Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Valami követ - Se füle, se farka

2015. június 26. - Ike The Rock Clanton

A horrorfilmek világában akárcsak más filmes műfajokban, manapság legalább olyan nehéz újat mondani, mutatni, mint a kétértékű logikában. Nincs új a nap alatt, szinte mindent láttunk már, amit emberi elme kitalálhatott, a pszicho-horrortól az olcsó, hang,- és fényhatásokkal való ijesztgetésen keresztül, a nagy költségvetésű szörnyfilmekig. A "Valami követ" megpróbál újat mutatni, de a borzasztó unalomtól még a benne szereplő jórészt noname színésznők meztelen lábainak sűrű mutogatása sem ment meg bennünket. 

it-follows-main.jpg

Miután végignéztem az alkotást, feltettem magamnak a kérdést, hogy mi a fenét lehetett ezen stáblista nélkül ragozni 95 percig. Az még hagyján, hogy a történet olyan, mintha egy forgatókönyvíró pályázatra adta volna be egy általános iskolás (jóindulattal kapna elégségest tőlem), de az már egyenesen röhejes, hogy úgy próbálják teljes komolysággal előadni, mintha itt valami egyedülállóan félelmetes és komoly történetet kapnánk. Holott az egyetlen figyelemre méltó ebben a "tini-horror"-ban - ha nevezhetjük így a kilencvenes évek végén meghonosodott Jennifer Love Hewitt didkó kidobós, horrornak csúfolt maszlagjai után - Olivia Luccardi, amint az egyik jelenetben a WC kagylón ül felhúzott, meztelen lábakkal és a körmét vágja. Ezzel nagyjából el is mondtam mindent, amiért érdemes lehet megnézni. 

snapcrab_noname_2015-6-21_21-40-52_no-00.png

A történetre, mint olyanra nem sok szót lehet vesztegetni, mert az nincs. Annyi a sztori, hogy valamikor, valahol (ezt csak vélelmezzük, mert ez sem derül ki) elindult egy végeérhetetlen dominójáték, melynek lényege, hogy azt a lényt/emanációt/földönkívülit/szörnyeteget a pokolból/Marslakót, aki követni kezdi az embereket, szexuális együttlét során lehet átadni a másiknak. Tehát ha valaki valakivel dugott egy jót, már nem őt fogja követni, hanem a másik szerencsétlent (biztosan nem volt keresztben a lába), de azért, aki átadta az átkot (?), még látni fogja a lényt ami/aki bármilyen alakot felvehet. Ez így elsőre nem hangzik komolynak és másodikra sem lesz az. Már előre látom valamelyik nagy pornófilm gyártó céget, amint gyorsan megcsinálják a maguk változatát a történetből. Kétségtelen, hogy ennél csak izgalmasabb lehet. 

Félreértés ne essék, nem a speciális effektusokat hiányolom, hanem az atmoszférát, a pörgést, ami egy ilyen típusú film esetén ébren tart, a feszültséget, a jó zenét, a fényképezést, egyszóval mindazt, ami esetén el lehet mondani, hogy ez nem egy amatőr filmes bulira készült mű, más szavakkal nem utolsó gagyi. A sztori ordító hiányosságai mellett sem lehet elmenni. A rendező, akinek ez a második nagyfilmes munkája, komolyan azt gondolta, hogy elég néhány félmeztelen tini, meg a kangörcsben utánuk ácsingózó két szem srác a feszültség fenntartásához? Bennem csak a következő alapvető kérdések merültek fel: ha a lény (vigyázat spoiler-veszély!) támadásakor mintegy szexuális úton szívja ki az életenergiát a delikvensekből (lopás az "Életerő" című moziból), akkor vajon Jay-re (Maika Monroe) miért Yara (Olivia Luccardi) alakjában ront rá? Talán valamelyik tininek leszbi előélete is volt? Gondolom mindenki ismeri az ide vonatkozó viccet, amikor társaságban megszólal valaki és bedobja: -Gyerekek, én két évet leszbiztem. Mire megszólal rá egy hang: -Na és? Én meg nyolc évet kocsmáztam...Körülbelül ezen a komolysági faktoron megyünk tovább. Apropó, a rendező David Robert Mitchell elmondta, attól a kör nem szakad meg, hogy valaki a nemével szexelt. Szóval, hogy most már ennek a borzasztóan fontos infónak is tudatában vagyunk (aminek a sztoriból illett volna kiderülnie), szólnom kell néhány keresetlen szót a lény támadásainak mikéntjéről is. Ha azt valaki komolyan veszi (vigyázat spoiler-veszély!), hogy odabattyog kissé darabos mozgással, mert azért mégis érzékeltetni kell valahogy, hogy amit látunk az nem emberi lény, szóval odabattyog némi esetlenséggel a mozgásában egy ablaktáblához, bedobja kővel és beugrik a házba, akkor nem szóltam egy szót sem, homokot szórok a fejemre és kivonulok a sivatagba. Azt már meg sem említem, mert itt kezdtem a fejemet fogni, hogy amikor a tinik egy kocsival menekülnek a házból, a szörny egy vén fószer képében a háztetőn (sic!!!) álldogál meztelenül és a távozó kocsit figyeli. Kezdett kissé szürreális érzésem lenni és azt vártam, mikor iramodik neki, ugrik le a tetőről, mint a "hatmillió dolláros férfi" és veszi üldözőbe az autót. 

itfollows_thumb-1419020972241.jpg

Ezen kívül úgy tűnik, hogy a tiniknek nincsenek szülei, mert oda mennek, azt csinálnak, amit akarnak. Ha a rendező, alkalmasint pénz híján, a '70-es, '80-as évek kertvárosi stílusában akarta volna megrendezni a filmet, akkor legalább az utcáról berángathatott volna néhány statisztát, aki a nevét helyesen ki tudja mondani. A kis társaság pályázhatna még a Sherlock Holmes díjra is, ha volna ilyen, mivel egy percig sem nyomoznak, csak egyenesen odamennek, ahol a Jay-t megfertőző fiú ideiglenesen meghúzta magát. A fényképezés szintén fájdalmas, mert ha odafigyelünk, a játéktér körülbelül három-négy utcára korlátozódik, mindig ismétlődnek az épületek, bárhol is járjanak a színészek. 

img_0239.png

Vannak olyan rossz filmek, amelyek rossz mivoltukban is jók lesznek, mivel alapvetően szórakoztatóak és ha még nevetnek is magukon, akkor aztán végképp a nézhető kategóriába csúsznak át. A "Valami követ" nem ilyen. Azon felül, hogy egy merő katasztrófa a film, még komolykodik is és ez aztán végképp bead neki. Miután megnéztem, komolyan elgondolkodtam egy jó verésen, gázálarc nélküli csatornatisztáson, vagy egy Asylum produkció megtekintésén, mondjuk a 457 méteres gyilkos krokodil a megacápa ellen és társai. Remélem lesz "Valami követ 2" is, ahol a csajok még lengébben öltöznek majd és megjelennek a szilikon didkók is. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2015.06.26. 06:42:04

Köszönöm a kritikát! Már első hallásra is gyanúsan gagyi volt a sztori, az is gyanús, ha lengén öltözött lányokkal akarnak eladni egy filmet és a legfőbb ok a gyanakvásra a hírportálok dicshimnusza volt. Hogy nem gondolja valaki azt, hogy másokat becsapni bűn, még akkor is az, ha jól megfizetik érte.

SarahConnor 2015.06.26. 19:21:03

Ez az első negatív kritika, amit olvasok róla. mindenütt agyondicsérik. Most már muszáj megnéznem! Még ha tényleg rossz is, kíváncsi lettem.

solidaxle 2015.06.26. 19:37:19

Érthetetlenül agyonajnározott szarkupac a film...
Horrornak különösen gyenge.

GrenAbla 2015.06.26. 19:37:38

Korrekt kritika, pont ugyanezeket gondoltam, amikor megnéztem. :) Nem is értem a róla szóló pozitív kritikákat. Lehet, nem egy filmet néztünk.

Emigyen foglaltam össze haveroknak: "Az It follows nagyon fos volt, cimborák, ne haragudjatok. Gondoltam, ha nem kérdeztek rá, nem mondom. :D Nehogy beleszóljak már. :D A filmből lehetett volna jó dolog, de nem lett. Miről szól? Nekem nem jött le. Az elején jól tartja a feszkót, és a szefo-s amatőr színészek játéka miatt gecijó hangulattal indul, meg úgy általánosságban is jó nyomasztó, de aztán leül a közepén, és csak unatkozik az ember. Aztán gondolja, csak végignézi, mert akkor kiderül majd valami. De nem. Csak hogy van ez a valami, ami jön és megdug. Lassan jön, és elvileg fizikai teste van, de hogy ki ő, mit akar, meg egyáltalán. Hát nem. És akkor most három fejbelövéssel megvérzik, eggyel nem. Oké. És akkor a végén megint jön. Nekem nem állt össze. :( Mondjuk, ha egy ilyen genyó jönne mögöttem, akkor szépen megpucolnék pár hónapra Ausztráliába, aztán gyalogoljon csak szépen át az óceánon, úgyis ráér. Ha odaér, akkor vissza. Mondjuk, 5 hónap alatt odaér. Az nyugis. Meg ugye nem tud átmenni a falon meg semmi, szal, ha bezárod az ajtót, vagy beköltözöl egy bunkerbe, akkor megszívta a izé. Az ő. Nnna."

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2015.06.26. 19:59:19

Valami követ ami dugással terjed! Kész vége behaltam. Az oké ha valaki újítani akar de ez azért már... Amúgy meg szerintem többet költöttek a kritikákra mint a filmre....

Frank99 2015.06.26. 20:53:41

egy nagy nulla.

én is azt hittem, hogy jujj! Hát nem!

Köldök_szösz 2015.06.27. 09:57:58

Ez hype csak valami jól fizetett PR része

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.06.27. 11:28:03

@TrójaiVasParipa: Ezesetben nagyon szomorú vagyok, hogy minket nem fizettek le :(

tozo 2015.06.27. 13:18:34

Nem tudom elmondani mennyire röhelyes az a "vád", hogy lefizették az összes kritikust (kivéve az ittenit) hogy jókat írjanak róla. Kb annyira hangzik valószínűnek mint az összeesküvéselmélkedések Bilderberg csoportról, chemtrailről meg gyíklényekről.

Igazán kíváncsivá tettetek itt a kritikát és kommenteket olvasva, nektek milyen horrorfilmek tetszenek az elmúlt egy-két évből? Alig jutott pár tényleg jó alkotás ide a mozikba, mint pl. a Démonok között - meg ez, szvsz.

Nekem az a gyanúm, hogy akik ezt nagy nullának nevezik inkább magát a műfajt nem tudják értékelni. Az idejüket vesztegetik ha horror filmet néznek, csak felidegesítik magukat.

2015.06.27. 13:32:36

semmi meglepő nincs azon, hogy középszerű vagy annál gyengébb filmeket imádnak.
whiplash, boyhood, gravity, wall street farkasa, hogy csak pár címet említsünk az utóbbi két évből, óriási kritikai és közönségsikerek, persze saját kategóriájukat tekintve.
vagy itt az agyondícsért mad max ami egy jól rendezett ronda futószalagakció, kb. a jurassic world értelmi színvonalán, de az legalább kevésbé volt taszító képi világú a kritikusok imádták.

min is kell meglepődni?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.06.27. 13:38:47

@tozo: Ugyan nem én írtam a cikket, és még a filmet se láttam egyelőre, de ha már többes számban kérdezted; az utóbbi évekből én a Babadook-ot kifejezetten szerettem, meg a Mama is tetszett. A Démonok között nekem gagyi volt például.
Hiába szeretem a műfajt, finoman szólva se tobzódunk manapság a remekművekben.

tozo 2015.06.27. 14:29:22

@Santino89: A Babadook nekem is tetszett - jobban mint a Valami követ - csak azért nem említettem mert idehaza nem vetítették :(

Darkcomet 2015.06.27. 22:15:58

Kövezzetek meg, de a mai gagyi horror felhozatalban kifejezetten üdítő volt ez a filmecske. Nem azt mondom, hogy hű meg ha, de amilyen szinten ontják manapság kifelé a horror zsáneren belül a ganét, ez egy kifejezetten jó film.

Jerryco 2015.06.30. 00:20:26

Általában egyet szoktam érteni azzal amit írtok, de most nem. :)
süti beállítások módosítása