Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Project Nomads ...after the disaster! (avagy a barna ötven árnyalata)

2014. július 30. - scal

Ezen ismertetőt szintén vagy féléve pihentetem, anno az Avatar kapcsán írtam róla a régi oldalam számára. Nagyon jól szemlélteti ugyanis, hogy egy ötletet bizony már sokkal hamarabb is kitaláltak előtted. Lehet nem filmen, hanem egy PC játékban, de azért ki tudja honnan lehet meríteni ihletet? A Nomads egyébiránt megbukott, nekem mégis tetszik bizonyos adottságai miatt, de kétség sem férhet hozzá hogy ezt a játékot igencsak elkefélték.

tiz_oltari_nagy_csalodas_5.jpg

"When your belt is full, you can store artifacts in the Artifact Safe."

Project Nomads egy botrányjáték. Igazi nagy durranásként vezette fel a Radon Labs és a CDV, azonban a játék kézhez kerüléskor kiderült, hogy itt a marketingre többek költhettek mint az egész fejlesztésre. 2002-es játék és E3-omról E3-ra mutogatták, 2001-ben elnyerte a legjobb játék díját a londoni ECTS-en (heh, akkor még volt ilyen, hogy ECTS). Aztán sajnos borult a kártyavár, a Radon Labs soha többé nem jöhetett ki a CDV égisze alatt. Ezután visszaestek tizenöt évet, már ami az átlagjátékosok életkorát jelenti. Egyetlen említésre méltó játékuk ezen kívül a 2008-as Drakensang és folytatásai majd 2010-ben ahogy az lenni szokott csődbe mentek. A CVD pedig soha többé nem csinált egy játékának sem ilyen csinnadrattát, sőt ezután le sem tértek a stratégia, és hasonló játékok kitaposott útjáról.

Az E3 az Electronic Entertainment Expo, a 2000-es évek legnagyobb játékshowja volt Los Angelesben egy hétvége erejéig és valamikor május végén júniusban kerül megrendezésre. Úgy kell elképzelni mint a San Diego-i Comic Cont. Szinte minden kiadó eljön - aki nem azzal rendszerint financiális problémák vannak - rengeteg pompomlány meg hostess csábítja a geekeket, és rendre itt mutatják be mire csorgathatod a nyálad a következő évben. Mára fénye kicsit megkopott, szakmaibb lett, valszeg a TGS (Tokió Game Show) le is nyomja, de ekkoriban még nem csak a sajtó képviselői hanem bárki elmehetett játszani, fényképezni ha kicsengette érte a belépő árát. Egyszóval a játékosok Mekkája ez, Akihabara mellett mindenképpen. No és itt amit az ÉV játékának választanak, annak azért súlya van...

Pedig ott volt a Nomadsban a potenciál, a lehetőség, a Radon Labs mégsem tudott vele élni. Hogy megértsük miért is volt ez a játék akkor egy nagy reménység tudni kell, hogy 2000 környékén olyan szuperkomplex játékok mint manapság még nem léteztek. Sőt a fejlesztőcsapatok akkoriban kezdtek kísérletezni a különböző élesen elhatárolt kategóriák összemosásával. Pl. a Giants, vagy a Sacrifice tipikus példája ennek a kornak. És a Nomads is ilyesmi akart lenni, felfedezhetők benne a kaland, akció, stratégia, szimulátor és szerepjáték jegyek.

1407208-nomads_2010_06_14_22_34_15_70.png

Hogy mégis miért nem tudok rá haragudni? Miért emlékezem meg róla? Miért vittem végig kb. ötször? Mert akármennyire sántít a játék, valami eszméletlen hangulattal rendelkezik. Nézzük meg a hátteret amely egy lélegző steampunk világba kalauzol. Ez a világ Aeres darabokra robbant, és a légkörben most ezek a lebegő sziklák - itt a kapcsolat az Avatarral - képezik a felszínt. Ezekért folyik a harc, mert a legtöbb kopár föld, zöld terület, víz alig található. A játék egy hangulatos bevezetővel kezdődik, miszerint három barát, Goliath, John, és Susie kincsekre vadásznak a Sentinelek - afféle posztapokaliptikus égi motorosbanda - területén. Attól függően, hogy kit választottunk a másik kettőt elfogják, mi pedig lezuhanunk egy lakatlan szigeten, ahol ripityára törjük a kétfedelű repülőnket.

Ez betudható a három nehézségi szintnek is, mert azon kívül, hogy mindegyik karakternek más épületei vannak, a funkcióik ugyanazok maradnak, csupán képi megjelenítésük változik. John a normál szint, az ő épületei amolyan fogaskerekes, szélkerekes eszközök. Susie a könnyű fokozat, bár ebben annyira nem vagyok biztos, mert az ő tornyai okozzák a legkisebb sebzést, hiába dobálja formás seggét a TPS módban. Az ő épületei bogarakra meg növényekre hasonlítanak. Goliath meg a nehéztüzérség, szerkezetei tiszta fém és olvadt acél. De szerintem vele a legkönnyebb a játék mert bár lomhább a többieknél cserébe brutális tűzerővel rendelkezik.

Akármelyik hőst is választjuk, semmiben nem változtatjuk a történetet, mely az elején még csak titokzatos, a közepén már durván zavaros és logikátlan, míg a végére egyenesen kusza és összecsapott lesz. Annál is inkább mivel karakterünk meg sem szólal egész játék alatt, csupán három mondatot szól a játék végén. De akkor is miért? Na szóval, ahogy lezuhanunk azért életben maradunk és látszólag egy karcolás nélkül pont egy ősi templomra bukkanunk a szigeten, ahol felébresztjük az egyik Master Buildert. A Master Buildert úgy lehet megkülönböztetni a többi szereplőtől, hogy nem barna ruhája van, hanem kékesen ragyog. De komolyan ez talán a legidegesítőbb az egész játékban. A barna összes árnyalatát felhasználták a játék során, a többi színt meg mintha elfelejtették volna. Ezáltal inkább egysíkú, mintsem kreatív hatást kelt az egész látvány, főleg a játék közepén, ahol csak várná az ember, hogy ugye most már változik, de nem. Azonban mint mondottam volt, a Nomads nem is arról híres hogy olyan szuper játék lenne.

1407205-nomads_2010_06_14_14_51_02_54.png

A Master Builderek - azon kívül hogy kékek - alkották az összes ősi technológiát, fegyvereket, erőműveket, szélkerekeket, egyszóval mindent ami a világon kicsit is fejlett azt nekik lehet köszönni. Első dolga, hogy kiszabadításáért felajánlja segítségeit, és ezzel kezdetét veszi a tutorial, ami talán a játék egyik legizgalmasabb része, mert nagyon sok mindent kell tanulnunk. Először is az irányítás, TPS "nézdahátam" játékról lévén szó a szokásos gombokkal közlekedünk, WASD, az egérrel nézelődünk, valamint jobb gombbal ugrunk, és ha megszerezzük az adott pályán a jetpacket akkor kettő klikkre repülhetünk, kicsit ugyan irányíthatatlan, de szokás kérdése. Ráadásul sose fogy ki a nafta és ez jó. 

Azért is fontos a jetpack mert a legtöbb artifactot néha nagyon szemét módon dugták el, és ehhez el kell hagynunk a szigetünket, amiről ezúttal le is eshetünk ha nem vigyázunk. És ha nem tudunk repülni, lezuhanunk a mélybe. Merthogy a lebegő sziget a legnagyobb ötlet a Project Nomadsban. Itt ugyanis egy légi erődítménnyé változtathatjuk, és a kezdetben kopár földecske a játék során egyre inkább kezd hasonlítani egy csatahajóra. A tutorial során a Master Builder felhúzza a Világítótornyot és máris figyelmeztet minket, hogy ezt az életünk árán is védjük meg, ha az ellenség elpusztítja, a sziget kettétörik, és nekünk annyi. Magyarul Game Over.

A következő artifact az Őrtorony lesz. Ezzel irányíthatjuk a szigetet. E két artifactnak fix helye van a sziget építési pontjain a többit szabadon rakosgathatjuk. Ezzel csupán egy gond adódik. Összesen tizenegy helyünk van a szigeten ami egyáltalán nem sok. E két artifacttal máris kilencre redukálódott a számuk. Nagy tárgyakat - a későbbi hangárokat - csak a két oldalsó platóra tehetjük le, máris csak hét helyünk van. És nyilván a lövegeket magaslatra foguk helyezni, amiből meg csak három van. A maradék négy helyből oda tesszük a többi sok mindent ahová csak akarjuk.

projectnomads1.jpg

Hamarosan kapunk is egy löveget, meg energiagömböcskéket, és egy látszattámadást, hogy tudjuk mire számítsunk a játék során. Leginkább különböző Sentinelek támadását kell kivédeni, amíg eljutunk A-ból B-be. Ezzel megint csak az a gond, hogy a sziget egy adott útvonalon halad, amire nekünk nincs kihatásunk, még a célállomás is scriptelve van, hogy mikor indulhatunk tovább. Az artifactokból van piros, és kék. A kéket akárhányszor elpusztítják, nekünk mindössze fel kell venni, és ha elég energiánk van - amit a kristálygömbökből, vagy később a kollektorokból nyerhetünk - egy pillanat és máris visszaépíthetjük. Akár mi magunk is felrobbanthatjuk, ha egy stratégiailag jobb helyre szeretnénk tenni. Ha támadják egyik-másik épületet nem kell megvárni míg felrobban, meg is tudjuk reparálni. Ha már látszik, hogy lángol igen-igen ajánlott. Ez természetesen ismét energiába kerül. A piros artifactok leírása ennél jóval egyszerűbb, ha ezeket kilövik nem tudjuk újraépíteni, vagyis fokozottan vigyázzunk rájuk.

A játék egyébiránt egyetlen hatalmas küldetés, amit megszakít a narrátor kellemes tónusú hangja, vagy a gyakori videóbejátszások sorozata. Hamarosan a Szürke Piacra érünk, mely amolyan béke szigete a küldetések között, itt feltankolhatjuk készleteinket. Szerezhetünk új artifakcokat, valamint van két olyan gép, amit mi csak nagyon soká építhetünk meg. Egyik a Széf. Alapjáraton az övünkben tartjuk azokat az artifactokat amiket nem építünk meg, vagy csak felszedünk egy-egy küldetés során. Kezdetben itt csak háromnak lesz hely, ha nem építjük meg, és az övünkben sincs hely, amikor tovább megyünk elveszítjük, egyszerűen a sziget kiúszik alóla. Később az övünkbe egyre többet tehetünk, de addig is a Széfben biztonságban van.

A másik gép a Prés, ami sokkal fontosabb. Ugyanis a hangárokon, és a két főépületünkön kívül mindent fejleszthetünk három szint erejéig. Ez úgy néz ki, hogy amennyiben van két kék lövegünk. Azt a présbe helyezve, egy darab kettes szintű löveggé változtathatjuk. Amennyiben pedig két darab kettes szintű löveget olvasztunk egybe az eredmény egy hármas szintű löveg. Vagyis egy ilyenhez bizony négy darab sima artifactra lesz szükség ez növeli az értékét, mert artifactok nem teremnek csak úgy minden bokorban. Vigyázat, csak egyforma épületeket olvaszthatunk egybe, és csakis kékek kékkel, pirosat pirossal, ugyanis ha egy kéket olvasztunk össze egy pirossal az eredmény piros artifact lesz, és ezzel elvesztegettünk egy újrahasznosítható épületet. Az efféle pazarlást nem engedhetjük meg, mert olyan kevéssel fogunk összefutni kalandjaink során, hogy szó szerint örülni kell minden egyes darabnak.

1407207-nomads_2010_06_14_22_17_36_46.png

Az energiát egy Szélkerékkel tudjuk termelni, ez is fejleszthető három szintig. Hogy minél több energiánk legyen, Silót is építhetünk ami szintén fejleszthető. Valamint egy Kollektort is felhúzhatunk ami plusz energiát termel, a szélkerék mellé el fog kelleni a játék végén. Fegyverek terén még egy nehézágyút is építhetünk, ez azonban sajnos nem fejleszthető tovább és nagyon lassú. Hangárból többféle is van, ezek mindig készítenek egy repülőgépet, ami harcba száll az ellenséggel amikor megtámadják a szigetet. Maximum kettő hangárunk lehet, és az egyik lehetőleg nehézbombázót gyártson, mert arra bizony szükség lesz. A repülőgépeket ha kilövik, és van energia újat készítenek a gyárak. Ha akarjuk át is vehetjük az irányítást felettük, s ez a repülős rész még a legjobban sikerült a Nomadsban.

Nincs is annál szebb látvány, mint amikor a sziget halad, két automatizált repülőgépünk szórja a golyókat, és 3-4 lövegtornyunk okádja az ólmot az ellenségre, zeppelinekre. Míg nekünk semmi más feladatunk, minthogy a kigyulladt épülteket megszereljük. Ha elfelejtettem volna mondani, a második szinttől a tornyaink automatizáltak lesznek, a harmadik szinttől pedig erejük megduplázódik. Az épületeknél nem beszéltem még az altatásról. Ha kevés energiánk van akkor egy-két épületet lekapcsolhatunk, hogy ne apassza azt tovább. A hangárok például nem gyártanak addig repülőgépet, míg az óra gombbal újra üzembe nem helyezzük őket. Az utolsó felszerelés amit beszerezhetünk, az emelőszerkezet, amivel már nem csak vízszintesen, de függőlegesen is közlekedhetünk a szigettel a felhők között.

Repülésnél egy dologra nem árt vigyázni, akár a jetpackot, akár a repülőgépeket használjuk. Ha nagyon eltávolodunk a szigettől - ezt a jobb alsó sarokban megjelenő mutató jelzi - bármilyen irányba, lezuhanunk a semmibe, és jöhet a Load Game, vagy a Restart Level.

fc283599f94622a1f7fb6163712053c0.png

A szigetes és repülős részeken kívül van még egy része a játéknak, ez a hagyományos TPS mód, amikor karakterünkkel felfedezünk egy új szigetet és azt bejárjuk, hogy energiát és artifactokat gyűjtsünk be. Ilyenkor permanensen tudjuk növelni életerőnket, az övünket, a sziget energiakészletét, valamint kétfajta fegyvert is használhatunk a nem túl színes ellenség - szinte mindegyikük bogár melyek mérges gázokat bocsátanak ki - kiiktatására. Az egyik a tűzgolyó, másik pedig a dinamitköteg. Úgy érzem ezt a részét bizony iszonyatosan elhanyagolták a fejlesztők.

A játéknak ráadásul meg van az a hibája, hogy több félkész pálya egyszerűen nem került bele, amivel érthetőbb lenne a történet - hang fileok maradtak a szörnyűn szitázott CD-n amik erre utalnak. A látvány egysíkúságáról már beszéltem, a grafika - tekintve, hogy 1024*768 a maximális felbontás, és sehol a híres PC-s finomhangolás lehetősége - meglehetősen közepes. Már a megjelenéskor inkább az elmegy kategóriát erősítette, nekem az 1999-es Outcast jobban tetszik. És ne feledjük 2003-ban már jön a WarCraft 3 a maga csodálatosan kidolgozott grafikai világával.

A hangok - az a kevés ami van - szintén elmennek, a szinkronszínészeknek szintén nem sok munkája akadt, a zenei motívumok hangulatosak, de néha csak a szél süvít, bár megjegyzem, ez is növeli a magányosság, a kietlenség hangulatát, szóval ezzel sem kötözködnék. Multiplayer opció is található a játékban tizenöt pályával, azonban erről többet nem tudok nyilatkozni mert a játék nem engedi hogy botokkal lehessen játszani. A játékidő megfelelő, egy hétvége azért kell neki. És a végén már kifejezetten izzasztó küldetések is lesznek, amik nem sétagaloppok, úgyhogy bizony el kél a taktika is helyenként.

Project Nomads (04).jpg

Én annak idején 1200 hufot fizettem az eredeti dobozért, amennyit bőven megér, ahogy hallottam egy ideje már freewerként tengeti az életét. Soraimat azzal zárnám, hogy a Project Nomads egy érdekes hibrid, bár sajnos nem olyan nagyszabású mint amilyennek látszik, vagy próbálja mutatni a borító hátoldala. Úgy vagyok vele mint David Lynch Dűnéjével, az eleje és a vége zseniális, de ami közte történik azt jobb lenne elfelejteni.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.08.01. 11:55:06

Én is kb annyiért vettem, mint te. Tetszett is, de azért nem annyira, h az első komolyabb elakadásom során ne hagyjam abba.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.01. 15:22:21

@MolnarErik: :) ebben a játékban elakadni? hol? épp az a legnagyobb baja, hogy kicseszett lineáris, még a szörnyek is mindig ugyanott tűnnek fel

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.08.02. 19:48:31

@scal: Á, én bármivel el tudok akadni :)
Már a szigetek közti repkedésben is lepotyogtam 1 csomószor, aztán a szigetem elleni első komolyabb (egyébként 2. v 3.) támadást nem bírtam visszaverni, aztán pár kudarc után hagytam a fenébe az egészet.
Aztán totál meg is feledkeztem róla, most a posztot olvasva szakadtak fel az emlékek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.02. 20:16:37

@MolnarErik: igazán sajnálom, ha ilyen mély traumát váltottam ki :)

a repkedés pedig marha jó benne, kár, hogy a Giants, MDK2-ben nem oldották meg ilyen faszán a jetpackes dolgot, de azért ott is egy élmény
süti beállítások módosítása