Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amíg alszol - Mientras Duermes

2014. szeptember 24. - Santino89

Nem árulok el újdonságot azzal, hogy válságban van a filmkészítés. Ha körülnézek, azt kell tapasztalnom, hogy az embereket egyszerűen nem érdeklik az új filmek. Egy-egy régi kedvencet újranéznek, de nem vevők az újdonságokra. Mindemellett az egész történetmesélés válságba került. Eddig még volt hova feltornászni az elvárásokat, de most már a legnagyobb trükkparádé is érdektelenséget vált ki. Ezzel párhuzamosan a csendesebb, lassabb, emberközelibb filmek sem mozgatnak meg nagyon senkit se. Unalmasnak titulálják őket, és sokak ingerküszöbét egyszerűen nem tudják megütni. És akkor ott vagyok, hogy azzal sem tudok újdonságot mondani, hogy a tömegek, az emberek hülyék. Ez ellen pedig sajnos nincs mit tenni.

Mientras-Duermes.jpg

Szerencsére van még néhány filmbuzi, aki tudja értékelni a minőséget bármelyik oldalról legyen szó. Cikkünk tárgya egy horror. Ugyan nem tocsog a vérben, nem beleznek ki benne senkit, még csak egy valamirevaló zsigerelés sincs benne, mégis színtiszta, kőkemény, nyomasztó, maradandó horrorfilm. Képzeld el, hogy valaki, akit alig ismersz, - és az ég világon semmi oka sincs rá - tönkreteszi az életedet mindenestül. Szépen, lassan, apránként, darabonként ízekre tépi jól felépített, működő világodat. És mindezt miért? Miért ne? Kapunk ugyan rá magyarázatot, de azzal sem jutunk igazából ennél beljebb. Mi lehet az igazi horrorélmény, ha nem ez?

Sleep-Tight-Image.jpg

De lehetek konkrétabb is. Kedves hölgyolvasó, képzeld el, hogy éjszaka, amikor már alszol, egy visszataszító vadidegen elkábít és befekszik melléd az ágyba. Képzeld el, hogy minden reggel úgy ébredsz, mintha agyonvertek volna, és akárhányszor belenézel a tükörbe új kiütéseket veszel észre magadon. Ha szerencséd van. Ha nincs, akkor bibliai méretű rovarjárvány pusztít a lakásodban. És még hol van a vége? És mindezt miért? Ha ez nem hátborzongató, akkor igazán nem tudom, hogy mi az.

mientras-duermes-1.jpg

Erről szól ez a közelmúltban készült, kiváló spanyol film. Hatásossága épp a mindennaposságában rejlik. Hogy ezek a figurák, ezek a sötét gondolatok, mocskos tettek itt vannak közöttünk. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor ott van az a bizonyos befejezés, ami jó horrorhoz híven megfejeli a látottakat, és nem ereszt a stáblista legördülése után sem. Sokan azt mondhatják, hogy ez egy thriller. Vagy pszichothriller. De nincs igazuk. Ez a film nem az izgalmakkal operál, mint egy jó thriller, hanem a borzalommal. Mert nem csak a vér, a belek, meg a gyilkosságok jelentik a borzalmat. És ha ez nem borzalom, hát én nem tudom, mi az.

2011_10_19_IMG_2011_10_19_211600_mientras_duermes8.jpg

Az Amíg alszol lassú sodrású, de sohasem válik unalmassá, hála a remekül összerakott forgatókönyvnek. Nagyon ügyesen adagolták az információkat, majd legalább ilyen fondorlatosan csavartak az egyes szituációkon. Mert többet tudunk, mint a szereplők nagy része. De azért mi sem tudunk mindent. Egy ideig legalábbis. A másik nagy trükk, hogy a perverz szadista szemszögéből látjuk a dolgokat. Borzongató érzés, visszataszító, lehangoló, de valahol mégis izgulunk ezért a szánalmas, mocskos nyomorultért. A színészi munka szintén kifogástalan Luis Tosar portása egyszerre hétköznapi, de mégis nyugtalanító, Marta Etura Clarája pedig kellően bájos a szerepben. A rendező az a Jaume Balagueró, akinek a Rec című kézikamerás horrort köszönhetjük. Az a mozi szintén remek volt, de annyira más hatásmechanizmusok mentén működött, hogy gyakorlatilag összehasonlíthatatlan a kettő.

És akkor ilyen kisköltségvetésű, kreatív, vérprofi európai filmek láttán jut eszembe, hogy nekünk, magyaroknak is ilyeneket kellene csinálnunk. Sok pénz nem kell hozzá, csak tehetség.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.09.24. 09:34:02

Jól hangzik, egyet kivéve:

„...bibliai méretű rovarjárvány pusztít a lakásodban”

Nyugtassál meg, hogy ez a film nincs telezsúfolva a Bibliából vett motívumokkal, mert ha van valami, ami már nagyon közhelyes és unalmas a horrorokban és thrillerekben, akkor az a Bibliával való örökös és erőltetett párhuzamok.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.24. 09:56:36

@field 64: megnyugtatlak Field kolléga, ez az én hasonlatom volt, egy árva szó sincs a filmben a Bibliáról. Csak finoman érzékeltetni akartam, hogy kurvasok rovar lesz :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.26. 10:09:05

@lisztes: itt is porosodott egy darabig, mire megnéztük :) de megérte

K.Leslee 2014.09.26. 18:03:13

Egyik legjobb spanyol film. Szamomra ez az igazi horror nem a jumpscare-es bullshitek. Az iras is szuper, csak Luis Tosar nevet elirtad :-)
süti beállítások módosítása