Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Aki megváltja a halált

A KAFF rövidfilmes versenyprogramjáról

2015. július 04. - luckylany

afurdo.jpg

Nem lennék jó zsűritag. Összehasonlítani egy gyurma- vagy báb-animációt egy cut-out animációval, 2D-t a 3D-vel, egy pasztellceruzával rajzolt filmet egy grafitossal és/vagy festettel, esetleg kombinált technikát alkalmazóval; a stílust értékelni?, vagy a történet és az alkalmazott eszközök összhangját, összetartozását?; olyan kérdések, amikkel minden értékelőnek szembe kell néznie. Közben mégis az van, hogy ha 'van benne dög', az megmutatkozik így vagy úgy – s ha nincs, az is. Mindemellett, ha 'van benne dög', még nem biztos, hogy meghat, megindít, elgondolkoztat, hozzám is ad. Az idei KAFF rövidfilm-versenyprogramjának tizennyolc filmjét végignézve mégsem volt kétségem a legjobbat illetően – pedig sok jó filmet láttunk.

A fából faragott királyfi

Az idei KAFF-on 18 rövidfilmet válogattak a versenyprogramba, melyeket két szekcióban lehetett végignézni. Az első részt végignézve arra jutottam, hogy szerethetem én Háy János szövegét Ulrich Gábor 2013-as, csaknem hét perces filmjében, a Fából faragott királyfiban, de nem szeretem a rajzait. Én ebben a sokvonalas térben elveszek, s bizonnyal kéne látnom, ami mondva van, de a színek következetes használatán túl egy csomó mindent sajnos nem látok, nem tudok követni, így a Balázs Béla-írás Háy János-féle átiratát mondó Máté Gábor hangja köt le inkább, mint a képek.

Symphony No. 42

Szerethetem egyesével Bucsi Réka ötleteit a 2014-es, animációs Oscar-ra is jelölt Symphony No. 42-ben, egyenként mind a 47-et, vagy különösen a kentaur-teniszt, a megnövő macskát, a bárnyszőrbe burkolózást, a padlóból előbukkanó vízilovat is, s végtére, ha nagyon akarom, összehozhatom az ötleteket azzal, hogy tessék, minden egy teremtő műve, akiről amúgy gondolunk, amit gondolunk, de távozta után szabadon hagyja tenni-venni teremtményeit, ettől még egészében kevesebbet mond nekem, mint akár a Daniil Harmsz írása alapján készült Mese, Bertóti Attila 2014-es, 7 perces számítógpes animációja, vagy a Fürdő, mely végül meg is nyerte a fesztivál fődíját.

Fürdő

Ducki Tomek filmjét, a Fürdő-t (Bath) már láttam animációs fesztiválon, s akkor ugyan más nyert, de az összes film közül talán mégis ennek az akkori díj nélkül maradását sajnáltam legjobban. Nem is azért, mert ez a stílus állna hozzám a legközelebb - tisztán a forgatókönyv pontossága okán. Szeretem a szótlan meséket; hogy az animáció kezében ott az eszköz, hogy szó nélkül mondjon el egy történetet (persze, máséban is; csak ott jobban meg kéne ezt indokolni. A Fürdő ezt nagyon tudja.

Łaźnia - Baths - Trailer 2013 from Tomek Ducki on Vimeo.

Yamamura Koji a filmmel kapcsolatban úgy fogalmazott, minden kockája a helyén volt; a napi értékelőn a film szép képeit és hangulatát, történetmesélését emelték ki; ami számomra fontos benne, hogy alkotója igazi kreátorként olyat tesz, ami a teremtők privilégiuma: megváltja a halált. A történet és stílus egysége szempontjából mindent visz – egyszerre jelenvaló és metafizikus, s úgy tud beszélni az elmúlásról öt percben, hogy gyönyörű. A két idős nő története, akik versenyt úsznak egy fürdőben, ahol megélhetik ifjúságuk nagy versenyeit; a két világ okos váltása a lemerülés-felbukkanás egyre gyorsuló ritmusában, s ahogy végül egyikük marad a fürdő reális terében, másikuk viszont nem jön föl, hanem nyertesként bukik át a fiatal nők úszóversenyének álom-medencéjében, olyan történeti és képi egységet mutat, olyan letisztult és megváltó erejű gondolati tartalmat mozgat, amit más film a fesztivál kínálatából nem tudott. Mindemellett kiforrott technikai megvalósítás, egyéni stílus jellemzi, ami felismerhető volt az alkalmazott animációs blokkban helyet kapott Zhu – Paradise awaits című filmjében is, mely a leírás szerint Ádám és Éva bűnbeesés története egy underground buli formájában. (Aki nem ismeri az Életvonal című korábbi filmjét, nézze meg azt is.)

 

A rajzoló

Úgy láttam neki a blokknak, hogy Orosz István filmjét várom a legjobban – az ő fémhengeren tükrözésben összeálló képeit, az anamorfózis-technika alkalmazásait nagyon szeretem; de ezeket a filmekbe/filmekben rajzolt képeket is. Tetszik, ahogy a rajzoló testét látva vonul az árnyék, s ahogy a térrel játszik. Ő az M. C. Escherére emlékeztető térjátékok kifinomult példáit vonultatta már fel korábbi filmjeiben, itt ez kevésbé kap fontos szerepet, inkább egy vizuális poénra épül a történet-szál - a legvégén az árnyékból derül ki (akinek kiderül) ki a rajzoló; közel áll hozzám ez a világ, a tiszta rajzoknak ilyen pontossága, de összességében a filmet mégis kevésbé éreztem összetettnek, vagy kevésbé egységesnek, mint akár a Mese című animációt. (Aki Orosz István munkáival szeretne ismerkedni, annak 2009-ig jó támpont lehet a Diabolus Galéria honlapja; a filmjei /Csönd; Labirintusok; Vigyázat, lépcső!; Az idő látképei/ megtalálhatóak a youtube-on – a labirintusok most itt is.)

A híd

A híd, Bányai Zsuzsanna csaknem 5.40 perces vegyes technikájú számítógépes animációja egy szűkre szabott dekameron. Az eső elől a híd alá szoruló öt fiatal csaknem mindegyikéről megtudunk valamit, a múltjából, a jövőképéről, vagy épp félelmeiről, hangulatáról, mikor egyikük énekelni kezd, s a dal mindenkiből mást hoz elő. Technikájában, rajzaiban, ötletében, kivitelezésében jó film – de a gyerekkor emlékeinek felidézése, a véletlenül együtt töltött rövid idő dekameronos alapvetése ellenére sem hoz annyit, a felvillanó képek szépsége mellett sem, mint a Fürdő.

A kiút

Ottlik Anna BKF-en készített, 2014-es filmje szintén 5 perc 40 másodperc – ebbe belefér egy fiatal lány sorsa az elutazás előtti merengéstől, emlékeinek elveszítésétől és a tudattalanban való rögzítésüktől egészen kiérkezéséig és emlékeinek visszaszerzéséig. A fekete-fehér, rajzolt technikával indító film később vált, s ez a váltás itt is indokolt, mint Ducki Tomek filmjében. Nekem, bár a másnapi értékelésen a film erényeként hangsúlyozták esetenkénti vállalt esetlenségét, a rajzok faramucisága inkább rontott kicsit az élményen. Ottlik Anna filmje mégis egy fontos és korosztályából (is) sokakat érintő kérdést, az új hazában való kiútkeresést veszi górcső alá.

Mese

Ahol együtt van a sztori és a kép, az a Harmsz-írásból készült Bertóti Attila-film, a Mese. A történetben egy koradélután az otthon unatkozó kisfiú és kislány meseírási kísérletet tesz. A kisfiú javaslatát a kislány is elfogadja, s ahogy elkezdi a mesét a kisfiú, s megakad, ő azonnal folytatja – s így tesz a következő mese-kezdetek után is; előbb, gyorsabban, ötletesebben fejezi a történeteket, hogy végül megint csak az unatkozás maradjon a kisfiúnak, mert a meséket, amiket meg szeretne írni, már mind megírták, hisz a kislány ismeri őket. A királynő és a király félreértésből eredő párharcának végletekig hajtása, a kovács egyetlen kalapácsütés alatt lerepülő és a fél várost bejáró és tönkretevő kalapácsfeje, a mesék világának a gyerekek világába tágítása (a kovács meséjében elrepülő kalapácsfej az utolsó képsorokon láthatóan átlyukasztotta a szoba falát is) kifejezetten mulatságos, nézhető, jó film volt. Ha ezt a filmjét nem is, de online megnézheted 2009-es, egészen más stílusú, de hasonlóan ötletes filmjét, az Ariadné fonalát a daazo-on; s dolgozott Vácz Péter filmjében, az előző KAFF nagydíj-nyertes Nyuszi és őz-ében is, ami itt látható).

A második szekcióban a nagy öregek, mint Cakó Ferenc Dózsa 1514 című homok-animációja mellett sok elsőfilmes alkotás is indult. Kolop Anita Ill-breeding című rajz-animációjának fekete-fehér világát jó volt nézni, bár nem tudtam követni a történetet, így leginkább a képek szépsége bűvölt el. Traub Viktória Vastojás című filmje nekem örömet szerzett: a nagymama versei, mondásai, a magyar népmesei hagyományokat megújítani szándékozó indíttatás a vastyúkok alakjai és a mocsári harcsa hasában lakó sárkány történetének extremitásai ellenére is kedves első film, s nem éreztem hosszúnak sem, annak ellenére, hogy 12,32 percével a hosszabb rövidfilmek közé tartozott.

Bátory Péter első filmje, A reformer fekte-fehér számítógépes animáció, melyet Wayan Mastra balinéz vallási vezető ihletett (rövid ajánló és képek a filmből a behance.net oldalon). Az otthonát a kasztrendszer miatt tanulni nem tudó fiatalt a szülők külföldön taníttatják, egyházi iskolában, így felveszi a kereszténységet, s ezzel számos dolgot odahagy, de foglalkoztatja a két kultúra összeegyeztethetőségének lehetősége, s amikor gyermeke a tengerbe veszik, visszanyúl saját gyökereihez, a hindu hithez és felkeres egy látót. Bali püspöke végül megbékél veszteségével, kettős gyökereivel és saját magával is (A film zenéjéből egy kis ízelítő itt).

Blackwood (How to Write a Blackwood Article) - official trailer from Csaba Gellár on Vimeo.

Gellár Csaba filmje, a Blackwood- Hogyan írjunk Blackwood-cikket egy Edgar Allan Poe novella adaptációja, egy hosszabbra tervezett rémmese-sorozat első darabja, melynek horrorisztikusan sötét világába simán belefér, hogy a város látképét szemlélő beszélő lelkesedve ecsetelje a gyönyörű látványt, míg a háttérben valakit épp átszúr zuhantában egy torony csúcsdísze. A humor forrása mégis leginkább a szöveg emelkedettsége és a tárgy között mutatkozó szakadék hozadéka – Ónódi Eszter hangja ragyogóan illik a karakterhez.

Jó néhány versenyfilm kimaradt a cikkből, de mindent összegezve, bár nem lennék jó zsűritag, az idei KAFF rövidfilm-versenyprogramjának tizennyolc filmjét végignézve nem nagyon volt kétségem a legjobbat illetően – pedig sok jó filmet láttunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.04. 11:35:42

tényleg nem lennél jó zsűri tag, DE te legalább rendelkezel egészsége önkritikával :D

ezt a KAFF-on zsűriként működő emberek többsége nem mondhatja el magáról

a gyerekzsűri jobban döntött - szerinTEM

luckylany 2015.07.04. 23:11:35

A gyerekzsűri a Bab Berci köve című filmet hozta ki nyertesnek; a diákzsűri ebben a kategóriában Carlos Rufas Vörösbegy című vízfesték-technikával készült animációját. Utóbbit valamikor láttam már valahol, és akkor tetszett - de hát ez, ugye, édeskevés ahhoz, hogy beleírjam egy postba. Előbbit viszont egyáltalán nem láttam - így nem tudok nyilatkozni. Ami biztos: nekem nagyon tetszett a Ducki Tomek film, a Fürdő - és annak idején az Életvonal c. filmjét is szerettem, bár nem mondtam volna meg róla hirtelen, hogy ő csinálta, mert nem annyira egy a stílusa a Fürdővel és azzal, mint amit az idei fesztiválon az alkalmazott animációban nevezett. A filozófiai sík összetettsége hasonló (képileg is érdekeset mondani arról, hogy élünk és meghalunk, s ez a folyamat a maga egyszeriségében tartogat számunkra szépségeket). Érdekes a zsűrizés-szempontból Báron György összefoglaló írása a tegnapi ÉS-ben - hogy ő miket emel ki, mit tartott említésre méltónak . Ami a diákzsűri döntését illeti az EU-egész estés film kategóriában, megint más platform. De az biztos, hogy én ehhez (zsűrizni) egyelőre kevés lennék - miközben minden zsűri a maga szempontrendszere szerint válogat.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.05. 10:07:30

@luckylany: és neked nem volt olyan érzésed, hogy a Fürdő = propaganda film az olimpia miatt amit nagyon erőltetnek :) rohadjak meg egyetlen díjazott, nyertes filmre se tudtam úgy tekinteni, hogy igen, ez most azért kapta mert valóban kiemelkedő volt (bár lehet azért mert te nem ismered a kecskeméti viszonyokat)

luckylany 2015.07.05. 18:01:06

Őszintén: nem. AZ igazi Munya esetében éreztem kicsit ilyet, mert ott úgy éreztem, volt jobb film a mezőnyben, csak épp ez egy fontos témát jelenített meg, (amitől viszont inkább éreztem az alkalmazott animáció társadalmi célú hirdetés kategóriájába tartozónak, s nem a tévéfilm-kategóriába tartozónak, de ez is csak egy dolog), de egyébként nem. Erről már beszéltünk: szerintem a övek a zsebemben fontos film és tényleg segíthet embereknek, akik a skizofréniával vagy a depresszió intenzívebb változataival küzdenek, s mutathat valamit azoknak, akik ezzel kénytelenek valamilyen formában (családtag, élettárs) foglalkozni. A Fürdő szerintem nem az olimpia miatt készült és nem is arról szól - a mindenkiben meglévő versenyszellemre játszik rá, s inkább érzem az élet elmúlásának megszentelésére tett kísérletnek, mintsem versenysport-propagandafilmnek. Számomra ebben az úszóverseny is inkább áttételes, nem közvetlen jelentéssel bír. :) De valóban nem ismerem a kecskeméti viszonyokat.

sárgarigó 2015.07.06. 10:03:31

A Fürdő és az olimpiai propaganda összekapcsolása enyhén szólva is megmosolyogtató... a film több, A kategóriás fesztiválon is szerepelt; itt is az egyik legjobb volt.
A zsűri(k) döntése persze vitatható (mint minden fesztiválon), de a „kecskeméti viszonyok” nem befolyásolták. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy inkább a fiatalokat díjazták; a rutinos, nagy öregek nagy része (lsd. Orosz (Kecskemétfilm), Cakó, stb.) most nem kapott semmit.
Egyébként gratulálok a cikkhez: mind a stiláris, mind filmesztétika, -elméleti felkészültségedhez. Nekem kicsit gyanús is, hogy nem egy önjelölt bloggerrel, hanem profival van dolgunk.

luckylany 2015.07.06. 13:36:21

@sárgarigó: köszönöm.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.06. 20:05:36

@sárgarigó: a bloggerek szerintem mind önmaguktól kezdenek blogolni... önjelölt kritikus az már más
süti beállítások módosítása