Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Halálos iramban 7 (Spoilermentes)

2015. április 02. - Ike The Rock Clanton

Bevallom férfiasan, nem voltam nagy rajongója a címben jelzett franchise-nak. Mindig is úgy tekintettem rá, mint egyfajta arcade autóversenyt bemutató, konzoljátékokat idéző fizikával megáldott folytatásos szappanoperára, amelyben a kerettörténet csak gyenge hátteret nyújt a Baywatch-szerű látványt prezentáló lányok riszáló mozgásához. Képtelen fizika, érdektelen történetek, amelynél jobbat két óra alatt megír egy másodrangú forgatókönyvíró palánta is. Aztán valami megváltozott. A sorozat ötödik epizódjára ugyanis érdekes fordulatot vett a sztori és az egész franchise-ba új vér kezdett ömleni. Persze megvannak a dögös kellékek és a luxus minden háttere ahhoz, hogy az egész sorozatot egyenként is nagyszabásúnak érezzük. A hangsúlyok viszont eltolódtak. Már nincs az az érzésem, hogy egy autós játékot látok PC-szintű történetvezetéssel és bárgyú karakterekkel. Ehhez a megújhodáshoz persze kellett valami, illetve valaki az ötödik résztől kezdve, aki nem más, mint a „Szikla”.

furious-7_100487527_h.jpg

Dwayne „The Rock” Johnson szerződtetése telitalálat volt. A pali nemcsak, hogy tud színészkedni, de olyasvalamivel rendelkezik, amivel kevesen ebben a szakmában: van sármja és kisugárzása. Még negatív szerepben is hajlandóak vagyunk neki drukkolni, mert egyszerűen magával sodorja az embert a vászonról az a lehengerlő lendület és karizma, amit belevisz játékába. S hát van egy negatív szenzációja is a filmnek: úgy fejezték be, hogy közben elhunyt Paul Walker.

Ha rosszmájú lennék, azt is mondhatnám, hogy Walker szerencsétlen halála még segített is a stúdiónak promotálni a filmet, hiszen ezek után már mindenki kíváncsi lesz rá, hogyan tudtak Walker jeleneteinek 70%-os készültségéből a CGI és saját testvére segítségével egy egész filmet kihozni. Ám nem erre szeretném írásomat kihegyezni, sőt, azzal sem foglalkozom, hogy mennyire látszottak, vagy nem, a speciális trükkök azoknál a jelenteknél, amelyekben Paul már nem vehetett részt saját testi valójában. Ezek ugyanis mind a hype, a felhajtás részei és nem tartoznak szervesen ahhoz, hogy milyenre is sikeredett a film.

Shaw versus Hobbs párbeszéd a nagy bunyó előtt

Először is csalódást kell okoznom a Dwayne Johnson rajongóknak. Aki miatta nézné meg egyedül, készüljön fel rá, hogy a „Sziklának” kevesebb játékideje van, mint a sorozatban újdonsült Kurt Russell-nek. Azt, hogy ez miért is alakult így, nem tudom, de gyaníthatóan köze van Dwayne elégedetlenségéhez, aki többször is lenyilatkozta már, hogy nem biztos, hogy részt vesz a sorozat következő, nyolcadik epizódjában, mert olyan szerepekre vágyik, ahol ő lehet az (abszolút) főszereplő. Nem rossz ez a Hobbs karakter és volt is szó egy külön filmről, amely az ügynökről szólna, de jelenleg nem beszélnek róla és Vin Diesel is azt nyilatkozta, hogy a következő, nyolcadik epizódban Russel-nek lesz nagyon fontos szerepe, ami nagy valószínűséggel azt vetítheti előre, hogy Hobbs ügynököt végleg kiírják a sorozatból. Pedig ebben a részben még azt is megtudjuk róla, hogy van egy kicsi lánya. A jelenet mulatságos és egyben jellemző is a sorozatra, amely nem győzi hangsúlyozni a család fontosságát. Toretto találkozik Hobbs-al és ott van Hobbs lánya is, aki megjegyzi, hogy „apu azt mondta szétrúgta a hátsódat”. Mire Dom blazírtan megjegyzi, hogy „apád valószínűleg nem volt magánál.”

furious-7-dwayne-johnson.jpg

Hobbs nagy pillanata

Ez a rész egyébként ott folytatja, ahol az előző rész abbahagyta a sztori mesélését. A kezdő képsorokon az elmélkedő Jason Statham-et láthatjuk, amint kifelé tekint egy ablaktáblán, majd odafordul kómában lévő öccséhez (Luke Evans cameo) és megjegyzi, hogy mindig is az öccse volt az, aki gyermekkorukban a grundon belekötött a legnagyobb csávókba, viszont állandóan neki kellett levernie őket. A kamera lassan befogja az egész teret és meglátjuk a kórházi szoba állapotát, amely romokban hever, a megölt, vagy magatehetetlen zsarukat és katonákat, akik Owen Shaw-ra (Evans) vigyáztak és a rettegő személyzetet, akiknek Deckard Shaw (Statham) megígéri, ha nem gondoskodnak az öccséről megfelelően, megtalálja őket. Ezzel a hatásos jelenettel indít a film, Statham szigorú tekintete mellett, s már-már kezdtem elfelejteni, hogy ez a sorozat sosem veszi magát túl komolyan. Statham viszont komolyan veszi a szerepét, olyannyira, hogy ő a legfajsúlyosabb negatív szereplő és egyben a legveszélyesebb is a sorozat történetében. Veszélyesebb, mint az öccse, veszélyesebb, mint öccsének a verőembere az előző részben, akit a gigantikus testépítő Kim Kold játszott.

A történet viszonylag egyszerű. Deckard Shaw, a brit elitkommandós gyilkos, akinek kormánya még a létezését is tagadja, bosszút akar állni öccse megnyomorítóin, vagyis Dominic Toretton és egész családján, beleértve a barátait is. Ennek első állomásaként jól összeütnek Hobbs-al, ami az egész franchise legütősebb harci jelentét eredményezi. Ezután Dom mindenáron meg akarja találni Shaw-t, ami nem olyan egyszerű egy „szellemharcos” tekintetében, ezért a Dom-ot szorult helyzetéből kisegítő, meg nem nevezett kormányügynök (Russell) ajánlatot tesz a Toretto családnak. Szerezzék meg neki „Isten szemét”, amely egy olyan szoftver prototípusa, amely bárkit, bármikor meg tud találni, illetve nyomon tud követni a világon. Ha ez megvan, akkor rendelkezésükre bocsátja és fellelhetik Shaw-t, bárhol is próbáljon bujkálni a világon. Eközben azonban sok váratlan nehézséggel kell szembenézniük, többek között ki kell szabadítaniuk magának a szoftvernek a tervezőjét, programozóját, aki nem más, mint egy bombanő (Nathalie Emmanuel). (Hát persze, ebben a világban, miért is ne…) Közben bejárjuk a fél világot, egzotikum és luxus hemzseg a filmkockákon.

77def3a0f17241d3b8d997831ae71a83.jpg

Olyan vagyok, mint a jó bor. Minél öregebb, annál jobb.

Az ilyen típusú filmekben, talán a Bond-filmek utánérzéseként, talán a bombasztikus hatás miatt, fel szokott bukkanni a tartalék gazember is, akit jelen esetben Jakandénak (Djimon Hounsou) hívnak és egy egész zsoldos hadsereg tartozik hozzá. Hőseinknek meggyűlik vele a bajuk, nem is kevéssé.

Ami a főbb szereplőket illeti, mindenki visszatér és néhány nagyszerű cameo-nak is örülhetünk. Az új szereplők közül kiemelném a harcművész Tony Jaa-t, aki Jakande bérgyilkosa, illetve a judo világbajnok és szintén harcművész Ronda Rousey-t, akinek pár perces dögös jelenete Michelle Rodriguez-el igazán figyelemre méltóra sikeredett. A franchise-ban eddig kakukktojásnak számító „Tokiói hajsza” is a helyére kerül, bár időben kissé előbbre hozzák. S persze a film végére az is kiderül, mi a különbség az egyszerű barátok, haverok és a család között. Mert a család az igazi nagy dolog, amiért megéri küzdeni és az igazán bátor ember az, aki ezt fel meri vállalni.

furious-7-ronda-rousey-129167.jpg

Ronda Rousey akcióban - Úgyis olyan unalmasak ezek a partyik...

A rész egyébként is nagy hangsúlyt helyez Dom és Letty (Rodriguez) kapcsolatára, illetve Letty emlékezetének visszatérésére, ami persze nem megy egyik pillanatról a másikra. Roman (Tyrese Gibson) a sorozat Móka Miki-je és Tej (Ludacris) között még mindig megvan a mágikus kapcsolat és poénjaik is egészen jól működnek. Negatívum? Hát, volt az is. Igazából észre sem vettem, hogy a tajvani Justin Lin helyett a maláj, horror filmekkel nevet szerzett James Wan-ra bízták a rendezést, egészen az utolsó fél óráig. Nem az tűnt fel, hogy eltér egymástól a két rendező keze munkája, hanem az, hogy mennyire hasonló tud lenni bizonyos kategóriákon belül két, egyébként eltérő rendező stílusa. Egyszer sem éreztem magam kényelmetlenül a filmen, az utolsó fél óra robbanás orgiája és özöne viszont kicsit sok volt, s óhatatlanul eszembe idézte a hatodik rész végtelen kifutópályáját a katonai bázison. Annak sem akart vége szakadni…

furious-7-paul-walker-ludacris-tyrese-gibson.jpg

Paul Walker - Az utolsó nagy menet

A film vége szép, majdnem költői tisztelgés Walker emléke előtt. S hogy a legjobb rész-e a franchise történetében? Igazság szerint számomra az ötödik epizód még mindig jobban összeáll, mert ott a sok szereplő mozgatása játékidő tekintetében mindenképpen szerencsésebben sikerült és nagy volt az újdonság varázsa is, midőn stílust váltottak. Ezzel szemben, vagy éppen ezt a stílust tovább víve, az új film valóságos látvány orgia. A fényképezés fantasztikus és a kamera megmutat mindent, amit csak lehet, hogy gigabrutálisan nagyszabásúnak érezzük ezt a világot és benne szereplők tetteit. Csak remélhetem, hogy a nyolcadik rész is hasonló lesz, bár egy-két kulcsszereplő feltétlenül hiányozni fog.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.04.02. 08:06:43

Üdvözlet az új kollégának, remélem, tartósan körünkben időzik majd.

„Dwayne „The Rock” Johnson szerződtetése telitalálat volt.”

Azt hiszem, ezzel a mondattal Scal barátunk szívébe loptad magad. :))

„Bevallom férfiasan, nem voltam nagy rajongója a címben jelzett franchise-nak.”

Mintha csak magam mondtam volna! Őszintén szólva én az ötödik részig már el se jutottam... De azért ezt a hetediket valamikor majd megtekintem, ha elém kerül.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.02. 08:28:44

@field 64: úgy rémlik te is szereted Sziklát, szóval az 5-6-os részekkel lehet kezdeni (meg akkor már nézd meg a 4-est is, abban nincs Szikla, de szerintem az a legjobb, meg ahol feltámadt a sorozat)

Ike The Rock Clanton · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.04.02. 08:31:19

A szívébe loptam magam? Pedig bájos a modorom, élőben még jobb. :-) Dwayne-re az "Erőpróba" című filmben figyeltem fel.

www.imdb.com/title/tt0421206/?ref_=nm_flmg_act_48

Amikor azt mondtam, jé, ez a pali tud játszani.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.02. 09:12:47

paul walker testvéreI
úgy tudom 2 tesója is dolgozott, helyettesített őt.
Ne kérdezd minek voltak ketten, de úgy olvastam.

2015.04.02. 09:21:49

@scal:

Igen, az élet minden területén mindenkit tudok kedvelni, aki keményen dolgozik azért, hogy elérje, amit akar, de közben tisztában van a maga korlátaival. Dwayne szerintem ez a kategória: szóval igen, akár azt is mondhatjuk, hogy kedvelem, ámbár Lundgrent még nem ütötte ki nálam. :))

Azt hiszem, a második vagy a harmadik rész után álltam le ezzel a sorozattal, mert olyannak láttam, amilyennek az új kolléga leírta a fenti bevezetőben.

@Ike The Rock Clanton:

Scal modora pedig tökéletesen megfelel a spanyol udvari etikett legszigorúbb előírásainak is, szóval szerintem csodálatos összhang lesz majd köztetek. :))

Nem láttam a linkelt filmet, általában viszonylag kevés filmet láttam Dwayne-től. Az IZOMAGYAK-ban szerintem volt olyan jó, mint Wahlberg, bár ami azt illeti, ennél nagyobb dicséretet is el tudnék képzelni. :)) Scal komával valahol kitárgyaltam (de az is lehet, hogy Dwayne egyik filmjéről írt kritikámban említettem), hogy szerintem az Szikla legnagyobb baja, hogy nem igazán kap egy valóban ütős filmszerepet, mint amilyen Stallonénak a Rocky vagy a Rambo, Arnoldnak Conan vagy a Terminátor stb.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.02. 09:55:40

@field 64: a 2-3 a legfosabb úgyhogy telibekaptad, szóval esélyes hogy a 4-től megint meg kedveled :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.02. 10:00:26

@scal: mondom, hogy nem tudom, de több helyen olvastam, hogy a két testvére helyettesíti a forgatáson.

meiname (törölt) 2015.04.02. 20:20:40

Mesefilm vállalhatatlan trükkökkel. A sok riszrakétás erre krémezi majd a bohócot :)

Ike The Rock Clanton · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.04.02. 20:33:34

@meiname: Ha belegondolsz a '60-as évek Bond filmjeinél, vagy a Roger Moore-érában ez nem volt nagy gond. A Moonraker például ilyen szempontból százszor vállalhatatlanabb, mert gyakorlatilag képregényfigura az összes szereplő. Ez a sorozat semmi mást nem akar, mint szórakoztatni az akciófilm kategóriáján belül. Ha realitást akarok, vagy versenyfizikát, akkor valódi autóversenyeket nézek.

Nyílméregbéka 2015.04.02. 21:58:34

Ha valaki kételkedne The Rock színészi képességeiben, annak ajánlom a Be Cool megnézését. Zseniális benne a fickó. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.22. 10:00:49

Szikla legalább szerepel, de hova tűnt az isteni Gal Gadot? Most őt is megölte ez a bunkó szarházi Statham? Aki nem volt képes megdögleni a végén :D

Nem tudom mennyi különbség van, de mintha ez a rész jobb lett volna mint a hatos, még az akciók elszállásával kapcsolatban se idegesített sok minden, persze hihetetlen, de mégis olyasmik voltak itt amit még valamennyire elhittem nekik, hiszen jól vezetnek.

Egyedüli fájdalmam, hogy Statham nem hót meg a gecibe, sokkal jobban állt volna neki mint a narancs. Kár, hogy Hobbsot kiírták a film 80%-ból, de már annyi karakter van hogy egész egyszerűen nem lehet mindenkire időt szánni.

Walker halála meg... hát egész film alatt azt találgattuk ez most ő, vagy a tesókája, szerintem eltúlozták a kritikusok, hogy alig beszél, nem beszélt kevesebbet mint az eddigi filmjeiben.

Én itt befejezném a sorit, de mivel ez kereste a legtöbbet nyilván nem fogják. Kíváncsi leszek hogyan oldják meg a még egy utolsó melót. Ráadásul a régi felvételekből az is lejött mennyire megöregedett/kiöregedett a legtöbb szereplő.

bobbantyú 2016.07.06. 07:29:24

Magáról a főszereplőről, vagyis a Tintorettóról senki nem beszél! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.07.06. 07:40:27

@bobbantyú: bocs, te most találtál rá az oldalunkra vagy mi van? :D
süti beállítások módosítása