Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2002 legjobb filmjei

2014. május 10. - Santino89

A magyar mozikban 2002 legnagyobb eseménye és a 2000-es éveket tekintve legnagyobb hatású filmje egyértelműen A Gyűrűk Ura első része volt, amelyről itt most nem esik szó. Elismerem a film erényeit, sőt illő tiszteletet, mély alázatot tanúsítok érdemei iránt, ennek bizonyítékaként még külön cikkeket is írtam a trilógiáról, de az én kedvenc filmes toplistámon nem lesz ezekről szó. A klónok támadása volt még egy nagyon várt film 2002-ben. Itt pont fordított a helyzet, ugyanis szeretem az Episode II-t (Star Wars-fan vagyok, és 13 évesen jóvótaz), de ma már nem tudok szemet hunyni a hibái felett, és hogy lehetett volna sokkal jobb. És akkor most, hogy tisztáztuk, mely filmek fognak felháborító módon kimaradni, nézzük a helyezetteket. Látni fogjátok, nem csak a Top 10-ből, hanem az utána következő felsorolásból is, hogy 2002 milyen durván erős év volt, ráadásul viszonylag csalódásmentesen sikerült megúsznom. Az első három helyezettre pedig külön nagyon büszke vagyok, mert nemcsak szimplán kiváló filmekről van szó, hanem olyan egyedi, semmi máshoz nem hasonlítható és megismételhetetlen élményekről, amelyekből általában jó, ha ötévente készül egy.

amelie-0187.jpg

10.

A vörös sárkány

"Látott már vért holdfényben? Egészen fekete."

2002 (7).jpg

Az első korhatáros film, amit moziban néztem meg. Helyezése talán furcsának tűnhet, mert csak és kizárólag az anyagi érdek vezérelte az elkészültét, mégis kategóriákkal jobban sikerült, mint az egy évvel korábbi, vérben ázó Hannibal. Itt már sikerült megidézni A bárányok hallgatnak szellemét és feszültségét. Hopkins utoljára alakította leghíresebb szerepét, Edward Norton nagyon szimpatikus volt nyomozóként, Ralph Fiennes pedig lehengerlő sorozatgyilkost mutatott be nekünk. De még a mellékszerepekben is olyan remek színészeket láthattunk, mint Harvey Keitel vagy Philip Seymour Hoffmann. Danny Elfman zenéje szintén hihetetlen jó, és a bérrendező Brett Rattner is korrekt munkát végzett.

9.

Pókember

„A nagy erővel nagy felelősség jár.”

2002 (2).jpg

Ez volt az utolsó film, amelyért még igazi gyermeki lelkesedéssel tudtam rajongani, és egészségtelenül sokszor megnéztem, azóta is fejből vágom minden egyes pillanatát. Nem mellesleg a mai képregényreneszánsz is ezzel a mozival indult be igazán, ha az anyagi oldalt nézzük, ugyanis valami hihetetlen bevételi eredményeket produkált. A klónok támadásával ellentétben ez még akkor is lehagyhatatlan, ha ma már néhol gyerekesnek és túl kimódoltnak tűnik. Az új Pókember-filmeket jobbnak tartom, de valahol Raimi első részének is mindig meglesz a helye gyermeki szívemben.

8.

Asterix és Obelix: A Kleopátra küldetés

„Aztán holnap ott legyél, vagy tartós tejet ne vegyél.”

2002 (3).jpg

Egy olyan film, amit csak és kizárólag a magyar szinkron tett naggyá. Persze, a maga módján lehet, hogy szórakoztató lenne a Star Wars-utalás, A profi zenéjének felhasználása, a langusztás dokumentumfilm, meg a kung fu-paródia és a többi agymenés. De amitől kiemelkedően jó lett ez a film, az a fordító, Speier Dávid leleményessége, tiszteletadása, kreativitása és nyelvi érzéke, Hála neki, az egész film szóviccekre, rímekre, kínrímekre épül, amelyek megállás nélkül záporoznak a nézőre, ezzel garantálva az instant röhögőgörcsöt. Kár, hogy a többi részhez már nem volt köze.

7.

Ocean’s Eleven

„- Te gyakoroltad ezt a szöveget?

- Igen egy kicsit. Miért, szar volt?”

2002 (1).jpg

George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon és a csapat többi része halál lazán, viccesen, fondorlatosan, szellemesen rámolják ki a pöcsfej Andy Garcia kaszinóit. Sokszor újranézhető, szerethető film, ahol a sztárparádé nem öncélú, hanem tényleg remekül működik, mert mindenkinek tökéletesen megvan a maga helye, a maga szerepe a történetben, és senki sem próbál túlnőni senkin. Egyedül Julia Roberts lóg ki, és rontja le valamelyest az összképet. Róla egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a lehengerlően sármos George Clooney pont ezután a nő után futna.

6.

Különvélemény

„Az elmúlt 6 évben nap mint nap két dolog járt az eszemben. Az egyik, hogy milyen lenne a fiam, ha ma is élne. Megismerném-e, ha találkoznánk az utcán. A másik, hogy mit csinálnék a gyilkosával.”

2002.jpg

Érdekes alapfeltevés, igényesen kidolgozott látványvilág, pazar operatőri munka, erős dráma, folyamatosan pörgő cselekmény, baromi izgalmas üldözések. Spielberg azért még a 2000-es évek elején is elég keményen oda tudta tenni magát, amennyiben a néző szórakoztatásáról volt szó. És itt még Tom Cruise-szal sincs semmi probléma, jól hozza a fia elvesztésébe belerokkant rendőrt, kicsit új színt visz karakterébe a drogfüggőség, és szerencsére a drámai jelenetekben sem vérzik el. Colin Farrell szintén emlékezetes mint tenyérbemászó ügynök, mert ilyesmit azóta sem láthattunk tőle. A gyenge befejezésért viszont kifejezetten kár.

5.

Az ember, aki ott se volt

„Mikor veszi észre a haj, hogy a lélek nem él?”

2002 (4).jpg

A Coen fivérek amúgy is kiemelkedő életművének egyik legszebb darabja. Ez a csendes, klasszikus zenére csordogáló, fekete-fehér film elsőre talán minimalista alkotásnak tűnhet, de a valóság nem is állhatna távolabb ettől a feltételezéstől. A fényképezés olyannyira gyönyörű és stílusos, hogy már-már belefájdul a szemem. Ugyanez a makulátlan kidolgozottság jellemző az egész filmre a forgatókönyv fordulataitól kezdve a pazar színészi játékon át, a jellegzetesen coenes groteszk humorig. A nézőtől mindössze annyit kíván ez a remekmű, hogy a kellő türelemmel és a megfelelő hangulatban fogadja be ezt a lassan folydogáló, de minden szempontból roppant hangulatos élményt.

4.

A kísérlet

„Kapard le.”

2002 (8).jpg

Ez a remekbeszabott német alkotás egy valóban megtörtént amerikai börtönkísérlet alapján készült. A valóságban szerencsére sikerült idejében leállítani a kísérletet, a filmben viszont továbbgondolták. A hibátlan rendezésnek, a hiteles színészi munkának köszönhetően egy kiváló filmben sikerült bemutatni az emberekben élő fasizmus, szadizmus és persze ennek ellenhatásaként a lázadás természetét. Az egyik legerősebb német alkotás, amit valaha láttam, aminek már az elkészülte is hatalmas bátorságra vall, a kivitelezés kiemelkedően magas színvonalát pedig csak csodálni lehet.

3.

Kocka

„- Az istenért, Worth, miért élsz te? Van feleséged vagy barátnőd?

- Nincs, de tisztességes pornográf gyűjteménnyel rendelkezem.”

2002 (6).jpg

Bizony ezt a kiváló 1997-es kanadai filmet csak 2002-ben mutatták be a magyar mozik. Ez a film brutális, nyomasztó, tele feszültséggel, vérfagyasztóan izgalmas jelenetekkel. Az alapötlet eredeti, a megvalósítás szürreális, a párbeszédek mélyen elgondolkodtatóak Remek karaktereket mozgat a film, és velük együtt egy érzelmi hullámvasútra hívja a nézőt. Kivétel nélkül mindenkinek az életéért véresre rághatod a körmödet. Ha éppen filozofikus hangulatban vagy, akkor pedig rengeteg mindenen el lehet gondolkodni.

2.

A Sólyom végveszélyben

„Mikor az első golyó elsuhan a fejed felett, a politika egyenesen az ablakon repül ki.”

2002 (5).jpg

Ridley Scott utolsó jó filmjében egy rövid felvezető után rögtön beránt minket a háború mélyébe. A szó klasszikus értelmében vett történetről nem beszélhetünk, egy elkúrt amerikai akciót követhetünk nyomon sok katona szemszögéből. Viszont ami hiányzik történeti szinten, azt bőségesen kárpótolja a folyamatos, végeláthatatlan akciójelenetek sorozata, amelyek minden idők legintenzívebb alkotásává teszik második helyezettünket, ahol még csak fellélegezni is csak nagyon ritkán van időnk. Nem hiányzik a szokásos dráma sem, ahogy a film végét sem ússzuk meg pátoszmentesen, de itt legalább nem csapnak vissza a tökös amerikaiak, mint a Pearl Harborban.

1.

Amélie csodálatos élete

„Amélie-nek egy barátja volt, Blubber, az aranyhal. De a családi körülmények miatt Blubber öngyilkos lett.”

2002 (9).jpg

Kedden 12:15 perckor sütött a nap, Budapesten 7 km/h szél fújt, egy kissrác az iskolából tartott hazafelé, egy galamb pedig éppen akkor szart le egy fekete kocsit. Közben egy blogger azt próbálta megfogalmazni, mitől olyan csodálatos Amélie élete. A blogger szeretett késő nyári délutánokon kertet locsolni, bár erre szinte sosem volt lehetősége. Nem szerette lenyalni a joghurtdoboz tetejéről a joghurtot. Éppen írni próbált pár sorban erről az alkotásról, ahol a bájos hangulat, az egyedi vizuális kreativitás és az élet szeretete már gyakorlatilag szétfeszíti a film mint médium kereteit. Miután leírta ezt a néhány sort, felállt a számítógéptől, és körülnézett, mitől olyan csodálatos egyébként is az élet.

 

Jó filmek még 2002-ben, sorrend nélkül:

Korcs szerelmek, Valami Amerika, Más világ, Jégkorszak, A Jade skorpió átka, Egy fiúról, A Bourne-rejtély, Mérges pókok, Kiképzés, Az ígéret megszállottja, Álmatlanság, Szörny Rt, Monte Cristo grófja

 

Csalódások:

Nevem: Sam, Halj meg máskor, Az igazság nevében, Men in Black 2, Felpörgetve, Jelek, Atomcsapda, A kárhozat útja

 

Hogy milyen filmek voltak még itthon 2002-ben, azt az alábbi linken bogarászhatjátok át: http://aeonflux.blog.hu/2008/02/07/hazai_bemutatonaptar_750

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 09:50:44

Vörös Sárkány, bár nincsenek rossz emlékeim róla, Ralph különösen jó volt deee hogy ez benne legyen bármilyen toplistában, azért az kicsit erős, mégha tizedik hely is

Pókember jó, elfogadom a fanboyság miatt meg ha tényleg ennyire szar év volt 2002 (a + jófilmek felsorolásnál is csak olyan egyszer elmegy filmek vannak)

Asterix és Obelix 2 :D na ne basszál már :D

Ocean's Eleven - okés
Különvélemény - nagyon hátul van
Ember aki ott se volt - egyetlen Coen film amit nem bírtam végignézni, majd kap egy second chancet valamikor
Kocka - okés
Kísérlet - okés
Sólyom végveszélyben - nagyon elöl van :D
Audrey Totú szocálatos élete - itt a helye

Gyűrű Szövetsége - toronymagasan az ÉFFILMJE, évtized filmje ;)

ami hiányzik

Austin powers 3 - Aranyszerszám
Chicago
Csendes Amerikai
Equilibrium
Kaptár
Macskák királysága
Séta a múltba
A szállító
Totál Káosz

tudom nem mindegyik mozifilm, de említést jobban érdemelnek, mint egy pár itt lévő film

a csalódásokkal se értek egyet, nevem Samtől nem tom ki mit várt (ja mégis Són penn egy oszkárt) de ha valamitől nem várok semmit, nem tok benne csalódni

a Jelek fikázását nem tudom megérteni
a Kárhozat útját meg totál nem értem mit keres itt

David Sumner 2014.05.10. 10:50:26

Ezek közül messzemenőkig egyetértek az Amélie és A kísérlet behelyezésével. Az előbbi egyszerűen gyönyörű, és nem lenne annyira gyönyörű a szándékos stilizációi ellenére, a második pedig nyersen, pszichológiailag hitelesen, feszes tempóval kimondja, hogy az ember a legnagyobb állat, vagyis, amit mindenki tud.

Egyébként pedig írnék még olyan 2002-es filmeket, amelyeket a gyártási évük, nem a hazai bemutatási évük szerint rangsorolnék:

Szigorúan piszkos ügyek (identitásválságos bűnügyi dráma Kínából, évekkel a '80-as évekbeli nagy bűndrámák, a Lángoló város, A bérgyilkos után, kiváló zárómondattal: "Ki cserélne vele?" "Én cserélnék." A tégla a nyomába sem ér ennek.)

Bábok (festői látványvilágú, medidatív, tragikusan csodálatos sorsdráma három kisiklott életű emberről, amit a nagy Korcs szerelmek-lázban /az szintén kiváló/ észre sem vett senki, olyan bábos szimbolikával, mint a szintén kiváló Veronika kettős életében)

A bosszú ura (Park-Chan wook Bosszú-trilógiájának legjobb darabja, és a rendező legjobb mozija: sok szálon futó moralitásjáték a bosszúról, ahol tényleg látni a következményeket, az erőszak végig és végig újra erőszakot szül, egy kicsit ezért emelkedik a kétszemélyes párbajt bemutató Oldboy fölé. Egy kicsit. De fölé nő.)

Isten városa (Bivalyerős, lüktető, videoklipes esztétikájával együtt is fasza gengszterfilm/ felnövekedéstörténet Brazíliából. Minden szereplője emlékezetes, egy percre sem didaktikus a narráció, senki nem az, és kár, hogy Meirelles ezek után csinált még egy jó filmet /Az elszánt diplomata/, utána viszont kifulladt.)

Véres vasárnap (Paul Greengrass legjobb filmje, mert még nem Hollywoodban csinálta, és itt van meg nála minden védjegye a legjobban: kell a kézikamera a vonulás, majd az öldöklés forgatagának átérzése miatt, a britek kegyetlen féregségük ellenére sem démonizált népellenségek, az írek mindegyike ember, a befejezés gyomorszájon vág, és Greengrass nem ítél, csak megmutat, objektíven)

Sötétkamra (Robin Williams itt igazán ijesztő, nem az Álmatlanságban /amelynek a norvég eredetije sokkal jobb a sokkal gyarlóbb antihőse miatt/. Mintha a Taxisofőr Travisét látnánk egy fotólaborban: szeretetre vágyik, de nem tudja ezt úgy elmondani úgy, hogy ne rémissze meg azt, aki hallja, csak akkor cselekszik, amikor kés és fényképezőgép van nála... És a legrosszabb az, hogy akiket késsel fenyeget, meg is érdemlik a feddést, mert tényleg ignoránsak. Williams viszont magányos, nem bántana senkit, csak aszociális - ez is a baj, hogy nem tudja jól elmondani, amit akar)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 11:20:26

@scal: az utolsó helyért hatalmas volt a csata, az Álmatlanság, a Korcs szerelmek, a Monte Cristo grófja, meg Az ígéret megszállottja között. lehet a személyes élmények miatt szeretem annyira a Vörös sárkányt, bár hibát most se találtam benne. Amúgy nem tudom, hogy ezt az új Monte Cristot láttad-e, de ha nem, mindenképpen pótold, az utolsó klasszikus kalandfilm, és baromi szórakoztató (egyébként imdb-n is nagyon magas pontszámot kapott).

Láttad egyáltalán a Kleopátra küldetést? Mert szinkronnal ez vmi zseniális, ezerszer nézhető, idézhető film.

A Különvélemény a gyatra befejezés miatt került ennyire hátra, különben baromira tetszett. Egyébként azt se gondoltam volna eredetileg, h listás lesz, szal ahhoz képest baromira előre került. A Sólymot meg ezer éve nem láttad, nézd meg újra.

Amiket írsz, csomó nem mutattak be mozikban, és ez kitétel volt, hogy toplistára kerüljön. A szállítót pl igen, azt moziban is láttam anno, most újranéztem, és nem mondom, hogy nézhetetlen volt, de finoman szólva is megkopott a fénye.
Chicago? Ne röhögtess.

A Nevem Sam azért volt nagy csalódás, mert Puzsér halálra ajnározta, erre megnéztem, és egy iszonyat giccses film volt :( És végig a "gonoszoknak" szurkoltam, mert tényleg nem tartom jó ötletnek, ha egy fogyatékos neveljen egy gyereket.

A Jelek életem egyik legnagyobb csalódása, de ezt már sztem megtárgyaltuk egy párszor.
A Kárhozat útját most néztem újra tizenvalahány után, és nagyon unalmasnak, száraznak, és művészkedőnek tartottam. Tom Hanks meg hiteltelen volt bérgyilkosként. Ami jó volt a filmben, az a fényképezés, Paul Newman, meg Daniel Craig.
Amúgy eddig még ezzel a listával értettél egyet a legjobban.

@David Sumner: A Szigorúan piszkos ügyeket itthon 2004-be mutatták be, ott toplistás is volt (bár én A tégláról se vagyok rossz véleménnyel egyáltalán).

Bábokat még nem láttam.

A bosszú urát láttam, különleges élmény volt, de a szememben nem nőtt az Oldboy fölé.

Isten városa asszem 2003-as listában ért el szép helyezést.

A Véres vasárnapot, a Sötétkamrát, meg az eredeti Álmatlanságot bevallom férfiasan, hogy nem láttam. Köszönöm is az ajánlásokat, mert hosszabb távon sztem meg fogom nézni ezeket a filmeket.

David Sumner 2014.05.10. 12:01:16

@Santino89: A Szigorúan piszkos ügyekről tudom, hogy nálunk 2004 januárjában mutatták be, az Isten városát pedig 2003 tavaszán lehetett látni az itthoni mozikban. A korábbi hozzászólásomban, mint jeleztem, az volt a cél, hogy a gyártási évük (vagyis a 2002-ben készült, nem Magyarországon akkor bemutatott) szerint soroljak fel számomra kiváló mozikat.

Park Bosszú-trilógiájából viszont szerintem A bosszú asszonya nézhetetlen. Kétszer veselkedtem neki, egyszer sem sikerült a végére érni, mert annyira túlzásba viszi a felszínes "style over substance" keménykedést, és ugyanez igaz sajnos a tavalyi Stokerre is. Persze, elfogadom, hogy az Oldboy-nál nem tartod jobbnak A bosszú urát, de szerintem az igazán remek bosszúfilmek azok, amelyekben nincs különbség a bosszúálló és a célpont között, és amelyek megmutatják, hogy a bosszú egy láncolat, ami sosem ér véget, mert mindenki meg fog ölni valakit cserébe azért, mert egy korábbi szeretettje már erőszakos halált halt. (És igen, az Oldboy-ban is van következménye Dae-su kamaszkori felfedezésének, Woo-jin teljes üres életét nem kárpótolja az újabb Dae-su elleni bosszú, ahogy Dae-su is inkább önző, és a végén semmi nem oldódik meg számára.) A bosszú urát egyfelől azért nevezem jobbnak, mert mindenki azzal, hogy ennyi szereplője van, akiket tényleg sok veszteség ér, sokkal izgalmasabb, hogy folytatható a gyilkolás bármeddig, és lehet akármennyi bosszúálló, egyikük élete sem lesz jobb. Másfelől azért, mert mindenki az Oldboy-t emlegeti, és ha a trilógia első részét behozom a képbe, a változatosság gyönyörködtet. :)

David Sumner 2014.05.10. 12:02:52

@Santino89: a "mindenki azzal" szavakat nem akartam benne hagyni, azt ne is olvasd bele - nem töröltem le, elnézést

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 12:19:25

@David Sumner: Persze, értettem, csak nem tudtam, hogy azokat a toplistákat láttad-e, gondoltam jelzem, hogy nem lettek elfeledve.

A Bosszú asszonyát helyenként nagyon untam, helyenként meg nagyon erős volt, de abban egyetértek, hogy a három film közül a leggyengébb. A bosszú urának az általad említett vonulata nagyon egyedi, és a végkifejlete nagyon bejött. Viszont az Oldboynál érzem a teljes kiforrottságot, amikor a fényképezés, a zene, a színészek, minden egybeolvad egy mesterművé.

David Sumner 2014.05.10. 12:27:33

@Santino89: Igen, tudom, hogy évi toplistákat írsz, a helyezéseket, a sorrendet nem ismerem.

Az Oldboy-nál is összejönnek a produkciós értékek, persze. Zene, operatőri munka, színészek, vágás, írói, rendezői teljesítmény. Ami miatt az Oldboy szerintem láthatóan másabb, mint A bosszú ura az az, hogy az Oldboy barokkosabb: szürreális képzelgések, az erőszakot és a szépséget nagyívűen, epikusan összemosó jelenetek, festményszerű brutalitás, erőszak klasszikus zenére. Az egy epikus, nagyszabású mű, ami epikusságában működik, és egy ponton nem tudnék belekötni. A bosszú ura már más történet, az egy jóval minimalistább film. Ha az Oldboy az epika, A bosszú ura a dráma. Eszköztelen, a képek erejében bízik, mivel ott egy rakás snitt olyan kifejező, hogy a sivár beállítások sokszor elárulják, mit éreznek/ gondolnak a szereplők, és jóval kevesebb benne a zene (vagyis ott Park hagyta, hogy a ridegség, a visszafojtott, majd hirtelen előtörő érzelmek önmagukért beszéljenek), sőt, a dialógusai is, az egy sokkal lecsupaszítottabb film, ami pedig a minimalizmusa miatt tűnik egy kerek egésznek. Az Oldboy az epikussága miatt tűnik annak.

Globetrotter2014 2014.05.10. 12:28:34

Gyenge lista, még ha a sorozatokat (gyűrűk ura, Star wars) diszkvalifikáljuk is (pókember akkor mit keres itt?)

Ott a Kör
a 28 nappal később,
Men in Black II
Ezek között a Die another day is megállná a helyét,

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 12:40:00

@Santino89: Monte Cristot nem láttam majd pótlom, sehol nem hallottam róla eddig, sneki nem is ajánlotta

Álmatlanságot Nolan leggyenegébb filmjének tartom Pacino fáradt, Williams irritáló, Shwankot meg max megdugnám, ráadásul a story is egy meglehetősen snassz hülyeség főleg egy Memento után.

Kleopátra küldetés még DVD-n is megvan, egész egyszerűen vért hányok az ilyen verselésben előadott filmektől nyilván azért mert mikor általánosban ott tartottam, hogy ilyesmiket irogatom az irodalomtanárom rám szólt, hogy valami értelmessel foglalkozzak, Speiernek nyilván nem volt ilyen tanára...

külön irritált a félkarú építész, meg hogy a főszereplőn kívül mindne más karakter emlékezetesebb

szal igen láttam és nem, rohadtul nem nézhető ezerszer, és hogy én ebből idézzek... bocsánat de ilyen mélyre hagy ne süllyedjek már :D

"Chicago? Ne röhögtess."

miért röhögtetnélek, szerintem nagyon is jó musical, majdnem minden zenei betét a helyén van, és beég az ember agyába, pl amikor Gere marionettbábuszerűen előadja magát ügyvédként, vagy amikor szteppel, amikor ilyen nagy menő ügyvédként előadják közben meg csak egy pénzsóvár köcsög
vagy amikor Zellweger férje celofánemberként énekelget, hogy ő milyne szerencsétlen, a csajok a börtönben, és sorolhatnám, tökéletes musical totál megérdemelten szórták meg díjakkal, az utolsó film amiben Zeta-Jones a helyén volt, de Zellweger meg még Gere is kibaszott jó

akartam is írni róla, ami késik, nem múlik ;) (jah mondjuk neked nyilván a Mamma Mia se jött be, mert az se lett toplistás)

Nevem Sam tetszik ennek a gyökérnek? :D jézus mária :D Én asszem a Trópusi Vihar után néztem és szarráröhögtem a belem rajta, annyira látszik minden képkockáján ahogy Penn gyúr az Oscarra :D "zőőőőőld tojás sonkávallll" egy percig nem tudtam sjanálni a nyomit, full kreténbe nyomta, ez van :D

Bábokat még én sem láttam, de már tervben volt a legutóbbi ázsiai blokkban :D

Eccerűen nem hiszem el, hogy az Oldboynál bármi jobb lenne Woktól.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 12:41:08

@ZF2: MIB2 a legfosabb folytatások toplistáján igen előkelő helyet szerzhetne

David Sumner 2014.05.10. 12:46:27

@scal: Pedig van, csak másképp jobb. A bosszú ura nem annyira stilizált, mint az Oldboy, ezért más. És számomra jobb, mert a minimalizmust nagyon imádom.

nál 2014.05.10. 12:47:37

A lista felével egyetértek, a másik felét nem láttam.
Egy megjegyzés:
Az ember, aki ott se volt nem, pontosabban nem csak fekete-fehér: színesre forgatták, és utólag fényképezték át ff filmre.
Igazából nekem a színes verzió jobban be is jött, hiszen Roger Deakins, a megszokott Coen-operatôr felelt ezért a filmért is, és így a színek játéka még sokat hozzátesz a hangulatához.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 13:01:01

@ZF2: A kört, a 28 nappal későbbet 2003-ban mutatták be itthon, ezek a listák meg a hazai bemutatók alapján készültek. A Die Another Day meg a MIB2 ott vannak, ahová valók, a csalódás rovatban.

@scal: Az Álmatlanság tényleg Nolan legkevésbé jó filmje, de még így is nagyon jó. Pacino persze, hogy fáradt bmeg, mert egés filmben nem alszik. Williams meg jól bizonyított egy számára különleges szerepben.

És most egy hülye tanár miatt nem tudod ezt értékelni? :D Lépj már túl rajta.

Neked bejött a Chicago? Shame on you!

@nál: Létezik színes kópia is, de én úgy tudom, hogy az csak a dvd-n volt egy elérhető extra. Mint a Mementónál, ahol meg sorba állították a jeleneteket. Úgy gondolom, ha Coenék fekete fehérben mutatták be a moziban, akkor ez tükrözi leginkább az alkotói szándékot.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 13:06:41

@Santino89: nem csak poénkodtam, azért nem jön be, mert idegesítő, és irritáló, az a fajta franciafilm, ami már annyira francia, hogy fúúúúú és akkor hozzá ez a verselős baromság (a Frédi Bénit is ezért utálom) ha vers legyne vers, de ne versben beszéljenek a szereplők

Chicago - ráadásul randifilm vót :D

Pacino az elején iss fáradzt már, kb mint a Bevatásban (amikor nem jönnek rá, hogy pendriveon viszik ki az infót :D)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 13:08:11

@scal: Akkor csak a randi miatt szeretted.

Én imádom ezt a verselős formát, sajnálom, hogy alig van ilyen film.

David Sumner 2014.05.10. 13:25:14

Azért... a Vörös sárkánynak nagyszerű zárókérdése van ám. :-)

tjunior 2014.05.10. 13:36:32

Asteix és Obelix második része zseniális a szinkron miatt, tiszteletadás az első magyar fordításnak.
"mind a ketten nagy túlerőben voltak" :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 14:56:16

@Santino89: nem szerettem, hanem szeretem, amúgy a csaj hívott el rá, sőt utána még fel si mentünk hozzá, de ovkorse nem ismertem fela helyzetet :D a film viszont tetszik :D

és aranyszerszám miért nincs is itt? ájlávgoooooooooooooooooooooooooold

"Én imádom ezt a verselős formát, sajnálom, hogy alig van ilyen film."
nézzél Shakespeare drámákat :)

valamivel ki lehet üldöznia világból akkor az ez

nál 2014.05.10. 15:30:59

@Santino89:
Igen, nekem olyan dupla lemezes DVD kiadás van meg, amin az egyik színes, a másik ff. Ha jól tudom, valóban nem mutatták be hivatalosan a színest.

Azonban én az alkotói szándékról semmit nem írtam - sôt még azt sem, hogy a színes jobb lenne. Nekem jobban tetszett, de mindenki eldöntheti, melyiket áll közelebb a szívéhez.

Deepblue Noir (törölt) 2014.05.10. 16:51:14

ha jól értem, ezek a magyarországon 2002-ben bemutatott filmek. a chicago-t nálunk 2003-ban mutatták be, nem értem miért is kellett volna ide kerülni, max. egy 2003-asra:) (ha valaki akarja)

kikötői hírek, mulholland drive,traffic,, gosford park
tenenbaum a háziátok
skorpiókirály a kizárólag szórakoztató kategóriában
ezek is rákerülhetnek egy angol nyelvű filmeket tömörítő listára.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 17:00:06

@Deepblue Noir: Jó, hogy mondod, ott talán szerepel is a Chicago a csalódások között.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 17:52:11

@Santino89: melyiket?

ez amúgy mekkora kamuduma már, hogy egy bekezdésen belül említed a Szövetséget mega klónok támadását,

amikor az egyik a LotR legjobb része, a másik meg az új Star Wars azon része ami egy fokkal jobb a Baljós Árnyaknál még a legelvadultabb fanok szerint is, szal azért nem kell szabadkozni :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 18:00:00

@scal: úristen, egy bekezdésben említem, jajj mi lesz most? mintha egy tvájlájt rajongó hülyepicsa írná ezeket esküszöm... tedd túl magad rajta

DirtyHarry 2014.05.10. 18:39:23

Pókember?? LOL

Hannibal szerintem messze jobb mint a Vörös Sárkány...

itchap 2014.05.10. 18:53:55

Aki NEM Helyei László hangján olvasta magában az Ameliés részt, azt szégyellje magát.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.10. 21:55:34

@Santino89: mintha nem is a filmízlésére igencsak kényes kollégám írta volna a bekezdést... esküszöm

@DirtyHarry: ez nem is vitás :)

Deepblue Noir (törölt) 2014.05.10. 22:56:54

@DirtyHarry:

(véleményem szerint az embervadász lényegesen jobb mint a vörös sárkány, persze mann miatt. a hannibal egy buta, aljas paródia, a bárányok hallgatnak talán tisztességtelen, de nem buta, bunkó film volt, a hanniballal ellentétben.)

lonecoyote25 2014.05.10. 23:28:25

@Deepblue Noir:
Jajj, mióta meg akarom már nézni az Embervadászt, csak soha nem jutok hozzá (ahhoz se). Egyébként nekem a Vörös sárkány egy szimpla, de nézhető horrornak tűnt, a Bárányok hallgatnak is kb. ez a szint, csak szerintem túlértékelik. A Hannibalt viszont nem sikerült megemésztenem. Valahogy nekem az sok, hogy egy kegyetlenkedő kéjgyilkost ennyire romantizáljanak nála kisebb bűnöket elkövetők rovására.

Deepblue Noir (törölt) 2014.05.10. 23:35:11

@lonecoyote25:

én is ezt gondolom.
johathan demme oscar-díjat kapott a bárányok hallgatnakért, a nyomasztó rabszolgahorrorját (rabszolgalelkek-beloved) pedig alulértékelték és elfeledték, pedig nem rosszabb mint a "12 év rabszolgaság", sőt.

lonecoyote25 2014.05.10. 23:38:22

Különben tudnék mit kritizálni a listáról, ha lenne időm. Mindenesetre a Sólyom végveszélybent ugyan régen láttam, de csak egy rakás dögunalmas háborús akciójelenetre emlékszem belőle, meg talán valami maszlagra.

DirtyHarry 2014.05.11. 00:21:36

@lonecoyote25: mivel az egy háborús akciófilm, ezért jól emlékszel :D

Kobor Szellem 2014.05.11. 03:00:17

Érdekes, Nolan-től (szerintem, ugye, ez egy vélemény :) ) pont a Memento egy fárasztó, sehonnan induló sehova nem kibukkanó film, aminek a csattanóját már a film első 10 perce után sejtettem. Az hogy visszafelé mesél, nem segít. Sajnáltam rá az időt is utána. Ezzel szemben az Álmatlanságot már többször láttam, Pacino szerintem remek benne. Robin Williams pedig atyaég, annyira szuggesztív, hogy kész. Hiába, no mások vagyunk :)
Különvélemény, Sólyom, Vörös sárkány remek filmek.
A futottak még listáról a Kiképzést simán első 10-be raktam volna. A csalódás listáról a Jelekkel maximálisan egyetértek. Ritka irritáló űrlényes film, kb. mint a Világok harca. Talán nem véletlen, hogy pont ezt a 2 filmet sikerült remekül parodizálni az egyik Tudom kit ettél... részben
(tudom, hogy ez off, de mikor Világok harcát néztem moziban és az űrlények mennek le nagymama lekvárt meg régi biciklit lopni a pincébe, ahol hőseink bújkálnak, a mozi néma csendjében egyszerűen elnevettem magam, annyira gáz volt a jelenet, ezúton is elnézést mindenkitől, akit akkor a rettegésben megzavartam, de nem tudtam mit tenni :) )

Kobor Szellem 2014.05.11. 03:14:00

A Hannibal valóban egy érdekes film. Nézitek AXN-en a sorozatot? Elég jól jácca a srác a figurát, és alaposan morbid is a sorozat, ahogy ott állandóan komyhaművészkedik. Én simán mosolygok rajta, de egy gyengébb gyomrúnak jópár jelenet erős lehet.
Vissza a filmhez, valaki írta előttem hogy nem tetszett neki hogy egy gyilkost romantizálnak, hát igen, ez nekem is szemet szúrt, illetve hogy Hopkins szabadon bóklászva abszolút nem tűnik veszélyesnek. Egy fiatalabb jó kondiban lévő csávó simán lecsapná. A bárányok hallgatnakban félelmetes volt, elhitted neki hogy veszélyes gyilkos. Vörös sárkányban is elhitted róla, főleg a film első 10 perce után. Hannibalban meg lesokkolják és hello. A rendőrcsávó is állandóan parázik tőle, hát lője lábon, aztán megkötözi és mehet felvenni érte a lóvét. De nem....

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.11. 07:40:42

@Kobor Szellem: elöször én is így voltam vele, de 2-3 megtekintés után átértékeltem, szabályszerűen megfájdult a fejem nézés közben és a történet ott csak eszköz az elmeséléshez, hogy te mint néző átélhesd a főhős problematkijáját, hiszen nem emlékszel mi történt az adott öt perces jelenet előttt...

@Deepblue Noir: ez is igaz, a HANNIBÁLBAN nagyon rámentek az elborzasztásra, nem is szeretem, de a Vörös Sérkánynál erőszakossága miatt lényegesen jobban megmaradt

@lonecoyote25: szerintem jobb az Embervadász, csak ugye ott még nem Hopkins Lecter, és szerintem ez volt az egyedüli indok hogy ennek a filmnek remakje készüljön, és jár a pont, a Bárányok hallgatnak egy valóban túlértékelt film... mint sok egyéb a 90-es évekből :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.11. 11:04:18

@scal: nem túlértékelt, csak a te gyomrod nem bírja ezt a műfajt.

2014.05.11. 12:44:05

Kezdem a magam közhelyével, bár nem rutinból osztogatom:

LIKE!!!

Egész jól állok ezzel a listával, mert csak két filmet nem láttam róla (vagy nem emlékszem rájuk?): a 3. és a 2. helyezettet.

Megnéztem Aeonflux blogjában, hogy milyen filmek jöhettek volna még szóba. Nos, azt megértem, hogy bizonyos alkotások miért maradtak le Santino koma listájáról, de az enyémen a következőknek biztosan lett volna helyük, legalább a futottak még kategóriában:

ARANYHERE: a különc spanyol, Bigas Luna szatirikus színezetű filmje Javier Bardem főszereplésével.

SENKIFÖLDJE: a délszláv háború kapcsán (milyen közel volt időben és térben!) a háború esztelenségéről szóló, korántsem közhelyes dráma.

A POKOLBÓL: tudom, ezt sokan utálják, nálam egy „futottak még” listára simán ráférne.

8 NŐ: kellemes szórakozás, nyolc remek színésznő jutalomjátéka és egy érdekes kísérlet a „francia musical” újjáteremtésére.

INTIMITÁS: kétségtelen a hasonlóság az UTOLSÓ TANGÓ-val, de valahogy számomra ez nem volt annyira bombasztikus.

HOMOK ALATT: egy másik Ozon-film a 8 NŐ mellé, finom lélekrajz egy öregedő nőről, Charlotte Rampling visszafogottan is hatásos alakításával.

CSAVARD BE, MINT BECKHAM!: egy igazán szerethető film, talán nem nem kiemelkedő darab, pedig ennél sokkal gyengébb (és közönségesebb) filmek válnak kasszasikerekké.

ANYÁDAT IS!: Ekkor figyeltem fel Alfonso Cuarónra, de főleg a főszerepet játszó tehetséges és rokonszenves Gael García Bernalra.

BESZÉLJ HOZZÁ!: Pedro Almodóvar egyik legérdekesebb filmje. Őt vagy nagyon kedveli az ember, vagy nagyon ki nem állhatja. Hát, én az előbbi kategória vagyok...

Annyit még hozzátennék, hogy nálam a MÁS VILÁG mindenképpen bejutott volna a Top 12-be, a SZEXUÁLIS MÉLYFÚRÁSOK pedig nemcsak az év, hanem minden idők nagy csalódásai közé.

lonecoyote25 2014.05.11. 13:15:25

@Santino89:
"nem túlértékelt, csak a te gyomrod nem bírja ezt a műfajt."

Ugyan ezt nem nekem írtad, de az én véleményem is az volt, hogy a Bárányok hallgatnak túlértékelt, azért válaszolok. Nekem nem a műfajjal van bajom, vagy azzal, hogy ne bírná a gyomrom. Egyszerűen nem láttam benne semmi extrát, talán Hopkins játékán (és Sinkó László magyarhangján) kívül, közben pedig olyan mélységeket tulajdonítanak a filmnek általában, amit én nem tudok hova tenni. A pszichológiai blabla benne például szerintem erősen megmosolyogtató. Konkrét mondatok voltak Hannibal részéről a másik sorozatgyilkosról, amik ugyan nagyon hatásosan voltak előadva, nekem viszont elég komolytalannak tűntek. Mondjuk, hogy egy jó horror egy emlékezetes figurával, de hogy Oscart nyert, meg hogy valamilyen mesterműként tartják számon, ezeket sose értettem...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.11. 14:22:43

@lonecoyote25: akkor neked nem ez a problémád vele, de mint te is írtad, nem neked szólt ez a válasz. scal kollégát elég jól ismerem ahhoz, hogy tudjam, neki nem ezekkel van problémája.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.11. 14:35:11

@field 64: Látod, minél messzebb megyünk vissza az időben, annál több filmet látsz :) Részemről már csak egy ilyen jellegű toplista van hátra, utána lehet, hogy scal megcsinálja a '90-es éveket, de mérget azért nem vennék rá.

A Pokolból szerintem nézhető volt, de teljesen feledhető, a Beszélj hozzá szép film, de kicsit untam, pedig nincs különösebb bajom Almodóvarral, de amilyen filmeket láttam tőle, azok közül ez fogott meg a legkevésbé.

A többi alkotást, amit felsoroltál, nem láttam.

2014.05.11. 15:23:42

@Santino89:

Hát akkor pótold a hiányosságokat, én is úgy teszek a magaméval. :))

Nos, ha Scal kolléga valóban megcsinálja az 1990-es éveket, elgondolkodom az 1980-as éveken, ámbár az 1970-es évek nekem még jobban feküdne.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.11. 18:35:42

@field 64: 80-ason is agyalok csak még nem sokkoltam le Santit mert különösen szeretem azt az évtizedet is, igazából a 80-90-es a két kedvencem, talán mert akkor voltam gyerek & tini

a 2000-es éveket igazából egyetlen dolog motiválta, a CGi minél faszább csiszolása, térnyerése, ennyi

Pokolból-t amúgy bírom, Másvilág is

@Santino89: itt nem morális problémám van, az a Hetediknél volt párszor, és néha még ma is, ez a Bárányok hallgatnak egész egyszerűen egy baromság úgy ahogy van, elviekben van egy sorozatgyilkosunk aki tök elsikkad mert a filmben mindenkit Lecter érdekel, és egy idő után a közönséget is... kibaszottul túlértékelt film, majd megy az 1991-es évfolyamba :D

2014.05.11. 19:21:44

@scal:

Nagyszerű, én pedig bevállalom az 1960-as és 1970-es éveket. Most már csak rajtatok múlik, mikor jutunk el odáig. :))

Igen, már nem is csodálkozom, hogy A POKOLBÓL-t illetően veled vagyok azonos hullámhosszon, nem Santinóval. :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.11. 19:24:15

@field 64: igazából az LXG és a V for Vendetta kapcsán megértem Alan Mooret, de a Warchmen vagy a Pokolból esetében nagyon nem, örüljön, hogy filmre vitték őket :D

Nyílméregbéka 2014.05.11. 19:54:21

01. Amèlie
02. Gyűrűk ura
03. Sólyom végveszélyben
04 Ocean's Eleven
05. Beszélj hozzá
06. Bourne-rejtély
07. Kárhozat útja
08. 28 nappal később
09. Equilibrium
10. Jégkorszak

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.11. 20:02:24

@Nyílméregbéka: ez a lista sokkal kedvemre valóbb :D bár a Beszélj hozzá-t nem láttam még, de ezek szerint be kék pótóni
süti beállítások módosítása