Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Piszkos pénz

2014. október 27. - Santino89

A film alapját képező novellát Dennis Lehane írta. Ha csak a filmeket nézzük, akkor ismerős lehet a neve a Titokzatos folyóból, a Hideg nyomonból, és a Viharszigetből, szóval nem egy kispályásról beszélünk.

drthedrop-banner.jpg

A rendező, Michaël R. Roskam neve egyelőre még inkább csak egy ígéret. Ő készítette a Bikanyak című filmet még 2011-ben, amire leginkább a szakma figyelt fel. A nagy kérdés az volt, hogy vajon meg tudja-e őrizni az egyéniségét egy amerikai filmben. Mert a legtöbb pályatárs emiatt vérzik el.

Tom Hardy? Ismerjük, imádjuk, korunk egyik méltán legkedveltebb színésze, független és mainstream vonalon egyaránt alkotott emlékezeteset. James Gandolfinit utoljára láthatjuk a nagyvásznon, Isten nyugosztalja békében! Noomi Rapaceról tudjuk, hogy remek színésznő, ha rossz filmben szerepelt, az se miatta volt rossz. A rendező magával hozta a Bikanyak főszereplőjét, Matthias Schoenaerts-t, akire szintén az utóbbi években figyelhettünk fel; nem csak egy karakteres arc, de játszani is kiválóan tud.

the-drop-tom-hardy-dog-600x399.jpg

Lehet ezek után egy ilyen film rossz? Hibázhat-e ennyi tehetség?

Persze, hogy lehet rossz. Persze, hogy hibázhatnak.

De szerencsére nem ez történt, a Piszkos pénz ugyanis kifejezetten jól sikerült.

Dennis Lehane novellája nem lehetett annyira erős, mint más művei, de azért így sincs okunk panaszra, csak azokhoz képest számít valamivel gyengébbnek, de attól még egy jó kis filmről beszélhetünk. A rendező úr nem hagyta, hogy Hollywood komótosan beolajozza, aztán kíméletlenül seggbekúrja. Ugyanazok a szerzői jegyek fedezhetőek fel most is, mint a Bikanyakban. Egy komor, szikár, sötét bűnügyi történetet láthatunk, egészen kiváló színészi alakításokkal. Az egyetlen dolog, amin néhányak szemében esetleg elbukhat a film, az a komótos, lassú tempó, amelyben a történet halad előre. Számomra nem volt unalmas, legalább kellőképpen belehelyezkedhettünk ebbe a világba, és mindenre-mindenkire jutott kellő idő. Mindenkinek megvoltak a maga pillanatai, a karaktereket kellőképpen árnyalhatták, a cselekmény egyes pontjait finoman, életszerűen gördítették előre, és az egész film szövetében lüktetett egyfajta finom feszültség. Nekem teljesen rendben volt ez így, de a mai, felgyorsult világunkban könnyen el tudom képzelni, hogy valakinek ez nem jön be.

cdn.indiewire.com.jpg

A színészek pedig csodálatosak, mindenki megkapta a rá leginkább jellemző karaktert. Kimondhatatlanul sajnálom, hogy Gandolfini itt hagyott bennünket, de kifejezetten örülök, hogy ezzel a filmmel búcsúzott el tőlünk. Mintha csak rászabták volna ezt az egykori keményfiú karaktert. Gandolfini legjobb szerepeiben a Tiszta románctól kezdve a Maffiózókig ki tudta használni, hogy egyszerre volt egy kíméletlen, félelmetes rohadék, a másik oldalról viszont egy nagy, pajkos, szerethető mackó. Többek között ez a kettősség juttatta olyan sokra Tony Sopranoként. Itt is ez van, ő a kedves Marv bátyó. De vajon tényleg olyan kedves?

the-drop-toronto-film-festival.jpg

Tom Hardy a főszerepben leginkább egyfajta Rocky Balboára emlékeztetett. Az egyszerűsége, az együgyűsége, és hogy ezekkel együtt lehetett kedvelni. Aztán ez a kép a film végére persze megváltozik. Nem úgy fogunk a Piszkos pénzre emlékezni, mint Tom Hardy legnagyobb alakítására, de az utolsó gesztusig hibátlanul hozta azt, amit a szerep megkövetelt tőle. Utolsó közös jelenetük a benga állat, Schoenaerts karakterével egyértelműen a film csúcspontja. Schoenaerts amúgy kellőképpen fenyegető, de róla úgyszintén elmondható, hogy tökéletes erre a szerepre. Talán Noomi Rapace a leghalványabb ebben az ízig-vérig férfifilmben, de mentségére szóljon, hogy nem sok lehetőséget kapott a kibontakozásra.

A készítők közül, egyiküknek sem ez a legjobb alkotása, vagy a legnagyobb teljesítménye. Mégis egy kifejezetten jó, mívesen elkészített, szerethető munka, amit bátran tudok ajánlani mindenkinek, aki nem várja el egy filmtől, hogy folyamatosan a legnagyobb fordulatszámon pörögjön.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.27. 11:17:25

"Lehet ezek után egy ilyen film rossz? Hibázhat-e ennyi tehetség?"

Ennél a mondatnál szívemhez kaptam egy pillanatra, de következő megnyugtatott, de tovább nem is olvastam, mert akkor már megnézem a filmet előtte. :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.27. 11:23:48

@doggfather: mondd, hogy nem értek a hatáskeltéshez... :D

2014.10.27. 13:44:07

@Santino89:

„Lehet ezek után egy ilyen film rossz? Hibázhat-e ennyi tehetség?

Persze, hogy lehet rossz. Persze, hogy hibázhatnak.

De szerencsére nem ez történt, a Piszkos pénz ugyanis kifejezetten jól sikerült.”

Hát barátom, a hatáskeltésben még van mit tanulnom tőled. :))

„A rendező úr nem hagyta, hogy Hollywood komótosan beolajozza, aztán kíméletlenül seggbe kúrja.”

A nap dumája! :))))

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.27. 20:51:17

@field 64: hát gyakran ez történik az egyéni látásmódú, külföldi rendezőkkel hollywoodban, nem? :)
süti beállítások módosítása