Globe-jelölést, amit végül nem tudott szoborra váltani, oszt' ennyi. Susmogtak Oscarról is, de végül csak ennyi jutott. Amit egyébként sajnos abszolút megértek.

A sajtóvetítésen a mellettem ülő nő végig a telefonjával játszott, pontosabban szólva chatelt valakivel... Szerencsére volt köztünk néhány üres szék, szóval nem zavart különösebben, leszámítva azt, hogy irtó nagy bunkóság/alpáriság. De nem ő volt az egyetlen, mások is gyakran néztek okosságok után az okostelefonjukon - ez talán jelzi, hogy mennyi izgalomra kell számítani a Nyárutó alatt. A 111 perces játékidő ugyanis Reitmannál nem meglepő, de ehhez a sztorihoz túl sok.

LaborDay.jpg

Egy elítélt (Frank) megszökött a kórházból, ahová egy vakbélműtét miatt vitték be: kiugrott az ablakon. Fájós lábbal nem jutna messzire, ezért leszólítja a közeli boltban épp az elvált anyjával nagybevásárlást intéző Henryt és segítséget kér tőle. Anyja, Adele először nagyon megijed, de egy kis noszogatás után beleegyezik, hogy a férfi náluk tölthessen egy éjszakát, hogy pihentethesse a lábát. Azonban az iskolakezdés előtti hosszúhétvégén különös dolog történik: a csonka család megkedveli Franket, Adele újra szerelmes lesz és úgy döntenek, hogy közösen Kanadába szöknek a rendőrök elől...

Baromi izgalmasan indul a film, a rendező a feszültséget hosszú perceken át képes fenntartani a megfelelő zenehasználat és beállítások segítségével. Igazi mestermunka. Nemkülönben izgalmas a lezárást megelőző negyed óra is - bármelyik thriller megirigyelné ezeket a nagyszerűen kivitelezett képsorokat. Az már más kérdés, hogy az ezek közötti több, mint egy óra meglehetősen unalmas, illetve a végjáték is gyűrűkuraháromi magasságokba igyekszik emelkedni - nincs szál, amit ne akarnának elvarrni.

la-ca-1025-labor-day-056-jpg-20131030.jpg

Ezért biza nagy kár. A thrillerrészek közé beékelődő romantikus családi filmes szcénákkal egyébként túl sok gond nincs, azon felül, hogy majdnem elviselhetetlenül sok van belőlük. Ami jobban zavart, az a folyamatosan adagolt háttérinformáció a Frank által elkövetett bűntettről. Rendre lelassítja az amúgy is lassan csordogáló történetet, ráadásul egy-egy jelenetet többször is bemutatnak, mindig kiegészítve újabbakkal, amiknek hála jobban megértjük az összefüggéseket. Jó megoldás, csak nem ebbe a filmbe.

A Helsinki/Stockholm-szindróma és a Lima-szindróma különös keveréke ez a történet, tele van kifejezetten tetszetős momentumokkal, bár eléggé sikerült túlromantizálni a szituációt, nem csoda, hogy az eredeti regényt egy hölgy írta. Frank alakja egyfelől tipikus bűnbánó fegyenc, aki fiatalon elkövetett egy ostobaságot és egész életében bűnhődnie kell miatta, másfelől viszont egy ösztönös családapa, aki megszerel mindent a ház körül, foglalkozik (és jól kijön) a gyerekekkel, valamint szenvedélyes szerető - mindezt négy nap alatt...

20131103-LYALL-slide-7RAH-articleLarge.jpg

Adele is börtönben ült: saját maga választotta így, szinte ki sem mozdul a házból, Henry (a fia) az egyedüli öröme. A múltbéli sok kudarc által kiváltott enyhe agorafóbiájára és depressziójára Frank a gyógyír, akinek az egyedüli szépséghibája annyi, hogy körözi a rendőrség. Magyarán főhőseink jól megírt, érdekes és izgalmas karakterek, ezért is kár, hogy túl sokat teketóriázunk velük a házba bezárkózva a hosszúhétvégén. Ennél egyszerűen több potenciál van bennük.

Winslet egyébként megérdemelte a Globe-jelölést (de többet tényleg nem): nagyszerűen játssza a depressziós, folyton szorongó Adelét, aki egy csapásra megtalálja az élete értelmét, amint Frankkel találkozik. A rendező kabalaszínésze, J.K. Simmons is feltűnik természetesen, igaz, csak egy cameo szerep kedvéért. Nagy kár, hogy nagyon leült a sztori a film közepetáján, mert kicsit feszesebb vágással és kevésbé csöpögős befejezéssel ez lehetett volna Jason Reitman eddigi legjobb drámája.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.28. 15:11:45

most nem azért, de a Köszönjük hogy rágyújtott sem vígjáték, hanem egy szatíra, és a Juno sem arról híres, hogy az ember szétröhögje rajta a belét nekem eddig mind a négy filmje tetszett, sokkal nagyobb tehetség az apjánál

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.28. 15:17:04

@scal: A vígjáték azért tágabb fogalom annál, hogy rögtön a fingós poénokra és a piteb*szásra asszociáljunk. Valójában a Pszichoszingli is vígjáték (comedy) részben, bár én abban semmi viccessel nem találkoztam, ellentétben a Thank you...-val és a Junoval.

És én sem mondtam azt, hogy az utóbbi filmjei rosszak lennének, csak nem tetszettek annyira, mint az első kettő.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.28. 15:44:00

@lisztes: szerintem is a Juno a legjobb filmje.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.28. 16:38:56

@lisztes: nem én állítottam össze fingós toplistát, én nem azokra asszociálok

egyrészt már maga a vígjáték egy drámai műfaj (nem is értem miért így bontják ketté pl a Golden Globe-on) másrészt azért mert valami tartalmaz vígjátéki elemeket még nem lesz vígjáték

tipikus vígjáték a Másnaposok, mert az azért készült, hogy megnevettessen, az a célja
a Pszichoszingli nem azért készült, hogy megnevettessen, ha volt benne pár poén az nem árt, de nem vígjáték

a Köszönjük hogy rágyújtott groteszk módon nyúlt a cigarettázáshoz, de nem azért készült, hogy röhögjünk rajta, hanem, hogy elgondolkodjunk, a társadalomkritikai vonzata sokkal nagyobb

mint ahogy a Juno is az utolsó lenne amit azért néznék meg, mert szeretnék egy jót nevetni, attól, hogy egy elég komoly kérdéskört jár körül könnyed formában még nem lesz valami vígjáték

az Amerikai botrány se vígjáték, pedig lényegesen többet röhögcséltem rajta mint a Wolf Street Farkasán

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.28. 16:45:20

@scal: Szép dolog, hogy van egy sajátos nézeted a vígjáték fogalmáról, csak épp nincs igazad azokban, amiket állítasz.

en.wikipedia.org/wiki/Film_genre
en.wikipedia.org/wiki/Comedy_film
en.wikipedia.org/wiki/Comedic_genres

A vígjáték zsánere nem egyéni ízlés és humorérzék dolga, kár ezen rugózni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.28. 22:01:42

@lisztes: attól hogy valaki egy temetésen is tud röhögni az attól még nem lesz vígjáték

Reitner sokkal inkább dramedyket rendez, vígjátékokat az apja rendezett

en.wikipedia.org/wiki/Dramedy

bár most hogy így elgondolkodok, szerintem ez a film leginkább western

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2014.01.29. 09:03:29

Imádom Reitmant, de azért akadnak aggályaim ezzel a filmmel kapcsolatban. Meg fogom nézni, csak egyértelműen úgy tűnik, hogy ez a legkomorabb filmje.
Mintha folyamatosan egyre lehangolóbb műveket készítene. Mondjuk én odavagyok az első 3 filmjéért, a Pszichoszingli is jó volt, de ott már éreztem egy kis minőségbeli romlást. Jó lenne, ha ismét készítene valami olyat, ami a mókásabb oldaláról mutatja be a szart. Ezt persze képletesen kell érteni.
süti beállítások módosítása