Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2005 legjobb filmjei

2014. március 09. - Santino89

Időutazó rovatunk megállíthatatlanul dübörög előre. Illetve hátra. És amúgyis csak poroszkál. 2005 remek év volt, elég ha csak az első 3-4 helyezetett megnézitek, olyan remekművek, amikből mostanában örülünk, ha egy évben egyetlen ilyen színvonalú film kerül a hazai mozikba. Természetesen továbbra is az adott év itthoni bemutatói közül válogattam ki a legjobb 10-et. Sok minden történt eben az évben, Scorsese például olyan pofátlanul hajtott az Oscarra, hogy a díjkiosztó legnagyobb vesztese lett. Ennél csak az lehet nagyobb fájdalma, hogy mindezek után még erre a listára sem tudott felkerülni. Ebben az évben hülyére néztem Az operaház fantomja musicalváltozatát, hiába volt unalmas, mert annyira megfogott a történet, a képi világ és a zene. De annyira jó év volt 2005, hogy még egy ilyen kedvencet is simán le tudok hagyni róla. De mi történt még? Peter Jackson feldolgozta gyerekkori álmát, de túl nagy siker volt a Gyűrűk Ura, ezért azt hitte, annak hibáit is kötelező belegyalulni a King Kongba. Az év legnagyobb sleeper hit-je a Fűrész volt, ami akkor még "csak" egy izgalmas, ötletes, csavaros thriller, senki se gondolta volna, micsoda szennyszar sorozat lesz belőle. Készült még egy remek film palesztin öngyilkos merénylőkről (Mennyország most), illetve egy katartikus végű dán dráma (Testvéred feleségét…), és két jó kis vígjáték, a 40 éves szűz és az Ünneprontók ünnepe. Na ezek, amik kimaradtak, lássuk hát a legjobbakat.

kiss-kiss-bang-bang-michelle-m.jpg

 10.

A sziget

"Ne feledje: legyen mindig udvarias és jól nevelt!"

island-2005-09-g.jpg

Egy tök jó sci-fi alapötlet, remek színészek, némi érzékenység, elsőrangú látványvilág, kiválóan koreografált akciójelenetek, csodálatos trükkök, jó zene. És egyértelmű bukás. Michael Bay levonta a megfelelő tanulságot, és azóta sem próbált meg ilyen önmagához mérten igényes filmeket készíteni, hanem beleásta magát a Transformers mocsokba, amit aztán visszahányt a közönségre. És meglett a közönség siker. Pedig 2005-ben Michael Bay neve még nem volt olyan szitokszó, mint manapság.

 

Hosszú jegyesség

un-long-dimanche-de-fiancailles-27-10-2004-3-g.jpg

Hogy miért nem lett ismertebb ez a film, ha ennyire jó? Valószínűleg azt várta mindenki Audrey Tatou-tól és Jean-Pierre Jeunet-től, hogy ha már újra összeállnak, akkor készítsék el Amélie még csodálatosabb életét. Persze, nem ez történt, de azért akad hasonlóság a két film között, a vizuális hatások, a narratíva stílusa is kissé hasonló, és persze Tatou kisasszony itt is nagyon bájos. Mégis, ez inkább egy fordított, egy negatív Amélie, ami sokkal sötétebb képet fest a világról, háborúval, mocsokkal, rengeteg halállal, és bánattal. Mégis nagy szíve van ennek a filmnek, tele van jó ötletekkel, végig fenntartja a figyelmünket, és egyes-egyedül a végső kissé poros csavart kell neki megbocsájtanunk.

 

Star Wars III. – A sith-ek bosszúja

"Így száll hát sírba a szabadság. Tapsvihar közepette."

star-wars-episode-3-la-revanche-des-siths-2005-144-g.jpg

Most, hogy Abrams bácsi beveti magát, minden korábbinál komolyabb fikázásokra lehet számítani az előzménytrilógia kapcsán. Tény, hogy meg sem közelítik az eredeti filmeket, de még mítoszromboló hatásuk is tagadhatatlan. A harmadik rész viszont a leginkább vállalható, az egész sorozatnak messze ez a legdrámaibb, legreménytelenebb, legsötétebb epizódja. Borzasztóan messze van a tökéletestől, például elég összecsapottnak tűnik helyenként, de mégis egy kifejezetten szórakoztató blockbuster, a mai napig lenyűgözően látványos jelenetekkel megspékelve. Anakin és Obi van végső párbaja vagy a Köztársaság bukása egyaránt mély nyomot hagyott bennem.

 

Közelebb

"Ki ne mondd, hogy túl jó vagyok neked... Így van, de ki ne mondd!"

closer-2004-09-g.jpg

Négy remek színész (kivéve persze Julia Roberts-et), egy csodálatos rendező, és egy kiváló darab. Minden adott volt egy igazán jó filmhez, és a Közelebb nem okozott csalódást. Fantasztikusan megírt párbeszédei már önmagukban megérnének egy misét, mégsem ez adja a film fő erejét, hanem a párkapcsolatokról felvázolt, könyörtelen portré, amely a filmek 99%-ával ellentétben nem mesével, és a rózsaszín köddel próbál elaltatni minket, hanem a kegyetlen realitással. Valószínűleg sosem tudom elfelejteni Clive Owen sértettségét, Natalie Portman megalázottságát, és Jude Law pofáraesését.

 

Ütközések

"Azt hiszem annyira hiányoljuk az érintést, hogy szándékosan egymásnak ütközünk, csak hogy érezzünk valamit."

collision-2004-18-g.jpg

Miután megnyerte az Oscar díjat, automatikusan megindult a fikareakció, ami egyes egyedül a film témájának, a rasszizmusnak szólt. Pedig nagyon szükség volt erre akkortájt, mikor szeptember 11 után az ikertornyokkal együtt a politikai korrektség álszent tornyai is a porba hullottak. Ez a film rendbe tette a dolgokat, és több oldalról megvilágította a rendkívül összetett problémakört. És bár közel sem hibátlan, hiszen kicsit sok benne a véletlen (L.A. azért nem ilyen kisváros), és vannak benne laposabb történetszálak, de mégis nagyon emlékezetes, baromi ütős dráma, ugyanis van benne három olyan elképesztően erős, lélegzetelállító, katartikus jelenet, amiből általában jó, ha száz filmre jut egyetlen darab.

 

Batman: Kezdődik!

"- Miért a denevért választotta?
- Félek tőle. Féljenek az ellenségeim is."

batman-begins-2005-03-g_1.jpg

Bemutatása idején rengeteg kritika érte ezt a filmet, leginkább azért, mert az egyik első rebootról volt szó, ezért mindenki automatikusan Burton filmjeihez hasonlítgatta Nolan alkotását. Pedig Nolan filmje rászolgált volna arra, hogy önmagában is értékeljék, mert teljesen új nézőpontból közelítette meg a denevérember karakterét, meg úgy egyáltalán az egész képregény műfajt. Az igazi áttörés, és elismertség persze a következő résszel jött el, ami lényegesen jobban sikerült, de ennek ellenére, önmagában nézve, sokadszorra is remek szórakozást nyújt a Batman: Kezdődik.

 

Durr, durr és csók

"Ez nem a "rossz zsaru, jó zsaru" játék. Én meleg vagyok, ő New York-i. Ez rosszabb."

kiss-kiss-bang-bang-02-g.jpg

Robert Downey Jr. a drog és alkoholelvonókról, meg a közepes filmektől tért vissza hozzánk 2005-ben ebben a remek krimikomédiában, amely nem csak a rendező, Shane Black forgatókönyírói tevékenysége által csúcsra járatott buddy movie-k előtt tisztelgett, hanem a létező legnagyobb elődöt Raymond Chandlert is megidézte a maga önreflexív módján. Ez persze leginkább a rengeteg poénban nyilvánult meg, de nem csak ezért lehet nagyon szeretni a filmet, hanem a figurák, és az őket alakító színészek miatt is. Nem csak Downey Jr. sziporkázik aranyszívű betörőként, de itt van még nekünk Michelle Monaghan, mint a filmtörténet legaranyosabb végzet asszonya, és Val Kilmer, aki egy meleg magándetektív.

 

Oldboy

"Mindegy, hogy homokszem vagy kőszikla. A vízben ugyanúgy elsüllyed."

old-boy-2003-25-g.jpg

Miután ez a 2003-as dél-koreai film elnyerte Cannes-ban az Arany Pálmát, végre nálunk is bemutatták. Hogy az Oldboy mekkora film, arra akkor jöttem rá igazán, amikor sok-sok év elteltével másodszor is megnéztem, és akkor ért a döbbenet, hogy a film mennyire mélyen belém vésődött, szinte mindenre tökéletesen emlékeztem belőle még 6 év elteltével is. A gyönyörű zenére, a véres akciókra, a látványos színészi teljesítményekre, az idézhető szövegekre, és a nagyon beteg történetre, meg persze a szívet tépő nagy csavarra is. Ilyen éveken át tartó hatásra pedig csak a legnagyobbak képesek, ennek ellenére az Oldboy minden profizmusa ellenére, sosem fog a szívem csücskévé válni, de maximálisan leburolok az érdemei előtt.

 

Millió dolláros bébi

"Néha úgy ütsz a legjobban, ha hátralépsz. De ha túl nagyot lépsz hátra, akkor már nem is harcolsz."

million-dollar-baby-2004-09-g.jpg

Egy komoly rendező komoly filmje egy nagyon komoly témáról. De a játékidő két harmadáig ez nem derül ki a néző számára, a történet egyszerűen csak halad a maga jól, megszokott, klasszikus, hollywoodias, clinteastwoodos medrében, aztán az öreg Clint olyan erővel vág pofán, hogy a stáblista végéig padlót fogsz, de talán még utána is. Nem kérdéses, hogy elsősorban a téma miatt kaphatott egy ennyire végtelenül nyomaszó alkotás Oscar-díjat, de ezúttal a lehető legjobb kezekbe került az a rohadt szobor. Eastwoodnál ízlésesebben, keményebben, jobban, és szigorúbban ehhez a témához nem sikerült azóta sem nyúlni.

 

Sin City

"A féregarcú államügyész-helyettes kikapcsolja a magnót, és közli: ha nem írom alá a vallomást, kinyírják az anyámat. Három helyen eltöröm a karját, utána aláírom."

sin-city-2005-35-g.jpg

Rodriguez egyik 2005-ös mozija a lista élén trónol komoly magabiztossággal, a másikat pedig az év legpocsékabb mozijai között kell számon tartanunk. A Sin City leginkább a képregényes alaphoz való mélységes tiszteletével, alázatával, és hűségével szolgált rá arra, hogy a legjobb legyen, ugyanis ez az egész sokkal inkább Frank Miller érdeme. Ő alkotta meg ezt az elképesztően brutális, hihetetlenül intenzív, lehengerlően stílusos, végtelenül sötét, a maga mocskosságában mégis cool világot, és annak emlékezetes karaktereit. Rodriguez csak annyit tett ehhez hozzá, hogy remek színészeket szerződtetett. És ennyi elég is volt minden idők legjobb képregényfilmjéhez.

 

Legnagyobb csalódás: Zorro legendája, Mennyei királyság, A gépész, Penge 3, Sorstalanság, Amityville horror

Legrosszabb: Viasztestek, Cápasrác és lávalány

A hazai bemutatókat egyébiránt itt összesítve megtalálhatjátok:

http://aeonflux.blog.hu/2008/02/07/hazai_bemutatonaptar_943

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.09. 10:59:17

ezeket már majdnem mind láttam

a Sziget volt az első kritikám amit nyomtatott újság hozott le, így személyes támadásnak vettem, hogy bukás lett a film (+1 Sean Bean halál), talán itt láttam először Scarlettet is, és mintha a kritikusok már ekkor is szerették volna ütni Bayt, az Armageddon, de főleg a Pearl Harbor és a Bad Boys 2 miatt

akik a Feledést ütik a Hold miatt, azoknak különösen ajánlom ezt a filmecskét

"felnőtt ruha!!!!"

A hosszú jegyességet nem láttam, ez az egyetlen, de csak mert a duplalemezes változatra vadászok, ha majd bezsákoltam akkor ezt is pótlom.

Star Wars 3 - itt sincs vita, bár csomó emberkével vitáztam, akik szerint ez a legszarabb, ezt általában a sötét oldalra állással szokták alátámasztani, meg Hayden Christiansen pocsék játékával, és a NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO-val.
jah igen ezt moziban néztem

Közelebb - ezt az adott helyen megvitattuk, öööö NEM, nem, és kategorikusan NEM "szereted a faszát?"

a film amiben olyan fantasztikusan megírt párbeszédeket hallhatunk, hogy abszolút hiteltelenné teszi, ezeket emberek mondják egymásnak
itt inkább belső monológok vitatkoznak, és mesterkélt, előre megírt pszicho-filozofálások csatáznak, nincs olyan helyzet, hogy két ember így beszéljen egymással (olykor önmagukról harmadik személyben)

... de ahogy látom Juliától el tudtad felejteni a közönségességét :D

Ütközések - jah igaz ezt se láttam, minden évben elhatározom, hogy megnézem, Bullock, és Brendan miatt kötelező lenne, de még mindig nem láttam, egy időben kevertem az Ütközéspont című filmmel :D

Batman: Kezdődik! - na ezt nem tom moziban néztem e, de szerintem ezt még nem, mert egyáltalán nem voltam, Batman mániás, nekem elsőre is világos volt, hogy a sok nevetgélés után (mi ez az elbaszott cím? :D, nem inkább Batman - A kezdetek?) itt valami forradalom van készülőben, és az a fantasztikus lezárás, ahogy Gordon átadja Joker kártyáját. Úúúúúú, nagyon sokszor megnéztem az is biztos. És míg másokat Batman hörgése kötött le, én emiatt a film miatt fedeztem fel magamnak Batmant.

Durr, durr és csók - ööö, nekem ez csalódás volt, sokkal többet vártam tőle, főleg, hogy egy barátom miatt látatlanban megvettem DVD-n :D, egyszer nem jutna eszembe egy lapon említeni az Utolsó cserkésszel, de majd alkalomadtán adok neki még egy esélyt.

Oldboy - szerintem túl reagálta, még mindig ezt gondolom. :D bár abban nem vagyok biztos nem-e előbb láttam ezt a filmet, egy barátom kiírta DVD-re öt másikkal együtt (pl. Audition, Versus, stb) és bár elsőre ez se tetszett, nagyon sok minden - pl. a gyönyörű zene - a mobiltelefonokkal való szórakozás megfogott, és addig néztem míg megkedveltem.

Millió dolláros bébi - annyira ellenszenves volt ez a film... mint mondjuk aaaa Rocky, sportfilm, meg a nem különösebben szexi Shwank, azután kiderül, hogy nem is a sportról szól, és azt hiszem ezzel a filmmel nyűgözött le végleg Eastwood

Sin City - az a helyzet, hogy elnézve a felhozatalt most a sorrenddel aránylag békében vagyok, holott ez a film nekem egyáltalán nem szívem csücske, sok barátom azt mondta róla Túl sok, én persze rohantam a moziba, Brúsz Wilisz miatt (utolsó előtti évem az egyetemen, bőven volt időm még mozizni) és utána meg kiderül, hogy három történet, amik éppen csak abban közösek, hogy ugyanabban a városban játszódnak. Haggyál már. Most komolyan az a nagy képi megvalósítás, hogy film helyett egy képregényt lapozgatnak a vásznon, ráadásul fekete, fehérben????

jah igen az, és ekkor még hol volt a Némafilmes, arra is ráverte az Akadémia (ezek a nagy újítások) - és amúgy ezerszer inkább Watchmen mint ez :D

2014.03.09. 11:32:57

Kezdjük a lényeggel: LIKE!

(A francba, nemrég léptem le a Facebookról, de lehet, hogy vissza kéne regisztrálnom, hogy igazi like-ot tudjak nyomni.)

A lista kicsit csalódást okozott, persze csupán azért, mert reményeimmel ellentétben az időben visszahaladva mégsem növekszik az általam látott filmek száma. :))

Négyet egész biztosan láttam, kettőről azt hiszem, hogy láttam, egyet meg nem tudtam végignézni.

A STAR WARS III-mal az a bajom, mint általában mindenkinek, aki a klasszikus trilógiát a maga idejében látta először. Azokhoz képest ez a film (akárcsak a megelőző kettő) sajnos csalódás, mert hiába látványosabb, modernebb, pergősebb, valahogy már nem azt az élményt nyújtja, mint az eredeti trilógia. Hayden Christensen tényleg feledhető, és bár Mark Hamillból sem lett sztár, azért ő legalább Luke Skywalkerként jól funkcionált. Ja, és el ne felejtsem: a klasszikus trilógiából is az originál verziók a legjobbak, nem az utólag polírozottak.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.09. 11:52:55

@field 64: "A STAR WARS III-mal az a bajom, mint általában mindenkinek, aki a klasszikus trilógiát a maga idejében látta először. Azokhoz képest ez a film (akárcsak a megelőző kettő) sajnos csalódás, mert hiába látványosabb, modernebb, pergősebb, valahogy már nem azt az élményt nyújtja, mint az eredeti trilógia. Hayden Christensen tényleg feledhető, és bár Mark Hamillból sem lett sztár, azért ő legalább Luke Skywalkerként jól funkcionált. Ja, és el ne felejtsem: a klasszikus trilógiából is az originál verziók a legjobbak, nem az utólag polírozottak."

ment a like

igen szerintem is vissza kéne regisztrálj, különösen hogy azt se tudtam fent voltál :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.09. 18:43:28

@scal: A Bad Boys 2 nagy valószínűséggel szintén toplistás lesz. Majd, ha eljön az ideje.
Akkor közülünk valószínűleg te vagy az egyetlen, akinek nyomtatásban is jelent már meg filmkritikája :)

Közelebb: még egy naiv, rószaszínebb korszakodban láttad, ideje újranézni. Bár inkább ne, neked nem a dialógusokkal van bajod, egyszerűen nem tudod értékelni a kevés szereplős, dialógusokra épülő filmeket.

A Durr, durr és csók jobb, mint az utolsó cserkész :) Dehát te már azon se tudtál nevetni :P

Oldboy: Akkor nézd meg a remake-et az lesz a neked való :D

Igen, az a nagy képi megvalósítás, hogy ezt ezidáig ez a film tudta kellően stílusosan, és lenyűgözően megmutatni. Hogy ez mennyire nem egyszerű, nézd meg a Spiritet, meg a 300-at, ott se sikerült.

És akkor a Star wars 3 neked és @field 64: barátunknak:
Kétségtelen, hogy nem éri el az eredeti trilógia színvonalát az új, hibája számtalan, a sterilitástól kezdve, a kidolgozatlan forgatókönyveken át a mítoszgyalázásokig sok mindent fel lehetne sorolni. És most, hogy új filmek készülnek, egyenesen divat lesz fikázni a régieket, megbecsülésük még lejjebb fog süllyedni. Jómagam egyébként az összes Star Wars-ról kimerítően értekeztem már a blog hasábjain, nem a kritikátlan fan beszél belőlem.
Nade, azt se felejtsük el, hogy a harmadik rész áll legközelebb az eredeti trilógiához színvonalban. És ez a rész már kellően ütős és drámai, annak ellenére, hogy rengeteg probléma van vele, mégis egy nagyon szórakoztatóan elkészített blockbuster, ami lehagyhatatlan volt számomra a listáról.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.09. 19:01:29

@Santino89: mintha te nekem azt mondtad volna egyik legnagyobb csalódásod volt a Bad Boys 2

Való igaz utálom a kamaradrámákat.

Dehogy jobb.

a 300-al nekem nagy problémáim nem volt, ez is Frank Miller az is Frank Miller, tényleg a Spiritet meg kejne már nézni állítólag határszar

jó, hát a Jedi Visszatérben is lehet látni hogy Lucas kezd kurvulni, csinált volna egy negyedik részt, és az már lehet 30 évvel ezelőtt is ugyanolyan szar lett volna mint a Baljós árnyak (annyira szar ez a cím: ezek az árnyak nagyon baljósak... :D)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.09. 19:27:09

@scal: biztos félreértettél valamit (mint Colin Farrell nyilatkozatát :), a Bad Boys 2-t azóta nagyon szeretem, amióta bemutatták, igazából alig várom, hogy újranézhessem a sorozat keretein belül. és ehhez soha, kétség sem fért.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.09. 19:32:06

@Santino89: jó hát én már az első részt is marha pocséknak tartom

az pedig meg se szólaljon humor terén, aki nem nevetett a Pisztáciás részen amikor Bud Spencer megkérdi milyen fagyit kér Terence Hill

ingyenebed 2014.03.09. 19:57:19

csak tudnám mi a fene bajotok van állandóan Julia Robertsszel?

divat lett fikázni.

szerintem egy istennő.

a filmkritikus 2014.03.15. 11:06:51

Te Jó Ég! Csak nekem tűnt fel, hogy a legjobb 2005-ös film hiányzik innen?! A V mint Vérbosszú hol maradt? :)
Mondjuk lehet, hogy azt már 2006-osnak tekintettétek, mert Magyarországon akkor jelent meg.... :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.15. 19:25:03

@a filmkritikus: igen, a magyarországi bemutatók alapján készülnek a toplisták, úgyhogy ezért a 2006-os listán nincs rajta a V, mint vérbosszú.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.15. 19:44:35

@a filmkritikus: mert az egy rakás szar volt? igen azt hiszem azért nem került fel egyik listára se
süti beállítások módosítása