Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

November Man

2014. október 10. - Lazók György

Pierce Brosnan mióta letette a 007-es ügynök szerepével járó vodka martinit, nem erőltette túlságosan, hogy visszatérjen a kémek világába. Az akciófilmeket általánosan is hanyagolva inkább olyan produkciókba szállt be, melyekben addig keveset kamatoztatott színészi tehetségét illetve humorát domboríthatta ki. Bármilyen nagyszerű volt a Szellemíróban és kiváltképp a Matadorban, a mozikasszákat egyik se töltötte csurig, így csupán idő kérdése volt, hogy mikor próbálja kihasználni, hogy valaha ő volt a filmvilág legmenőbb titkosügynöke. Erre az alkalmat Bill Granger kémregényeiben látta meg. A hollywoodi logikát követve nem az első, hanem a regénysorozat hetedik részét választotta ki azzal a nem titkolt céllal, hogy egy új franchise-t indítson el vele.

nov-1.jpg

A sztori nagyvonalakban se emlékeztet a két éve elhunyt szerző There Are No Spies című könyvének történetére, és nem csak azért, mert az eredetileg még a hidegháború idején íródott. Annyi közös, hogy a főszereplője az egykori CIA-ügynök, Devereaux (Pierce Brosnan), akit régi főnöke újra bevetésre hív. Az akció balul üt ki, neki pedig menekülnie kell. Devereaux nem tudja, hogy mibe keveredett bele, csak azt, hogy felültették. A nyomok elvezetik Alice-hez (Olga KurylenkoA Quantum csendje), aki olyan információ birtokában van, melyért mind az orosz, mind az amerikai kémhálózatok ölni képesek. Ahhoz, hogy megtudja az igazságot, a férfinak egykori tanítványával, Masonnel (Luke Bracey) is szembe kell néznie, ugyanis éppen őt küldik rá, hogy végezzen vele.

A filmjeibe jó ideje producerként is beszálló Pierce Brosnan üzlettársa, Beau St. Clair már 2005-ben kinézte maguknak Granger könyveit. Ilyen hosszú rákészülés és a színész karrierje szempontjából se elhanyagolható tét mellett annál meglepőbb, hogy a November Man mennyire gyenge lett. Mintha az alkotók menet közben elvesztették volna az érdeklődésüket. Meg se próbálnak közepesnél jobbak lenni, de, ahogy halad előre a történet, még az eleve alacsonyra állított lécnek is egyre durvábban alábuknak. Kezdetben talán még megvolt a szándékuk, hogy egy régimódi kémfilmet forgassanak, de a nagyobb siker reményében erről teljesen lemondtak, és mentek Jason Bourne meg a többiek után. A fiatal közönség miatt erőltethették bele az ausztrál szappanopera sztárt, Luke Braceyt is a filmbe. Kényszeredett megfelelni akarásukkal valójában saját magukkal szúrtak ki. 

nov-2.jpg

A forgatókönyv szégyenletesen össze van csapva. A szövevényesnek tetsző kémtörténet zagyva és közhelyes. Nincs rendesen kidolgozva az összeesküvés, ami beindítja, de a karakterek viszonyrendszere is elképesztően hézagos. Az már a hanyagság csúcsa, hogy azzal a kevéssel is, amit elárulnak, a készítők ellentmondásba kerülnek önmagukkal. Brosnan retteghetett, hogy nem tudja megszerezni a nézők szimpátiáját, ezért az írókkal lebutította Devereauxt egy megcsömörlött öreg rókává, akinek felszíni kíméletlensége érző szívet takar. Az a rész emiatt viszont, amiben kis híján megöli egykori tanítványa barátnőjét, úgy lóg ki, mintha egy korábbi vázlatból felejtették volna a forgatókönyvben, melyben még az a brutális fazon volt, amire a November Man névvel is utalnak. A film bepróbálkozik néhány ósdi és átlátszó fordulattal, amiket ráadásul annyira ügyetlenül játszik ki, hogy az már fájdalmas. Nem is tudom, melyik a rosszabb: az, hogy megint elrabolják a főszereplő lányát, vagy az, hogy elvárják, izguljunk valakiért, akiről addig csak egy fényképet mutattak.  

nov-3.jpg

A November Man egy ponton túl a debilitás határát súrolja. Eljut egészen odáig, hogy, amit szereplői tesznek ne legyen semmi értelme, sőt az új információk tükrében annak se, amit korábban műveltek. A forgatókönyvet író Michael Finch és Karl Gajdusek érzelmi alapozás nélkül változtatják meg őket. Alice, akinek Deveraux segít a túlélésben, oltalmazottból egy szemvillanás alatt válik a szeretőjévé. A mester kontra tanítvány szálat, amibe a legtöbbet fektetik, szintén amolyan tessék-lássék módon építették fel. Devereaux azt mondja, hogy Mason volt a legjobb barátja, de ennek nyomát nem látjuk. Az írók azt se tudják eldönteni, hogy a két férfi között feszülő ellentétet milyen irányba vigyék. Bár az agilis ügynök nem kevesebbért felel, mint, hogy megölte Devereaux gyermekének anyját, a kapcsolatukat ez nagyjából annyira befolyásolja, mintha egy kölcsönadott húszast nem fizetett volna vissza neki. Ehhez képest már szinte mellékes, hogy a párbeszédek úgy csikorognak, mint egy rozsdás vasmacska.

A rendezővel Brosnan még a Dante pokla című katasztrófafilmben dolgozott együtt. Roger Donaldson sokáig megbízható iparosnak számított, de utolsó munkája, A bosszú jogán nyilvánvalóvá tette, hogy keményen leadott az igényeiből. Néha felsejlik, hogy nem tegnap kezdte a szakmát, egyébként rendezése nem csupán jellegtelen, hanem fáradt is. Az erőtlen akciójelenetekben az egyetlen, amit dicsérni tudok, hogy nem ódzkodnak bennük a vértől, ahogy az újabban szokás. A színészek teljesítményét ólomsúlyként húzza le a forgatókönyv, ezért nem szívesen bántom a Devereaux ellenszenves tanítványát játszó Luke Braceyt se, aki Sean Bean mérsékelt tehetségű unokatestvérének benyomását kelti. Abban van valami ironikus, hogy Olga Kurylenko lényegében ugyanezt a szerepet eljátszotta a Daniel Craig-éra leggyengébbnek tartott Bond-filmjében. A csattanó az, hogy még ott is jobb volt. Annyi szerencséje azért van, hogy nem tűnik el hirtelenjében, mint a szebb napokat látott karakterszínész, Will Patton.

nov-4.jpg

Pierce Brosnan se lesz fiatalabb, nem csoda, hogy már hívják a feláldozhatók közé. Most először tűnt fel, hogy az arcát mennyire kikezdték az évek. Az öregedés egy, ám ezúttal színészileg sincs a topon. Neki is lehetne az a mentsége, hogy nincs mivel dolgoznia, ha erről nem épp ő gondoskodott volna. Jobb híján fakuló sármjára támaszkodik, mely ahhoz is kevés, hogy leplezze unottságát. Pont Brosnan miatt tehát, aki talán még megmenthette volna, lesz a November Man teljes kudarc. Nem tudom miről álmodoztak, amikor kevéssel az amerikai premier előtt bejelentették, hogy már dolgoznak a folytatáson. Feltehetőleg egy utolsó kétségbeesett lépés volt ez a készítők részéről, hogy elhintsék, filmjük egy szépreményű akciósorozat indítója. Azt, hogy az igazság ettől mennyire távol áll, szóval ki se lehet fejezni. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.10. 10:31:54

nocsak, új szerző a blogon?

Vagy csak nekem nem tűnt fel eddig?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.10. 12:33:33

Kurnikőne még hányszor jácca el ugyanazt a szerepet? :D

K.Leslee 2014.10.12. 10:25:39

Lattatok a Butterfly On A Wheel-t? Az egy aranylag jo film volt Brosnantol.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.10.12. 11:04:01

@K.Leslee: Csak belenéztem, de engem annyira nem győzött meg.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.09. 07:07:16

szerintem kibebaszott jó volt, nem értem ezt a méltatlan lehúzást, olvastad az eredeti regényt, és azért nem tetszett, lényegében egyetlen mondatoddal értek egyet

"Luke Braceyt se, aki Sean Bean mérsékelt tehetségű unokatestvérének benyomását kelti."

basszus tényleg ez jutott eszembe nekem is, mintha a fiatalkori Sean Beant látnám :D

szerintem nagyon jó volt ez a film, az akció korrekt volt és kellően húsbavágó, tökre figyeltem pedig, hogy mennyit csalnak a vágással, és szerintem Brosnan nagyon kitett magáért, le a kalappal szinte majdnem mindent ő csinált, mondjuk egyáltalán nem olyan öreg mint a feláldozhatók gárdája (Moore ekkor még Bondot játszott :D)

nem értem azt se, miért mondod, hogy gáz lenne ez a szenvtelenség, ami mögött érző szív lapul, a Nincs Bocsánatban is volt érzés az öreg cowboyban mégis ha bedühödött, akkor kő kövön nem maradt, én ugyanezt éreztem Brosnan karakterében, épp ezért jó az a durva jelenet, ott ugyanolyan kegyetlen amikor fejbelőtte Sophie Marceaut

az egyetlen ami nem tetszett, mintha lenne egy kis pocakja :D

Kurylenko eszméletlenül bombanő, és tíz éve ezt játssza szinte minden filmben, és egy napot nem öregedett, nem is értem miért nem egész végig a kurva cuccban flangált, az áll neki a legjobban :D

nekem tetszettek a trükkök, a csavarra se jöttem rá (mármint hogy ki ez a Mira) Novembernek meg csak a nevelt lánya, ezt el is mondják a filmben és a tanítványa ezzel vezekel egy olyan hibáért amiről nem tehet - ezt ügynökök nyilván megértik egymás közt, November nyilván fiaként szerette, és nem akarta, hogy rálépjen erre az útra amin ő végigment, és ezért hazudta róla, hogy alkalmatlan, - amit a srác kvázi igazolt is az elcseszett lövéssel

én egész egyszerűen imádom Brosnant kémként, ő erre született, és tökre örülök, hogy a panamai Szabó mellett, most már van egy másik post-Bondos kémfilmje is, a pre-Bodos kémfilmekkel kiegészülve igazán jó kis sorozatot képez

(azt hiszem Brosnannak még jöttek volna egy Bond filmmel, de aztán nem lett belőle semmi és behozták Craiget, na most ezzel megbosszulta)

szóval én csak örülök, ha lesz újabb része, csak akkor már idén csinálják meg gyorsan

az viszont tényleg tragédia, hogy Belgrád ennyire jól néz ki :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.09. 07:11:51

most nézem, hogy mindössze 15 millerből forgatták? hát ahhoz képest meg pláne korrekt volt, a Max Payne dupla ennyiből készült, és egy rakás szar volt, egyetlen értékelhető akciószcénával se

és a dupláját behozta, szal ide azt a folytatást!!!!!!

és akit viszont nem értek mit keresett a filmben, a nagy orrú ukrán kurva, hát az valami totál okádék volt

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.01.09. 08:47:48

@scal: A panamai szabó tényleg jó, ezt a filmet viszont fáj felidéznem. Brosnant a jövőben én inkább látnám valami nívós szerepben.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.09. 11:22:23

@scal: Még egy film mehet a listára! :D
Igaza van Gyurinak, borzalmasan gyenge ez a film minden vonatkozásában, akár a színészeket, akár a forgatókönyvet, akár az akciókat nézzük.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.09. 19:20:07

@Santino89: persze

és nem mehet a listára:

Just like the good old days.
10/10
Author: Renārs Grebežs from Latvia

I think some reviewers watched another film.
8/10
Author: joffday from United Kingdom

Best spy thriller since Bourne
10/10
Author: jennsmucker from United States

I liked it
9/10
Author: ln75 from United States

A plot that made sense and plenty of action
9/10
Author: wilpra from Virginia

Good movie, don't listen to the haters. It takes a bit of intelligence to follow the story. They just couldn't cut it.
7/10
Author: beef-638-121436 from Belgium

Brosnan takes it to a new level
9/10
Author: chukkabutty from United Kingdom

'You can be a human, or a killer of humans, but not both.'
8/10
Author: gradyharp from United States

One of Brosnan's Best Action Thrillers
9/10
Author: zardoz-13 from United States

CIA vs CIA vs Russia
8/10
Author: Axiomsense (axiomsense@axiomsense.com.au) from Australia

The Game Continues
8/10
Author: Shilo Sixx from Canada

brosnan is back!!!!
8/10
Author: Paul Wycherley from paisley

Perfected Espionage Film
9/10
Author: tabuno from utah

nah a maradék 400-at engedelmeddel nem másolom be, DE remélem érzékeled, hogy NEM mehet a listára :D ti biztos valami más filmet láttatok ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.09. 21:08:12

@scal: a szar akkoris szar marad, ha sok az ízléstelen idióta :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.10. 01:40:25

@Santino89: csakhogy itt most neked nincs ízlésed ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.10. 09:26:40

@scal: miért ne lenne? vagy én is másolgassam át a rottentomatoes-on összegyűlt 35 kemény %-ot? inkább szégyellhetnéd magad, hogy ilyen minősíthetetlenül rossz filmekre gerjedsz.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.10. 09:50:08

@Santino89: heh, oda csupa buzi ír :D azok a kritikusok hozzád hasonlóan besavanyodtak, hogy nem vagy képes fesztelenül végigélvezni egy ilyen jó kis filmet

különben is nem az volt a téveszméd, hogy nem mondta rá senki hogy rossz, hanem hogy EGYEDÜL nekem tetszik :D és nem

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.10. 10:20:30

@scal: az nem besavanyodás, ha valaki nem tud végignézni egy klisés, logikátlan, gyenge fost, mint ezt. viszont az ízléstelenség, ha ez bejön neki. nembaj, mehet az nfs meg az én, frankenstein, meg a tranformers mellé. scal idei jó filmjei... LOL

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.10. 20:33:38

@Santino89: aki nem látta a transformerst az ne dumáljon róla köszönöm

nem tom mennyire klisés az, hogy átvágja a csaj artériáját, hogy megleckéztesse egykori tanítványát, én azt hittem ott kiderül majd, hogy a csaj beépített ügynök aki megfigyeli a srácot (nah az klisés lett volna)

és akkor ezt se nézted végig? :D

bobbi0 2016.11.01. 08:44:34

Ez is régi, de hozzászólok, nekem tetszett a film. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de Brosnan...
süti beállítások módosítása