Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztút

2015. március 07. - Santino89

SPOILERES!

Vallási fanatizmus. Foglalkozik ezzel bárki manapság? Persze, ha a muszlim terroristák géppisztollyal francia karikaturistákat gyilkolásznak. Pedig van egy legalább ennyire veszélyes, bár kevésbé látványos vonatkozása is ennek a témának, például hogy mit művelnek a vallási fanatikusok a gyerekeikkel. Ez biztos komoly társadalmi probléma lehetne, ha egyáltalán bárki foglalkozna vele, de hát a vallás ugye magánügy, mindenki azt hisz, amit akar, legyen szó a történelmi egyházakról vagy szektákról. Csak engem hagyjanak békén! A gyereknek viszont nincs választása, a családtagok a legritkább esetben sem segítenek, mert mindenkinek így a legkényelmesebb, hogy hány gyerek él folyamatos terrorban, és törik szét a lelkük talán örökre, az senkit sem érdekel. Legfeljebb akkor, ha sorozatgyilkosok lesznek, akkor ellamentálhatunk, hogy hát igen, szörnyű gyerekkora volt, hogy aztán ugyanúgy elfordítsuk a fejünket legközelebb is.

kreuzweg.jpg

A vallást ma már hajlamosak vagyunk lebecsülni. Úgy gondoljuk, hogy kiürült felettünk az ég, nem ítélkezhet semmi fölöttünk, az elmúlt 100 év tudományos és információs diadalai okkal ölték ki az átlagemberből a korábbi hitvilágot. Pedig sajnos az a helyzet, hogy még egy értelmes, ámde elkeseredett ember is könnyen találhatja magát a fanatizmus illatos pöcegödrében, ahova önként és dalolva sétált, ráadásul esze ágában sincs otthagyni, mert ez jelenti élete az utolsó reménysugarát. Vagy legalábbis ezt hiszi, és akkor az már bőven elég. Biztos kevesen vannak, gondolhatod, de kapcsolj csak oda az ATV-re, és nézd meg, hány tízezren énekelgetnek a Hit Gyülekezetében, és lesik áhítattal telve minden szavát az ordítva uszító prédikátornak, akinek hűséges ebei a kamerán kívül gyűjtögetik zsákszám a lét. Kevesen vannak, mi? És mi lesz azzal a gyerekkel, aki ilyen közegben születik, vagy ebben kénytelen felnőni? Akinek nincs választása. Az már nem a te dolgod, mi?

kreuzweg_slider2.jpg

Mint kitalálhattad, a Keresztút a vallási fanatizmust választja témájául, ezen belül pedig a gyerekek helyzetét. A film 14 jelenetből áll, minden egyes jelenet vágás nélkül mutat be egy-egy szituációt, ahogy egy bigott, anyja által elnyomott, mélyen keresztény kislány próbál megfelelni elveinek és erkölcseinek modern világunkban. A konfliktus pedig - nagyon helyesen - véletlenül sem a világunk és a vallás közti feloldhatatlan ellentétre épül, hiszen csúfolják ugyan az iskolában, de ez nem kap sok szerepet. A valódi konfliktus az anya és a kislány között van, ráadásul úgy, hogy a szerencsétlen gyerek mindenben próbál maximálisan megfelelni az anyjának nevezett, álszent szörnyetegnek, aki – hogy finoman fogalmazzak – ezt nem méltányolja kellőképpen.

kreuzweg_slider4.jpg

A film legfőbb erénye, a szokatlan témaválasztás mellett, elsősorban a színészi játék. A kis Mariát alakító Lea van Acken elképesztő átalakuláson megy végbe a film során, annak ellenére válik azonosulhatóvá, hogy egyszer sem tennénk azt, amit ő tesz. Az anyukát játszó Franziska Weisz félelmetesen jó, az utolsó gesztusig hitelesen, hibátlanul építette fel a karakterét. A figurát egyébként remekül írták meg, felejthetetlenül igazi az a pillanat, amikor összecsapnak az orvossal. Mert a dokinak a gyerek egészsége a fontos, az anyukának pedig az, hogy önérzeteskedjen. Az anya figurája pedig nemcsak a gesztusok szintjén működik kiválóan, hanem a nagyjelenetekben is, például a családi vacsoránál, ahol az utolsó hazug pillanatáig zsigereli és kínozza a lányát az eszméi nevében. Amelyek mindennél fontosabbak. Úgy tűnik, még azután is, hogy a lánya meghalt. A koporsókészítőnek magyaráz, de valójában saját magát akarja meggyőzni. Az egyetlen helyes igaz útról és az ő szentté vált lányáról. Egészen addig, míg a sok hazugság után egyszer csak lehull a kemény, merev álarc, és zokogni kezd. Egyfajta katarzis ez a filmben, de túlságosan sötét, kegyetlen, lelombozó, és egyszerűen kevés ahhoz, hogy megigazulva állhassunk fel. Egyesek számára akár túlzónak, sőt karikatúrának tűnhet az anya személyisége, de csak azon szerencsések számára, akik még sosem találkoztak ilyen emberrel.

kreuzweg-thim-4-crop.jpg

Mint említettem, a film minden jelenete vágás nélküli, de általában a kamera sem mozog. A rendező, Dietrich Brüggemann talán ezzel próbált meg a főszereplőkhöz hasonló puritánságot kölcsönözni a látottaknak. Nem mondanám egy csírájában elvetélt ötletnek, mert illik a látottakhoz, sőt stílusnak sem utolsó, és szép dolog, ha valaki következetesen végigviszi a koncepcióját. De ami jól működik a gyóntatófülkében, az iskolapadban vagy egy autóban, az kínosan feszengővé tesz mondjuk egy családi fotózással egybekötött sétát, ahol a színészek szemmel láthatóan görcsösen próbálnak a kamera képén belül maradni. Vagy ott a már említett vacsorajelenet, amely sokkal hatásosabb lehetett volna, ha nem ragaszkodik a rendező mindenáron az egy jelenet/egy beállítás gondolatához. Így sajnos ugyanolyan távolságtartással kezelhetjük a felmerült problémákat, ahogyan a társadalmunk is félrenéz a szerencsétlen kölyköket látva.

h542_1.jpg

Alapvetően a Keresztút erényeként említik a kritikák, hogy a film nem didaktikus, és nem foglal igazán állást, ami furcsának tűnhet mindazok után, amiket írtam. Valóban remek, hogy nem didaktikus a mozi, hanem egy értő-gondolkodó nézőnek készült, de minden egyértelmű erénye ellenére komoly fenntartásaim vannak vele kapcsolatban. Itt van egy olyan téma, amelyről még nem sok film készült, a Keresztút pedig egy komoly kritika után a végére egy olcsó, kiszámítható és várható fordulattal elüti az egészet. Történik ugyanis, hogy Maria kisöccse nem szólal meg a film során egyszer sem, Maria pedig abban a reményben áldozza életét Istennek, hogy a kissrác elkezdjen beszélni. És abban a pillanatban, amikor Maria meghal, Johannes megszólal. Az anyuka és az általa jelképezett, végletekig pusztító, agyatlan vallási fanatizmus igazolására. Most akkor kérem szépen, tessék eldönteni, hogy kritizáljuk a vallási fanatizmust, vagy éppen ellenkezőleg, kőkeményen állást foglalunk mellette, mert a kettő együtt nem megy. A rendező részéről ez nem több tiszta trollkodásnál. És akkor a vallási fanatikus néző, aki amúgy tiltakozna a film ellen (akár látatlanul is, vagy leginkább úgy), önigazolást nyer. Ugyanígy nyitott a film vége is. A kamera végre, nagy nehezen megmozdul, és az eget láthatjuk. Egyesek odaképzelhetik mögé a jóságos Istent, vagy a szent kis Mariát a mennyekben, én csak szomorú felhőket láttam.

kreuzweg_slider11.jpg

Ha meg egy film ilyen súlyosan elcseszi saját magát egyetlen apró gesztussal (persze, világi magyarázatot is lehet gyártani, mégha erőltetett lenne is), akkor már említsük meg, hogy a játékidő lehetett volna sokkal rövidebb, például úgy, ha nem kéne hosszú percekig misét hallgatnunk, és akkor talán még hatásosabb lenne az összkép. Vagy azt az apróságot se felejtsük el, hogy a katolikus egyház mélyen elítéli az öngyilkosságot, és a történet alapján teljesen lehetetlen, hogy ezt Maria nem tudja. Meg azért egy kórházban viszonylag nehezen tudunk szándékosan éhhalálba pusztulni.

Mindent összevetve egy nagyon kemény, megrázó, nagyrészt hiteles, de a végén kissé megbicsakló alkotás a Keresztút, amely könnyen gerjeszthet vitákat, és a végső trollkodással valószínűleg ez is volt a rendező célja. Kár érte, nem sok választotta el attól, hogy egy remekmű lehessen.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Sumner 2015.03.07. 15:13:58

A kisfiú szerintem a sokktól szólalt meg, nem azért, hogy a rendező igazolja a vallási fanatizmust. Nem tudom, mennyire hiteles ez pszichológiailag (én egyébként el tudom ezt képzelni), de abban a jelenetben inkább Maria halála a lényeg, meg az, hogy az anya belenevelte a saját baromságait, és ez lett a vége, ami nem mennybemenetel, szóval az anya tévedett, a kisgyerek meg nem hiszem, hogy jó irányba változik ettől. Ezzel és az ezt követő végső jelenettel, amikor az anya összeroppan, mert nem értenek egyet vele, sikerül úgy bemutatni bemutatás a vallási képmutatásnak, hogy a fal adja a másikat. A szomorú felhők pedig valóban szomorú felhők, mert nem történt feltámadás. Sőt, ha megnézed a 14 stáció szövegét, amik kísérik a jelenetek, jó pár (pl. vacsorajelenet) ellenpontozza azt, amit látsz - ez is ilyen. És a filmben is ez történik: az anya (akit meg akartam ölni, míg néztem a filmet) azt mondja, ez meg az lesz jó, közben meg Maria belehal az anya parancsaiba.

Remekmű.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.07. 15:24:26

@David Sumner: Nagyon jól rátapintottál, pontosan ez az, ami nekem erőltetett. Miért szólalna meg valaki a sokktól? Nem inkább attól hallgatna el örökre? És ha így is van, (tényleg a sokk) akkor ez mit tett hozzá a történethez?
Az ellenpontozásra bevallom annyira nem figyeltem, ez a film nem annyira intellektuális, sokkal inkább kőkemény érzelmi élmény volt a számomra, de kösz, hogy felhívtad rá a figyelmemet.

David Sumner 2015.03.07. 15:30:03

@Santino89: Nekem nem. Azért nem, mert egy olyan erős ingert kap a gyerek, ami túl irracionális neki, pláne ha meg sem szólal. Sőt, egyesek szerint autista, ami bevallom, nem is túlzás. A sokk szerintem nem csak elhallgattatni tud, hanem üvöltésre is késztet. Mit tesz hozzá? Gondolom azt, hogy adott egy gyerek, aki betegségben szenved, és most kap hozzá egy lelki sokkot, ami az anyai terror egyfajta továbböröklődése, ami szerintem 4-5 évesen még jobban deformálja a személyiségedet. Röviden: a Mariát kínzó otthoni terror ilyen gesztus szintén újra megjelenik.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.07. 18:04:55

Én pont azt imádom ebben a filmben, hogy ha akarod, értelmezheted úgy is, hogy tulajdonképpen Mariának volt igaza. Meg akart halni, hogy a tesója beszélhessen, sikerült, egészségére.
Úgy érzem, ezzel kicsit tükröt tart a nézőnek is, mert másfél órán keresztül idegbajt kapsz, hogy mit művelnek ezzel a szerencsétlen lánnyal, ugyanakkor a főszereplőnek teljesült a kívánsága és boldogan halt meg. Mert alapvetően nem arról szólt a történet, hogy az anyjának akart megfelelni, hanem az anyjának (=a vallásnak / Istennek) akart megfelelni, hogy a testvérével jót tehessen. Az altruizmust meg elég nehéz számon kérni valakin, úgyhogy bennem ott volt végül az az érzet is, hogy ki vagyok én, hogy megmondjam, hogy neki mi lenne a jó? (Persze az anyuka hazugságait ettől még nem legitimálják az alkotók, ez a temetkezési vállalkozós jelentből egyértelműen kiderül.)
Szóval szerintem ez a húzás integráns része annak a másodlagos üzenetnek, hogy attól, hogy ilyen borzasztó dolgok történnek, még ne gondolkodjunk fekete-fehéren a témában. (Pl. nagyon triviális, de ne akarjuk kiirtani a muszlimot a terroristák miatt.)
süti beállítások módosítása