Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Köszönjük, hogy rágyújtott!

2015. július 07. - scal

Mielőtt még bárkit elijesztene a cím. Ez nem AZ a film. Nem egy propaganda arról, vagy amellett, hogy dohányozz, avagy sem. Hogy káros (igen az!), vagy mik az élettani hatásai. Ez csupán egy könnyed másfél óra amely kis bepillantást enged a dohányzás mögé, hogy mi is a célja a cigarettát árusító pénzembereknek - még több pénz -, és hogy olyan számokkal dobálózzanak, melyekre nem is gondolsz, miközben rágyújtasz a következő blázra. Szóval akár dohányzol, akár nem, ez a film arra született, hogy megnézd.

Aaron-Eckhart-Thank-You-For-Smoking-aaron-eckhart-23121427-851-358.jpg

Én például évekig nem néztem meg, az elbaltázott plakát miatt, ami miatt azt hittem, hogy ez valami dokumentum film, mint a Megetetett társadalom, vagy a Super Size Me amelyektől kicsit csömöröm lett. Pedig, nem, ez a film Aaron Eckhart megdicsőülése, aki a cigaretta érdekében harcba szálló PR-os szakember szerepében valami fenomenális.

Hiszen fülünkben zakatol egész végig, hogy hát a dohányzás halálos, meg tüdőrákot okoz, és ami ennél is szörnyűbb, károsítja a spermákat, mégis ahogy főhősünk érvel, abban annyi elegancia, meg sárm, meg főleg igazság van, hogy igenis körülnézhetünk mivé lett országunk, ahol már lassan csak otthon szabad, a pince sötétjében, fekete rágyújtásokat végezni. De persze nem söpri ez a film a szőnyeg alá a problémát, egy percre sem kendőzi el, hogy a dohányzás ártalmas. Mégis rengetegen rágyújtanak nap, mint nap, dacára a halálozási rátának. Elvégre, senki nem él örökké, és minden dolog ami jó, az ártalmas is.

De emberek vagyunk, pénzből élünk, és egy pillanatig se gondoljuk, hogy akik a rákos kisfiúk mellett kiállnak, azok ezt azért teszik, mert annyira jótékony lelkek lennének. Hiszen elvégre itt a buli mindkét oldalról a pénztárcánkra megy, és jó esetben mindenki elég felelőssé válik gondolkozás terén, hogy el tudja dönteni, akar-e ennek az élvezetnek hódolni avagy sem. Hiszen legális, hirdetni ugyan nem lehet, de amint elmúltál 18, veheted a koporsószögeket, aztán nagy büszkén verheted a melled: Dohányos vagyok. De persze a szabad akaratba nincs beleszólása senkinek. talán csak arra nem tér ki a film eléggé, a dohányosok mennyire idegessé válnak, ha egy nemdohányos, úgy válaszol "zavarja, ha rágyújtok?" kérdésükre, "inkább most ne".

A film egyébként ravasz módon úgy beszél a dohányzásról, hogy senki - még az azt népszerűsítő emberkék - sem gyújtanák rá a 90 perc alatt, egyetlen egyszer sem. Ez betudható a képi manipulálás szigorának, vagy annak a mondatnak, ami mára emblémája lett e filmnek. Miszerint, ha egy filmben valaki rágyújt manapság, az vagy pszichopata, vagy európai.

Szóval, kőkemény társadalomkritikát kapunk, igazi Reitman-féle látásmóddal, rengeteg lehetséges oldalról körüljárva a kérdést, remek színészi játékkal - az isten óvja sokáig még J. K. Simmonst, vagy William H. Macy-t, de ugyanilyen jó Maria Bello, vagy a sokak által szidott Katie Holmes is -, kellemes zenével, bitang jól eltalált főcímmel, és mint mindig, ítélkezés mentes zárással. Vagyis akár dohányzol, akár nem, a Köszönjük, hogy rágyújtott! a TE filmed.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.03.05. 09:18:50

Nekem annak idején nagyon bejött a film, szeretem Jason Reitman munkásságát, sokkal jobb rendező, mint az apja, bár utóbbinak megvan az az előnye, hogy könnyebben fogyasztható filmeket készít és néha összejön neki egy-egy klasszikus.

Jasontől A Juno után szerintem ez a legjobb film, az Egek ura és a Pszichoszingli is jó, de annyira nem fogtak meg.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.05. 09:28:32

@lisztes: nekem talán pont a Juno tetszett legkevésbé, az Egek Ura nagyon bejött, azt láttam tőle először, és a Pszichoszingli is - már csak tartalma miatt is

apja hozzá képest egy vásári mutatványos, de őt is szeressük

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.03.05. 09:55:05

@scal: Látod ez a jó abban, ha valaki készít 4 jó filmet. Mindenki megtalálja a maga kedvencét és rakosgathatja sorba a többit :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.05. 10:11:41

@lisztes: nagyon jó kis rendező korosztály van kialakulóban, csak az öregek ne ragaszkodnának ennyire a stafétabothoz

daytona500 2015.07.07. 23:13:46

Feltétlen nézd meg a "A nyolcadik utas: a Halál" című filmet is, nem a MÁV-nál forgatták, hanem egy kicsit félelmetes amerikai film, lehet az is tetszene aztán elmondhatnád arról is a véleményed.

_Neville 2015.07.08. 01:23:41

"Miszerint, ha egy filmben valaki rágyújt manapság, az vagy pszichopata, vagy európai." Ami elég röhejes is, de a hipokrita amcsiktól legkevésbé sem meglepő. Értem én, hogy kileng az inga a régi idők sponzorációval dotált nonstop celluloid pöfékelése után, de azért eléggé valóságtorzító a dohányzás teljes cenzúrája, mikor ez egy létező jelenség, különböző szociális hatásokkal és beágyazottsággal, amelyre reflektálni lehetne. No mindegy.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.08. 08:46:53

@daytona500: nem igazán tudom a hozzászólásod hova tenni, de parancsolj:

filmbook.blog.hu/2014/09/05/igy_lattam_en_a_nyolcadik_utas_a_halal

nem én írtam ugyan, de attól még megtalálható az oldalunkon
süti beállítások módosítása