Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Harry Potter filmek II. rész

2014. november 14. - Santino89

A tűz serlege (2005)

Az előző rész színvonalát ugyan nem sikerült tartani, de még így is egy jól sikerült moziról beszélhetünk. Az önismétlés csapdáit elég ügyesen kerülgetik, nincsen kviddics meccs (legalábbis nem látjuk), nincsen idióta nagybácsis kezdőjelenet és hőseinket nem egy rejtély megoldása, hanem egy kupa megszerzése motiválja. Más kérdés, hogy ezúttal sem maradhat el a rejtély, meg a csavar, de üdvözítő, hogy a korábbiakkal ellentétben ez a szál háttérbe szorul. Viszont még mindig van láthatatlan köpenyben felnőtteket kihallgatós jelenet, amit  lehet nem kellene negyedjére eljátszani.

Harry_Potter_and_the_Goblet_of_Fire_1_1.jpg

Már csak a hősök korából fakadóan ez a rész vált át végképp meséből a fantasy világába. A trükkök elsőrangúak, 10 év elteltével sem lehet beléjük kötni, a sárkányos párharc a Magyar Mennydörgővel nagyszerűen sikerült. És ha már a hősök koránál tartunk, nagyon bájos, ahogy már nem csak megnőnek, hanem kezdenek felnőni. A báli jelenetek esetlensége, a „Hermione, te lány vagy!” beszólás, a sikertelen felkérések, és ez az egész kis történet a film egyértelmű csúcspontja. A fő cselekményhez ugyan nincsen sok köze, de ilyenkor hálálja meg magát, hogy elsősorban hű adaptációt akartak készíteni, nem pedig a forgatókönyvírás szabályainak megfelelő filmet. Éppen ezért nem csak látványos, de kifejezetten vicces ez az epizód.

goblet_of_fire39.jpg

És végre-valahára színre lép Voldemort. Ralph Fiennes elsősorban a jelenléte, a tekintete és a színészi játék miatt válik félelmetessé a 8 kiló smink alatt. Nem mondanám, hogy horror lenne az ő jelenete, de mindenképpen hatásos. Megjelenik egy másik remek szereplő, Rémszem Morton, akit egyik kedvenc karakterszínészem, Brendan Gleeson alakít, pont annyira túljátszva a karaktert, amennyire szükség van rá. Van egy ügyeletes jócsaj, Flór Delakúr (nem röhög), akit a cuki Clémence Poésy formál meg. És akkor így már Fiennes, Gleeson és Poésy hármasával megkaptuk egyik kedvenc filmem, az Erőszakik színészgárdájának háromnegyedét.

De nem ez a legjobb, hanem hogy itt van nekünk az ifjú Robert Pattinson. Illetve nem ez a jó, hanem hogy a sztori végén meghal. A nagy sírás-rívás közepette szinte vártam, hogy mikor rohan oda hozzá Bella. De ebben a részben végre Alan Rickmannek is jut egy emlékezetes momentum, 3 rész után üdvözítő lehetett számára idáig eljutni. Viszont az poén, hogy McGalagony tanárnő önérzeteskedve leteremti Rémszem Mortont, amiért átváltoztatással fenyíti meg a kis náci Malfoyt, utána meg az iskola diákjai egy játék keretében eszméletlenül, kvázi vízihullaként lebegnek a hideg tó mélyén. Milyen iskola ez? Micsoda képmutatás…

 

 

A Főnix rendje (2007)

Innentől kezdve vette át a rendezői stafétát immáron véglegesen David Yates, aki így elsőre remek munkát végzett. Ez a rész már nem ugrál a műfajok között, mint az előző, hanem végig koherens, egységes egészt alkot. Az adaptálás remekül sikerült, egyáltalán nem éreztem a könyvszagot, ami azért rendesen belepi ezt a szériát.

Harry-potter-and-the-order-of-the-phoenix.jpg

A Főnix rendje azért emelkedik ki a többi rész közül, mert nagyon érdekes témákat boncolgat. Van benne politika, a média által történő meghurcolás (Malina Hedvig szerepében Harry Potter), és képmutató, álszent, szadista, gyomorforgató, a minisztérium által jóváhagyott végletes elnyomás. Csupa olyasmi, amikből remek dolgok sülhetnek ki. Imelda Staunton olyan szinten remek ebben a szerepben, hogy még a széria főgonoszánál is gyűlöletesebb karaktert sikerül megformálnia. A népbutítás elleni lázadás gondolata szintén kiváló. A probléma csak az, hogy nem jutunk el a katarzisig, az utálnivaló tanárnőt mindössze elragadja pár kentaur, leváltják, és ennyi. Ez meg nekem kevés, én látni akartam, ahogy élve elégetik. Minimum.

harry-potter-et-l-ordre-du-phenix-harry-potter-and-the-o_010.jpg

Ezt a részt a feszült várakozás, és a nyomasztó hangvétel jellemzi leginkább, amibe sajnos nem férnek bele ezek a gyermetegebb megoldások. J.K. Rowling helyében nem játszottam volna el újra a „fináléban meghal megint valaki” elemet sem, pláne nem úgy, hogy az igazi bosszú nem teljesedhet be. No de térjünk vissza a pozitívumokra, mert akad még. Ilyen a végső kergetőzés, majd az azt követő csatajelenet, amelyben a trükkmesterek igazán kiélhették magukat, azóta is elsőrangú látványelemeket varázsoltak a vászonra.

Új szereplőként még nem mutatta meg oroszlánkörmeit Helena Bonham Carter, aki egyébként tökéletesen beleillik ebbe a világba, s remélhetőleg nagyobb teret fog kapni az elkövetkezendő részekben. A történetet tekintve szintén nagyra értékeltem, hogy megvillan Harry sötétebbik oldala, illetve kiderült apjáról, és a mindenki által imádott Piton professzorról is egy és más. Viszont a legnagyobb poén, hogy mindenki megnőtt, csak Harry maradt pöttöm.

 

A félvér herceg (2009)

Magasan a széria leggyengébb epizódja. A létét filmen és könyven egyaránt csak és kizárólag a pénzéhségnek köszönheti. Rowlingnak elfogytak az ötletei, de nem lehetett még befejezni a sztorit, mert akkor úgy ugye kevesebb a zsé. A félvér herceg nem más, mint egy két és fél órás időhúzás, nem több.

Harry-Potter-and-the-Half-Blood-Prince-movie-poster.jpg

A Főnix rendje többek között azért is volt olyan jó, mert az egész történetet belengte valamilyen nyomasztó várakozás, hogy a Sötét Nagyúr visszajött, és most jajj mi lesz. Hát ha tudtam volna, hogy csak ennyi, mint itt, akkor nem különösebben érdekelt volna. És nekem nem lenne bajom még az időhúzással sem, ha jól csinálták volna meg, de itt ugye egyértelműen nem erről van szó. Általában az első két részt szokás ekézni, hogy képeskönyvek, meg amiért családi filmek, de azok legalább ebben a műfajban voltak szórakoztatóbbak a társainál, és a könyvek rajongói sem csalódhattak. Ez a rész viszont tinifantasynak is baromi gyenge. A szerelmi szálak természetes és bájos esetlensége tök jól működött A tűz serlegében, most inkább műszenvelgést kapunk, elvétve akadnak csak jobb pillanatok. Viszont látvány szempontjából egy igazán jó pillanata nincs a filmnek, ahogy nagyjából a humornak is búcsút inthetünk. A film összes fontos momentuma belefér kb 15 percbe, amit nyugodtan hozzá lehetett volna csapni bármelyik másik részhez.

harry-potter-et-le-prince-de-sang-mele-harry-potter-and-_009d.jpg

Eddig kifejezetten szerettem a Harry Potter filmekben, hogy bár érezhetően egy nagyobb egész részei, mégis az egyes történetek befejezettnek és lekerekítettnek hatottak. Na, most jött el az a pillanat, hogy a film rohadtul nincs befejezve, helyette kapunk egy csomó ki nem dolgozott, elvarratlan szálat. Mindennek a tetejébe még azt is unalmasan, mert a korábbi filmek sziporkázó ötleteinek már nyomát sem láthatjuk, ahogy igazi, valódi rejtély sincsen. A tempót tekintve pedig döcögősen indulunk, hogy aztán ne történjen még véletlenül se semmi, ami indokolná a két és fél órás játékidőt. A „valamilyen pozitív szereplő kötelezően meghal” hagyomány pedig ezúttal is nélkülözi a drámaiságot, és nem sikerült olyan hatásosan vászonra vinni, amekkora súlya van egyébként a történet szempontjából.

Állítólag a könyv végén volt egy csatajelenet, amit nemes egyszerűséggel megspóroltak nekünk, biztos féltek, hogy egy nézhetőbb film kerül ki a kezeik közül. A legrosszabb mégis az, hogy a legutóbbi részekben felhalmozott remek felnőtt színészgárda egyáltalán nem, vagy csak alig kap bármilyen szerepet, mert ők még elviselhetővé tudták volna tenni az összképet. Mondjuk az pozitívum, hogy Emma Watson kezd egyre jobb csaj lenni, és ebben a részben már pedofilnak sem kell éreznem magam azért, mert bejön.

Emma-Watson-Feet-467325.jpg

 

Jövőhéten jön a két befejező rész, és a nagy összegzés, addig ismét itt van pár mém, meg pár Emma Watsonos kép, jó szórakozást hozzájuk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.11.14. 19:34:29

Könyvben a negyedik köszönheti létét kizárólag a pénzéhségnek. A hatodik viszont nagyon fontos. Itt ismerjük Voldemort jellemfejlődését, mozgatórugóit, a horkruxos rejtély is nagyon jól végig van lebegtetve a történeten, bár nyilván egyből ellőhették volna. A könyvben a vihar előtti csend hangulat is kézzelfogható, szal bár nyugodtabb, mint az előző köteté, mégis vészjóslóbb. D halála a könyvben sem lett igazán jó, az álhorkrux megszerzése viszont a legnyomasztóbb rész az egész könyvsorozatban, és a filmben is. A horkruxos emlék megszerzése, a könyv egyik legjobb pillanata, a filmben is jó lett, bár szinte teljesen megváltoztatták. Szintén kimaradtak a filmből a Piton és Lili korábbi kapcsolatára történő, igaz erősen homályos célzások. Nekem egyébként pont a romantikus szálak tetszettek legjobban a filmből.
A befejezetlenség már a Főnix-nél előjött, könyvben pedig már a négyben, tkp ott vált nyilvánvalóvá, h a 7 könyv egy egységes egész, onnantól külön-külön már nem élvezhető.
A Főnix rendje film sajnos sok szempontból nem tud nyomába érni a könyvnek. Rowling stílusa itt a legélvezetesebb (ezzel persze nem lehet mit kezdeni), ráadásul itt tobzódik leginkább a karakterekben és jellemrajzukban, nagyon erőteljes Hermione jellemfejlődése (ebből alig érződik vmi, pl amit az árulóval csinált, aki nem Cho volt, az nagyon kemény volt), végre megismerjük Ginny karakterét (Harry nője lesz, a filmben mégsem jutott rá idő), megismerhetjük Neville mozgatórugóit is, ez a filmből teljesen kimaradt, pedig ez magyarázza, h miért válhat a tuti luzerből, az aki az utsó részben lesz (jó, persze elmondják vmikor 1 mondatban, asszem Bella), Luna filmbéli karaktere csak halvány visszképe a könyvbélinek. Sipor pedig gyak teljesen kimaradt, pedig nemcsak rém szórakoztató karakter, hanem kulcsfontosságú az epizód szempontjából és részben a későbbiekben is. Harry és Cho szenvelgése szintén teljesen kimaradt, pedig az is nagyon szórakoztató volt. Hát szóval Umbridge karakterén kívül szinte minden jó kimaradt a filmből, és mégis irgalmatlan hosszú lett.
Rövidre zárva, Yates munkáival eddig, 1-2 jelenetet leszámítva én nem voltam megelégedve.
A tűz serlege filmnek a jó pontjai tényleg az iskolai mindennapok és a bénázások bemutatása, az ilyen finomságok valamilyen szempontból közel is állnak a könyvek stílusához, szal később is és korábban is hiányoltam őket, itt meg keveselltem. A könyv viszont, bár vastag, de valós cselekmény nem sok van benne, azt mégis sikerült a filmben teljes homályban hagyniuk, h ifjabb Kupor az elítélése után, hogyan is kerülhetett Voldemorthoz. Jó pont a filmnek, h a könyvnél jobban segít rájönni, h ki is lehet Voldi titokzatos segítője.

Kormoran 2014.11.15. 11:14:27

Egyet kell hogy értsek az előttem szólóval.
Az utolsó 3 könyv már magasan jobb mint a belőlük készült filmek. Ez a félvér hercegnél a legnyilvánvalóbb, ami nekem a kedvenc HP könyvem, még ha csak egy hajszálnyival is.
Igazából azt sajnáltam csak, hogy Rowling megadta magát a filmeseknek, és Ron a végére a könyvekben is komikus karakterré vált, holott a könyvekben eleinte nagyon is jól vágott az esze.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.11.15. 18:33:41

Hát aki ezt a posztot ideszarta, az jobban tenné, ha megmaradna a bigbráner mellett. A HP ugyan nem egy mélyen szántó gondolatokkal teli sorozat, de hogy valaki ennyire ne fogjon fel belőle semmit...

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.11.15. 20:31:18

@Santino89:
"A félvér herceg (2009)

Magasan a széria leggyengébb epizódja. A létét filmen és könyven egyaránt csak és kizárólag a pénzéhségnek köszönheti."

Ez bőven indokolná. És ez csak egy a sok közül.
Lásd még MolnárErik hozzászólását! Többségében egyetértek vele.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.15. 20:42:47

@szigetipotyautas: azzal, hogy tőlem idéztél, még nem fejtetted ki, hogy mi a problémád ezzel. különben sem az alpári komment indokát firtatom, hanem azt, hogy szerinted mit nem értettem.

MolnárErik hozzászólása leginkább a könyvekről szólt, de ez a cikk a filmekről íródott. Az ő véleményét el is tudom fogadni, hiszen a könyvekre nincs rálátásom, és normális stílusban kommunikálta a meglátásait.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.11.15. 21:22:20

@Santino89: idéztem egy kapitális ökörséget. Ennyi. Indoknak meg ott van MolnárErik vonatkozó felsorolása. Nincs kedvem a billentyűzetet koptatni azzal, hogy egy BB szinten álló "kritikusnak" elmagyarázzam, miért nem jó, ha csak böfög valamit egy sorozatról, anélkül, hogy felfogná amit látott (ha egyáltalán)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.15. 21:27:58

@szigetipotyautas: és miért lenne kapitális ökörség? önálló gondolatod nincs esetleg? ha meg nem akarod arra koptatni a billentyűzeted, hogy kifejtsd a véleményed, akkor a végtelenül primitív ideszarásodért is felesleges. ezek szerint neked jobb, ha a bigbránered színvonalán maradsz, vagy inkább csöndben, ha annyi eszed sincs, hogy kulturáltan kifejtsél bármit is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.17. 21:26:59

@Santino89: 1 kérdés, ha nincs rálátásod a könyvekre, akkor miért írsz olyanokat, hogy "az adaptálás remekül sikerült"?

Mert @MolnarErik: -hez csatlakozva én is csak azt tudom mondani, hogy A tűz serlegétől kezdve eléggé leegyszerűsítve kerültek vászonra a történetek, onnantól kezdve látszott, hogy csak a legszükségesebb dolgokat tudják belezsúfolni. (Pl. a labirintus, ami a könyvben egy kreatív és izgalmas szakasz, valami röhejesen van megoldva filmen. De arra is emlékszem, hogy ami A főnix rendje könyvváltozatában egy zseniálisan előadott fordulat, az a filmben már egy nagyon béna csavarként jött át.)
A félvér herceg szerintem nem sokkal rosszabb az előzőeknél, csak az egyszerűen már annyira szar adaptáció lett, hogy még azoknak az ingerküszöbét is átvitte, akik még életükben nem olvastak egy betűt sem a Harry Potterből.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.17. 21:48:36

@danialves: azért mert tudtommal viszonylag hű adaptációkról van szó, és ezt nem feltétlenül a mai trendek értelmében mondom.
meg ha az egész 5. rész egy felfokozott várakozásról szól, hogy "jujj mi lesz?", akkor ne egy ilyen lagymatag 6. részt kapjak már, hogy úgy igazán semmi. tudtommal van egy harc a Félvér hercegben, amit kispóroltak, de ezt leszámítva sokkal több nem történhet, hiszen minden igazán fontos dolog az utolsó két filmben zajlik.
szóval mindössze ezért bátorkodtam ezt a kijelentést leírni a könyv olvasása nélkül. szép szám a hetes, de itt a 6 bőven elég lett volna.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.17. 22:02:09

@Santino89: Akkor eszerint az alapján fogalmazol meg ilyen sommás kijelentéseket, hogy a közvéleményben mi él a film kapcsán? ;)
Amúgy egy adaptáció nem csak attól sikerülhet jól, hogy hű az alapanyaghoz (ld. The Prestige), szóval ez egy kissé hibás következtetés is. Pl. itt is az volt a baj, hogy egy csomó történetelemet kénytelenek voltak kiszórni, ennek ellenére viszont nagyobb léptékben nem mertek hozzányúlni semmihez, ami a terjedelem növekedésével egy üres és szolgai leckefelmondássá vált.
Btw ezt a mondatot történetesen A főnix rendjétől idéztem, szóval nem feltétlenül értem, hogy függ a 6. résztől az, hogy az egy remekül sikerült adaptáció.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.18. 00:14:21

@danialves: nem a közvéleményt mondanám, wikin utánaolvasgattam kicsit milyen "jelentős" eltérések vannak a könyvek és a filmek között.

"Amúgy egy adaptáció nem csak attól sikerülhet jól, hogy hű az alapanyaghoz" ezzel teljesen egyetértek, hol írtam mást?

Ezt az utolsó mondatot nem igazán értem. Azt nem tudom megítélni, hogy adaptációként remekül sikerült-e a Főnix rendje, csak azt, hogy filmként tetszett.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.18. 07:55:07

@Santino89: "hol írtam mást?" Ott, amikor megkérdeztem, hogy miért gondolod remek adaptációnak, és erre úgy válaszoltál, hogy azért, mert hű adaptációk. Most is arról beszélsz, hogy wikin utánanéztél annak, hogy mennyi eltérés van, és mivel kevés, jó adaptáció lett.

"Ezt az utolsó mondatot nem igazán értem.Azt nem tudom megítélni, hogy adaptációként remekül sikerült-e a Főnix rendje"
Hát nem az én hibám akkor, hogy nem érted, mert A főnix rendjénél feketén fehéren le van írva ez. :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.18. 09:59:24

@danialves: jah oké, félreolvastam, valamiért az volt bennem, hogy megint a Félvér herceg kezdőmondata a kérdéses.
A Főnixnél arra gondoltam, a mondat második fele is ez, hogy a korábbi filmeknél érezhető volt, hogy könyvből készültek, ott meg nem. Ilyen szempontból sikerült jól az adaptálás, nem a könyvhöz képest.
süti beállítások módosítása