Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sons of Anarchy - Ajánló

2015. július 05. - Santino89

Ismered azt az érzést, amikor 150-el száguldasz egy motorral, megszűnik a külvilág, és végtelenül szabad vagy? Nem? Én sem. A Sons of Anarchy a legtöbb embert valószínűleg éppen ezért riasztja első látásra. Persze, van a motorozásnak egy szubkultúrája, akik számára mindez érdekes lehet, de minket többieket ugyan miért izgasson egy ilyen sorozat? Miért akarnánk eltölteni ebben a közegben majd' 100 órát? Viszont ha csak ez áll közted és a Sons of Anarchy között, akkor tedd gyorsan félre, és nézd meg egyben az egészet. Ugyanis ha sorozatrajongó sem vagy (ahogy én sem), akkor van egy plusz jó hírem; a Sons of Anarchy véget ért tavaly év végén, így nem kell szívnod a cliffhangeres epizódokkal, és pláne nem a cliffhangeres évadzáró epizódokkal. Kész van, és kerek az egész. A következőkben egy kis ajánlót fogsz olvasni, miért érdemes végig nézned ezt a sorozatot akkor is, ha eddig nem csigázott fel különösebben a motoros téma. Ja igen, és spoilermentesen.

837_1.jpg

Mindenekelőtt azonban úgy fair, ha beszélünk egy kicsit a negatívumokról. Akciójelenetek miatt például semmiképp se kezd el nézni a Sonst. Az a helyzet, hogy az akciók alacsony színvonalát, fantáziátlanságát még a sorozatokra jellemző kisebb költségvetésre sem foghatják rá . Egy 24-ben például sokkal ütősebb, kreatívabb, izgalmasabb, egyszerűen profibb verekedéseket, lövöldözéseket kapunk, mint a Sonstól. A 7 évad alatt például vagy 50x megtörténik a következő jelenet: SAMCRO rajtaüt valakiken, akik elmenekülnek, üldözőbe veszik őket, majd vagy elkapják a gaz ellent vagy nem. És valószínűleg ez az 50 nem is olyan túlzó szám, sőt lehet, hogy még keveset is mondtam. A másik probléma, hogy a Maffiózókkal vagy a Trónok harcával ellentétben, a Ments meghez hasonlóan szexet nem nagyon láthatunk ebben a sorozatban, de ha mégis, akkor a nők ebben a világban valamiért csakis és kizárólag ruhában hajlandóak közösülni. Egy mell, vagy formás női popó nem sok, annyit sem láthatunk, viszont a főhőst alakító Charlie Hunnam seggét megcsodálhatjuk jó párszor. Úgy látszik, ezt is megéltük, hogy egy sorozatban csak férfiakat lehet pucéran mutogatni. Viszont van egy nagyon jó hírem, ez elsősorban nem akció, vagy szex, hanem drámasorozat.

953556-sons-of-anarchy.jpg

Mielőtt azonban rátérünk a dráma erősségeire, azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez egy sorozat, sőt sikersorozat, és ilyen minőségében felmutatja e formátum előnyeit, hátrányait egyaránt. Mert igaz, hogy sokkal erősebb lehet a dráma, sokkal mélyebbek, sokkal szerethetőbbek a karakterek, de egy cselekményszálat gyakran el kell húzni 13-14 órán keresztül, ami elég sok, és hát nem mindig sikerült tökéletesen abszolválni. Itt is elég komolyan ingadozik a színvonal az egyes évadok között, de nem olyan vészes a helyzet, mint az egyébként általam kifejezetten nagyra tartott Ments meg esetében, ahol a harmadik évad után már csak néhány elvétve jó pillanatért volt érdemes megnézni a korábban remekbe szabott szériát. Összességében nagyon elhúzták a dolgokat, hét évad helyett elég lett volna öt, és akkor még tömörebb, még ütősebb, még jobb lenne a sorozat. Az évadok közötti különbségek egy külön, spoileres cikket érdemelnének, úgyhogy erről egyelőre ennyit.

soa-skull-app1.jpg

A drámai elemekre visszatérve, a sorozat atyja, Kurt Sutter ezt nem pusztán csak a mai értelemben használt drámára értette, hanem visszanyúlt egészen Shakespeare-ig, egészen pontosan a Hamletig. Az alaptörténet hasonlóságait elég könnyen ki lehet szúrni, de még olyanokkal is alájátszanak, mint az apa szellemének megjelenése. No nem kísértet formájában, hanem régi naplók, levelek által, ami ráadásul a Hamlethez hasonlóan, komolyan formálja a cselekményt. A király és a királyné ősbűne a legmélyebb pokolba taszítja az egész birodalmat, és itt nem pusztán a halálra gondolok, mert az túl egyszerű, túl könnyű lenne, sőt sok esetben éppen ez jelenti a feloldozást, vagy a megváltást. A szőke kisherceg folyamatosan viaskodik az apa szellemével, örökségével, hogy aztán ez a harc csak az utolsó évad utolsó perceiben dőljön el. A shakespeari hagyományok nem csak az alaptörténetben érhetőek tetten, de bizonyos jelenetekben kifejezetten teátrálisnak mutatkozik a sorozat. Ezen felül egy sorstragédiát láthatunk, méregerős pillanatokkal, jól felépített karakterekkel, ahol a mesterhez hasonlóan gyakran éppen a kis félreértések, tévedések vezetnek a lehető legsúlyosabb, legkeményebb személyes katasztrófákhoz. És miközben ezek megtörténnek, úgy érzed, hogy a látszat ellenére ez mégsem véletlen, hanem sorsszerű. Egyszerűen így kellett történnie, mert nem is történhetett volna másképp. A Maffiózókkal, vagy a Breaking Baddel ellentétben például itt a család soha sincs, és törvényszerűen nem is lehet soha biztonságban.

crow-tattoo-sons-of-anarchy-18340623-1616-823.jpg

A Breaking Baddel történő összehasonlítás egyébként gyakran adja magát. Bár a Breaking Bad egyértelműen színvonalasabb sorozat, bizonyos pontokon, legalábbis első látásra mutathatnak hasonlóságokat. A történet egy pontján a Sons of Anarchy főhőse is átmegy egy könyörtelen, manipulatív tömeggyilkosba. Engem ez mégis inkább A keresztapa 2-re emlékeztetett. Walter White ugyanis csak levette az álarcát, mikor kibújt a tanárbácsi külső alól, hogy megvillanthassa valódi énjét: Heisenberget. Michael Corleonét és Jax Tellert viszont a hatalom és a tágabb értelemben vett család taszította a pokol bugyraiba. Alapvetően két jószándékú, jólelkű emberről beszélünk, akiket a saját környezete alakított szociopata állatokká. Mert nem volt más választásuk. Walter sokszor dönthetett volna máshogy.

5489d31875a66.jpg

Viszont a sorozat hangulata mégiscsak a Breaking Badet idézi valamilyen szinten. Azért azt ne gondoljátok, hogy csak egy nézhetetlenül nyomasztó, kegyetlen dráma a Sons of Anarchy. Az elején, bármilyen beteg dolgok történnek is, kifejezetten vicces néhol. A motoros white trash elemekre elég rendesen rájátszanak, ami kellően szórakoztató, és remek poénok forrása, amit szerencsésen kihasználnak. A SoA nagy erénye egyébként hasonló a Ments meg-hez. Ahogy ott tagja lehettél a tűzoltóknak, úgy itt a motorosfalkához tartozhatsz, ezek a mocskos állatok belépnek az életedbe, és a haverjaid lesznek, velük lógsz, velük bánkódsz, velük örülsz, velük ülsz a sitten, vagy épp a motoron. És a mai, modern nagyvárosi élet nem nagyon engedi, hogy tartozz valahova, így ezek a sorozatok egy igencsak létező igényt elégítenek ki. A Sons romantizálja nekünk ezt az életformát, miközben semmi másról nem szól, minthogy ez az út csak a kárhozat felé vihet, bármit teszel, bármilyen ügyes, vagy okos vagy, hiába kevered jól a lapokat, a végére mindent elveszítesz. Épp ezért a hozzáállás miatt furcsa, hogy valódi Hell’s Angels tagok folyamatosan különféle szerepeket vállaltak, ezzel jócskán hozzátéve a hitelességhez, nem mintha az alaparcok nem lettek volna így is elég durvák.

65074704_sons-of-anarchy-bikers-brises-561.jpg

Mert amúgy ez a sorozat egyik legnagyobb erénye, hogy kurvajó karaktereket írtak, kurvajó színészekhez. E cikk keretein belül nem lehet felsorolni és kiemelni mindenkit, aki arra érdemes, és spoilerek nélkül se lenne sok értelme, így ez is külön cikkben lesz olvasható. De ugyanez igaz a remek betétdalokra. Kurt Sutter Tarantinohoz hasonlóan, rendkívül jó érzékkel választotta ki a dalokat, amelyek bár jelentősen eltérnek az ő stílusától, hatásában mégis simán utolérik a nagy mestert. Leginkább feldolgozásokat hallhatunk ugyan, de abszolút a jobbik fajtából, arról nem is beszélve, hogy mennyire remekül illenek a szövegek az adott jelenet kontextusához. Annyira jók a dalok, hogy még ilyet soha nem csináltam ugyan, de most összehoztam egy háromórás válogatást a Sons of Anarchyban hallható muzsikákról. Meg amúgy nem mellékesen a főcímzene is kiváló, ami nem utolsó szempont, ha tudjuk, hogy 92x kell majd végighallgatnunk. Egyébként maga a főcím ötletes, stílusos, és pont kellően rövid.

Mindenféle spoiler nélkül pedig a befejezésről is kell néhány szót ejtenem. A showrunner, Kurt Sutter gyönyörűen végigvitte a koncepcióját, az utolsó jelenet elképesztően ütősre sikerült. A sznoboskodó, jóízlésű énem pontosan és határozottan tudja, hogy a Breaking Bad utolsó részének visszafogottsága sokkal többet ér, mint a Sons of Anarchy kissé elnyújtott, és valljuk be, elég giccses zárójelenete, mégis ez utóbbi volt rám nagyobb hatással, igazi könnyekben kitörő katarzissal tett pontot az egyébként kiváló sorozat végére. Szóval… most már lehet, hogy csak egy Harley-t kéne venni. Meg egy jegyet a pokolba.

sons_of_anarchy.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.06. 08:46:05

Mindenképpen meg kell említeni egy ilyen ajánlónál Sutter múltjkából a shield-et (nem a marvel szutykot, hanem a zsarusorit), illetve, hogy a deadwood-ból tök sok színész jött át ide (vagy a justified-ba a másik mai westernbe, mert ez is az sztem).

én is nagyon csíptem a sorit, bár jax végig egy gyenge karakter volt nekem. Igen a végére átment tömeggyilkosba, de michale corleone-hoz egy pillanatra se hasonlítanám.

Michael fejlődött és az egyik legjobb maffiózó lett. Jax ezzel szemben? Átment gyilkosba ennyi.

Ha a SAMCRO-ról beszélünk akkor Opie volt az igazi varnyú, jelképes is a sorsa az igazi, eredeti MC is oda jutott már akkor.

Egyszer hallottam egy beszélgetést és van benne azért valami.

- Sons of...? Mi az a Sons of...
- á, barátok közt motoron.

És igen, vannak részek, mit részek évadok fele amikre tök igaz a megállapítás.

Ha egyébként csípitek a témát most olvastam egy nagyon jó könyvet:

www.libri.hu/konyv/jay_dobyns.a-pokol-angyala-2.html

a sori mellé, elé, de akár helyette is nagyon tudom ajánlani.

Jah és Happy for prez és Chibs a király végig.

Jah 2. Egy sori csak jó lehet ha maga az istenkirálykúlság Danny Trejo is szerepel benne.

2015.07.06. 08:53:16

Nekem ajánlották a sorozatot még az első évad környékén és nem tagadom fanyalogva ültem neki... de nagyon megtetszett. Mindennel egyetértek nagyon jó karakterek / színészek, bandába tartozás érzése mind megvolt és igen, elhúzták a végét.
Csak néhány dalt jegyeztem meg főleg azokat amiket Katey Sagal énekelt.

Egyetlen komoly kritikám csak annyi a sorozattal kapcsolatban, hogy kicsit túl sokszor bocsátanak meg a tagok halálos bűnöket, hogy közönség kedvenc karaktereket ne kelljen megölni.

eßemfaßom meg áll 2015.07.06. 12:17:09

komolyan negatívum, hogy nem dugnak benne a ravatal tövében?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.06. 16:32:22

@eßemfaßom meg áll: a Trónok harcában ezt szerencsére bepótolják, egy jó kis... nyamm nyamm testvérszex-el

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2015.07.06. 18:22:21

Hm.. hogy nincsen benne fedetlen női mell meg csak ruhában? Hát én nem így emlékszem, főleg hogy a szereplő nők 90% a pornószínésznő, hangsúlyosan forgatás közben mutatva.

Maga a sorozat az nagyon nagy volt kezdéskor meg jó pár évadig.

Csak aztán előjöttek a gyermetegségek, az említett 50 akciójelenet amikor a Sons idegurult odagurult, kicsit keménykedett és megoldott valami faji háborús veszélyt. Vagy az az 50 akciójelenet amikor őket kezdték el üldözni, kilőttek köréjük 10 méterről 100 golyót de egy karcolás se...
Meg az említett halálos bűnök megbocsátgatása, Opie, felesége és apja gyilkosaival kellett évekig együtt söröznie... Mellesleg Opie, a kihasznált balek sorsa mutatta meg - szerintem - legjobban mennyire hazug és kihasználós ez a 'Theclabb' mítosz.
Na mindegy, lehetne még ezt folytatni, rajongóként ezeken még túl is tudok lépni, mert sokáig volt egy hangulata..
De az utolsó évad, a önmaga, a sorozat paródiájává vált, és ahogy olvasom ez bizony Sutter egyszemélyes irányításának a bűne, nem engedte hogy bárki is beleszóljon. Már azon a szinten járt, amikor meg van győződve az ember, amit ő zseniálisnak hisz azt más is annak látja.
Szóval mint a LOSTnál, az utolsó évad nélkül nagy kedvenc marad.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.07. 09:46:37

@doggfather: Mikor utánaolvastam a Sonsnak lépten nyomon a Shieldbe botlottam. Nehezen veszem rá magam sorozatokra, de ezt betáraztam. Mindenesetre nem hiszem, hogy egy ajánlót ne lehetne írni a Shield nélkül, hisz érthető a sorozat annak ismerete nélkül is. A Deadwoodot viszont elkezdtem még a Sons előtt, két részt bírtam, aztán ment a levesbe.

Jaxet nem is a maffiahierarchiában elfoglalt helyét tekintve hasonlítottam Michaelhöz, hanem az újtát szegélyező bűnöket tekintve (SPOILER: elég ha csak arra gondolsz, hogy Michael a saját bátyját gyilkolja meg, Jax pedig a saját anyját, vagy ahogy mindketten sikertelenül a legalitás felé vezetni. + ugye a kiindulópont, ahogy a cikkben is írtam)

Én most Hunter S. Thompson könyvét olvasom a Hells Angelsről, azt én is tudom ajánlani, ha még nem találkoztál vele.

Lesz egyébként cikk az évadokról meg a karakterekről is, de az már erőteljesen spoileres.

@Exide: " kicsit túl sokszor bocsátanak meg a tagok halálos bűnöket, hogy közönség kedvenc karaktereket ne kelljen megölni. " ez engem legjobban Juice-nál zavart, akinek a negyedik évadban vesznie kellett volna, ehelyett a legvégéig szerencsétlenkedett.

@eßemfaßom meg áll: az álszenteskedés a komoly negatívum, meg ez a prűd hozzáállás. embereket lazán égetnek premier plánban, ez simán belefér, na de a szex az már nem, még ha fontos lenne a történet szempontjából akkor se. a ravatal töve nemtom, hogy jön ide...

@scal: ez a nyam-nyam része kicsit megijeszt :D

@Sigismundus: Jó, hogy mondod, így még cikibb, hogy a pornós csajok a forgatáson, meg az escort eseményeken is mindig fehérneműben vannak :) Winter Ave Zolit (aki pornószínésznő ugye) hányszor láthattuk a sorozatban ruha nélkül például? Pedig amúgy nem szégyenlős a csaj, a Playboyban is volt fotósorozata.

Utólag belenéztem az első részbe újra, tök durva volt látni azt a jelenetet, aminek akkor még nem tulajdonítottam jelentőséget, hogy Jax beszélte rá Opie-t, hogy szálljon be újra a klubba.

Ezt kicsit túlzásnak érzem, hogy önmaga paródiájává vált, én egyszerre néztem végig az egészet, és nekem inkább érdektelen lett. Elég lett volna csak egy pár részes kiegészítő évad, pl 6 részben minden fontos dolgot végig lehetett volna vinni, amit 13 részre húztak.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.07. 10:03:53

@Santino89: mert te nem nézed a Trónok Harcát :D :D :D :D

Petrow 2015.07.07. 11:02:13

Pár részt éjjel elkaptam az RTL-en; nekem Katey Sagal volt hihetetlen. A bánat hitte volna jó 25 évvel ezelőtt, a Rém rendes családot nézve, hogy ebben a nőben ennyi tehetség van...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.07. 12:20:50

@Santino89: na majd azokat is elolvasom.

Michael nehezen fogadja el a sorsát, de mikor végre megteszi akkor annak minden negatívumával elfogadja. Jax még a végén is csak sodródik az eseményekkel. Gyenge, nem képes felnőni.

Thompsont már más is ajánlotta, az lesz a következő könyv amit elolvasok, köszi.

Persze, hogy lehet ajánlót írni, csak ahogy méltatod Suttert ott nem árt jelezni, hogy hol "tanult, edződőt".

Tényleg nem tetszett a deadwood?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.08. 11:47:50

@doggfather: ja, az első részhez még megvolt a türelmem, aztán amikor a másodikra összehoztak egy tök jó szitut: megy valaki megölni az ártatlan kisgyereket, miközben a pajtában betegeskedik, rájöttem, hogy ez nem lesz így jó. Ilyen izgalmas szituból se az írók, se a rendező, se a színészek nem tudtak összehozni semmit. Engem a Deadwood inkább a régebbi, gagyibb sorozatokra emlékeztetett a '90-es évekből, pedig ez is HBO.

Jax viszont képes kilépni az erőszak köréből, és megóvni a gyerekeit, Michaelnek ez nem sikerült. Egyébként nem is azt írtam, hogy teljesen megegyezik az életpályájuk, csak azt, hogy mutat hasonlóságokat.

Hát majd meglátjuk, tényleg olyan jó lesz-e a Shield, mint mondják.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.08. 12:36:18

@Santino89: csodálkoznék ha nem tetszene a shield.

Mikor megnéztem (a SOA hatására, annak két évada között egy nyáron daráltam le az összes évadot) az utolsó rész után konkrétan nem tudtam aludni 2 napig annyira sokkoló volt a vége. Még sose volt előtte és azóta se ilyen sorozatnál, hogy annyira beette magát a bőröm alá, hogy éjjel se hagyjon nyugton. Nah a shield-nek sikerült.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.10. 09:21:01

@doggfather: na majd megnézzük, aztán ha úgy alakul arról is eszmét cserélünk :)

Gery87 2016.09.26. 11:07:22

"Viszont van egy nagyon jó hírem, ez elsősorban nem akció, vagy szex, hanem drámasorozat."

Ezt tanúsíthatom.
Aki motoros, bőrdzsekis, alkesz, mocskosszájú vén szivarok tivornyáit akarja látni amint rasszista alapon irtják a fekákat, barnákat majd este gerincre vágják a semmibe vett ribancokat....azt felejtse el a sorozatot.
Ez nem Hell Angels mítosz sorozat aplikációja...

Ez NŐKNEK van!

Ahogy itt is írják, több benne a férfi segg mint a női...kapunk lezbi szálat is.
A végén meg buzulás is van, meg akkora multikulti pollkorrektség mint ide lacháza...

Hiteltelen fos az egész.

Az egész sorozat igazából felszínes, zavaros, érdektelen drogügyletekből áll, de a fő mozgatórugó mindig valami picsák szemétkedéseiből, férgeskedéseiből tevődik össze...
Az utolsó évadokban már gyerekgügyögéssel kezdődik és végződnek a részek...

Egyetlen férfinak sem ajánlom!:)

Leeroy of SMV Đ3$!gN 2017.04.07. 16:49:05

Ugyan. Nagyon decens kis sorozat volt ez. A vége olyan lett, amilyen, de összességében tetszett.
süti beállítások módosítása