Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Hobbit: Az öt sereg csatája 3D

2014. december 12. - topknot

“Gandalf, szerinted biztos, hogy jó helyen állunk?!” – Zsákos Bilbó

Szeretem amikor egy film címe teljesen leírja, mire számíthatunk majd. Persze, nem fog túl nagy meglepetés érni, hogy hány sereg fog, és mit csinálni, de ezt szerintem azért már megszokhattuk az előző Hobbit filmeknél is. Nem árulnak zsákbamacskát, ahogy eddig sem, meglepődni biztos nem fogsz annyira - főleg ha ismered a sztorit - de élvezni biztosan.

battle.jpg

Én nem vagyok akkora húú de nagy fan, de valahogy azért engem is ámulatba ejt mind J. R. R. Tolkientől ez a szép hosszú történet, mind a Peter Jackson által filmre vitt látványvilág. És itt nem csak az elképesztően gyönyörű tájakra gondolok a páratlan CGI-val, hanem a hobbitokra, törpökre, tündékre, orkokra úgy egészében a jellemükre, kinézetükre, mozgásukra, ruháikra.

Na meg persze a filmzenéről se feledkezzünk meg. Itt nagyon figyeltek arra, hogy a zene sokat adjon a filmhez, de ne annyit, hogy elterelje a figyelmünket az eseményekről. Jó ezt egyensúlyban tartani, illetve nem hiszem, hogy spoiler, ha azt mondom, hogy a film stáblistájánál ismét egy ilyen tök jó akusztikus dal megy, mint a Smaug pusztasága végénél Ed Sheerantől az I See Fire.

Apropó, ha már itt tartunk. Ezt a dalt én nagyon sokat hallgattam, és ugye előrevetíti tulajdonképpen a harmadik rész elejét. Ami nem meglepő módon az, hogy az ARANYos sárkány oda repül az emberek lakta városhoz, hogy akkor itt most tényleg halál meg tűz lesz. Ami nekem itt nagyon tetszett, hogy azért baromira nehéz ezzel a sárkánnyal elbánni. Szóval nem az van, hogy na akkor kerítsük be és kész, hanem ez tényleg egy bitang nagy, szinte sebezhetetlen sárkány, ami ellen hát elindulsz harcolni, de azért rohadtul félsz. Itt Bardról beszélek aka Luke Evans, akinek az özvegycsaládapa szerepe (avagy akinek tényleg van mit veszítenie) szerintem nagyon jót tett a filmnek.

the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies.jpg

Ami nagyon érdekes volt: látni megkattanni Thorint. Illetve inkább az, ahogyan a többi törp mégis hűséges maradt hozzá, még így is, hogy akkor így van három sereg az orruk előtt. (Igen, erről szól a film, ne várjatok sok locsifecsit, öt sereg csatája és kész! A + 1 sereg legyen meglepi. Már akinek még az.)

Ami kicsit zavart a filmben az Kili és Tauriel szerelme. Ne értsetek félre, nem vagyok én rasszista, (meg az magánügy, hogy Legolasnak drukkolok minden nőügyben,) de valahogy nekem olyan kínos volt az összes ilyen jelenet. Vagy nem tudom, nem jött át az a kémia ami kettőjük között kellett volna, hogy legyen.

Nekem amúgy a tündék a kedvenceim. Csodálom mindig az összes tündefiú és tündelány haját és fonatát, és egyszerűen oda vagyok azokért a jelenetekért, amikor küzdenek. Nem is csak az, ahogy meg van koreografálva, hanem a légiességük, rugalmasságuk és pontosságuk.

the-hobbit-battle-of-five-armies-3.jpeg

Ja meg persze Zsákos Bilbót is. Egyszerűen azért, mert attól függetlenül, hogy hobbit, a legemberibb az egész filmben. A mimikái és a reakciói bizonyos helyzetekben (a többiekhez képest) annyira irreálisan természetesek, hogy órák múlva is mosolyogni tudok rajtuk. Persze ehhez az attitűdhöz Martin Freeman kellett!

Ami furcsa volt nekem, hogy ugye az előző részben Gandalfot elkülönítették egy ötletes, de kellemetlen cellába a semmi fölött. Jön érte hát egy felmentő - nem nevezném seregnek - mert ugye ebben a filmben ténylegesen seregek vannak, ez meg inkább egy ilyen Szupercsapat féleség. A kilétüket nem árulom el a Galadrielen kívül (mert ő volt a trailerben), de az a lényeg, hogy kimentik és így Gandalf tud menni a főszereplőinkhez a csatába, de ott van egy annyira égbekiáltóan elvarratlan szál, amit tessék kifejteni majd a Blu Ray extrákban!

És a másik pedig, hogy a befejezés sem volt a legjobb. Nem találok benne nagy hibát, de azért jobban le lehetett volna zárni az egészet, vagy valahogy úgy, hogy azonnal kedvem legyen megnézni a Gyűrűk Ura első részét.

watch-the-eerie-new-teaser-trailer-for-the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies.jpg

Remélem azért nem vettem el senki kedvét, mert nekem nagyon tetszett, és tuti meg fogom nézni angolul is, amit amúgy ajánlok mindenkinek, mert hát  - ismerve az eredeti hangjukat a szereplőknek - a szinkron nem rossz de nem az igazi, és véleményem szerint (és vessetek a mókusok elé, hogyha ez sznobizmus de) ez is elvesz a filmélményből. Itt meg pláne.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2014.12.13. 12:33:35

utálom, hogy fel kell tennem ezt a mélyen szexista kérdést, de ugye lány írta az ismertetőt?

Tapmancs 2014.12.13. 15:48:37

@vészmadár (pica pica): Legolasnak drukkol nőügyben. Van még kérdés? :)

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2014.12.13. 16:15:34

Mindenképp nézős de a csatár illetően nagy elvárásaim vannak. NAGYON EPIKUSNAK KELL LENNIE! :)

A nép fia 2014.12.13. 18:01:05

@vészmadár (pica pica): Question of the day!!!! :-D

Egyébként biztosan lelkes a poszt-toló, és majd alakul sok gyakorlással, de most még sok a rizsa, kevés a konkrétum, kiforratlan a stílus.

Nyílméregbéka 2014.12.19. 03:06:04

Remek kis kritika, és egyetértek a leírtakkal is. A végével volt nekem is az egyetlen bajom, szerintem azt kicsit túlhúzták, a Hobbitfalván történtekre már nem volt szükség, inkább valami sötétebb, baljóssabb vég jobb lett volna Sauronnal, vagy akár Aragornnal a végső jelenetben...
A Galadriel jelenete a film egyik csúcspontja volt, igazi epic harc. Elvarratlan szálat sem érzrek, de lehet, hogy azért mert oda-vissza ismerem Tolkien világát.
Szegény Beorn jelenetei megint a vágószoba padlóján végezték, csak pillanatra mutatták, ahogy medveként harcol, remélem a rendezői vágásban már benne lesz bővebben is.
Szerintem fantasztikus befejezése volt a trilógiának, és méltó felvezetése a Gyűrűk urának. 9/10

Oldfan 2015.01.09. 10:36:06

Borzalmasan elbaltázott, a Tolkien alkotta világ belső logikáját gyakorta felrúgó, kifejezetten röhejes párbajokkal időt húzó, gyakorta agyatlan, ám "legalább" könnyzacskót fakasztani igyekvő izé. Egyedül a Gandalf kiszabadítás és Szauron elűzése ért benne valamit. Tökéletes példa rá, hogy amikor pénzszerzési célzattal rétestésztaként nyújtanak egy kb. 3 órányi mozira alkalmas történetet, abból jó nem sülhet ki, de annál több hülyeség fog végül belekerülni. Az egyébként sem magasröptű trilógia vakondként szárnyaló darabja.

Petrow 2016.06.06. 11:36:51

Hosszú idő után végre erre is sort kerítettem - és életem egyik legjobb döntése volt... hogy nem adtam ki rá pénzt, még egy mozijegy erejéig sem.

Nem akarok felülni a hate-trainre, de közel 100%-ban egyetértek a filmhez készült Honest Trailerrel. Túlnyújtott. Unalmas. Vontatott. Érdektelen.

Sajnálom, hogy Peter Jacksonnak nem volt egy olyan haverja (vagy ha volt is, nem hallgatott rá), aki a forgatókönyv átolvasása után a vállára teszi a kezét, és azt mondja: "Peter, most ülj inkább le egy csendes sarokba, gyújts rá egy cigire, és gondolkozz el rajta, hogy mit éreztél, amikor a Gyűrű szövetsége forgatókönyv utolsó mondatát is befejezted. Tudodm, amikor még nem a pénz motivált. Na, ha nem tudod azt az érzést felidézni, akkor inkább hagyd a bús büdös p****ba ezt az egészet."

Nyílméregbéka 2016.06.17. 03:20:08

@Petrow: Hát ha ez volt életed egyik legjobb döntése, akkor csak gratulálni tudok az életedhez! :DDD
Szerencse amúgy, hogy te nem vagy Jackson haverja, mert én mondjuk élveztem a filmet, és gondolom még egy-két millióan szintén... :)

Andrews 2017.06.20. 21:42:56

A Hobbitnál itt a legjobb a bővített változat +20-25 perc. A GyU-nál meg a 2 bővítés. a legjobb. A 3. se rossz azért.
süti beállítások módosítása