Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A feláldozhatók 3

2014. augusztus 29. - Santino89

SPOILERES lesz. Már amennyire ez ebben az esetben lehetséges.

expendables-3-the-expendables-3-20-08-2014-17-g.jpg

Az első részt nagyon bírtam, a másodikon remekül szórakoztam. Most a harmadik hangvétele meg sem próbált olyan poénos lenni, mint az előző, ami jó ötlet, mert még egyszer ebben a formában ezt nem lehetett volna elsütni. Persze, azért nem szenvedünk hiányt a bennfentes humorból, a film elején például Wesley Snipes-t egy börtönvonatról szabadítják ki derék feláldozhatóink, de hasonló kikacsintgatás megy Bruce Willis hiánya miatt is. Viszont a stílus valamivel komolyabb.

expendables-3-the-expendables-3-20-08-2014-24-g.jpg

Ettől viszont még nem lesz jó a film. Felvázolom nektek, milyen lehetett volna egy jó harmadik rész. Egy kis fantáziálgatás. Egy kőkemény, vérzivataros dzsungelakció. A csapat tagjai olyan helyzetbe kerülnek, ahonnan nem tudnak kimászni, és hullanak, mint a legyek. Mocskosan, drámaian, kíméletlenül. Remek záródarab, van benne érzelmi potenciál. Tudjátok, hogy ezt miért nem lehetett megcsinálni? Mert nem akartak lezárni semmit, hanem folytatni, amíg ki nem apad a pénzcsap. Amíg rájuk nem un a nagyközönség. És most ez megtörtént.

expendables-3-the-expendables-3-20-08-2014-33-g.jpg

Hogy ebben sok szerepet játszik-e az alkotók sorozatos kompromisszumkészsége, azt nem tudom megmondani. Lehet, ha egy jó filmet csinálnak, akkor is törvényszerű a bukásuk, hiszen ez egyszer érdekes volt, másodszor elröhögtünk rajta, de miért érdekelne minket mindez harmadjára? Nem szereztek meg annyira nagy neveket (nem is lehetett volna már kit), aki nem volt benne a kettőben, és olyan nagyon kíváncsiak lettünk volna rájuk. A kompromisszumok pedig nagyon sokat rontanak az összképen. A PG 13 béklyójának köszönhetően búcsút inthetünk a véres akcióknak, amilyeneket a korábbi filmekben láttunk. Hőseink lőnek, ütnek, darálnak, kaszabolnak, de vér az látványosan nincsen sehol se. A szinkron készítőinek erről valószínűleg elfelejtettek szólni, a szereplők ugyanis káromkodnak néha-néha egyet-egyet. A legrosszabb mégsem a vértelenség, mert ezzel még ki lehetne békülni úgy-ahogy valahogy. A legrosszabb a gyávaság. Nehogy véletlenül kinyírjunk akár egyetlen karaktert, mert akkor őt nem tudjuk beletenni a 4-be. Így a történet végén az az abszurd helyzet áll elő, hogy hőseink tízen megküzdenek egy egész hadsereggel, mégse görbül meg a haja szála egyiküknek sem. Nemhogy nem halnak meg, hanem egy karcolás nélkül megússzák az egészet. De egyvalamit nem vettek figyelembe a készítők; ha nincs drámai töltete a filmnek, akkor már nem érdekel annyira, a téma, hogy befizessek a folytatásra.

expendables-3-the-expendables-3-20-08-2014-23-g.jpg

És bár, ez idegesítő, talán még efölött is szemet tudnék hunyni. A legnagyobb gond ugyanis, hogy a film közepe menthetetlenül leül. Az elején kiszabadítják Wesley Snipest, beharangozzák, hogy ő valami legendás figura, aztán nem kezdenek semmit a karakterével. Sőt, a többieket is hagyják a picsába, mert Stallone elmegy új csapatot toborozni, az eddigi ugyanis nem eléggé feláldozható. Az új csapat tagjai fiatalok, és egytől egyig jellegtelenek, a film után két perccel azonnal elfelejtettem őket. Kivéve az ügyeletes harcipuncit, ő inkább irritáló, de ő sem annyira, hogy igazán gyűlölhessük. És velük, meg Bonaparte Kiafaszommal telik el a film középső része. Nem a legendásnak kikiáltott Wesley Snipessal. Nem Mel Gibsonnal, aki tök jó gonosztevő lehetne, ha végre kapna egy normális forgatókönyvet, és kibontakozhatna. Nem Antonio Banderrassal, aki tök poénos, és nagyon üdítően hat a filmre. Nem nem... Az újoncokkal, akiknek átadják a stafétabotot. Akik kik is? Nem tudom igazából, és ez alapján a film alapján baromira nem is érdekel.

expendables-3-the-expendables-3-20-08-2014-31-g.jpg

Most abba már bele se megyek, hogy Harrison Ford erőlködése – mit keres ez itt? – csak ront az összképen, de se Schwarzi, se Jet Li vendégjátéka sem ad hozzá semmit az összképhez. Ráadásként nem csak főhőseink ráncaiból, de a gagyi cgi robbantásokból is érezhetjük, hogy már nem a nyolcvanas években vagyunk, amikor ezeknek az arcoknak még pénzt adott bárki. Ami pozitívum, hogy a végső akciójelenet tényleg szépre, monumentálisra, nagyszabásúra, dinamikusra, élvezetesre sikerült, az előző rész fináléját simán sikerült túlszárnyalni. Persze, ha túl tudunk lépni a sebezhetetlenség eme elképesztően magas fokán, illetve a vértelenségen.

expendables-3-the-expendables-3-20-08-2014-21-g.jpg

És tagadhatatlan, hogy megint vannak szórakoztató momentumok, például Banderas karaktere, vagy Gibson személyében is érezni a potenciált, hogy többet tudna ő ennél. Most mondjam, hogy a forgatókönyv egy szar volt, amikor az előző kettőnek is az volt? Nem ez a baj, mert ez senkit sem érdekel. A baj az, hogy bántóan hiányzik a tökösség egy ilyen tesztoszteronbomba akciómókából. Megérdemelt a bukás, mert az még nem erény, hogy a Szabotázsnál, vagy a Grudge Matchnél jobb ez a mozi. És sajnos azt sem tudom mondani, hogy akinek az első kettő tetszett, annak ez is fog, mert nekem nagyon nem jött be. Beszart a buli, srácok, lehet hazamenni.

expendables-3-the-expendables-3-20-08-2014-34-g.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.08.29. 16:42:56

Nem szeretek látatlanban véleményt mondani egy filmről, és ezt most sem teszem meg. Számomra az első két rész az „egyszer elmegy” kategóriába tartozik. Valószínűleg azért, mert a 80-as években sem voltam megőrülve az ilyesfajta filmekért, szóval ezek a felmelegített, felturbósított, nosztalgiára hajazó utánérzések sem hoztak lázba. Most mégis vitatkoznom kell a szerzővel.

„Nem szereztek meg annyira nagy neveket (nem is lehetett volna már kit), aki nem volt benne a kettőben, és olyan nagyon kíváncsiak lettünk volna rájuk.”

És Harrison Ford? És Wesley Snipes? És Antonio Banderas? És Mel Gibson? Ők is vannak akkora nevek, mint amekkora név volt az előző részben Chuck Norris és Van Damme! Még Gibson is, akit személy szerint nem igazán kedvelek, de ennek semmi köze nincsen az antiszemita dolgaihoz. (Sokkal inkább ahhoz, hogy egyre jobban zavar, hogy mindenhol a félig lökött, félig vagány Martin Riggset adja. Remélem, itt talán már nem.)

Szóval még az is lehet, hogy nekem a harmadik rész tetszik majd a legjobban. Elnézve a csoportképet, Dolph barátom szemmel láthatóan nagyon jó formában van még. Antonio Banderast jómagam nagyon kedvelem, de valahogy annyira kilóg ebből a bagázsból, nem véletlenül állították a kép szélére. Persze örömmel olvasom, hogy az ő szereplése valamennyit dob a filmen.

shiver23 2014.08.29. 17:42:29

Field 64: Dolph barátunk oylan jó formában van hogy kb. 1 mondata van az egész film alatt, kiherélték ugynaúgy mint Jet Li barátunkat is akivel a második rész után újra kibasztak, alig szerepel. Wesley Snipes karakterével is azt hinné az ember hogy kezdenek valamit aztán lófaszt, semmi, nulla. Az idióta Asylum szintű CGI robbanásoktól meg elhányom magam, ez a film akar a 80as évekre hajazni ilyen rajzolt helikopterekkel meg tüzekkel, fasza! Régen még béreltek egy helikoptert és azt bizony fel is robbantották a film kedvéért ma meg mi van.....gusztustalanság. Szóval ha neked a 3. rész tetszik majd a legjobban akkor elbaszott egy csóka vagy :). Bocs a sok káromkodásért de ez a film marhára felhúzott mert tök jót is lehetett volna csinálni belőle.

2014.08.29. 18:11:50

Ha te az első két rész alapján most valami egészen szenzációs filmet vártál, akkor ami azt illeti, te is eléggé elbaszott csóka lehetsz. :)) Egyébként sem gyakori a filmtörténetben, hogy a harmadik rész hozza az előzmények színvonalát, szóval már ez is némi elővigyázatosságra intené az embert. De mint említettem, konkrét véleményt majd akkor mondok, ha megnéztem ezt a részt is. Addig csak lehetőség marad, hogy ez a rész esetleg jobban fog tetszeni nekem, mint az első kettő. Mondhatni, fricskának szántam ezt a megjegyzésemet Santino89 számára, akivel olykor egyezik a véleményünk, olykor nagyon nem.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.29. 18:29:18

@field 64: Harrison Ford, Wesley Snipes, Antonio Banderas és Mel Gibson neveinek maximum szőrmentén van köze ahhoz az érához, amit az Expendables képvisel. A negyedik részben már mindenki szerepelt volna akinek életében volt köze legalább 1 akciófilmhez? Ha akciófilmekről van szó, az ő neveik nem feltétlen erről a műfajról ugranak be.

Az effektek egyébként tényleg szarok voltak, és én biz' egy elbaszott csóka vagyok :)

2014.08.29. 19:34:09

@Santino89:

Ezért nem szabad pongyolán fogalmazni. :)) Az általad eredetileg feltett kérdésből ugyanis egyáltalán nem egyértelmű, hogy Te alapvetően az akció műfaj nagy neveire gondoltál.

„Hogy ebben sok szerepet játszik-e az alkotók sorozatos kompromisszumkétsége...”

Másodszor olvasva se tudtam eldönteni, hogy elütésről van-e szó, és „kompromisszumkészség”-et
akartál-e írni, vagy csak a szójátékot kéne észrevennem. :))

„...én biz' egy elbaszott csóka vagyok”

Ez az egyetlen tuti biztos közös tulajdonságunk. :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.29. 19:43:36

@field 64: Az készség akart lenni :) Ki is javítottam, köszi!

Azért odaírtam azt is, hogy akire kíváncsiak vagyunk, bár azt nem, hogy egy expendables filmben, de ez valamennyire azért adja magát :)

"Ez az egyetlen tuti biztos közös tulajdonságunk. :)"
És a filmek iránti szeretet már smafu? :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.30. 05:55:58

@Santino89: nem értem Jet Livel miért szórakoznak, pl. a második részben is kiírták amikor az elsőben olyan jó volt. De miért nem ölték akkor meg őt? Miért kellett a Hemsworth gyereket csak azért behozni, hogy valaki meg is tudjon halni (ebben a sorozatban nehéz ám). Persze így is volt motiváció, de Li halálával még több lett volna, azt akkor lett volna értelme kiírni, mert ők az emberek szeretik. vagy akkor csinálták volna meg most, azt kell mondjam, hogy a Halálos Iramban sorozat ahogy felépítette és megszerettette a karaktereit, sokkal jobban sakkozik velük.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.30. 09:25:11

@scal: igen, ezt én mondtam neked anno két éve :D

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.08.30. 12:26:32

@scal: A Hemsworth gyerek kinyírásának azért is volt értelme, mert burkoltan arra utalt, hogy ebben a kőkemény akció-közegben a mai napig csak a régi nagy VHS-hősök képesek boldogulni.
És többek közt azért volt szar a 3. rész, mert teljesen szembefordult ezzel a gondolatmenettel (a több néző, nagyobb bevétel reményében?)

2014.08.30. 12:43:36

A Hemsworth gyerek kinyírásának azért is volt értelme, mert valljuk meg őszintén, nem egy nagy talentum a kölök, szóval fölösleges lett volna, hogy a film végéig kihúzza.

Ha jól értelmezem az eddigi véleményeket, találóbb lett volna a harmadik résznek ezt a címet adni: A FELÁLDOZHATATLANOK? :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.30. 18:40:35

@Dr.Jones: micsoda mélység, micsoda tartalom, micsoda rétegek... micsoda ZSENI

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.08.30. 19:38:23

@scal: Szarkazmus nélkül állítom, hogy a 2. rész - többek közte ezért - zseniális volt.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.08.31. 09:19:01

A filmet nem láttam, de erről a kényszeredett megfiatalításról a Penge 3 jutott az eszembe, amikor megpróbálták Snipes helyére betolni Ryan Reynoldsot és Jessica Bielt.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.31. 09:25:53

@Lazók György: Bielt még nem is bántam volna, na de Reynoldsot ott utáltam meg :)

kócsag 2014.08.31. 12:00:38

Sikerült megnéznem.
Az elsőt és a másodikat úgy tekintettem, mint a szereplők önparódiáját, ami szerintem nagyjából megvolt.
Ez a harmadik rész nem tudom mi volt. Küzdöttem az elalvással, talán néhány percet át is aludtam, de ezt nem lehetett észrevenni. Komoly hiányérzetem volt, mintha nem történt volna semmi komoly, csak beálltak a kamerák elé egy időre.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.01.09. 09:22:41

Ez de borzalmas volt. Gibson annyival jobb a filmben mindenki másnál, hogy a végén már neki szurkoltam.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.09. 11:23:18

@Lazók György: Gibson jó, csak sajnos baromi keveset szerepel, érdemben nem igazán tudja emelni a film színvonalát.

2015.02.23. 13:22:07

Nos, tegnap túlestem ezen a filmen is. Bizonyos dolgokban egyetértek Santino komámmal, más dolgokban nem.

Annyi rosszat olvastam már erről a filmről mindenfelé, hogy a legnagyobb meglepetés az volt: baráti körben, kellő mennyiségű nasival és kólával felszerelkezve, tulajdonképpen nézhető volt. Összehasonlíthatatlanul jobb, mint amikben ugyanezeket a színészeket láthattuk a közelmúltban külön-külön, de ezzel szerintem nem mondtam semmi eget rengetőt. Megkockáztatom, engem még a vértelenség sem zavart különösebben, de az tényleg fura volt, hogy mindenki mindent átvészelt komolyabb baj nélkül, még egy nyavalyás ficam vagy legalább izomláz se rontott az összképen, ha jól emlékszem.

Azzal viszont maximálisan egyetértek, hogy az újoncok teljesen jelentéktelenek, közülük egyébként is csak kettőre koncentrál a film úgy-ahogy: a nőre meg a Kellan Lutz által alakított figurára. „Pasik” – mondja időnként némi megvetéssel a hangjában a hősnő, amire én csak ennyit tudok mondani hasonló stílusban: „Csajok”. Ugyanis a tökös-vagány csaj unalomig ismert típusát láttam, amellyel én egyébként se szimpatizálok se az életben, se a filmvásznon, ráadásul a hölgy még ezt a klisét se hozta túl meggyőzően. Értékelem, hogy Kellan Lutz ki akar törni az ALKONYAT-féle „tinilányok bálványa” szerepkörből, de ahhoz, hogy akcióhősként, pláne színészként komolyan vegye az ember, azért kéne még néhány kört futnia.

Korábbi önmagammal is egyetértve, szerintem megint Dolph volt a legjobb fazon. Úgy általában azonban túl sok jót „a nagy öregek”-ről se tudok mondani. Stallone kereshetne már egy valóban jó forgatókönyvírót, aki nem ilyen hülye dumákat ad az ő és partnerei szájába. Kifejezetten kedvelem Banderast, de amit ebben a filmben művelt, az szerintem rettenetesen fárasztó volt, a ripacskodást alig haladta meg. És nem, nem osztom a fenti véleményt, hogy Mel Gibson jó gonosz lett volna. Oké, hogy nem kedvelem túlzottan, és ezért túl szigorú vagyok vele, de szerintem ő is csak a régi manírjait hozta, nem egy valóban karakteres gonoszt. A nagynak szánt (vagy csak én reméltem, hogy nagy lesz?) Stallone–Gibson-összecsapást szó szerint összecsapták: mintha csak túl akartak volna esni rajta, mert a közönség akarta, ők viszont nem.

Hőseinket többször is látjuk a film folyamán valami kocsmában nosztalgiázni, kvaterkázni, hepciáskodni. Az opusz egészét nézve az a véleményem, talán elég lett volna, ha sztárjaink is beülnek valahová, és elmerengenek a régi szép időkön, és ebből az egészből kihagyják a nézőket. A publikum szerintem most ezzel járt volna jobban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.24. 19:05:46

@field 64: "Az opusz egészét nézve az a véleményem, talán elég lett volna, ha sztárjaink is beülnek valahová, és elmerengenek a régi szép időkön, és ebből az egészből kihagyják a nézőket. A publikum szerintem most ezzel járt volna jobban. "
Ez epic :D
süti beállítások módosítása