Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Disney-reneszánsz előtt

2014. július 06. - Santino89

Mai szemmel nézve már nem teljesen egyértelmű, hogy ’89-ben A kis hableány miért lett olyan hatalmas siker, és hogy indíthatta el ez a film a Disney stúdió animációs részlegének legsikeresebb évtizedét. Hiszen első ránézésre nem több egy hagyományosan rajzolt, klasszikus stílusban elmesélt animációs filmnél. Hogy igazán átérezzük, mitől volt olyan nagy szám ez a rajzfilm akkoriban, nem árt megnézni az ezt megelőző alkotásokat.

A ’80-as években indult meg az egeres cégnél egy generációváltás, amikor a még személyesen Disney-vel dolgozó nagy öregek nyugdíjba vonultak, és átadták a stafétabotot az új generációnak. Itt dolgozott Glen Keane, John Musker, Ron Clements, Andreas Deja, Brad Bird, Henry Selick, Don Bluth, John Lasseter és Tim Burton is. Utóbbi kettőt egyszerűen kirúgták a cégtől, Burton erre átnyergelt az élő szereplős filmekre, Lasseter pedig a Pixarhoz igazolt. Utólag belegondolva enyhén ironikus, hogy Lasseter azóta fejes lett a Disney-nél, Burton meg leszállított nekik egy egymilliárdos sikerfilmet. Mindenesetre ebből is kitűnik, hogy nem ment simán ez a generációváltás, és több „tanulófilmen” keresztül kellett végigbukdácsolniuk, mire a Disney-rajzfilmek ismét megtalálták a saját hangjukat.

A mentőcsapat (1977)

mentocsapat.jpg

Ez volt az első film, ahol együtt dolgoztak a nagy öregek az akkor még kezdő, de tehetséges újoncokkal. Igyekeztek a korábbi filmekre jellemző és akkoriban már nem divatos drámai hangvételt belecsempészni a történetbe. A film mind anyagilag, mind kritikailag sikeresnek bizonyult akkoriban, de finoman szólva sem állta ki az idő próbáját. A két főhős más Disney-filmben még mellékkarakternek is halovány lenne, és ezen még az sem segít, hogy Miss Bianca magyar származású (bár akkor miért c-vel írja a nevét?). A drámai szálnak semmi súlya, a főgonosz egy gyenge Szörnyella DeFrász-utánzat. Eredetileg egyébként őt is akarták iderajzolni. A film humora nagyon gyerekes, a betétdalok édeskések és feledhetőek, a karakterek sem szerethetőek, így pedig a sztori sem lehet izgalmas. A rajzok stílusa nagyon a ’80-as évekre hajaz, emiatt inkább keltenek ódivatú hatást, mint a Disney sokkal korábbi rajzfilmjei. A filmmel kapcsolatban érdekesebb egy botrány, mint maga a film: 1999-ben a VHS-megjelenéskor a Disney 3,4 millió kazettát volt kénytelen visszahívatni, mert rejtélyes módon a kópia egyik kockáján a háttérben egy félmeztelen nő volt látható. 

A róka és a kutya (1981)

6851-foxhounddunce.jpg

Ez a mozi szintén egy botrányról nevezetes, a film premierjének időpontját ugyanis el kellett tolni egy évvel, mert Don Bluth 11 másik animátorral karöltve a film készítésének kellős közepén otthagyta a Disney-t, és közösen megalapították a konkurenciát, a Don Bluth Prouctionst. Ez pedig nemcsak azért volt ciki, mert késtek a film elkészítésével, hanem mert a konkurencia filmjei jó ideig sikeresebbnek bizonyultak a Disney filmjeinél. A vita egyébként azért robbant ki, mert Bluth kicsit frissíteni akart a bevett paneleken, de a vezetőség és a régi animátorok inkább maradtak a kaptafánál.

Bear_(Fox_&_the_Hound).jpgVégeredményben ez az alkotás is sikeres lett, bár nem annyira, mint A mentőcsapat, és a bevételek tekintetében még világok választották el a 10-15 évvel későbbi reneszánsz filmjeitől. A kritikusok visszafogottan ugyan, de dicsérték a filmet. Valójában A róka és a kutya a legjobb Disney-rajzfilm a ’80-as évekből. A rajzok egyenesen gyönyörűek, olyan érzésem volt, miközben néztem a filmet, mintha egy régimódi mesekönyv kelt volna életre. A háttereket, a fákat, az erdőt, a természetet nagyon részletesen kidolgozták, és az eredmény magáért beszél. A történet maga érdekes, a cselekmény tempója gyors és fordulatos, sőt helyenként sokkolóan fordulatos. Nem mellesleg helyén van A róka és a kutya humora, megvan benne a kellő dráma, ennek köszönhetően pedig jóval komplexebb tanulságokkal szolgál, mint egy átlagos Disney-rajzfilm. A végső küzdelem pedig gyerekeknek készült animációs filmektől ritka módon lehengerlően izgalmas. És akkor most rátérnék A róka és a kutya negatívumaira is. Ezt az utolsó, mindent megoldó fordulatot magamban csak deus ex medvének neveztem, annyira légből kapott, és minden alapot nélkülöző lezárásról beszélhetünk. És a forgatókönyvnek nem ez az egyetlen hibája, két főhősünk például kemény fél perc és egy borzalmasan pocsék dalbetét kíséretében válnak a legjobb barátokká. Ezt a kapcsolatot ráadásul olyan rosszul ábrázolták, hogy felnőtt fejjel már nem nehéz némi homoszexuális mellékízt belelátni a róka és a kutya viszonyába. A harmadik gyengén sikerült pont Vezér életben hagyása. Ő az eredeti regényben meghalt, ami megalapozta az egész végkifejletet, illetve megfelelő motivációt adott a végső összecsapásra. Disney-éknél akkoriban azonban nem mertek kinyírni a vásznon egy karaktert, és még az sem érdekelte őket, hogy ezzel alapjaiban gyengítik le az egész filmet. A fenti hibák szerencsére a játékidőnek csak egy csekély részét teszik ki, de sajnos pont a sztori legfontosabb pontjait rontották el a készítők.

A fekete üst (1985)

Black-cauldron-disneyscreencaps_com-1768.jpg

A Disney fantasyt akart csinálni. Kiléptek a G rated kategóriából, és elkészítették addig egyedülálló módon a PG korhatár besorolású rajzfilmjüket. Amúgy ha véletlen lemaradsz a Disney-lógóról a film elején, meg nem mondod, hogy egy Disney-rajzfilmet látsz, olyan szinten nincsen semmi köze a stúdió egyetlen korábbi vagy későbbi munkájához. Nem mellesleg ez volt az első egész estés animációs film, amelyben CGI-t használtak. A buborékokat, a csónakot és a címszereplő üstöt jelenítették meg a komputer segítségével. És ha ilyen különleges a film, akkor már vajon jó is? Hát sajnos egyáltalán nem. Ez a két szék között a padlóra esés tipikus esete. A gyerekeknek túl sötét, túl erőszakos volt, a fantasyrajongóknak pedig túlságosan émelyítő, gyerekes és buta az eredeti regényhez képest. Jeffrey Katzenberg ekkoriban került az animációs részleg élére, és gyorsan ki is vágatott 12 percet a kész filmből, mert azok még durvábbak voltak, mint amik végül bekerültek a moziváltozatba. Gyakorlatilag olyan A fekete üst, mint egy tucatfantasy, ami egyedül azért érdekes, mert a Disney készítette. Egy olyan Gyűrűk urát képzeljetek el, ahol gyűrű helyett egy kismalac a MacGuffin. Méretes bukást is könyvelhettek el maguknak, a 44 milliót kóstáló film csak 21 misit hozott a konyhára, úgyhogy soha többet nem követték ezt az irányvonalat. De legalább nem voltak dalbetétek

 Basil, a híres egérdetektív (1986)

DVD_group.jpg

A méretes bukta után vissza is fogták magukat minden téren, a Great Mouse Detective már csak 14 millióba került, és minden téren elmondható, hogy egy igazi biztonsági játékról van szó. Ezt a mozit már teljesen az Eisner és Katzenberg-féle új vezetés menedzselte, akik nem akartak még egy kudarcot az animációs részlegnél, ezért amint megérkeztek, felére csökkentették a filmre szánt költségeket. Sok mindent egyébként nem lehet elmondani erről az alkotásról, egy Sherlock Holmesra hajazó egér harcol egy hiú, Vincent Price hangú főgonosz patkány ellen. A költségekhez képest sikeresnek mondható a film, illetve a kritikusoknak sem akadtak vele különösebb gondjaik. Szerintem egyszer meg lehet nézni a Great Mouse Detective-t, de semmilyen nyomot nem hagyott bennem, sőt baromira gyerekesnek találtam, ami hülyén hangzik, ha egy Disney-filmről van szó, de éppen ez volt a Disney-reneszánsz sikerének lényege, hogy már nem csak a gyerekeket akarták szórakoztatni a filmjeikkel.

Olivér és társai (1988)

Oliver-Company-oliver-and-company-movie-5873231-768-432.jpg

És a kor rengeteg egeres rajfilmje után (A mentőcsapat, Egérmese, A NIMH titka, Macskafogó, Basil, a híres egérdetektív) végre kijött egy cicás film is a nagy áttörés előtt. A két fejes, Michael Eisner és Jeffrey Katzenberg ötletbörzét tartottak, ahol A kis hableány mellett felmerült a Twist Olivér kutyákkal ötlete is. (Meg a Kincses bolygó, amelyre Katzenberg nemet mondott, és nem utoljára). Ebben a filmben már a korábbiaknál jóval több CGI-t alkalmaztak, ami leginkább felhőkarcolók, autók, vonatok ábrázolásában volt a segítségükre. Az Olivér és társait egy napon mutatták be Don Bluth filmjével, az Őslények országával, ami kritikailag és anyagilag is sokkal sikeresebb volt a cicusoknál, egyes kritikusok még meg is jegyezték, hogy sokkal disney-sebb az Őslények országa. És hát, mi tagadás, tényleg minden tekintetben egy sokkal jobb filmről beszélhetünk az Őslények országa esetében. Az Olivér és társai sem különösebben rossz, a Great Mouse Detective-nél, A fekete üstnél vagy A mentőcsapatnál egyértelműen jobb és bájosabb, de a Disney-nek valahogy nem áll jól, ha kis hősei a modern New Yorkban kalandoznak. Helyenként azért humoros, és van benne egy-két jó ötlet. Mindenesetre ez egy remek visszajelzés volt az új vezetőségnek, hogy mit ne csináljanak, és merre kísérletezzenek tovább, ha sikert akarnak elérni. A többi pedig már történelem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.07.06. 10:41:49

Ebből egyet se láttam, és hallani is csak a Mentőcsapatról meg az Oliverről hallottam. Ez a róka és a kutya felkeltette az érdeklődésemet.
Ja, és az inkább ursus ex machina :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.06. 10:56:49

@MolnarErik: "Ebből egyet se láttam"
Hát nem véletlen, ezek elég ismeretlen rajzfilmek, és a köztudatban sincsenek benne. És nem véletlenül.

"ursus ex machina"
Műveletlenségem határtalan :) Mentségemre annyit, hogya a deus ex medve jobban hangzik, meg a hozzám hasonló műveletleneknek így talán jobban átmegy a lényeg.

Rocil · www.magyaranimaciok.blog.hu 2014.07.06. 11:06:14

Érdekes volt elolvasni mert nekem, és nyilván sokaknak, azért ez korszak kimaradt és ha azt mondjuk Disney akkor minimum a Kishableánytól kezdünk! :D Habár nekem személy szerint pont nem mert inkább fiús Disney filmek jöttek mint pls. Aladdin vagy Herkules! :D

2014.07.06. 11:58:21

LIKE!!!

A címek nem ismerősek, de a leírás alapján arra gyanakszom, hogy van köztük olyan, amit láttam.

„...a kópia egyik kockáján a háttérben egy félmeztelen nő volt látható”

De jó lett volna megcsípni egy kópiát! :))

A gyerekek egyébként nem olyan tájékozatlanok az ilyesmiben. Emlékszem, amikor elsős tanítványaimmal évekkel ezelőtt valamilyen bábszínházi előadásra mentünk. Valami királylányról volt szó, aki eltévedt a nagy rengetegben, rablókkal találkozott, akik „megszeplősítették”. A magamfajta romlott felnőtt rögvest felkapta a fejét, hogy ez tényleg kellett-e ebbe a darabba. A közelemben ülő ártatlan S. Orsika hangot adott annak, hogy nem érti, akkor most mi is történt a királylánnyal, mire R. Lacika rögtönzött (és korához képest elég szakszerű) felvilágosítást tartott neki a sötétben, hogy mit is kell érteni megszeplősítésen. Szóval tudnak azért ezt-azt a gyerekek, bár lehet, hogy a Disney-rajzfilmekbe be-becsúszó cicis malőrök is szerepet játszanak ebben. :))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.06. 18:21:54

az oliver és társai nagyon nagy kedvenc volt, az nagyon aranyos kis mese.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.06. 18:27:13

A feket üst érdekel ezek közül, mondjuk már előtte is hallottam róla, de leginkább mert Don Bluth munkássága jobban érdekelt, és ekkoriban lécelt le, szal amiatt hallottam ezekről is :D

De ez a Sherlock Holmes egér sztori hát ez megaLOL.

T-B-S 2014.07.06. 20:17:49

www.youtube.com/watch?v=YzNXgk5eWGg

Itt látható a Mentőcsapat visszahívott kópia kérdéses jelenete :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.06. 20:41:29

@T-B-S: Ezer hála! Eszembe se jutott, hogy ez fent lehet. Mondjuk az se lehetett semmi, aki ezt kiszúrta.

@scal: a legszarabb. nyilvánvalóan :D

@field 64: Most már ezt is megnézheted. Az a baj a gyerekkorral, hogy mindig van egy gyerek, aki többet tud nálad :D Nekem is így derült ki, hogy a Mikulás nem létezik :(

@Rocil: Eredetileg nekem se volt tervbe véve, hogy lesz még egy bevezető cikk, de ahogy kutakodtam a témában, egyre többet ajnározták a Hableányt, hogy mekkora paradigmaváltás történt. Én meg nem értettem, ezért kerültek ezek is terítékre.

2014.07.06. 20:51:24

@T-B-S:

Nagyon köszönöm, máris elmentettem.

@Santino89:

A Mikulás nem létezik??? Barátom, teljesen hazavágtad az estémet! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.06. 20:58:28

@field 64: jah nálam is addig tartott az ártatlanság amíg be nem kerültem az oviba, a felvilágosítással kb 10-15 évet késnek a szülők/iskola szóval ettől nem kell tartani, ma meg az internet korszakában ki tudja

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2014.07.07. 11:09:29

Nekem anno a moziban (igen, ott, mert nálunk is bemutatták a nyolcvanas évek végén) nagyon bejött a Mentőakció. Gyerekként 10/10-es kalandfilmként értékeltem. Most már talán nem nézem újra, mert lerombolná az emlékeket.

Az Olivéres feldogozás pedig anno benne volt egy szűkebb köztudatban. Akkoriban látványos cuccnak (is) számított.
Pár éve néztem újra. Teljesen vállalható. A gonosz fószer meg nagyon adja :)

2014.07.07. 15:34:58

Örömmel látom, hogy mégis beléptünk a XXI. századba, és lett g+1 gomb is. Máris kipróbáltam ennél a cikknél. :))

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.07. 15:39:27

@field 64: mielőtt még bármi jófejséget képzelnél rólam, nem én csináltam, meglepődve láttam, hogy kikerült, lehet valami blog.hu-s újítás :). Mindenesetre köszönöm.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.07. 18:35:57

@Santino89: ne aggódj semmi ilyet nem képzelünk rólad, hát hova lenne a jó híred :D

freekz 2014.07.07. 23:14:03

az oliver az teljesen rendben van, ma is bátran ajánlom 5-9 éves állatokat szerető gyermekeknek, a kutyacsapat szinkronja is elég jó lett szerintem, már akkor. zeneileg is van benne egy két fülbemászó dallam.

freekz 2014.07.07. 23:18:16

www.port.hu/oliver_&_company/pls/w/films.film_page?i_film_id=99477

ezt még idetenném, a szinkronhangok listája a kommentek között, de az eredeti hangoknál már itt is voltak híresek...

classy57 2015.07.28. 10:00:23

Szerintem nyugondtan ide lehet sorolni a >A kőbe zárt kard - 1963< c. filmet is . Igaz ez szerintem még bőven veri a fentebb felsoroltakat .Ismert még ezekkel a cimekkel is .
A kőbe szúrt kard
/The Sword in the Stone/
indavideo.hu/video/A_kobe_zart_kard_-_1963
A Basil a hires egérdetektiv-et itt megnéthetitek :
mozicsillag.cc/film/basil-a-hires-eger-detektiv-1986-online
A fekete üst-öt pedig itt :
mozicsillag.cc/film/a-fekete-ust-1985-online

Petrow 2015.07.29. 11:44:18

Az Oliver és barátai volt az első Disney film, amit láttam (ha a Micimackó 1988-as magyar bemutatójáőt nem számolom), úgyhogy nekem maradandó élmény volt. Ovisként Sykes úrtól anno komolyan be voltam rosálva.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2024.02.20. 15:08:48

A fekete üst (1985)
.
Cavin apród (gumimacik) első kalandja, Csipkerózsika sárkányaival, Herkules párkáival, Csingiling rokonaival, A kőbe szúrt kard világában, Aladdin megoldásával. Disney-től horror, de a Hófehérke félelmetesebb. Meglepő, hogy semmi betétdal nincs benne!
Jobb, mint sok másik disney, de értem, hogy miért bukott.
Fantasyszerűen lassan építkezik, de a végét nagyon összecsapták. Legalább 5-10 perccel hosszabb is lehetett volna.
süti beállítások módosítása