Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ex Machina

2015. június 12. - Filmbook

Annak idején talán az Aliens új mozis vetítése után láttam az Ex Machina trailerét és elég rendesen kinevettem, mert megint az láttam, hogy a nyugati filmgyártásban egy női személyiséggel rendelkező mesterséges intelligencia is csak a megmentendő hercegnő szerepét kaphatja. Később meglepve láttam, hogy a film igen jó kritikákat kapott, így eldöntöttem, hogy megnézem. Mint kiderült a trailer teljesen félreérthető volt, ugyanakkor mégsem kell megkövetnem magam.

ex-machina.jpg

A történet szerint adott egy excentrikus zseni (Nathan), aki az általa kifejlesztett mesterséges intelligenciáját egy kiválasztott programozójával tesztelné, mert arra kíváncsi, hogy az AI képes-e átmenni a Turing teszten, így az programozó (Caleb) meghívást kap Jay laboratóriumába, hogy beszélgetéseket folytasson a robottestbe zárt mesterséges értelemmel (Ava). Az egész szinte kamaradrámának tekinthető, kevés szereplővel és helyszínnel. Egy ilyen filmbe elkelnek az érdekes karakterek, de itt sajnos erre kevés figyelmet fordítottak.

Nathanről azért tudjuk, hogy excentrikus zseni, mert jó nagy háza van a semmi közepén, alul öltözött nők veszik körül és látható gazdagsága ellenére mégis olyan egyszerű dolgokkal tölti az idejét, mint a mértéktelen ivás és a testedzés. Oké. Óriási mázli, hogy Oscar Isaac játssza a szerepet, mert így képesek vagyunk odafigyelni a szereplőre, sőt, gyakorlatilag minden jelenetet ellop, amiben megjelenik. A szakállával együtt vészjósló a kinézete és a legtöbb jelenetben tényleg felmerül a nézőben, hogy vagy egy hanyag őrültről van szó, vagy valami terve van, amit palástolni akar.

Caleb egy átlagos diáknak tűnik, de neki ez a szerepe. Domhnall Gleeson hozza, amit kell, mert nem rossz színész, de bízom benne, hogy a következő Star Wars nem rá és többi, viszonylag tapasztalatlan és kevésbé karizmatikus színészre fog építkezni, mert ott ez kevés lesz. Mindenképpen meg kell még említeni még Alicia Vikandert, aki tényleg jól alakít, van valami túlvilági a megjelenésében, de ezen azért sokat dobnak az effektek és talán nincs is nehéz dolga, mert a szerepe nem nagyon lép túl a bociszemű végzet asszonya karakteren.

alex-garland-ex-machina.jpg

A szereplőket könnyű összefoglalni, de nehéz arról írni, hogy miről szól a film, mert gyakorlatilag csak ötleteket dobál be és a felvetett témáknak csak a felszínét karcolgatja. Turing teszt? Természetesen, semmi köze sincsen a filmnek a teszthez. Caleb látja, hogy kivel beszél, a robotnak pedig emberi arca van, ráadásul a személyiségét szexualitással ruházták fel és női arccal és némi szexualitással egy egyszerű sorokat ismételgető gép és becsaphatja az embert.

Persze érdekes kérdés lenne, hogy mi történik akkor, ha egy valóban fejlett mesterséges intelligenciát erős szexualitással ruháznak fel, hogyan hat ez a környezetében lévő emberekre, és hogyan hat később a mesterséges értelem fejlődésére, tanulására, de erről nem kapunk képet. Sőt Ava motivációi teljesen rejtve maradnak. Sosem derül ki, hogy miért akar megszökni, miért zavarja a bezártság és miért nem bízik alkotójában, így kénytelenek vagyunk azt hinni, hogy azért mert erre programozták. Így teljesen leegyszerűsödik Ava karaktere, hiszen már nem egy mesterséges intelligenciáról van szó, ami saját környezetében tanul, hanem egy női kinézettel felruházott robot testbe zárt algoritmusról, amit arra programoztak, hogy megszökjön és úgy alakítottak ki, hogy a tesztelője (Caleb) fogékony legyen rá.

Egy sci-fi thrillerbe elmenne ez a fordulat, ugyanakkor nem erre van kiélezve a film. Nem akar egyszerű lenni, de képtelen tudományos és érdekes maradni, vagy mélyen belemenni a karakterei pszichológiájába, így még az olyan jelenetek is, mint például Nathan részegen előadott páros tánca – ami egyébként a film legjobb jelenete – veszendőbe mennek, csak éreztetik, hogy mennyivel jobb is lehetett volna az Ex Machina. Arról már nem is beszélve, hogy ott lehetne filmben a nemek harca vonal is. Féltékenység, birtoklásvágy minden oldalról és az elnyomott nő szemben az uralkodó férfiakkal, ugyanakkor ezt is csak az alapfelállás sugallja, de bárki, aki megnézi a filmet egy ilyen értelmezést – teljesen jogosan – belemagyarázásnak fog tartani. Csak egy újabb akarva, vagy akaratlanul feldobott téma, ami hamar továbblebeg.

exmach-1422026632377_1280w.jpg

Itt pedig már nem lehet elkerülni az összehasonlítást a Spike Jonze Her című filmjével. A Her pont azért tud jól bemutatni egy idegen értelmet, mert végtelenül emberi. Különc, de mégis átélhető szereplőjén keresztül mutatja be a mesterséges értelmet, aminek a motivációi gyökereiben emberiek, de közben idegennek hatnak, így képes megteremteni valamit, ami érthető, átélhető, de mégis távol áll tőlünk. Az Ex Machina viszont minden igyekezete ellenére egyszerű marad, és ez nem lenne baj, hogy ha egy gyors szórakozást ígérő thrillerről lenne szó, de a film sajnos tudományos és okos szeretne lenni, ami nem megy úgy, ha minden témát leegyszerűsít, vagy elfelejt, amit felvet.

Összegezve Ex Machina egy szépen fényképezett, jó színészeket felvonultató, néhol vontatott, de összességében szórakoztató film, amit még egy Prometheus és hasonló filmek sújtotta időszakban sem lehet okos sci-finek nevezni.

A cikket beküldte Soós.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tozo 2015.06.12. 14:42:37

Jó cikk, bár nekem ennél sokkal jobban tetszett a film.

SPOILER

A filmben Turing tesztet emlegetnek ugyan de ennek a tesztnek csak a célja azonos, a megközelítés más.

Ava elég okos volt ahhoz, hogy érzelmileg manipulálja Calebet hogy szabadulhasson, ez rakta a pipát "Touring" tesztre. Gyűlöli alkotóját és Nathan ezt tudatosan érte el, ez egyébként látható is egy jelenetben. Egy értelmes lény sem akar egyetlen szobában bezárva élni egy utálatos személy háziállataként így a motivációja nem nagyon értem hogyan lehet kérdéses. :) Biztos nem azért mert "arra programozták".

Nathan arra volt kíváncsi, hogy Ava ki tudja e használni a lehetőséget. Alaposan kitervelte a tesztjét ami talán túlkomplikáltnak tűnik de végülis egy lángelméről van szó aki isteneset játszik. Szerintem még az alkoholizmus is a játéka része volt. Viszont alábecsülte Calebet, emiatt szabadulhatott Ava a film végén.

__DelMare__ 2015.06.14. 01:05:07

Jó írás, és a lényeg, hogy tűpontos, nem részrehajló.

classy57 2015.06.17. 01:51:40

"Az egész szinte kamaradrámának tekinthető, kevés szereplővel és helyszínnel. Egy ilyen filmbe elkelnek az érdekes karakterek, de itt sajnos erre kevés figyelmet fordítottak."
Nahát ?! Ki is gondolná ?
No persze vannak akik azt szeretik ha kb 2 percenként nyakig fegyvebe őltözött bunkók rohangálnak ki , be ....
Hát itt nem történik ilyesmi , mint irtad : Kamaradrámának is tekinthető.....hmm , hát akkor talán tekintsük is annak :)

K.Leslee 2015.06.18. 12:36:41

Udito kis sci-fi volt. Egyik legjobb film iden.

2015.11.14. 23:58:54

A mai napig valamiért az Ex Machinát kevertem a The Machine-nel, és azt hittem, láttam már :S
Ez nem rossz film, nem azt mondom, hogy tátva maradt a szám, és most napokig/hetekig ezen fogok agyalni, de jó kis film lett, érdekes kérdésekkel, manipulálás és mimikri témakörében lehet akár vitaindító is. Jók a trükkök is, jó a zene és a hangeffekt, (külön tetszik Ava mozgásának zaja), jók a színészek (na, oké engem ez a Gleeson-gyerek annyira nem győzött meg, mint geek - ja, és Vikander mint nő nem jött be, egyik robot sem, ami azt illeti, szóval ebből a szempontból sem vagyok elfogult), szerintem egyben van a film.
süti beállítások módosítása