Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pokoli forgatások 1. - DŰNE (1984) 2/1

2014. december 15. - scal

A kezdet rendkívül egyedi pillanat. Tudd meg hát, jelenleg 10191-et írunk. Az ismert világegyetemet IV. Shaddam Padisah Császár irányítja. Az apám. Ebben az időben a legértékesebb anyag a Fűszer-Melanzs. A Fűszer meghosszabbítja az életet. A Fűszer kitágítja a tudatot. A Fűszer létfontosságú az űrutazáshoz. Az Űrliga és navigátorai 4000 éves mutáció eredményeként, a narancsszínű fűszergáztól képessé váltak a térhajlításra. Így utazhatunk az űr bármely pontjára mozgás nélkül. Ó igen, majdnem elfelejtettem megemlíteni. A Fűszer csupán egyetlen bolygón létezik az egész univerzumban. Egy sivár, száraz, sivatagos bolygón. A sivatag mélyén, sziklaszigeteiken élnek a Fremenek. Ősi próféciájuk szerint egyszer eljön egy ember... egy messiás, aki elvezeti őket az igazi szabadságba. Ez a bolygó, az Arrakis. Más néven: DŰNE.

dune_ver4_xlg_1.jpg

Valóban... egyedi pillanat a kezdet. Amikor a fenti mondatok elhangoznak Irulan hercegnő, azaz Virginia Madsen ajkairól - aki soha életében nem volt még egyszer ennyire gyönyörű filmvásznon, talán csak amikor a Christopher Lambert megprütykölte a Hegylakó 2-ben - még azt hittem egy csodálatos filmet fogok kapni. Jött a lenyűgöző főcím, a Toto remek zenei aláfestésével, és utána... bevallom, egyre kevésbé értettem, mit is látok éppen. Rövid, és tömör véleményem a filmről, hogy az eleje (5-10 perc) iszonyat rendben van, a vége (mármint a stáblista) szintén tökéletes. De ami a kettő között foglal helyet, azt lehet nem ártott volna kidobni a fenébe. Ha pedig a hosszabb véleményem érdekel, akkor olvass tovább.

A Dűnét 1965-ben írta Frank Herbert hosszas nélkülözés és megaláztatás után. A világ legsikeresebb sci-fi regénye lett a maga 12 milliós eladott példányszámával. Noha összehasonlítva a világirodalom egyéb remekműveivel, pl. A Gyűrűk Ura, Tíz kicsi néger, Harry Potter röhejesen hátul kullog. Jelentősége mégsem lebecsülendő, mert egész univerzum épül rá. Talán nincs még egy olyan regény, amely ennyire boncolgatna filozófiai, egzisztencialista vagy éppen vallási kérdéseket egy űropera kereteibe ágyazva. Ha pedig azt nézzük, hogy mennyi sikersztori nőtt ki belőle; Warhammer 40.000, Trónok harca, akkor eljutunk oda, hogy a harmadik legmeghatározóbb univerzummal rendelkezik a Star Wars és a Star Trek mellett. Akárhogy is, akit érdekel a sci-fi, a DŰNE megkerülhetetlen.

Engem pedig érdekel. Még középiskolás koromban találkoztam vele, soha nem hinnétek el, játék formájában, és akkora hatást tett rám, hogy azonnal rávetettem magam a könyvre. A könyv sikere véleményem szerint abban rejlik, hogy Herbert korszakalkotó kérdéseket tesz fel, és mégis gördülékeny, érthető formában közli azokat az olvasóval. Bárki megértheti, még egy tizenhat éves is, aki addig leginkább lapozgatós játékkönyveken nevelkedett. Az alapművet érthetetlen módon csupán háromszor adták ki hazánkban. Először 1987-ben, Kuczka Péter Kozmosz sorozatában két kötetben. Másodjára 1997-ben a Szukits három kötetben. Végül 2003-ban sikerült kiadni végre egyetlen kötetben, aminek 2012-ben lett egy letisztázott verziója. Mondhatnánk úgy is, hogy ez a könyv két éve létezik itthon úgy, ahogy az 1965-ben megszületett.

dune_movie_planets.jpg

Prológus

Titkos jelentés az Űrligának. Négy bolygóra kell különös tekintettel lennünk, amelyek veszélyeztethetik a Fűszertermelést. Az Arrakis bolygó - a Fűszer forrása. A Caladan bolygó - az Atreides-Ház otthona. A Giedi Prime bolygó - A Harkonnen-Ház otthona. A Kaitain bolygó - az Ismert Univerzum Császárának székhelye. Küldjenek egy hármas szintű Navigátort a Kaitain bolygóra, hogy válaszokat követeljen a Császártól. A Fűszer nem apadhat el.

A könyv után hamarosan megtudtam, hogy ebből készült valamikor egy film is. Naná, hogy érdekelt. De a 90-es években járunk, nem létezik internet amin két tattintás az IMDb, és onnan még egy a torrent. Komoly nyomozati munkámba került, mire levadásztam ezt a filmet, amit soha nem vetítettek nálunk, így szinkronja sem volt még. Egész pontosan öt évvel később, 2001-ben készült hozzá egy kritikán aluli szinkron, amikor kapott egy botrányosan fapados DVD kiadást.

Persze nem lepődök meg rajta, ha elsőre nem értek egy filmet. Hiszen a Szárnyas Fejvadászt éveken át néztem, mire megkedveltem, és felfedeztem értékeit. Az ötödik elem is másodjára lett a kedvencem. A Dűnét viszont most már legalább ötvenszer láttam, és bár sok erénnyel rendelkezik, mindegyikre jut legalább két hátrány. Állítólag ez a világ egyetlen olyan filmje, aminek nem csak szélsőséges imádói, és utálói léteznek, hanem gyakran ez a két ellentétes érzés, ambivalens módon egyetlen személyen belül jön létre. No, valahogy így vagyok vele én is.

9nctivj.png

Miért rossz ez a film? Nézzük csak. Ha olvastad a regényt, leginkább azért, mert amit abból ez a film visszaad az szinte csak a felszín. Harc a Fűszerért. Vagyis adaptációként nem állja meg a helyét. Ha viszont nem olvastad, akkor javarészt azt se érted ki kicsoda, kiknek másokhoz milyen a vonzati viszonya. Mi miért történik? És különben is ki a tököm az a Kwisatz Haderach? Szóval borzalmas. Megnézése előtt tegyél fel egy kérdést, mi miatt bosszankodnál kevésbé? Hogy sok minden kimaradt a regényből, és összecsapottnak látszik az elején szépen felépített status quo? ERGO: a könyv sokkal jobb volt. Vagy nézel magad elé a stáblistát követően, hogy mégis mi a franc volt ez az egész? ERGO: kénytelen leszel elolvasni a könyvet, hogy abban találj választ kérdéseidre melyek nem hagynak nyugton.

A filmből két - egyes mendemondák szerint három - elérhető verzió létezik. A moziverzió 137 perc - nálunk 130 a PAL NTSC formátum konvertálásából adódóan. A bővített verzió 177 perc. A rebesgetett harmadik verzió állítólag 240 perc, de ez valójában urbánus legendákra épül, mivel a bővített verziót két részletben adták le a televízióban, reklámokkal feldúsítva az 2*90 perc + 2*30 perc reklám és máris kijön a négy órás képzeletbeli verzió. A film nyers vágása 16 órás volt. Ezt vágták vissza előbb nyolc, majd öt, végül két óra tíz percre. El lehet képzelni milyen hentes munka zajlott, és ezzel el is jutottunk az egyik fő problémához. A Dűne három könyvből áll, ezt egyetlen módon lehetett volna kivitelezni, ahogy Peter Jackson tető alá hozta A Gyűrűk Urát. Sehogy máshogy. De erre 1984-ben természetesen nem volt koncepció, elképzelhetetlen lett volna az, hogy valamit három külön álló filmben készítenek el, és a másik két részt az első sikerének függvényében hagyják lebegtetni, az meg pláne nem, hogy mind a hármat egyszerre forgatják le.

Ugyan 2000-ben megpróbálták így filmre vinni a könyvet, de az alacsony költségvetésnek hála, az sem lett egy tökéletes verzió. Igazából egyetlen pozitívum, amit fel tudok vele kapcsolatban hozni, hogy rendkívül regényhű, vagyis adaptációként az jobb. Nem árt tudni azt is, hogy az alapanyag közel 500-800 oldal - kiadástól függően -, amit Herbert úgy vágott szét három kötetre, hogy azok nagyjából egységes részeket alkossanak. Az első könyv elbeszéli az Atreides-Ház bukását, a második Paul gerillavezérré válását, míg a harmadik a Messiás eljövetelét. Hát Lynch sajnos nagyon nem ezt csinálta. A 130 percből, körülbelül 80 foglalkozik az első résszel, és ugyan ezzel önmagában még nem is lenne nagyobb probléma, de már itt látható, hogy a maradék kettőre összesen nem jut elegendő idő. A második könyv nagyjából húsz percet kapott, míg az utolsó könyvre félórát szánt. Botrány.

dune_19.jpg

Az arányok ilyesfajta eltolódása végett a film vállalhatatlanul összecsapott lett, én pedig azzal nyugtattam magam sokáig, hogy ez bizonyára a hosszabb verzióban lesz érthetőbb. Azért közel ötven új percben sok mindenre ki lehet térni, lehet magyarázni ezt azt. Háttér információt nyújtani, nem lesz annyi minden kusza. Idén januárban végre be is tudtam szerezni ezt a hőn áhított verziót, és azon nyomban akartam róla írni. Utána kiderült, hogy a Dűne idén lesz harminc éves, és miért ne várjak vele akkor már a pontos dátumig. Úgyhogy eddig tartott azok számára a mesedélután, akik nem látták a filmet, innentől kezdve nagyon mélyen behatolunk a Dűnébe, és bár nem hiszem, hogy bármit el lehetne spoilerezni erről a filmről, aki szeretné önmaga felfedezni, az itt hagyja abba az olvasást, nézze meg a filmet, és ha sok kérdése támadt jöjjön vissza, szeretettel várom. Én figyelmeztettem mindenkit, aki tovább halad magára vessen!

A bővített változat azonban sajnos ha lehet így fogalmazni - el se hiszem, de lehet -, még inkább csalódást okozott, mert a vágók a létező legrosszabb megoldást választották. Noha rengeteg új jelenet került a filmbe, ezek részarányosan oszlanak meg a három könyv tartalma között. Vagyis az első könyvet tárgyaló rész hízott 80 percről 110-re, a második részt bemutató 20-ról 30-ra, és az utolsó rész meg 30 percről 32-re. Nem akarom elhinni! Igazából gondolhattam volna rá én butus. Ez a verzió még attól is elvette a kedvem, hogy a mítoszokba vesző első vágás után kajtassak, nyilván ez ott is megismétlődik. Sőt, valószínűleg a nyers verzió 16 órájára is ez lesz a jellemző.

Ráadásul a bővített verziónak van egy eddig nem említett pikantériája. Ezt ugyanis a TÉVÉ-nek vágták össze, vagyis a mozisból minden olyan jelenetet kivágtak, ami nem lenne megfelelő a tévéző közönségnek, netalán rossz közérzetet okozna. Egyes jeleneteket totál más kameraállásból tettek be, van amit szimplán kihagytak, és így tovább. Emiatt kiveszett a filmből az a zsenialitás, ami Lynch miatt mégis jellemző az eredetire. Ráadásul a bővített jelenetek egyáltalán nem olyan hatást eredményeznek mint a Mennyei Királyság esetében, sokkalta inkább egy Hobbit - Bővített verziót, ahol a betoldott jelenetek nélkül is éppoly érthető - esetünkben érthetetlen - a cselekmény. Pl. A Herceg testőre a lantját pengeti, vagy éppen szaval egyet... ki a tököm kíváncsi erre? Ezek nyugodtan mehettek volna a DVD kihagyott jelenetei közé afféle érdekességnek. És bár lesznek hasznos betoldott jelenetek is, de inkább a fölöslegesek lesznek a jellemzőbbek. Az ismertető során ezekre részletesen kitérek.

cd45c91e9a175a2a66622fe6430f8fc3.png

A másik sarkalatos pont, ami miatt a film zagyvaságnak hat, az a rengeteg háttér információ, ami a könyvben belső monológ formájában zúdul az olvasóra. Arról nem is beszélve, hogy Herbert Tolkienhez hasonlóan rendkívül komolyan kidolgozott függelékkel látta el regényét. Például kapunk egy komplett névjegyzéket, ahol megtudhatjuk, hogy mi is az a Bene Gesserit. Itt a filmben meg jöjjünk rá magunk. Bármikor ha kapunk egy új szót, és ha zavar kikereshetjük. Kapunk eligazítást a fennálló helyzetről. Ha egy történet a jövőben játszódik az esetek 90%-ban az olyan 50-100 évet jelent a jelenünkhöz képest. De 10191!!! Az azért beláthatatlanul messze van.

Ezen kívül kapunk térképet a Dűnéről, annak környezettanáról, vallásáról, és a Házak egymás közötti viszonyáról. Ebbe olyan mélységben mint a Trónok Harcánál nem megy bele Herbert, ráadásul az ő világa nagyon fekete-fehér, de ez egyáltalán nem zavaró. Itt csupán két család vívja ádáz harcát a Fűszer feletti uralomért. A nemes Atreidesek, akik vérvonalukat egészen az ókori görög héroszokig tudják visszavezetni. És a kegyetlen Harkonnenek, akik brutalitása olyan mértékű, hogy a Gestapo afféle öregcserkész egyesület mellettük. Az egyetlen Ház, amely rajtuk kívül megemlítődik az a Corinno, amely jelenleg regnál az Univerzumban. A családok mellett nagyon sok tőlük független Frakció ügyeskedik, akik kihasználják évezredes tudásukat a maguk javára. Ilyen a már említett Bene Gesserit és az Űrliga.

Mindezek miatt, és hogy a történetet valóban szépen ki lehessen fejteni, lehet nem ártott volna sorozat formájában elkészíteni a filmet, de lássuk be, a 80-as években egy televíziós sorozat még egyáltalán nem forrt ki annyira, hogy erre lehetőséget adjon. Esetleg most az HBO belevághatna, de lassan tíz éve fel se merül, hogy a  Dűnéhez nyúljanak bármilyen formában. Illetve 2010 környékén felröppent a hír egy lehetséges újrafeldolgozásról, de azóta sincs se kép se hang a projectről.

dune_4.jpg

Na most Lynch mindezek érzékeltetésére a létező legrosszabb megoldást választotta. Színészei végignarrálják a legtöbb dolgot, amit a könyvben IS narráltak, de míg ott ez egy teljesen elfogadható eszköz, filmben rohadt hülyén jön le, ahogy MINDENKI, kivétel nélkül megosztja magvas gondolatait a nézővel. Ridley Scottot zavarta Deckard narrációja a Szárnyas Fejvadászban. Pedig az csak egy ember, és egy ilyen magánnyomozó típushoz illik is. Hát ebben a filmben mindenki magánnyomozónak hiszi magát.

Ennél már csak az a rosszabb, amikor KIMONDANAK dolgokat, ahelyett, hogy MUTATNÁK, ami egy film esetében kifejezetten hasznos néha. Rögtön az első jelenetben a Császár és egy hármas szintű Navigátor beszélgetnek arról, hogy mi is fog itt történni, mit fog a kedves néző látni... De miért? Először is maga a jelenet rohadt jó. Már itt nyilvánvalóvá válik, hogy a DŰNE összetéveszthetetlenül egyedi látványvilággal operál. Nem hasonlít semmihez, amit eddig mozgóképen láthatott a nagyérdemű. Pedig ekkoriban azért készült pár meghatározó film. A későbbiekben ha sci-fit készítettek, annak látványvilágát szinte minden esetben vissza lehet vezetni valamelyik ekkoriban készült film vizualitására. Az ötödik elem például elsőre nagyon egyedinek tűnik, de lényegében egy Szárnyas Fejvadász, ahol nem esik az eső. Vagy ott a Pitch Black egy Nyolcadik utas a halál pepitában. A Dűnéből viszont egy másodperc után le lehet vágni, hogy ez valami teljesen más. Az ember elhiszi, hogy mindez létezhet 8000 év múlva.

A Dűne világáról tudni kell, hogy az ismert univerzumot csak emberek létesítik be. Mármint nincsenek benne idegen civilizációk, egyéb intelligens lények, fajok. Ez a filmből egyáltalán nem derül ki, és máris felmerül a kérdés. Akkor mi az isten ez az akármi itt? Mert nekem valami puhatestű szerencsétlenségnek tűnik, aki egy női nemiszerven keresztül kommunikál.

guild_navigator_dune_movie.jpg

Nos ő egy ember, aki már 4000 éve szedi a Fűszert. Kicsit megváltozott, istenem, minden drognak vannak velejáró mellékhatásai. Sokáig élsz igen, kitágul a tudatod igen, utazhatsz az űrben igen, cserébe ez lesz belőled, aki lényegében már csak egy haltartályban tud élni, amiben állandó mennyiségű fűszergáz gomolyog. Nem véletlenül fejtik ki, hogy Harmadik Szintű, ami olyan mint a ráknál a végső stádium. A legérdekesebb ebben az egészben, hogy a könyvben sincs ez benne. Ellenben Herbert 1969-ben megírta a Dűne ciklus második regényét, A Dűne Messiása címmel, és ott ír egy Edric nevű szörnyszülöttről, na hát ő lenne ez a kis kedves jószág. Igazából semmi értelme, hogy szerepel a filmben, azon kívül, hogy felkészítse a nézőt, hasonló borzadályokkal fog találkozni egész végig.

Edric és IV. Shaddam beszélgetéséből egyébként sok mindent nem tudunk meg. Lényegében eldarálják az egész cselekményt, lelőnek egy csavart, és sok mindenre hivatkoznak, amiket akkor érthetsz meg, ha elolvasod a regényt. Kezdjük ott, hogy IV. Shaddam egy Padisah Császár, ez azért valamit mutat. A császárok a történelem során sokkal elnyomóbb monarchák voltak a királyoknál, egyszersmind szakrális tisztséget is betöltöttek, a padisah pedig egyértelműen keleti titulus. Az, hogy ez egybeforrt azt mutatja, hogy a Dűne világa mélyen vallásos, és bár sok náció népesíti be alapvetően homogén, itt már olyasmin nem vitáznak, hogy a zsidóknak, a keresztényeknek, vagy a mohamedánoknak volt-e igazuk. Sok embernél felmerül kérdésként, hogy lehet ennyire meghatározó a vallás a 10.000. évben? Lévén manapság már mindenki materialista, darwinista, meg empirikus.

Ezt értem, de jelenleg meglehetősen kevés a császárság is. Ugyanakkor ezek az emberek elfelejtik azt is, hogy ez a szkepticimus leginkább a nyugati világban terjedt el, és a világ nagyobb részén igenis mélyen vallásosak a népek. Tudom, a legtöbben nem is veszik őket emberszámba, mert harmadik világ, meg fejletlenebbek... de sokan vannak ám. És jó páran meglehetős fanatizmussal harcolnak az igazukért. Sőt tovább megyek, én a magam részéről Lengyelországot, vagy éppel Olaszországot se tartom annyira elmaradott területnek, és ott is több a hívő mint a nem hívő. Azután ott van az USA, ahol a republikánusok - főleg választási kampányaik során - minden második mondatukban Istent emlegetik. És akkor nem is tértem ki azon területekre, ahol meg mai napig harcolnak vallási kérdések miatt, pl. Észak-Írország, vagy Palesztina. Maradjunk annyiban, hogy nem nagyon lehet itt tudni, mi lesz 8000 év múlva.

270_14_screenshot.png

Az is roppant érdekes, hogy a legtöbb sci-fiben van egy uralkodó. Úgy látszik a sci-fi írók SEM tartják élhető társadalmi formának a köztársaságot. Shaddamunk tehát érzékeny búcsút vesz leányától, Madsent a továbbiakban soha többé nem látjuk, leszámítva pár pillanatot a film végéről. Ezzel sok gond nincs, mert a könyvben Irulan afféle krónikás, aki a Messiás életét írja meg, vagyis amit itt látunk az már mind megtörtént. Így a film adott pontjain hangját majd hallhatjuk. Ez egyébként rávilágít egy újabb dologra, amiben baromi jó a film. Még a legkisebb szerepekben is tökéletes alakításokat láthatunk. A Dűne lenyűgöző szereposztással bír.

A Császárt José Ferrer játssza, olyan méltósággal, amivel ritkán találkoztam filmben. Szerepe ugyan nem sok, de nagy szarkavaró az öreg, mert lényegében ő uszítja egymásnak a két nagy Házat. Az Atreidesek ugyanis egyre népszerűbbek humánus cselekedeteik miatt és félő, hogy a trónusra törnek, ráadásul egyes hírek szerint a Herceg titkos hadsereget képez. A Császár emiatt a legnagyobb megtiszteltetésben részesíti, kormányzóvá teszi a Dűnén. Eddig ez a Harkonnenek hűbérbirtoka volt, és, hogy a Császár keze tiszta maradjon, a piszkos munkát majd ők végzik el, amikor újra visszatérnek a Dűnére. Kiirtják az Atreideseket, látszólag azért, mert kitúrták őket a jogos birtokukról. Mindenkinek világos? Minek kellett ezt megtárgyalni?

Ugyanakkor egy sokkal fontosabb dologról a moziverzióban egy szó nem ejtődik. Miszerint a Dűne világa már letudta a Mátrix és a Terminátor teljes cselekményét nagyjából i.sz. 6000-ben. Eddigre olyan gondolkodó gépek irányították az univerzumot, akik már apátiába taszították megalkotóikat. Az emberek azonban fellázadtak és végül elpusztították a robotokat. Annyira vérszemet kaptak, hogy minden gépet, aminek a legkisebb köze van a gondolkodáshoz megsemmisítettek, beleértve a számítógépeket is. Emiatt lehetséges az, hogy a Dűne világa technikailag fejlett ugyan, de ez mechanikus technika, nem elektronikus. Hogy az emberek inkább a vallás és misztikum felé nyitnak a tudomány helyett.

dune_11.jpg

Minderre annyi utalás történik, hogy a Navigátor megjegyzi, hogy az Ix-ről hajlította a teret, és hogy nagyon sok gép van ott. Az Ix és a Richese bolygó az a kettő, ahol még egyáltalán található bármiféle gondolkodó gép. Nem veszélyes mennyiségben, amúgy mutatóba. A bővített verzió mindezt elmeséli, egy férfi narrátor hangján keresztül, de a megvalósítás borzalmas, rajzokat mutogatnak - nem is valami jókat - úsztatják a képeket, és ott már átesnek a ló túloldalára. Hatszor elismételnek mindent. Összességében mire az első jelenetnek vége, a moziverzió még csak tíz percnél jár, a bővített meg már kis híján a duplájánál.

A jelenet mégis azért nagyon jó, mert tisztán átjön, hogy a Császár FÉL. Az ismert univerzum, teljhatalmú ura, mint egy gyermek bevall mindent, egy Navigátornak. Miért lehet ez? Mert a valódi hatalom nem a Császár kezében van, a valódi hatalom annak a kezében van, aki a Dűnét kontrollálja. Mert ha Fűszer van, minden van. Vesd össze, hogy a Benzintől nem élsz tovább, és nem leszel okosabb, csak mennek vele az autók, és mégis mennyire fontos. Vagyis az Űrliga legalább akkora erőt képvisel mint az úgynevezett Császár. Olyan foghegyről beszélnek hozzá, hogy az bicskanyitogató. Testőrsége és saját igazmondó boszorkánya sem maradhat vele egy teremben. Lényegében az Űrliga hasonlít a Magyar Állami Vasutakra, ők is mozgás nélkül utaztatnak, és félvállról beszélnek az emberekkel.

A Bene Gesserit Tisztelendő Anyát Sian Phillips alakítja, aki esetleg a Titánok Harcából lehet ismerős, ahol Cassiopeiát alakította. A Bene Gesserit egy olyan elmefejlesztő iskola, akik lényegében a női machinációt emelték mesteri szintre. Kicsit a mai Angolkisasszonyokhoz hasonlítanak - félre értés ne essék. Tagjaik közé csak nőket vesznek fel, és telepatikus úton képesek hatni szinte akárkire, hangjukkal afféle modernkori szirénekként bárkit elkábítanak, és rávesznek olyasmire, amit az egyébként nem tenne meg. Ezen kívül egytől egyig gyönyörűek és bármely férfit el tudják csábítani - amire azért van szükség, mert a társadalom még 10.000-ben is férfi központú.

gesserit.jpg

Na most nézzetek már ezekre a nőkre itt fönt! Ugye, hogy már fel is állt? Hát esküszöm, sok mindent nem értek a Dűnében, de inkább minden egyéb felett elsiklanék, ha nem ezeket a Robotzsaruszökevényeket kéne sasoljam, mint csábító démonokat. Paul Verhoeven megnézte a Dűnét, és már tudta, hogy a Robotzsaru egy Bene Gesserit legyen férfiban. De legalább szemöldökük lenne. Ráadásul Tisztelendő Anyából egy van, mint a Pápából is. És neki valóban tarra kell borotválnia a fejét, de nem minden Bene Gesseritnek. De legyen, tételezzük fel, hogy 8000 év múlva az lesz a szexi, ha a legjobb nők Yul Brynnerre hasonlítanak, és a férfiak jelentős része a kopasz csajokra izgul. A probléma csak az, hogy Leto Atreides Herceg ágyasa Lady Jessica is Bene Gesserit, és mégis meg van a haja, és ő Francesca Annis alakításában, valóban egy gyönyörű és vonzó nő. Tehát a film, még a saját logikája szerint SEM következetes.

A filmből legalább kiderül az is, hogy a telepátia terén nagyon ott vannak, megérzik a hazugságot, és a hatalmuk nekik is meglehetősen nagy. Olyannyira, hogy még a Császár előtt is titkolóznak, lévén ő csak uralkodik, gondolatot olvasni nem tud, azt hazudnak neki, amit akarnak. Ők egyfajta fajnemesítést is végeznek a hatalom megszerzése érdekében, de a legutóbbi ármánykodásukat, - miszerint az Atreideseknél lány foganjon, akit majd összeházasítanak a Harkonnenek egyik fiával - keresztül húzta egy 8000 év múlva is létező fogalom, a SZERELEM. Így született meg tehát Paul Atreides, akit valamiért az Űrliga mindenképpen halottként akar látni.

Az Űrliga teljes másképp machinál. Ők tisztán matematikai úton végzik jól kimódolt számításaikat, és addig osztottak szoroztak, míg nem az jött ki, hogy 42, hanem, hogy Leto Herceg egyetlen örökösének mindenképpen meg kell halnia a két Ház harcában, vagy itt nagyon nagy baj lesz. Nincs ebben semmi érzelem, nem haragszanak ők Paulra. Tiszta üzlet, hideg logika alapján döntöttek így. A csillagászat ugyanis, tiszta matematika. Hogy miért akarják a halálát, azt lehet maguk sem tudják, emiatt a Tisztelendő Anya máris utazik a Caladan bolygóra, hogy megvizsgálja a fiút. Ha leszámítjuk a rajzolt kezdést, a bővített verzióban a szereplők közti párbeszédek komplexebbek, vagyis ebből a szempontból egyáltalán nem tett rosszat a filmnek a bővítés. De annyira tökéletes Irulan monológja, hogy mindenképpen a moziverzióra szavazok a nyitányban.

dune_17.jpg

Az Atreides-Ház

A lassú penge áthatol a pajzson.

Mint írtam a nemes Atreidesek az abszolút jót képviselik a történetben, még árnyékuk sincs annyira jók és tiszta szívűek. A bolygójuk is ideális, amolyan Föld kettő ez a Caladan a békés óceánjaival. A történet központi hőse Paul Atreides lesz, akit az ekkor 25 éves Kyle MacLachlan alakít. Paul a könyvben jóval fiatalabb, 15 éves csupán, de szerintem ez a változtatás egyáltalán nem feltűnő. MacLachlan amúgy is nagyon kisfiús, inkább az egyenruha öregíti, és a szerepben szinte felolvad, ami különösen azért nagy szó, mert ez élete első filmszerepe. Lynch annyira megszerette, hogy később szinte állandó főszereplőt faragott belőle filmjeihez, ugye a nagy sikerű Twin Peaks Cooper ügynökét is ő alakítja.

Éppen egy filmkönyvet nézeget, amely további háttér információval szolgál a Dűnéről, megtudjuk többek között, hogy a sivatag leginkább a férgek miatt veszélyes, egyik másik fél kilométeres hosszúságúra is megnő. Az óriásféreg a Dűne legikonikusabb szörnye. Annyira remekül csinálták meg a hatalmas porszívócsövet, hogy később a Tremors, sőt még maga George Lucas is lenyúlta, és a földbe ásva felhasználta A Jedi Visszatérben.

Paul egy szem gyermek, és mint írtam lánynak készült, barátai nincsenek, de nevelői annál inkább. Rögvest hárommal is megismerkedünk. Az első Gurney Halleck, akit Patrick Stewart alakít. Stewart ekkor még messze járt az X-men Xavier professzorától, sőt az Enterprise hídjától is. Egyetlen filmszerepe az Excaliburban volt, előtte csupán televíziós sorozatokban szerepelt, negyven éves is elmúlt, és mégsem akarták felfedezni. A Star Trek Picard kapitányát állítólag ezen szerepe miatt kapta meg, ami nem is csoda. A trubadúr-harcos szerepében ő is kiemelkedően jó. Ő Paul tanára, és Leto Herceg személyi testőre. 

patrick-stewart-as-gurney-halleck-in-dune.jpg

A király medikusát Dr. Yueh-t Dean Stockwell alakítja. Ő tipikusan az az ember, aki rengeteg filmben és televíziós sorozatban feltűnt, valahonnét ismerős, de a nevére nem emlékszel. Nagyon jó karakter színész, többek között szerepelt a Quantum Leap-ben, a Langolierekben, Kék bársonyban és az általam annyira szeretett Neve: Senkiben is. A Dűne világában a Hippokratész-i eskü már nem elegendő, így egyfajta kondicionálással érik el, hogy az orvosok még akaratuk ellenére se tudjanak ártani az embereknek. Ennek legmagasabb fokát egy gyémánt alakú tetoválással jelzik az orvosok homlokán. Akik ilyen magas szintű kiképzésben részesültek, teljes biztonsággal dolgozhatnak a nemesség tagjai környezetében.

Paul mentora, Thufir Hawat lesz, a Mentát. A mentátok emberi számítógépek. Kicsit úgy kell elképzelni őket mint a Star Trek Spockját, akik mindig a logika alapján hozzák meg döntéseiket. Miután az ember kiirtotta a gépeket, szükségessé vált kiképezni az azokat helyettesítő embereket. Mentát azonban csak kiemelkedő mentális képességekkel rendelkező személyből lehet. A legtöbb nemesi ház szolgálatában található egy mentát. A könyvben leírják, hogy a szellemi képesség kiterjesztését egy ital segítségével érik el, ez a sapho - mintha Red Bullt innál, csak ezerszer nagyobb eredménnyel -, ez lassan elszínezi az ajkaikat. A gyakorlatban úgy fest, mintha rohamos iramban kirúzsozták volna magukat. Na ezt Lynch még megdobta azzal, hogy a filmben szereplő mentátok tízcentis szemöldököt kaptak. Nem mondom, hogy olyan rossz ötlet volt, de annyira jó se. Thufir a Herceg főorgyilkosa, és leginkább a palota védelemért felelős. Freddie Jones kelti életre, akit Lynch előző filmjéből Az Elefántemberből hozott magával.

És akkor már említsük meg Duncan Idahot is, a kardmestert, aki mind a regényben, mind a filmben keveset szerepel ugyan - vele egy későbbi jelenetben találkozhatunk -, de nekem személyes kedvencem, és olyan feelinges figura mint Bobba Fett, vagy Boromir. Talán azért, mert az életét adja az Atreidesekért, halálát nagyon összecsapták a moziban, a regényben 19 sardaukart nyírt ki egymaga, mire végül legyűrték. Őt Richard Jordan alakítja, aki szintén szerepelt jó néhány ismertebb filmben, Vadászat a Vörös Októberre, Logan futása.

dune_v_9_1_.jpg

Most lehet utálni azért, amit mondani fogok, de - bár tudom, hogy ma már szörnyen gagyin fest - nekem valamiért rohadtul tetszik a pajzsos harc. Ez leginkább a Star Wars tükrében szégyen ma már, hiszen annak technikája ennyire nem avult el. De a Pajzs a világ első filmben alkalmazott számítógépes effektusa, ahol leutánozták az emberi formát. És akármennyire is elavult, szerintem stílusosan elavult. Az utána következő gladiátorharc teljesen korrekt, megállja a helyét most is, és egyúttal ízelítőt kapunk a hangmodulátor alkalmazásából. Ez szintén nem szerepelt a regényben, ott a harci technikák terén ismét úrrá lettek a vágó és szúrófegyverek, vagyis a közelharcra terelődött a hangsúly. A párbajoknak különösen nagy hagyománya dívik. De a hangmodulátor egyike azon adalékoknak, amik igenis jót tettek a filmnek. Lynch azt mondta nem akart Kung-fu harcot látni a dűnék között. Herbert amúgy is írt lézerfegyverekről, az Atreidesek hangfegyvere azonban modernebb, igazi unikum a sci-fi területén, és ami a legfontosabb, hihetően logikus. Elvégre ez a modulátor felerősíti az emberi hangot, egyesek napjainkban is tudnak vele ablaküveget törni, és a gerjedés mámorát bárki kipróbálhatja otthon egy skypolás során.

Ezután Pault hívatja apja, a Herceg. Na most a mi nyelvünkben nincs megkülönböztetés, hogy a herceg csupán egy nemesi rang e, vagy pedig a trónörököst jelöli, de az angolban van. A trónörökös a Prince, míg a nemesi rang a Duke. Leto Atreides az utóbbi, vagyis nem ő a trón várományosa. Arra csak homályosan utalnak, hogy ezt forgatná a fejében - a regényben leírják, hogy ő és a Császár rokonok -, de népszerűsége miatt a Császár csapdát állít neki. Ezt meg is beszéli fiával - láthatóan a Császár furfangos terve igen csak átlátszó -, és bár sejtik a kelepcét, mégsem utasíthatják vissza az ajánlatot. Egyrészt vérig sértenék az uralkodó akaratát, és magukra haragítanák a közvéleményt, másrészt bíznak az új fegyvereikben és azt tervezik, hogy a Dűnét benépesítő nomádokból új sereget toboroznak. Harmadrészt a Dűnét irányítani a legfőbb hatalmat jelenti. Letot Jürgen Prochnov játssza, aki A tengeralattjáró miatt már ismert volt ekkoriban.

Miután mindenkivel megismerkedhettünk, megérkezik a Tisztelendő Anya, és próba elé állítja Pault. Előtte azért lehordja Jessicát, mégis, hogy képzelte, hogy fiút szül a Hercegnek. Szerintem ezzel késett cirka 15-25 évet, de hát ő tudja. A próbatétel egy rendkívül felháborító rész. Ez az unszimpatikus nőszemély arra kényszeríti Pault, hogy tegye kezét egy dobozba, ahol olyan impulzusokat kap, hogy elég a keze. Ha pedig ki meri húzni, azonnal beledöf egy halálos mérget, a gom jabbar segítségével, ami leginkább egy gyűszűre hasonlít. Ez megint egy olyan jelenet, ami azt mutatja, hogy ha egy Bene Gesserit látogatást tesz egy nemesi házban, akkor az történik, amit ő mond. És az anya szó nélkül tűrné, ha egyetlen fia ezen a napon elhalálozna, amire minden esély meg is van. Kapunk ízelítőt a HANG használatából is. Először hallunk a Kwisatz Haderach-ról, a szuperlényről, melyet a rend már 90 generáció óta keres. Végül kiderül, ez az egész teszt a Bene Gesserit tagjai számára készült, és eddig csak lányokon hajtották végre... de hát mint említettem Paul lánynak készült.

paul.jpg

A bővített verzióban ezeket a karaktereket és viszonyaikat részletesen bemutatják és kifejtik, amire úgy érzem semmi szükség, mert mindegyikük elegendő szerephez jutott a moziverzióban is, hogy a néző megértse őket. Ráadásul hülyén is hat, ahogy a kamera hosszú pillanatokig időz egyik másik felett, és közben a narrátor elmondja róluk azt a pár sort. A következő két bővítés viszont nem rossz. Dr. Yuehtól megtudjuk, hogy a Dűnén akár 700 km/h-val közlekedő homokviharok is előfordulnak, a gladiátorharc pedig komplexebb. Hasonlóan jó Jessica és a Tisztelendő Anya bővített párbeszéde, de a vágás során arra azért vigyázhattak volna, hogy bizonyos dolgokat ne mondjanak el kétszer... megint... hogy bizonyos dolgokat ne mondjanak el kétszer... megint... Kapunk egy totál légből kapott jelenetet is, amiben Leto Herceg válaszlevelet küld a Bárónak, miszerint a két Ház közötti ellentétet csak egyikük teljes kiirtásával lehet befejezni, - a Báró falból békejobbot nyújtott. A levelet végül a pecsétgyűrűjével zárja le, ahogy a középkorban is volt szokás. A pecsétgyűrű lényegében az egész Házat képviseli.

A Harkonnen-Ház

Aki uralja a Fűszert, az uralja az Univerzumot!

A Harkonennek egy totál más világ. Kegyetlenek, vadak, és sanszos, hogy ennek tetejében még elmebetegek is. Ennek ellenére... ambivalens módon mégis lehet őket is szeretni. Mert ismételten csak azt tudom írni, hihetetlenül stílusosak. A családra jellemző a vörös haj - ez nálam eleve egy jó pont arra, hogy utáljak valakit, mert a vörös hajat csak nőknél és ír koboldoknál vagyok hajlandó tolerálni - és a brutalitás. A Ház feje Vladimir Harkonnen Báró, tehát valószínűleg orosz származásúak, de ez 10.000-ben már semmit nem jelent, itt mindenki azonos nyelven beszél. Az, hogy Báró sok mindent elmond. Régen ez volt az egyetlen nemesi rang, amint venni is lehetett, ha sok pénzt harácsoltál össze, ráadásul a hercegtől három fokozattal lentebb áll - ha valakit érdekel a gróf, és az őrgróf, egyéb területen márki a köztük lévő kettő. A Báró Kenneth McMillan alakításában - aki ugyanebben az évben az Amadeusban is játszott - a filmtörténelem leggusztustalanabb és legvisszataszítóbb lénye.

dune_7.jpg

Először is buta mint a föld, annyira elhízott, hogy járni már képtelen, emiatt egy lebegtető öltözetet visel éjjel nappal. Az arca részben rohad, fekélyekkel és kelésekkel teli, az első snitt is azt mutatja, ahogy az orvosa - Leonard Cimino -nagy műgonddal szivattyúzza ki belőle a gennyet, és közben ódát intéz a "gyönyörű bőréhez". Vladimir ezen felül valószínűleg terméketlen is, és irigyli csodálatos testét unokaöccsétől - ha nagyon pejoratív vagyok, akár némi vérfertőző hajlamot, és homoszexualitást is nyugodtan beleláthatnék (festi a lábkörmeit) - imád a vérben fürdeni, köpködve beszél, és puszta kedvtelésből gyilkolja a szolgákat.

Hogy ez minél gördülékenyebben és gyorsabban menjen, a Harkonnenek legtöbbje beépített szívdugóval rendelkezik, amit tök könnyen ki lehet húzni, és az alany máris elvérzett. Ennél betegebb ötlettel életemben nem találkoztam, tegyük hozzá gyorsan ez is Lynch találmánya, nem Herberté. További nyalánkság, hogy a doki asszisztenseinek füle is, meg szeme is be van varrva. Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy ez hasznos egy orvosi asszisztens esetében, de láthatóan nem akadályozza őket a munkálatokban, és nyilván utalás a "ne halld, és ne lásd a gonoszt"-ra. Mindez nagyon szép és jó, de az egész jelenet a film kedvéért készült, Lynch nagyon szeretett volna egy szerepet adni Ciminonak, és végül ez lett belőle. Ráadásul a brutalitás miatt, szinte alig valami maradt belőle a bővített verzióban, pedig ezek pont olyasmik ami miatt a Dűnéért lehet rajongani.

Vladimirnak van két unokaöccse. "The Beast" Rabban és Feyd-Rautha. Mindkettő tökéletes, és kicsit el is vesztegetett karakter. Alig szólnak pár mondatot, egész pontosan Feyd 90 szót szól, Rabban pedig mindössze 34-et, és a bővített verzióról beszélek. Rabban egy igazi vadállat, miközben hallgatja bácsikája ördögi tervét elővesz egy üdcsit, amiben egy élő kis madárka (?) található, módszeresen összetöri a csontjait, kiszürcsöli a testnedveit, majd röhögve a csatornába dobja. Paul L. Smith - Vörös Szonja, Maverick - hanyag eleganciával kelti életre ezt az elmebeteget, a mozgása, a nézése, a sanda vigyor az arcán. Félelmetes.

dune_6.jpg

Feyd életre keltője pedig nem más, mint az ekkor szupersztár státuszban leledző rocksztár Sting. Emiatt az összes plakátra kikerült az arca, és a nézők később csalódottak is voltak, mert azt hitték ő a főszereplő, miközben a filmben alig pár snittig szerepel. Én kifejezetten utálom, amikor énekesek azt képzelik maguktól, az ismertség már automatikusan színésszé is teszi őket, a legtöbbjük pocsék is szokott lenni. David Bowie mellett én Stinget tartom a másiknak, aki valóban tud is játszani. Mindezek miatt sajnálom, hogy csak ilyen kicsiny a szerepe. Például nagyon tetszik ahogy még ő maga is elborzad bácsikája teljesen felesleges brutalitásán, de amikor az ránéz, hogy visszajelzést kapjon magára erőltet valami vigyor félét. Le se tagadhatnám, hogy egyik kedvenc karakterem a filmből.

A Harkonnenek is rendelkeznek Mentáttal, ő Piter de Vries, aki hozza Leto Herceg üzenetét - el is mondja mi áll benne - lényegében feleslegessé teszi azt a részt, amikor Leto megírja. Így a bővített verzióban Leto, és a Narrátor után ő a harmadik, aki elmondja mi áll a levélben. Azon kívül ő magyarázza el - egy meglehetősen zavaros monológban -, hogy a sapho lé hogyan stimulálja és segíti az agyi neuronok működését. Ismét egy borzalmas jelenetet kapunk, és alapvetően nem is tartom annyira okosnak mint Thufirt. Mindenesetre újfent meghallgathatjuk az ördögi tervet, amit már a Császár és a Navigátor is tárgyalt, az egyetlen plusz információ amit megtudunk, hogy VALAKI, aki közel áll Leto Herceghez, valójában a Bárónak dolgozik. Tiszta szerencse, hogy nem mondják el, mert így legalább marad valami rejtélyes is, de lényegében, tök mindegy. Pitert Brad Dourif alakítja, aki A Két toronyban Grimát játszotta.

A Harkonnenek kegyetlenségét, a sokkal durvább, gumiszerű uniformissal, a katonák egyenruhájával, a fekete, és szürke színek agyonhasználásával, az állandó sötétséggel is felnagyítja a film. Eleve egy olyan bolygón laknak, ami szinte teljesen élhetetlen a vulkáni tevékenység miatt, és a hamu bizony nem csak a Harkonnenek szívét, de az atmoszférát is feketére színezi.

dune_16.jpg

Az Arrakis

Az alvónak fel kell ébrednie...

A bővített verzióban kapunk egy extra jelenetet, ahogy Jessica és Leto még utoljára felszentelik a hitvesi ágyat. Illetve ez nem igaz, mert a Herceg sose vette feleségül Jessicát, ő csupán az ágyasa. Hiszen ha a Herceg feleségül veszi, akkor később már nem pályázhat a trónusra egy politikai házassággal. A jelenet amúgy egész jó, és megmagyarázza hogyan is lett hirtelen terhes a Dűnén Jessica a mozis verzióban. Ahol csak egyetlen mondatot kapunk, hogy mennyire fog hiányozni a Caladan a sok óceánnal. Ekkor ezt már szinte minden karakter az Atreides-Házból legalább egyszer elmondta már.

Pault álmok is gyötrik, amelyekbe Lynch sok mindent belesűrített, mintegy előrevetítette a film történéseit. Lát például egy gyönyörű(?) lányt, akinek szeme tiszta kék, egy tenyeret, talán Isten kezét, az Arrakis második holdját, egy cseppet az Élet Vizéből, és hasonlókat. Ezek az álmok amúgy nem lennének rosszak, csak szerintem ezt is sikerült túlhasználni.

A költözés maga fantasztikus jelenet. Azért elég durva lehet megszervezni, egy bolygó komplett kiürítését. Az űrhajókat is olyanra alkották meg, ami egyetlen más filmben nem szerepelt még. Majd kapunk egy meglehetősen zavaros bemutatót, hogyan is hajlítja egy Navigátor a teret. Szerintem ez a 2000-es minisorozatban érthetőbben lett kivitelezve. Itt már az is felmerül, hogy ez valamiféle varázslás-e, mert mindent gépek nélkül végeznek. Lényegében a 19 fényévnyi távolságot egyetlen másodperc alatt megteszik mozdulatlan állapotban, és a klasszikus értelemben vett űrutazás a be és kidokkolásnál történik.

ci161280563230124758.jpg

Végre megérkezünk hát a Dűnére, a sivatagbolygóra. Ahol nem csupán néhány sivatag van, hanem az egész bolygó egyetlen sivatag, és néhol található benne imitt amott egy-két nagyobb sziklacsoportosulás. A Dűnén soha nem esett egyetlen csepp víz sem, így bár a Fűszer az Univerzum legfontosabb anyaga, a Dűnén - ahol annyi található belőle, hogy kilójával lehet zabálni - ott az értékek felcserélődnek és a víz lesz hirtelenjében a legfontosabb. Erre az életmódra az Atreideseknek különösen nehéz átállni, hiszen ők eddig sosem szenvedtek hiányt vízben, itt meg be kell osztani, hogy napi egy liter az adag mindenkinek, különben nem jut elég az ellátmányból.

Az elkövetkezendő jelenetek egyébiránt kevés kivétellel sokkal jobban lettek összevágva a bővített verzióban. Ahol a Paul elleni merénylet megelőzi a látogatást a fűszergyárnál. Nyilván Lynch azt akarta, hogy lássanak már valami izgalmat is a nézők, így előrevette a féreg támadását. De kezdjük a merénylettel, ami szerintem egy nagyon jó jelenet, talán az egyetlen, ahol a néző elhiheti, hogy a főhős élete veszélybe kerül. Paul éppen tömény fűszert fogyaszt - narancsszínű marcipánrudacskákra emlékeztet -, amikor egyik percről a másikra egy kis szonda tesz nála látogatást. Érdekes ez a fürkész, mert mozgásra reagál, és a sötét szobában rosszul "lát". Vajon te mit csinálnál, hogy túléld, amikor a tűs vége, már csak centikre van a szemgolyódtól, neked meg még pislognod sem szabad? Ez egyébiránt az egyetlen jelenet, ahol még a belső monológ is a helyén van, és a feszültségkeltés eszközévé válik.

Ekkor találkozik az első fremennel is, akik a Dűne őslakosai. A Shadout Mapesnek a regényben sokkal több szerep jutott, itt ő a palota házvezetőnője, aki elárulja Paulnak, hogy tudomásukra jutott, hogy az Atreidesek sorába áruló férkőzött, de azt nem tudják ki az. Ezen kívül kapunk egy jelenetet közte és Jessica közt, amiben szintén emlegetik a próféciát. Ezzel megint csak az a gond, hogy a filmben MINDEN jel arra utal, hogy Paul lesz a megváltó, a film is ebbe az irányba halad, és mégis megpróbálják hülyíteni a nézőt, hogy így magukban megkérdőjelezik, hogy lehet, talán, feltéve, ha... Nem! Ő az és kész! Az apró asszonykát Linda Hunt játssza, aki előtte pár évvel a Popeye katasztrofális feldolgozásában tűnt fel.

tumblr_mkjvvtsbgj1r4lsbyo1_500.jpgSzámomra valamiért mindig érthetetlen volt, hogy meg akarták ölni a Herceg fiát, és aztán minden megy a maga rendjén, le se cseszik Thufir Hawatot, hogy az állítólag biztonságos palotába csak úgy ki be járkálnak a merénylők. Ezt orvosolja a bővített verzió, ahol Thufir maga adja be a lemondását, de Leto Herceg csendre inti, hiszen Paul azért tudta kijátszani a fürkészt, mert egyben arra is Thufir tanította meg.

A megbeszélés egyetlen kínos pillanata, ami egyáltalán nem hiányzott, Gurney verses monológja. Ezzel nyilván valami humort szerettek volna csempészni a Dűnébe, de hát ez nagyon nem ment. És így belegondolva, a Dűne egyáltalán nem humoros film, de ez nem is baj, mert nem erről szól. Egyébként Gurney itt két idézetet említ az Ószövetségből: Jób 24:5, Habbakukk 1:9.

Időközben a nézők megtudják azt is, hogy Dr. Yueh az áruló, akinek a feltörhetetlen birodalmi kondícióját, mégis sikerült feltörni. Na eddig tartott a nagy suspense. A bővített verzióban ez a jelenet is kicsit tovább tart, de sok mindent nem tudunk meg, hacsak nem azt, hogy a Harkonnenek még az üzeneteiket is stílusosan juttatják el hozzá, egyik katonájukba belevarrták, és bíztak benne, hogy Atreidesek megölik.

Végre megismerkedünk a Fűszerrel magával. A helyzet az, hogy senki nem tudja hogy keletkezik, honnét jön, és hova lesz, annyit lehet csak tudni, hogy szétterül a homoksivatagban, hol kisebb, hol nagyobb felületen, teljesen randomizált a megjelenése, és folyamatosan újratermelődik. A homokból fűszergyárak segítségével szivattyúzzák ki, aztán finomítják és borsos - akarom mondani fűszeres - áron eladják. A bányászat egyáltalán nem veszélytelen, mert a Dűnén minden rezgés előbb, vagy utóbb odavonz egy férget. Ha gyalogolsz a homokban, annak is ritmusa van, ha egy gép zakatol, annak még inkább. Így a gyárak mellé őrszemek is kellenek, akik a homokot pásztázzák féregnyom után kutatva. Ez érthetetlen módon a filmben villámnyalábok formájában jelenik meg, gondolom roppant látványosnak ítélték.

Ha jön a féreg, akkor egy úgynevezett légivagon felemeli a magasba a fűszergyárat, és ha a féreg elment, akkor visszahelyezi a homokba. Nekem mindkettő megvalósítása tetszik, robusztusak, hihető, hogy itt kemény munka zajlik. Ami nem tetszik, azok az ornitopterek kivitelezése. Úgy néznek ki mint valami repülő ládák. Az aerodinamika elvei szerint három fajtája létezhet a repülő masinériáknak. A merevített szárnyú - ilyen a legtöbb repülőgép -, a forgó szárnyas - ezek lesznek a helikopterek -, és a csapkodó szárnyú, amely a madarak repülését lenne hivatott imitálni, de ez egyelőre csak elmélet. Ezek lennének a topterek. Herbert le is írja, hogy egy ilyen gépezet kecses, légies, szóval minden csak az nem, mint amit a filmben kapunk.

dune_21.jpg

A férgek ellenben szerintem nagyon jól néznek ki - porszívócső, de hát most milyen legyen egy féreg :D -, és Lynch bár mutat belőlük egy részt, nem lövi el minden puskaporát, mert azt a későbbiekre tartogatja. Ahogy a cirkoruhák is - ezt képesek voltak stilltözetnek fordítani a DVD-n, nem olvasták a könyvet? - tetszenek. Egyesek szerint hatalmas baromság, mert a sivatagban a fekete szín a leghátrányosabb, de hát a Tuaregek is a sivatagban élnek, és mégis feketét hordanak. Azon kívül 8000 év múlva ki tudja, hogy a szín mint olyan fog e befolyásolni ilyen technikai fejlettséget? A működési elv bemutatása nagyon regényhű. Miszerint összegyűjti az ember verejtékét, vizeletét, székletét és kivonja belőlük a sót, megtisztítja és desztillálja, így a test vízmennyisége nem vész kárba, és az öltözékből újra elfogyasztható. A cirkulációt a mozgás és légzés táplálja. Ezáltal egy cirkoruha hetekig képes életben tartani valakit a sivatag mélyén is.

Ez elsőre meglehetősen undorítónak hangzik, de ettől elvonatkoztatva logikusnak is, főleg hogy hasonló helyzetben a kiszáradást megelőzendő az ember képes a saját - tisztítatlan - vizeletét is meginni. Az egyetlen kiegészítés amit tennék, hogy a regényben a fejet is védik, és csak a szemnek hagynak egy kis rést, de tudom, ez filmben elég hülyén nézett volna ki. Summa summárum, nekem nagyon tetszik a ruha úgy ahogy van. Az öltözék ismertetését Max von Sydow végzi, Dr. Kynes szerepében. A könyvben szeretik kihangsúlyozni, hogy ő a birodalmi planetológus, aki a Dűne élővilágát, környezetét kutatja évtizedek óta, szóval nem csak holmi egyszerű ökológus. Attól függően melyik verziót nézzük, Kynes, vagy Mapes az első fremen, akivel Paul találkozik.

Említést érdemel a fűszergyár elleni féregtámadás, nem csak azért, hogy láthassuk Leto Hercegnek az emberélet fontosabb mint az aranyárban mért fűszer, hanem mert a jómunkásembert maga a rendezőúr alakítja. A kibővített verzióban Kynes egy jelenettel többet szerepel, ahol a Dűne legszürreálisabb etűdjét láthatjuk. Gurney éppen játszik a balisetén - jajj -, a többiek pedig érdeklődve - valójában feszengve - hallgatják. Majd Sydow köp egyet, mire Thufir már felháborodottan kelne ki magából, de Leto Herceg elmagyarázza, hogy mivel a Dűnén a víz a legfontosabb érték, a testből származó víz pazarlása - tehát egy köpés - a legnagyobb tisztelet jele. Ezek a fremen szokások különösen érdekesek lesznek, de bővebben majd a folytatásban térek ki rájuk.

dune_9.jpg

Ami ezután következik, az talán a Dűne első akció szcénája. Történetesen az Atreides-Ház pusztulása. Előtte Leto még beszélget a fiával, majd azon tipródik, hogy Jessicát feleségül kellett volna vennie. Sokkal érthetőbb az egész mint a mozis verzióban, ahol meglehetősen durván vágtak. Az ezután következő mészárlás, és kegyetlenségek viszont a mozis verzióban teljesülnek ki, mivel az összes szaftos részt kivágták a tévéverzióból. Az egyetlen, ami mindkettőben azonos, hogy Yueh kiveszi Leto fogát, miután elkábította, és alkut köt vele. Beültet egy mérgező kapszulával telített fogat. A doki feleségét a Harkonennek ölték meg, és csak azért árulta el az egész családot, hogy Leto Herceg így a Báró közelébe férkőzhessen, hiszen az egy kapitális gyökér, és majd közel hajol a Herceghez hogy kigúnyolja, és röhögjön a kínlódásán. És ekkor, Leto lefújhatja a mérgező gázzal. Cserébe Yueh megígéri a Hercegnek, hogy Jessicát és fiát kimenekíti az öldöklésből.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én a fogeltávolítást, a fogakkal való kegyetlenkedést nem igazán tudom tolerálni. Ez a fogkivétel, beültetés, ez egyik legszenvtelenebb jelenetek egyike. Valahányszor látom, beleborzongok, de én az Oldboy fogorvoslásos jelentén is rosszul vagyok. Ezen kívül a doki felgyújtotta az összes hangmodulátort, és a biztonság kedvéért széjjelverte a pajzsgenerátort is. Nem mintha a Harkonnenek nem lettek volna eleve erősebbek, de végezzünk alapos munkát.

A Császár természetesen támogatja a Báró hadseregét, és úgynevezett sardaukarokat bocsát a rendelkezésére. Szerintem ebben a csatában Lynch egyértelműen a Csillagok Háborúját kívánta utánozni, de vagy nem ért az akció rendezéshez - amúgy én erre tippelek filmográfiája alapján -, vagy nem maradt már pénz erre az egészre, de bizony eléggé silány harcot kapunk, kb. mint amivel a Trónok harca operál. A sardaukarokat különösen támadják, hogy röhejesen néznek ki. Elvileg ők egy elit terror osztag lenne, akik tíz ember erejével is felérnek. Ezt azzal próbálták érzékeltetni, hogy egy sardaukar két három Atreides katonát is eldob puszta kézzel, de az egész inkább röhejesen néz ki, kb. mintha valami pankrátorok lennének. Azután itt van az öltözékük is, ami ilyen vegyvédelmi ruhára hasonlít, vagy mintha hegesztőpajzsok lennének a fejükön. Értem én, hogy ha elfedjük a katonák arcát, akkor ezzel dehumanizáltuk a rosszakat, és így a jók már gátlástalanul gyilkolhatják őket. De ez bizony a Star Warsban mérföldekkel jobban sikerült, elvégre ott gyerekként én azt se tudtam, hogy a birodalmi katonák robotok, vagy emberek, és kit érdekelt Luke és Han mennyit gyilkol le belőlük, mind egyforma.

dune_v_5.jpg

Herbert sem foglalkozott sokat a harci jelenetek megírásával, de Tolkien sem, és azért Jackson jobban megoldotta a dolgot. Lényegében itt a fél szereplőgárdát legyilkolják. Shadout Mapest megmérgezik, Duncan Idahoval egy lassított lövedék végez, Dr. Kynest kidobják szeretett sivatagjába kiszáradni. Leto Herceget elfogják és a mérgező fog öli meg, mert szerencsétlen annyira hallucinál, hogy még a Bárót is összekeveri annak mentátjával. Így Dr. Yueh terve kudarcba fulladt... de mégis miért gondolta, hogy működni fog? A doktort is megölik, mert hát az árulókat nem szereti senki. A bővített verzióban Sting kap egy újabb jelenetet, ahol még előtte jól meg is alázza. Thufir Hawatot elfogják, egyedül Gurney Halleck menekül meg, de ekkor még róla is mindenki azt hiszi, hogy meghalt a csatában... miközben hősiesen védelmezte Leto Herceg mopszát.

A Harkonnenek egyelőre jobban jártak, mert csak az idegbeteg Piter de Vriest vesztették el, ő érte meg nem kár. Csak most vettem észre, hogy Dourif itt ugyanazt játszotta el Jessicával, mint később Grimaként Éowynnel. Még szét is keni a nyálat az arcán, amit a Báró olyan nagy élvezettel csorgatott rá, DE csak és kizárólag a mozis verzióban. És ezek után, - mintha nem lett volna egyértelmű a Császár parancsa - Pault és Jessicát a sivatagba szállítják, hogy ott meghaljanak szép lassan. De miért? Mert az áruló Yueh azt javasolta? Ez a könyvben logikusabban lett levezetve. Az odafelé vezető úton, Paul használja a HANGOT, amivel elérik, hogy a Harkonnen tuskók legyilkolják egymást, ők pedig egy kényszerleszállás után, többé kevésbé épen vészeljék át a landolást.

Miközben a Báró még sosem örült így annak, hogy életben maradt - komolyan, filmtörténeti jelenet -, Paul bosszút esküszik, hogy amint kellőképpen kitágította a tudatát, kiirtja a Harkonneneket. Azt hiszem ez volt az a pillanat, amikor végképp eldöntöttem, hogy Paul sokkal értelmesebb, céltudatosabb és szerethetőbb főhős, mint Luke, bár kétségtelen, hogy Paulnak egy példamutató apja volt, ami nem lebecsülendő.

dune_v_7.jpg

No valahogy eddig tart az első kötet, és ha normálisan összevágták volna, akkor azt mondanám, ezzel a résszel nincs is különösebb baj, még a narrálások ellenére sem. Követi az alapanyagot, és nem kapkod, szépen felépít valamit, ami magába szippantja a nézőt. DE! A regény első könyve a legrövidebb, a filmben - verziótól függetlenül - meg közben eltelt a játékidő kétharmada. A moziverzióból maradt 50 perc, a bővítettből nagyjából 70. Ha még nem untad el az olvasást, a következő részben ezeket fogjuk kitárgyalni, valamint a film készítésének hátterét. Addig is ne feledjétek: A Fűszer, nem apadhat el!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocil · www.magyaranimaciok.blog.hu 2014.12.15. 08:31:11

Kimerítő írás! Jó olvasni! :)
Amúgy én még a POSTÁN vettem meg a DVD-t néhány száz forintért amolyan ennyiért miért ne alapon. Láttam belőle egy részt FILM+-on is ami elég volt, hogy meghozza hozzá a kedvemet. Amúgy a DVD-n található/ak extrák azthiszem, a készítést illetően szóval fapados de mégsem a DVD. :) A filmet egyébiránt szeretem habár elismerem a hátrányait is. Megjegyezném még, hogy nem olvastam a könyvet (habár egyszer elkezdtem, de nem azért nem folytattam mert nem tetszett csak gondolom lusta voltam tovább olvasni ) de eddig sok helyen azt hallottam, hogy azért nem lehet olyan könnyen filmre vinni ezt a Dűnés cuccot! Vagy keverem valamivel?
Minden esetre én várom a következő írást, ja és az egyik stratégigai játékkal játszottam is talán a DUNE 2000-el ami egy fajta Red Alert féle cucc volt, (vagy lehet, hogy ez volt előbb de ugyan azok csinálták ha jól tudom.) Egyértelműen a film miatt játszottam vele. Nem volt rossz. :)

El kezdtem nézni a "sorozatot is" ami voltaképpen három nagy rész. Meg van a 2. évad vagy mi ami megint három nagy rész de az már a fil történései után játszódik, asszem a Dűne gyeremekeiből vagy nem tudom.
Viszont annyit még érdemes tudni, hogy a film NAGYON nehezen került tető alá, a jogok ide oda mentek és előszőr még teljesen más állt neki (ne jut eszembe a nevem de valaki híresebb filmes volt) aztán felhagytak vele míg végül Dino De Laurentiis hez kerültek a jogok aki egy olasz filmes producer volt asszem. Az eredeti elképzelések egy olyan monumentális filmet képzeltek el amit egyszerűen nem tudak megalkotni. Már készítettek hozzá storyboardokat írásokat jegyzeteke, (asszem ez az extrán volt vagy neten láttam nem tudom hírtelen.) Míg végül rájöttek, hogy túl nagy fába vágták a fejszéjüket. Aztán jött Lynch és nyílván visszafogotabban eleve nem olyan nagy elvárásokkal de megpróbálta megcsinálni és a többi már történelem. Mint ahogy a legtöbb filmjénél még MA is mennek a viták, hogy most zseniálísat vitt véghez vagy sem. Vagy hogy egyáltalán egyes része mi a francról szólnak, habár ez inkánn a többi munkájára jellemző, itt a könyvet alapul véve a dolgok nagyjából érthetőek. Na ennyi lettem volna, hosszá bejegyzéshez hosszú komment dukál! :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.15. 08:48:46

@Rocil: köszi szépen, remélem nem fáradtál el mert holnap jön még ugyanennyi :D

hát azért eléggé fapados, és nagyon utálom, amikor egy filmre ÍROTT anyag kerül, az mindig valami rosszat jelent, ráadásul még a 2000-es évek elején elment (ha jól tudom adták ezt a filmet újság mellé is) mert nem volt net, de ma már? :D kicsit vicces, tegnap én is olvasgattam őket

nem kevered, megítélésem szerint azt kellett volna csinálni mint Jackson a Gyűrűk Urával - tudod amire szintén azt mondták megfilmesíthetetlen

én egyébként ebben nem hiszek, a zsugoriságban a bénaságban viszont igen, ráadásul itt is majdnem sikerült, a 3 részes minisorozatnak meg sikerült is, csak ott mivel televíziós sorozat, hát a színészek pocsékak, az effektek szintén és a dramaturgián se ártott volna csiszolni

a kettőt alapul véve lehetne egy tökéletes filmet készíteni, állítólag 2012-ben felvetették az ötletét egy folytatásnak, dee azóta se kép se hang

óóó akkor sikerült kifognod a legrosszabb Dűne játékot a négy közül, az elsőről valszeg írok is, meg az Emperor Battle for Dune-ről mert ezek alig ismerik pedig szerintem a két legjobb, a Dune 2 is jó, CSAK az első RTS játék, szóval közvetve még így is köszönhetünk valamit a Dűnének

a minisorozat 3 részes, utána készítettek egy folytatást, Dűne gyermeki címmel, amely a következő két könyvet dolgozza fel (Dűne Gyermekei, Dűne Messiása) és szintén 3 részes

Jodorowskyra gondolsz szerintem :) az is érdekes lett volna, nem rég csináltak róla egy dokumentumfilmet

"hosszá bejegyzéshez hosszú komment dukál! "

nagyon helyes, köszi a kommentet és köszi hogy végigolvastad újabb monstre írásomat :D

Rocil · www.magyaranimaciok.blog.hu 2014.12.15. 11:33:47

@scal: Most, hogy megmelítetted, lehet, hogy az Emperor: Battle For Dune vel játszottam igazából! :D Meg mintha a 2000.ről rossz kritikákat olvastam volna valahol! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.15. 11:51:48

@Rocil: nagyon egyszerű, az Emperor 3D-s a 2000 meg olyan mint a Satrcraft/Warcraft 2

akkoriban az újságírók Dune 1997-nek csúfolták annyira csalódottak voltak

Nyílméregbéka 2014.12.15. 16:56:46

Szerintem ez egy remek film, nem véletlenül számit manapság kultfilmnek. Persze ehhez kell a könyv ismerete is, csak akkor igazán élvezhető, és ez levon az érdemeiből. Lynch filmje sokat adott hozzá a könyvhöz szerintem. Háromfelképpen lehet közelíteni a filmhez. Mint könyvadaptáció rossz. Mint önálló film sem az igazi, mert aki nem olvasta a Dunet annak zavaros lehet. Viszont mint a könyv kvázi melléklete, vagy mozgóképes segédanyaga egyszerűen zseniális. Én többször is olvastam a regényeket mielőtt láttam ezt a filmet, de pár dolog csak a film megtekintése után került igazán a helyére bennem, a filmen keresztül értettem meg utólag, vagy értékeltem át...
A tévéfilmes minisorozat mar sokkal kömyvhűbb volt, de cserébe végtelenül unalmas, vontatott volt, a folytatásról a Dűne gyermekiről már nem is beszélve, azt a mai napig nem tudtam végignézni.
Szerintem ennél a regénynél nem működne a mai gyűrűk urás recept, a két-három órás mozitrilógia, egyszerűen nincs benne annyi filmes anyag, a sok belső monológ és párbeszéd miatt. Az emberek nem szeretnék, unalmas lenne, hacsak fel nem spiláznák csomó plusz csatajelenettel akciókkal a'la Hobbit...

Jó kis írás, várom a folytatást! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.15. 17:08:43

@Nyílméregbéka: hát az tény, hogy nem 3*3 óra kellene belőle, de 3*90 perc simán kijön belőle, az egyben még mindig 270 perc, annyit még talán én se ülök egyhelyben

a Dűne Gyermekeit én se néztem még meg, de nem is olvastam csak az alapkönyvet, viszont most már lehet be kéne szerezni azokat is, és lehet az alapkönyvet is újraolvasom, mert bizony már rég volt, talán igaz se volt

köszi a bókot

Oldfan 2014.12.15. 18:04:53

A könyvet eszméletlenül jónak tartottam, ezért nagyon vártam a filmet, amit a megtekintése után aztán magamban igen... Na, emlegettem Lynch közeli hozzátartozóit. Ahogy Nyílméregbéka írta, adaptációnak rossz. De nagyon. Ki nem állhatom, amikor egy remek alapanyaghoz a rendező mindenképp hozzá akarja tenni a saját koncepcióját és szerzői filmmé degradálja azt. Lnch agymenéses dolgai nálam sosem jöttek be. Sem a Kék bársony, sem a Twin Peaks nincs az élvezettel nézhető művek listáján. A Dűne mozi képi világának eredetiségét és hatásosságát nem vitatom, az nagyon működik. Nem úgy mint a forgatókönyve, mert az.... nem jó. A rengeteg érdemdús színész ott szenved benne, mert alig van mit eljátszani.
És igen, Scal, Duncan Idaho sokkal többet érdemelt volna, legalább a halálakor. Herbert pár sort szánt csak neki, de azok épp eléggé visszaadják, mit lehetne kihozni belőle. Lynch példát vehetett volna a "The Sword of Doom" utolsó tízpercéből, hogy mire képes egy rendkívüli harcos a pengéjével és miként kell azt ütősen képre vinni.
A bővített változat egy ideje itt figyel tartalékban, csak a hossza miatt szívtam a fogam. Az elején sikerült alaposan elriasztanod tőle. Még jó hogy írtál később olyasmit is, ami csak ad neki némi esélyt. Már mint, hogy merénylet környéke jobban kiteljesedik ebben a verzióban.
A TV trilógiákból kettőt láttam. Nagy reményekkel eleve nem ültem nekik, hiszen a mozi képi világával úgysem vetekedhetnek. Mindkettőt korrektnek találtam. A Dűne gyermekeiben pl. meglepően jó a paloták világának visszaadása és pár jelenet egész varázsos, mondhatni "dűnés" lett. Mondjuk, a sivatagba merészkedésről ez már nem mondható el.
Ja, a Bene Gesserit boszorkányoknak meg tök mindegy hogy néznek ki. A "Hanggal" úgyis képesek az ágyukba rendelni az illetőt, ha úgy akarják. Az izomstimulációs technikájukkal pedig a legfelsőbb gyönyör fokára juttatják az illetőt, hogy aztán ha elvégezte a dolgát a fickó, rövid úton megszabaduljanak tőle. A Báró sem a női nem rajongója, hanem inkább ellenkezőleg, aztán csak begyűjtik tőle a génanyagot. Hacsak valami szerelem nevű malőr nem jön közbe, mint Jessica esetében, összességében a manipuláció és a hosszútávú kivárás mesterei. Ha a "belső életek" hatásos megjelenítésre idővel jönne valami épkézláb ötlet, az még a későbbi TV verziókat is nagyon megdobhatná.
Valóban nagyon megosztó ez a film. A könyv(ek) rajongói többnyire húzzák tőle a szájukat, sok mindenben joggal. Részemről azért nem vitatom el tőle, hogy időnként varázsos pillanatokat hoztak össze benne.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.15. 18:17:16

@Oldfan: szegény Duncan Idaho :) a folytatásokat nem olvastam, de úgy tudom Herbert valahogy visszahozta, mert rájött, hogy nagyon jó karaktert vesztegetett el

A bővített verziót mint érdekességet mindenképp nézd meg, azért 50 percnyi új jelenet nem rossz, és helyenként bizony az a jobb (lényegében majdnem minden esetben amikor nem valami kegyetlenség történik, értsd: Harkonnenek szívták meg) - a kettőből össze lehetne vágni egy sokkal jobb filmet, azóta kikerült a netre egy harmadik alternatív kezdés is, és egy alternatív befejezés is (érthetetlen módon ez nem lett belevágva a bővítettbe).

Egy rajongó készített egy Novel Cut verziót, amiben lényegében ezt csinálta Youtubeon elérhető:

www.youtube.com/watch?v=kHSlpdpUFSk

akár ezt is megnézheted ha bírod a felirat hiányát, mert botrány amit a Youtube felirat felismerésként produkál

Oldfan 2014.12.15. 19:33:57

@scal: Részemről elolvastam az összes nálunk kiadott Dűne könyvet, beleértve a Herbert fia által írópárban elkövetett apagyalázásokat is. Duncan többször jön vissza mint a Terminátor, de valóban illik rá a szegény jelző. Miután talán rászánod magad a folytatásokra, itt csak annyit, hogy a torkosborz Idahóhoz képest szegény rokon szivattyú ügyben. Amúgy a Frank Herbert által írott regények maximálisan ajánlottak, a többit részemről nem javaslom.
Jó, majd megnézem a bővített változatot, de mindenesetre gondoskodj valamiről, amit csuklás ellen szoktál használni...:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.15. 19:47:12

@Oldfan: igen nagy vehemenciával akartam belevetni magam ezekbe a könyvekbe a 2000-es évek elején, de nagyon sok helyről azt kaptam, hogy ez a Herbert nem csak egy tehetségtelen kutyaütő, de még grafomán is, és a rajongók nem is tartják a kánon részének az általa írt könyveket

a többi Herbert könyv meg jórészt csak egyszer jelent meg, és nagyon nehéz őket beszerezni, 2 van meg, de sorrendben akarom majd őket olvasni, és a Gyermekei, meg a messiás pont hiányzik, majd holnap beugrok a helyi antikváriumba, hátha van valamelyik

Oldfan 2014.12.15. 20:09:37

@scal:Kizárólag FRANK Herbert könyveket nézzél. A Dűne Káptalánházig bezárólag. Azok a kánon autentikus részei. A fia, Brian által, Kevin J. Anderson tettestársi közreműködésével elkövetett izékre semmiképp ne költs pénzt. A Monty Pythontól tudhatod, hogy a Brian névvel nem árt vigyázni, vonzza a bajt...:)

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2014.12.16. 12:14:00

Előre bocsátom, hogy jómagam az eredeti hat regény tisztelője és méltatója vagyok, az előutózmányokból csak a Vadászait olvastam, amit borzalmas mivolta okán odaadtam a könyvtárnak.

A Lynch-féle verziót nem hogy függelék nem tartom, hanem egyszerűn számomra nézhetetlen.

[A 2003-as könyvváltozat már egy rendbe rakott változat, abban különbözik a 2012-estől, hogy ez utóbbiban nincs benne az "utódok" novellája. A Dűne 2003-as újráját a Szukits kiadta harmadjára is tavaly a gyűjteményes Frank Herbert kötetben, mely az első három Dűne regényt tartalmazza.]

A Dűnét alapvetően, egyrészt főleg a jelenlegi geopolitikai helyzet okán megfilmesíthetetlennek tartom, mivel egy kvázi iszlám/perzsa bolygón játszódik öngyilkos merényletekkel teletűzdelve (Hawat szemszögéből és egy sardaukar beszámolója alapján ennek tanúi vagyunk), másrészt a hat kötetben vázolt lét- és politikai felfogás okán.

A minisorozat csak szinte külsőségekben érzékeltette ezt a történetvázon túl, de pl. a CoD-ben Leto és Stilgar a hagyományokról, illetve annak háttérbe szorulásának hatásairól beszélget -"észrevetted milyen szépek idén a lányok"-, addig a sorozatban egy "amerikaivá" degradált kaland és szabadságeszmény jelenik meg.

Lynch pl. az utódokhoz hasonlóan teljesen félreértelmezi, sőt félreérti a Harkonneneket a báró karakterével együtt, utóbiból egy esztelen, gügyögö, ordító karaktert fabrikál a zseniális, éleselméjű és rideg ellenfél helyett (a pincsikutyát tartó Leto hercegről ne is beszéljünk).

Engem a látványvilága sem fogott meg, (az alufóliaruhás sardaukaroknál, miközben Star Wars lézercsíkok között harcolnak, majdnem kinyomtam) s bár látatlanban Jodorowsky Dűnéje is egyfajta átértelmezés lett volna, messe grandiózusabb lenne, mint Lynch agymenése...

Öcsém egy érdekes dologra is felhívta a figyelmem, amikor Paul és Jessica menekülnek, Jessica a kor egyes filmtípusaiban ábrázolt, a férfi segítségére szoruló, "szerencsétlen" nőalakjának felel meg, ahol semmi nem köszön vissza a könyvbéli, nagyszerűen ábrázolt alakjából.

Sorolhatnám még, hogy a magam részéről miért tartom szörnyűnek, abszolút nem kultikusnak, rettenetesnek, amin csak a fejem ingattam, de nem teszem.

A könyv messze nem csak a megidézett iszlámszerűség okán vihető nehezen és főleg HITELESEN vászonra, hanem a gentikailag nemesített emberkaszt és emberkép is nehézséget okoz, ezt a miniszériák sem válalták fel.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.16. 13:37:19

@Juraviel.Ihuan.Bedvin: köszi a választ és üdv az oldalon (like-old ha még nem tetted volna :)

azt írod a 2003-as könyv változat már rendben van

a Kozmoszosból valami kimaradt volna? (nem lennék meglepve)? mert a fordítás ugyanaz

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2014.12.16. 17:16:59

@scal: Amikor a Szukits elkezdte kiadni a keménytáblás Dűnéket és az Asimov éleművet a 2000-es években, felkérték dr. Torkos Attilát, hogy tegye rendbe a fordításokat, egységesítse a különböző fordítók által különféleképp fordított kifejezéseket (pl. homoksügér <-> homoki pisztráng), az írói tévedéseket lábjegyzetelje (pl. évszámok, korábbi könyvekbéli eseményekre való téves utalás/"rosszul" emlékezés), kronológia írása.

Egy-két apróbb hibától eltekintve (pl. én találtam egy hiányzó mondatot a Dűne Istencsászára egyik fejezetprológjában, mikor megnéztem, hogy hangzik angolul) igényes kiadások, Békés András fordítását vették alapul.

Az első Dűne messiása kiadás még Gáspár András fordítása, a következő már kapott egy új fordítót (és új borítót). Az új fordítás pontosabb, míg a régi egy kicsit jobban megragadja a könyv hangulatát.

A Káptalanház is kétféle borítót kapott. Az elsőn egy Tisztelendő Anya és egy Tisztelet Matrónája néz farkasszemet (nekem ez van meg), a másikon Lucilla, a Dáma és futar jelente van rajta (nem teljesen, de azt idézi).

Sajnos Asimovval szemben Herbert nem annyira népszerű, olvasott, így Destination:Void/Pandora sorozatának és a Dosadi újrakiadása is megakadt.

Egy pár apró megjegyzés.

A Bene Gesserit tagjai a testi reakciókból olvassák ki a gondolatokat (ez teljesen reális, ha jól emlékszem Navarronak hívják az FBI vallatótisztjét, akinek ezzel kapcsolatban a könyve itthon is megjelent), de nem rendelkeznek a gondolatolvasás képességével, az emlékátvitel is csak homlokátvitellel történhet. Az Agónián átesett összes Bene Gesserit Tisztelendő Anya, akik választanak maguk közül egy Főtisztelendő Anyát.

A Navigátorok kinézete szerintem sokkal közelebb áll ahhoz, ami a miniszériában Edric volt, amikor olvastam, hasonlóképp képzeltem el, csak halfarok nélkül.

A válasz arra, hogy miért császár van a jövőben, nos, erre Scytale* és később Leto remek válaszokkal szolgál. :)

* "Scytale, a navigátor segédje a tartályhoz lépett, tolni kezdte a kijárat felé. Mikor Paul mellé ért, ránézett nevető szemével.

- Ha uramnak nincs ellene kifogása...
- Igen? Miről van szó? - A nagydarab férfiból áradó fenyegetés oly kézzel fogható volt, hogy Stilgar közelebb lépett.
- Egyesek azt tartják - kezdte Scytale -, a népek azért áhítják a császári vezetést, mert a tér végtelen. A császár a fix pont a világmindenségben. Felé fordulhat bárki, mondván: "Íme Ő. Egységet teremt köztünk." Azt hiszem, ugyanezt a célt szolgálja a vallás is, uram."

Előtte Edric és Paul Paul vallásáról és hatalmáról értekeztek. Ezt követően Paul mesél Stilgarnak, majd Korbának Dzsingisz Kánról és Hitlerről, hozzájuk méri magát.

Elhangzik, hogy kb. 60 (!!!) milliárd emberéletet oltott ki a Dzsihadja. Ez nem Hollywood kompatibilis, még a miniszériában -ami a számomra még így is többet ér- is elintézik egy viszonylag visszafogott jelenttel.

A film kapcsán el lehetett volna mondani, ha már össze lett vetve a könyvvel, hogy Paul végig az ellen küzdött -szemben a cikkbéli szenttel-, hogy nevében kizúduló irtást megállítsa. A Messiását sokan, nemcsak a rövidsége okán, sokkal kevesebben kedvelik, pedig a legemberibb kötet a szériában, remekül ábrázolja Paul lelkivilágát, terheit a dzsihad következményeit és jövőlátö mivoltát illetően...

________

A blog remek, egy ideje követem, különösen a Disney történelem.

Void Bunkoid 2014.12.16. 19:11:23

Ha jól emlékszem, Frank Herbertnek bejött Lynch képi világa, ő azt mondta, hogy valahogy így képzelte el ő is az egészet, amikor megírta.

Az már más kérdés, hogy tényleg drabálisan meg kellett nyirbálni a cselekményt, hogy beleférjen ebbe a bő két órába, de amúgy jó.

A Toto-féle zene meg különösen egyedivé teszi az egészet, ha a klasszikus John Williams/Jerry Goldsmith/James Horner-trióból lett volna valamelyik felbérelve, nem lett volna ennyire "futurisztikus", mégis tipikusan 80-as évekbeli a filmzenéje.

Kivéve a credit roll alatt futó Take My Hand, az habár Totonak jó, de filmhez ijesztően giccses, az egész hangulata olyan mint egy esküvői bevonulás háttérzenéje :)))

larry 2014.12.16. 21:12:12

Az évszám egyébként nem a mostani időszámítás szerint van, hanem a Butleri dzsihadhoz képest. Szóval igazából teljesen belőhetetlen, hogy mához képest mikor játszódik. Csak érdekesség.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.16. 21:33:11

@larry: igen olvastam olyat, hogy valójában 20.000 környékén járnak a filmben ha Krisztus születését vesszük 0-nak

de erre már végképp nincs semmi utalás a filmben, és 10.000 év is rohadt sok

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2014.12.16. 22:26:45

@scal: Igen, jól olvastad. Az előző kommentemben említett, dr. Torkos Attila által, elvileg a könyvek alapján szerkesztett kronológia (és Herbert függeléke) szerint a Dűne eseményei a Liga megalakulása utáni számított 10.190. év, az űrkorszak kezdete pedig eme esemény előtt kb. 11.000 évvel volt.

Tehát kb. 21.000 év. :) Hasonló intervallumban csak Asimov "munkálkodott". Őket talán csak Alastair Reynolds übereli az évmillióival. :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.17. 01:45:50

@Juraviel.Ihuan.Bedvin: meg azért ott van a Warhammer 40.000 Ian Watson tollából

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.18. 13:03:36

@Void Bunkoid: egész pontosan azt mondta volt amit Lynch úgy adott vissza ahogy ő elképzelte, volt amit egyáltalán nem így képzelt el, és volt amit sokkal jobban

összességében Herbert szerintem annak örült, hogy nem Jodorowsky csinálta meg a Dűnéjét, mert akármennyire is lett volna vizuális orgia, annak max annyi köze lett volna a könyvhöz, hogy Dűne a címe, és persze 15 év után annak is örült, hogy egyáltalán még megérte, hogy vásznon láthassa

Gatts 2014.12.19. 02:18:07

Köszi a cikkeket! Elolvastam mindkét részt, nagyon kimerítő volt, még úgy is, hogy számomra sok újdonságot már nem mondott. Sokat olvastam már a témában, mindig elgondolkodtat, hogy mennyire más lenne a mai filmes világ, ha soha nem kezdtek volna bele a Dune projektbe. Sok ma ismert, népszerű cím talán soha nem készült volna el, vagy nem olyan formában, ahogy most ismerjük.

A Dűne könyveket is olvastam, már csak ezért is kedves a téma. A Lynch féle Dűnében engem mindig a hangulat fogott meg igazán, a könyv nélkül valóban elég kusza az egész. A kettő együtt viszont elég jól kiegészíti egymást az én szememben.
Szerettem volna pár dolgot hozzátenni még (az időszámításról, a Bene Gesseritről, stb...), de úgy látom, mások már megelőztek és jól összefoglalták, amit szerettem volna. Szintén említve volt, de jót mosolyogtam a Duncan Idaho-s megjegyzésen. Olvasd csak el a többi könyvet... :)

Reménykedtem én is hosszú ideig egy új feldolgozásban, ami esetleg tovább viszi a történetet és a többi könyvet is feldolgozza, de az említett vallási, filozófiai, politikai okok miatt kétlem, hogy manapság olyan változat elkészülhetne, ami az eredeti könyvek lényegi mondandóját vissza tudná adni. Ahogy halad előre a sztori, ez egyre inkább igaz. Az első könyv még egy mozgalmas sci-fi. A Messiás már egészen más, a Dűne Gyermekeit pedig helyenként már kifejezetten lassúnak éreztem. Az Istencsászár pedig szerintem már konkrétan nehéz olvasmány. Pár évvel ezelőtt újra elkezdtem őket és annál a résznél akadtam meg végül, mert egyszerűen pár nagy monológ és párbeszéd a vallásról, a hatalomról egyszerűen megfeküdte a gyomromat (érdekes, régebben simán végigszaladtam azon a könyvön is).
Szóval megfelelő filmes adaptációt egyszerűen képtelenség lenne készíteni belőle, könnyed, nyári, látványos blockbuster-t meg teljesen értelmetlen lenne.
Amiben még bízom, hogy manapság nagyon igényes TV sorozatok készülnek. Ha esetleg valami csatorna (szigorúan kábeles, FX, AXN, HBO, vagy hasonló) rászánná magát, hogy egy 6 évados (könyvenként egy), komoly sorozatot összehozzon belőle, az talán működhet. A látvány persze helyenként biztos megsínylené, de nem is ez lenne a lényeg, csak szedjenek össze jó színészeket és vigyék bele megfelelően a mondandót.

A végére egy apróság. Nem trollkodni akarok, de nem egyértelmű az a rész, hogy a homokférget még Lucas is lenyúlta és belerakta a Jedi visszatér-be. A könyvbelire gondolsz, vagy kifejezetten a fogas porszívócső design-ra a filmből? Csak mert a Jedi visszatér elvileg előbb volt, mint a Dűne. :)

Na de a lényeg, hogy még több hasonló mély elemzést kérünk! :)

Gatts 2014.12.19. 02:22:36

@Gatts: Izé, a TV csatornáknál az AXN az AMC akart lenni. :)

Azt meg kifelejtettem, hogy nem csak az érdekes, hogy mennyire merész távlatokba helyezi Herbert időben a történetet, hanem, hogy a könyvekben lazán ugrál évezredeket, a történet mégis lényegében összefüggő. Ilyet sem nagyon láttam másnál.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.19. 10:15:18

@Gatts: köszi a véleményt és üdv az oldalon!

Sajnos pont azokról nem találtam a neten még angolul se sok mindent ami igazán érdekelt volna - pl. mit eszik MacLachlan amikor megkóstolja a Fűszert és Lucas hogy vette az inspirációt az ő féregjéhez (leginkább az az elgondolkodtató, hogy mennyi foga van ugyanúgy körkörösen elhelyezve) sőt ha belegondolok a Birodalom Visszatérben is van egy Űrkukac, vagy Űrcsiga

alapvetően két dologra gondolok, az egyik a Könyv, a másik a Forgatókönyvek, (elsősorban Jodorowskyé, de amilyen hosszú volt a project és ahogy cserélődtek a rendezők, író, erről tuti rengeteg minden kiszivárgott már előtte is).

Ha megnézzük a neten található rajzokat. Giger szinte egy az egyben bekerült a Lynch Dűnébe is, a Harkonnen palota tetejét adó forma meg egy az egyben az Alien figura feje.

Aztán ott van Moebius, akinek a rajzai nekem az Ötödik Elemet, Szárnyas Fejvadászt idézik. És ugyanez igaz a jedi Visszatérre is. Jabba palotája nekem mindig élesen kilógott az egész Birodalomból, ráadásul sivatagos bolygó is, a Tatuin is az, de ott mégsem találhattunk férgeket.

Oldfan 2015.01.01. 10:29:18

Hogy sci-fi kedvelőként jól záruljon az év, tegnap este megnéztem a kb. 3 órás változatot. Tény és való, a plusz jelenetekkel már sokkal érhetőbbé váltak a történések azok számára is, akik a regényfolyamot nem ismerik. Ám a filmről alapjában mit sem változott a véleményem. Már mint, hogy korántsem az igazi és akkor még finoman fogalmaztam. A helyenként valóban lenyűgöző látványvilágot időnként kifejezetten gyenge képek "tarkítják." A sardaukarok ábrázolása borzalmas, - Elit egység? Ugyan már. - de a fremenek sem jártak sokkal jobban. Ahogy hangya módjára libasorban loholnak a férgek hátán az idegtépő, meg az is, amikor többször egymás után kitrappolnak a sivatagba. Ha ennyi eszük lett volna, a Shai-Hulud degeszre zabálja magát. A hangon alapuló fegyverek és alkalmazásuk a csatában bármely ZS sci-fibe beleillene. Egyáltalán, minden ami a hadseregekhez köthető a történetben, hiteltelen és röhejes, beleértve az elit egységek kivonulásait és csatáit. Inkább az olasz szandálos filmek gagyi harcaira emlékezettek. Tőled eltérően én a szereplők jelentős részét sem díjazom. Kezdve a Névtelen Nullának látszó padisahhal, a súlytalan Leto herceggel, folytatva a szerencsétlen Stilgarral, aki át bájvigyorogja a filmet - Egy ilyen lúzernek már régen a vizét vette volna valamelyik tökös fremen harcos, aki olyan, amilyennek megírták őket. - egészen a Messiás Paulig. A filmen mutatott kölyök számomra egyszerűen nem bír később Kwisach Haderach lenni. A tüzes sivatag mélyén tökfedő nélkül flangáló fremeneknél már a víz is kivert. Még a rosszfiúk csapata, a Harkonnen család az, ami emlékezetes. Volna még amiket kipécéztem, de hagyom inkább.
A fő probléma az, amire Juraviel nickű olvasónk rávilágított, hogy a Dűne igazából nem arról szól, amit a filmben kapunk. Mondjuk, ezzel kapcsolatban nem hibáztatom a rendezőt, mert egy épkézláb ötletem nincs rá, hogy lehetne visszaadni képen azt a hatalmas szellemi inspirációt, amit Herbert belezsúfolt a könyvekbe. Lehet, ha egyszer az összes leforgatott anyagot összeraknák és 16 órán át láthatnánk azt, amit Lynch megálmodott, javulna az összkép és a megítélés. Nekem ez így még mindig citromba harapás volt.

Monsieur Padoncour 2015.01.08. 12:07:05

A "bővített" változat, mint jól írtad valójában egy tévéfilmnek készült, igazából nem sok bővítményt nyújt egy két snittnél, valamint kézzel(!) rajzolt űrjelenetnél plusz ugye az elején a diavetítés. Lynch olyan szinten gyűlölte az ötletet, hogy nem volt hajlandó hozzájárulni és a nevét is kivágatta belőle, ezért a rendezőnél Judas Boothe neve található, aki a világtörténelem két nagy gonosztevőjének "szerelemgyereke". A minisorozat és a mozifilm közösen tudnának kiadni egy igazán jó adaptációt szerintem. Amikor a SyFy-os verziót néztem és megjelentek a buggyos lila gatyás sardaukarok aki kis hetyke félrecsapott kalpagjukkal, valami eltört bennem. Amúgy a regény világa nem iszlám, csupán azt az igen egyszerű elvet követi, amelyet sok társadalomtudós és jövőkutató jósol, hogy 500 év múlva mindenki kevert rasszú lesz és a statisztikákat nézve valószínűleg mohamedán vallású amely vallás itt nyomokban emlékeztet a régire tulajdonképpen nem is létezik, mert csupán azért szórta el a Bene Gesserit rend a primitívebb, korábban az univerzumban elterjedő embercsoportok között, hogy pár száz esetleg ezer év múlva segítse egy esetleg odavetődő BG céljait.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.08. 15:59:56

@Monsieur Padouncour: hát... épp nézem a minisorozatot (újra mert nagyon rég láttam) és nagyon katasztrófa ez a látványvilág, szerintem a Star Wars Episode ONE-t lopták benne, a Sardaukarok Svájci Gárdára emlékeztetnek, a színészek gyatrák, egyedül a Shadaut Mapes jobb mint Lynchnél, de pl. az első rész semmivel nem ad többet mint Lynch filmje, ugyanazok a jelenetek hiányoznak mint az öregnél - pl. nincs benne hogy Thufir meggyanúsítja Lady Jessicát

én ebben nem hiszek, régen NÉPVÁNDORLÁSOK voltak, most meg azt hiszik, a vendégmunkások majd megváltoztatják a génállományt

az iszlámban pedig nincs se császár, se padisah, szóval akkor szultánt kellett volna írjon Herbert

Gom Jabbar 2015.01.08. 16:33:49

Cikkíró ilyet szól:"Noha összehasonlítva a világirodalom egyéb remekműveivel, pl. A Gyűrűk Ura, Tíz kicsi néger, Harry Potter röhejesen hátul kullog." Aki ezt leírja, az nem nagyon érti miről van itt szó. Persze az eladott példányszám nem smafu, nade könyörgöm: aki a dűnét olvasta, az laponként használja fel az említett 'világirodalmi remekműveket' (pff) a toaletten. Amíg a Dűne a valaha írott legnagyobb vallásfilozófiai és társadalomtudományi értekezés egy olyan képzeletgazdag univerzumba oltva amihez fogható nincs még egy a világon, addig a HP egy gagyi meseremix gyíkoknak. A GyU sose volt jó, a Tíz kicsi miabánat meg egy rossz krimi. (Tenném hozzá pl. a Több mint emberi T. Sturgeontól a világ legjobb könyve, mégis alig adtak el néhányat belőle.)
Később: Star Trek??? univerzum??? Star wars??? a star wars messzebb van a sci-fi-től mint Az egri csillagok a csillagok háborújától. Tudom univerzum - mégis butaság, csak bele kell gondolni. (akkor inkább Stargate)
Érdemes megnézni a doksit ami csak a Jodorowsky-féle Dűnéről szól. (Szépen megmutatja a látványterveket, hogy hol tér el a regénytől, hogy vitte el O'Bannon meg Giger a dolgait szépen az Alienbe -DL előtt Ridley Scott pöcsölt a Dűnével- aztán meg RS a Prometheusba.
A Lynch adaptáció tényleg elég motkány, de teljesen nyilvánvalóan ez a stúdió hibája, mint ahogy a Jodorowsky-tervezetet is a producerek fantáziátlansága kaszálta el. Lynch a sokadik rendezője volt már az opusnak, és valóban idegesítő, hogy a döntéshozók ez esetben sem hajlottak meg egy kvázi művészeti elképzelés előtt....jól rá is.....tak. meg mi is.

Monsieur Padoncour 2015.01.08. 16:51:05

@scal: Ezt mondom pont az új verzió egyetlen normális látványeleme a frankón megcsinált ibadszem volt.

Nem a vendégmunkások változtatják meg a génállományt hanem egyszerűen az, hogy az európai fehér ember lélekszáma fogyatkozik a társadalmak elöregedőben vannak, még a jólétiek is, viszont az afrikai meg ázsiai népek lélekszáma nagy ütemben gyarapodik ilyen egyszerű sima matek. Nagyjából olyasmit tudok elképzelni ami a mátrix filmekben volt az embervárosban, hogy majdnem mindenki félvér.

Ebben a regényben szerintem pont attól lesz egy nemesi ház nemesi hogy megőrizte a vérvonalát ezért tudják visszavezetni görög ősökig pl. az Atreidesek, ami viszont inkább szerintem egy közös dél-európai eredetre utal náluk hiszen a nagypapa bikaviadal közben halt meg a regényből kiderül, ami ősi hagyomány de nem görög, szvsz inkább nagy népcsoportok megmaradását képzelte el Herbert, valamint, hogy a legnagyobbak általánosan elterjesztik a kultúrájukat lásd arab és szláv vonások.

Monsieur Padoncour 2015.01.08. 16:58:13

@scal: Még annyit, hogy a szultán meg a padisah ugyanazt jelenti.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.08. 17:28:42

@Monsieur Padouncour: nem tom, nekem az is jobban tetszett a Lynches verzióban (a SyFy csak az íriszt kékezte be és ilyen hülye világító szemeket kaptak, bár most a DC-t nézem ebből is, és itt az egész szaruhártya kékes már) emlékszem anno bosszankodtam is, hogy Herbert még le is írja, hogy a szem fehérje lesz kék elsősorban és ezt hogy érthették félre, vagy biztos azt hitték de fasza lesz

Mátrix félvérvárosa - fúúú bazdmeg, inkább a halál :D

igen ebben igazad lehet, hozzáteszem nem olvastam a másik öt regényt, és szerintem ezt a görög ősöket nem is írja Herbert az elsőben (még az is lehet a fia illesztette be???)

én úgy tudom a padisah az a perzsáknál volt divatban, és az ottománokhoz a badsah/pasah verzióban szívódott fel, ami viszont egy kisebb uralkodói titulust jelentett

hogy ebből hogy lett szultán azt fejből nem vágom, kicsit berozsdásodott az arab tudásom (annak ellenére, hogy egy időben még a nyelvüket is tanultam)

@Gom Jabbar: Itt most a példányszámok érzékeltetésén van a hangsúlyt. A Dűne a maga 12 millió eladott példányával - hozzáteszem mint a VILÁG LEGNÉPSZERŰBB SCI-FI regénye, tehát se Clarke, se Asimov, se Lem nem adott el ennyit semmiből - még mindig hátul kullog, tehát nem az első húszban nincs benne, hanem az első százban a legnépszerűbb regények között. Ez azt is mutatja, hogy a sci-fi tényleg egy forradalmi irányzat, amire az egész 20. században ferdeszemmel néztek és ki kellett harcolnia a maga helyét, hogy elismerjék.

A Gyűrűk Ura - hogy sose volt jó - ezzel azért vitatkoznék. Az tény, hogy sokkal rosszabbul öregedett - lehet ma már el se tudnám olvasni :D - de ebből készült egy kibaszott jó adaptáció, ami a Dűnéről nem mondható el. Raádásul vegyük hozzá, hogy Tokien ugyanúgy (és előbb) olyan részletgazdag világot teremtett a műve alá mint Herbert. Ezt azért ne vitassuk el, pláne, hogy még saját nyelvet is alkotott.

Harry Potter - nem olvastam, de egy baromi sikeres sorozat, ami abban a korban fordította a gyerekeket az olvasás felé, amikor a Legot sutba dobták a videojátékok miatt. Nem olvastam/láttam a filmeket, de elvitatni a helyüket szerintem nincs értelme. Természetes hogy egy gyermekirodalomban nem vallásfenomenológiai kérdéseket fog boncolgatni egy írónő.

Tíz kicsi néger - ezzel meg még csak egyet se értek, rossz krimi lenne? Miért? Nekem a pofám leszakadt tőle. Szeretnék én egy ennyire rossz regényt megírni.

Azon kívül gondolom azzal is egyetértesz, hogy a DŰNE nem mindenkinek való. Olyan a nyelvezete, hogy még az értelmiség is elutasítja néhány helyen. De legutóbb Vernét nehéznek tartotta olvasni az osztályom mert tele volt idegen szavakkal.

A Star Trek/Star Wars univerzumot úgy értettem, hogy ki van dolgozva atomdurván a háttere, de hát erre mindkettőnek volt 50-40 éve szal nem csoda. DE ugye, egyik sem regényen alapszik. Star Wars csak akkor nem sci-fi ha nagyon kötözködünk, vannak benne robotok űrhajók, meg lézerkard = sci-fi.

A Jodorowsky féle próbálkozásról a cikk második felében írok.

És ha még nem tetted volna, kérlek lájkold oldalunkat, és üdv a blogon :)

Nyílméregbéka 2015.01.08. 17:55:07

@Gom Jabbar: " Amíg a Dűne a valaha írott legnagyobb vallásfilozófiai és társadalomtudományi értekezés egy olyan képzeletgazdag univerzumba oltva amihez fogható nincs még egy a világon"

:DDD Aki ekkora butaságot képes léírni, azt nem lehet komolyan venni, nem vitaképes, ezért a többire inkább nem is reagálnék....

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.08. 18:23:41

@Gom Jabbar: Phillip José Farmer felé nyugodtan keresgélhetünk szerintem (Szeretők pl)

Gom Jabbar 2015.01.08. 18:39:20

200 oldal. szerintem. de nem trollkodok, hogy a békának dobtam a labdát. Dűne alatt természetesen a teljes Frank Herbert jegyezte ciklust értem, és ha megnézzük mondjuk a yt-on a vonatkozó interjút az öreggel, megértjük, hogy nem butaság amit írtam, habár mást gondolni ér. Azon vitatkozhatunk végeredményben, hogy SIKERÜLT-e valóban véghezvinni a lehengerlő vállalkozást. (Az Asimov Alapítvány-ciklusában megjelenő hősök szándéka ugyanez: összefoglalni mindent a teljes pusztulás előtt - apropó imádnék még egy jenki sorozatot is, ha lenne.)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.08. 19:03:34

@Gom Jabbar: Farmer lehet nem ciklust írt, de sok vallási kérdést boncolgatott, de ott van Watson W40K-ja, az is egy nagyon vallásos alapú társadalmat, birodalmat ír le

én amúgy nem mondtam, hogy butaságot írtál volna, Herbert művét valóban átjárja ez az egész, ezért is tértem ki rá, hogy leginkább azzal támadják, hogy 20.000 év múlva már nem létezik, hogy a vallásnak ekkora hatása legyen

mit értesz jenki sorozat alatt?

Gom Jabbar 2015.01.08. 19:17:11

nem tudom elkezdték-e már sugározni a 12majom vadonat tv sorozat változatát. Az Én, a robot óta gyakran ébredek arra éjszakánként verejtékben úszva, hogy az Alapítvány-ciklust látom Will Smith-szel tv sorozatként. Soha nem tudok visszaaludni....

Számomra a Dűne nem 20.000 év műlva játszódik, hanem mindig, most is, és nem távol a térben,más bolygókon, hanem itt. A sci-fi díszlet. A diktátorok, a szükség, a tragédia, a manipuláció, politika, vallás, a dzsihád...most vannak. mekkora a vallás hatása most?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.08. 19:37:31

@Gom Jabbar: ez elég érdekes kérdés, tekintve, hogy a vallás elbagatelizálása miatt öltek meg egy tucat embert... nálunk... Európában

azért elég könnyű itt az analógiát észrevenni

Fűszer = olaj

Fremenek = arabok

Messiás = Paul

lényegében Mohamed is azt vette észre, hogy a sivatag hatalmas erőt rejt, csak nincs semmi, ami összefogná a sok kis törzset, és utána meg egész Európa alig bírta megállítani a terjeszkedésüket

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2015.01.08. 22:22:26

A film sztem lenyűgöző, és az értelmezésével se volt bajom lassan negyedszázada, pedig a könyvet olvastam később. A fenti kockafejű műelemzés viszont elég fárasztó helyenként, bele se merek gondolni, mekkora lenne az ajvékolás, ha tényleg a Jodorowsky-féle valósul meg?

Petrow 2015.01.20. 16:54:12

"ez a világ egyetlen olyan filmje, aminek nem csak szélsőséges imádói, és utálói léteznek, hanem gyakran ez a két ellentétes érzés, ambivalens módon egyetlen személyen belül jön létre"

Ezzel qrvára beletaláltál a közepébe.

A bonyolultságát szemléltető, a 30. évfordulóra volt azt hiszem, az indexen belinkelve egy kétoldalas, sűrű A4-es lap, amit a bemutatón osztogattak, amolyan gyorstalpaló a Dűne világához.

"ráadásul az ő világa nagyon fekete-fehér"

A film valóban nem feszegeti, de amúgy messze nem ennyire egyértelmű a helyzet. Pont ez a zseniális benne, hogy a jófiú Atreidesek i sinkább "jófiúk", és a trilógia végén megajándékozzák az Ismert Univerzumot a valaha élt legnagyobb zsarnokkal.

A film időkeretéhez csak annyit, hogy nem "csak" 8000, hanem kb. 18000 évvel később játszódik, mert a filmben emlegetett 10191 az már L.SZ., vagyis Liga Szerint időpont, ami meg jó 8000 évvel a mostani jelenünk után indult.

A behind the scenes fotók nagyon ütnek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.20. 18:40:24

@Petrow: köszi szépen a dicséretet, meg a kiegészítéseket is, erről a Liga Előtt 10.000 évről nem is tudtam (ez az alapkönyvben van benne? régen olvastam)

miért szerinted Paul zsarnok? vagy csak az lesz a folytatásban? elvégre a Fremenek kezébe helyezte a bolygót, apja gyilkosát "megbosszulta", és a császár is végül jól járt, mert még így is csupán annyi lett a büntetése, hogy "csak" egy bolygót kormányozhat a továbbiakban, mindjárt megsajnálom :D

Petrow 2015.01.21. 08:52:39

@scal: A későbbi könyvekben bontják ki, hogy miért annyi az év, amennyi. Nagy kinyilatkoztatásokra ne számíts, néha egész évezredeket rejtenek el egy fülszövegben, vagy egy egymondatos hivatkozásban (pl. hogy az első Liga hajót nő építette). A 2003-as kiadás végén van egy részletes - és meglehetősen spoileres - időskála, hogy mikor mi történt.

Az előzményeket a Frank Herbert és K.J. Anderson által írt Előjáték trilógia, illetve a későbbi, Dűne legendái trilógia taglalja. Ezek sokkal kommerszebb sci-fik, van köztük jobb és rosszabb epizód is. Szvsz a Dűne Legendáit pl. totál felesleges volt 3 kötetre széthúzni, az érdemi cselekmény 1 kötetbe belefért volna.

Hogy miért zsarnok... hát, eléggé vissza kell menni Ádámig és Éváig, de megpróbálom összefoglalni.

Brace yourself, long post is coming.

Van egy 10000 éve relatíve stabil lábakon álló univerzum, ami a gépek rémuralma után formálódott. Ahogy összefoglaltad: a Császár vs. Landsraad (a nagy házak szövetsége) vs. az Űrliga. Ezt több dolog tartja egyensúlyban.

A Császár oldaláról a Sardaukarok, akik ereje nagyjából a többi ház kombinált haderejével ér fel.
A házak és a császár oldaláról a CHOAM (vagy KHAFT, ahogy a magyar fordításban szerepelt), egy gazdasági konglomerátum.
A Dűne feletti sziridár hűbérbirtoki rendszer, és az így kvázi-császári kontroll alatt álló fűszer.
Végül pedig, a Liga űrutazási monopóliuma, ami nélkül senki sem megy sehová, így ők hadsereg nélkül is élet-halál urai (bármi is van az Emperorban, az Űrligának nincs saját hadereje).

Ez egy nagyon kényelmes patthelyzet volt, senki sem tudott sehová se menni belőle az elmúlt 10000 évben. Emberek számolatlan milliártdjainak hozott békés, kiszámítható életet. Persze, kisebb-nagyobb power-play mindig volt a háttérben, de sosem akkora, hogy érdemben felborította volna a fennálló struktúrát.

Erre, jött az Atreides ház, és szépen belerondít ebbe a struktúrába, mivel kiképez egy kicsi, Sardaukar szintű haderőt, magáncélra. A fentiek alapján láthatod, hogy ez miként borítaná a szarosbilit - a Császár lépéskényszerbe kerül.

Mivel hivatalosan nem cselekedhet egy nagy ház ellen, jönnek a Harkoonenenk. Ez a Császárnak sem túl szimpatikus megoldás; ha olvastad a könyvet, tudod, hogy a báró később erre az atrocitásra alapozva akarja majd megszerezni a trónt. És ő akármennyire degenerált, végül is a háza érdekeit nézi - mint minden uralkodó. Ha pedig itt van a lehetőség, megragadja.
Opportunista? Igen. Kegyetlen? Igen, de ne feledjük, hogy Leto is kanly-t visel a Harkoonenek ellen, ahogy 10000 éve minden felmenője - ami az ellenséges ház kipusztításával jár. Szóval, ő se szarozott volna, ha nem lepi meg a kombinált császári-Harkoonen haderő.

És erre jön Paul, aki váratlan szövetségeseket talál, a fremenek képében. Pontosabban, váratlan potenciálú szövetségest, hiszen eddig legfeljebb mint munkaerő gondoltak rájuk. Azt ők sem tudhatták, hogy az ismert univerzum legjobb harcosai, és hogy a nőik és gyerekeik is egyenértékűek egy-egy sardaukarral.

Szóval, fogja Paul ezt a sereget, és szépen visszabillenti az egyensúlyban lévő mérleget az ő oldalára. A fűszer miatt már nagyon jól tudja, hogy ezzel fanatizált, elit harcosokat szabadít rá az univerzumra, és milliók vére fog a kezéhez tapadni. Herbert ezt úgy ideologizálja meg, hogy a béke hosszútávon senyvedéshez vezet, és kell valami kataklizma, ami felrázza az emberiséget, és újra a fejlődés útjára lép. Ez a vezérfonal egyébként mind a 6 Dűnében benne van.

Paul Lelki torzulására a Dűnében csak nagyon röviden utal, pl. a császári sereg legyőzése utáni számvetésnél, amikor a veszteségekről érdeklődik ("mióta foglalkozik egy Atreides a tárgyak értékével az emebrek helyett?"). Aztán a Dűne Messiéséban Paul is belátja, hogy ő nem ilyen lovat akart, és hogy bőven lehagyta Hitlert, de még Dzsingisz kánt is. Csakhogy miként menekülhetne meg arról az ösvényről, aminek minden mozzanatát pontosan látja előre?
Nem lövöm le a poént; valahogy megoldja.

Csak éppen jön az ő fia, akinek a tevékenysége szintén nem nagyon maradhatott rejtve a jövőbelátása előtt, aki meg majd nem kevesebb, mint 3500 éven át fog uralkodni, és rákényszeríteni az akaratát a Dűne univerzumára.

És hogy mit akartam ebből kihozni?
Az, hogy Shaddam rendszere elnyomó, önkényuralmi államforma volt, vitathatatlan. De Paul hatalomra lépésével csak a név változott, a struktúra minimális átalakításokkal maradt, ami volt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.21. 10:08:25

@Petrow: köszi a részletes és hosszú véleményt, az ilyenek miatt gondolom azt, egy ismertetőt nem két napnak írok, hanem bármikor elő lehessen venni és aztán az gondolatokat indít el :D

az Atreideseket mindig úgy mutatják be, mint akik a népet emberszámba vették, nem kegyetlenkednek fölöslegesen, értsd: Mátyás is adóztatott mégis ráragadt az igazságos név, pedig ugyanolyan monarcha volt, az hogy harcolt más királyságok ellen, és ugyanúgy haltak alatta az emberek az az uralkodás vele járója, nem lehet megúszni

én így gondolok Paulra - mi lett volna ha pl. Feyd-Rautha kerül a trónra? ő talán nem billenti el az egyensúlyt? lehet a fremenekkel meggyűlt volna a baja, de csak míg ki nem írtja őket, a fűszer akkor is ott van nekik és az az utimate érv

lehet a többi könyvet idén most már elolvasom, elvégre most szinte újra olvastam az egész Dűnét, mintha hallottam volna olyat, hogy Paul önmagát száműzi a trónról, és elkezd vándorolni meg ismerkedni az univerzummal hogy minél több tudásra tegyen szert

Hitlert azért ne keverjük ide, egyrészt Sztálin is nagyobb gyilkos volt, meg Mao is, másrészt őt nem azért emlegetik legtöbbször ezek előtt mert szerette volna Európát elnémetesíteni és emiatt rátámadt a gyengébb nemzetekre, hanem ahogy ki akarta irtani a zsidóságot, és ahogyan, ő a koncentrációs táborok, deportálások, és a szisztematikus fizikális megsemmisítés miatt ilyen hírhedt (véleményem szerint) - lásd a legjobb II. Vh-s stratégia játékokban simán lehetsz a németekkel, de koncentrációs tábor szimulátor valamiért nem készült még

persze lehet később Paul is ilyesmiket csinál, de ezt nem tudnám elhinni, hogy Herbert le is írta volna (elképzelhető, hogy a fremen dzsiháddal is már kicsit túlfeszítette a húrt, lehet a mai feszült helyzetben nem is adnák ki a regényét)

Petrow 2015.01.21. 11:04:57

@scal: tessék elolvasni a Dűne Messiását, Hitlert nem véletlenül írtam, Herbert maga adja Paul szájába, hogy a kis osztrákot hozza fel hviatkozási alapnak :)

Paul jihadját és a rákövetkező birodalomépítést a következő két könyv csak nagyon szőrmentén bontja ki, de ha figyelmesen olvasod (ezek is többszörolvasósak), akkor felsejlik, hogy bizony a Corrinoknál is keményebb birodalomépítésbe kezdett, amit a többiek csak folytattak.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.21. 12:38:38

@Petrow: jól van akkor inkább befogom amíg nem olvastam az öt másik könyvet :D

Gery87 2016.07.04. 13:25:37

"A moziverzió 137 perc - nálunk 130 a PAL NTSC formátum konvertálásából adódóan."

Ha jól olvastam utána az egyiknél 25 a másiknál 30 képkocka van másodpercenként (egyéb különbségek mellett), de ettől miért lesz eltérő hosszú a film?
Vagy nem ettől?

Gery87 2016.07.04. 13:51:25

Nekem az tetszett meg a Dűne univerzumban hogy végre egy olyan sci-fi (amit láttam) amiben nem veszik készpénznek hogy a jövőben az emberiség egységben és demokráciában él majd, intelligens robotokkal, idegen értelmes fajokkal, ateista, vallás és egyház nélküli társadalomban!

Ez már nekem túl elcsépelt...valamelyik ezek közül mindig megvan bennük.

Itt meg nincsenek robotok - de plusz értéke hogy voltak, de ellenük fordultak - se kitalált idegen civilizációk, se demokrácia, se ateizmus...teokratikus monarchia van, egy föderalisztikus névlegesen egységes, feudális birodalom, mint a Német-Római Császárság, nagy a hatalmú gyakorlatilag önálló uralkodó Házakkal melyek birtokaikból csináltak kvázi államokat...
A nép meg vallásos mint 300 éve...
Az űrliga meg akár a Hanza Szövetség vagy Kelet-Indiai Társaság is lehetne....

A sci-fi rész meg megvan a térugrással, fűszerfüggő mutánsokkal, boszorkányokkal, meg homokféreggel...

Zseniális.

A könyvet el kell olvasnom valamikor.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.07.04. 16:22:40

@Gery87: amikor egy filmet felvesznek az szinte mindig 24fps, de TV-re ezt nem tudták egy az egyben átültetni, így alakultak ki a különböző szabványok, és ebből ered a differencia

ezt aztán örökölték a DVD-k is,

"Emiatt a filmszalagról úgy készítik el a DVD-t, hogy maga a mozgókép kockáról kockára rákerül, de a lejátszó nem 24 fps-sel fogja lejátszani, hanem NTSC esetén 23,976-tal, PAL esetén pedig 25-tel. Vagyis NTSC-nél egy icipicit hosszabb lesz a film (mert lassabban fut), PAL-nál pedig picit rövidebb lesz (mert az meg gyorsabban fut). "

"az NTSC 23,976 fps-se nem tér el nagyon a filmszalagtól, azzal tehát nincs akkora baj. A PAL viszont már problémásabb. Egy 2 órás filmnél kb. 5 perccel lesz rövidebb a film az eredeti 24 fps-es filmszalaghoz képest. Ez bizony már látható és hallható gyorsulás, ami ráadásul még a hangmagasságot is megemeli egy picit, mert ilyenkor a hangot is ki kell nyújtaniuk. "

A Bluray lemezeknél már általában nincs ilyen probléma, mert ott szinte mindig eredeti fps-sel tárolják a filmeket.

hu.wikipedia.org/wiki/SECAM

aztán hogy tovább bonyolítsuk, létezik egy harmadik formátum is, a SECAM, amit ki más talált volna fel mint a franciák, és nekik köszönhetően az összes volt gyarmatukon, azaz Afrika jelentős részén ez a formátum az elfogadott, de átvette Oroszország is, úgyhogy a volt Szovjetúnió részén is ez megy

Gery87 2016.07.05. 12:59:06

@scal:

Ja, értem, de gondolom a digitális formátumnál ez már nincs jelen.
Én a TV filmek, sorozatok és a mozifilmek képkockasebessége között veszek észre különbséget csak.

Nálam itt a gépen ez a film (magyar szinkronos) ugyanúgy 137 perc.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.07.05. 14:43:00

@Gery87: hát mint írtam a DVD is már meg a Blu-ray is, lehet a tiéd blu-ray rip, a DVD-n (ami nekem van) még van különbség, mert konkrétan lemértem amikor készítettem a cikket

de ez kb. olyan árnyalatnyi különbség mint a különböző tömörítési eljárásoknál, hogy a vájtfülűeken kívül a többség észre se veszi

fynci 2016.07.05. 23:27:12

@scal: Én úgy tudom, a SECAM is 25 fps-sel fut, mint a PAL, csak a színkódolásban vagy miben van eltérés. Egyébként a Bluray lemezeken meglepő módon a legtöbb film még mindig 23.976 fps-ű. Ennek technikai okai vannak, amit már többször megpróbáltam megérteni, de kevésnek bizonyultam hozzá, vagy nem aludtam eleget. :) Nagyon kevés Bluray jön ki ténylegesen 24 fps-sel, és állítólag olyan kiadóktól, akik nem tudják, mit csinálnak. A 23.976 egyébként megfelelő, ott már annyira kicsi az eltérés az eredeti sebességhez képest, hogy a kutyák se hallják meg, a legyek se veszik észre.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.07.06. 00:10:48

@froclee: igen épp ezt akartam mondani, hogy az már szinte lószar :D, a SECAM/PAL kapcsán ennyire mélyen nem vagyok benne a technikai dolgokban, ennek is anno csak azért néztem utána, mert hosszabb filmek esetében én se értettem miért hiányzik 5-6 perc, arra gyanakodtam kivágták
süti beállítások módosítása