Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Múminék a riviérán

2015. július 16. - scal

Kiskoromban nagyon szerettem a szimplán Múmin című rajzfilmsorozatot. Valahogy meg volt a saját bája ennek a melankolikus, szomorkás, mégis nagyon szerethető, barátságos mesének, amelyek minden részben a szeretetre, egymás elfogadására, a jóra való törekvésre, és megannyi pozitív dologra tanították a gyereket. Én azonban nem ezek miatt szerettem elsősorban, hanem a hihetetlenül kreatív karakterekért. Pl. ott volt Bűzmók - milyen név ez már? :D -, aki folyton csak gonoszkodni akart, de leginkább azért, mert senki se szerette, kiközösítették, talán Planktonhoz tudnám hasonlítani a Spongyabobból. Vagy a koravén kislány a tűhegyes fogakkal, nem beszélve Vándorról, akit meg egyenesen A Gyűrűk Urából kopírozhattak át a készítők. Na most pont velük nem fogunk találkozni a legújabb nagyfilmben.

muumit_rivieralla_pressi_1.jpg

Sorozatokból nagyfilmet forgatni nem csak akkor kétélű kard ha élőszereplős filmről beszélünk, de így van ez a rajzfilmek esetében is. Ilyenkor minden karaktert be akarnak zsúfolni, nehogy bárkit is megbántsanak, pedig ez sokszor visszájára sül el. Mint itt is, leginkább a Múmin család áll a középpontban, és a mellékalakok, ugyan pár mondat erejéig feltűnnek, lényegében azonban semmi szerepük. Aztán ott van az is, hogy az ilyen nagyfilmekhez nem árt tisztában lenni az alaptörténettel, legalább azzal, hogy mik is azok a Múminok, mert ugye mindenki vízilovaknak nézi őket - ahogy arra utal is Múmin papa, de csak azoknak kikacsintás akik látták, és még emlékszenek az alapsorozatra.

És az is ott van, hogy egy rajzfilmsorozat megannyi részében van idő minden egyes karaktert megismerni, azoknak kiteljesedni, fejlődni, kapcsolati viszonyokat felépíteni a többiekkel. Míg erre egy nyolcvan nyolc perces film aligha lehet megfelelő táptalaj. Az eredeti sorozat - egyebekben finn mesekönyvből japán animátorok által tévére adaptálva - 1969-es, vagyis nem tegnap készült. A rajzok azonban mégis megmaradtak az egyszerűségnél. Nem csicsás, nem túlrajzolt, kicsit pasztellszínekkel operáló világ ez, ahol Múminék még mindig ugyanazt hirdetik mint a Holdra szállás évében.

És ez a 45 év bizony meglátszik. Sajnos ez a mese is túlhaladott lett, még úgy is, hogy mikor nálunk vetítették, már a 90-es években jártunk. Ráadásul kapunk egy aranyos, de lényegében ostobácska, és unalmas történetet, amit a gyerekek bizonyára élveznek - tele volt a mozi hiperaktív kölykökkel, nyilván örültek az angol szövegnek, és a magyar feliratnak -, de semmit nem tesz hozzá a nagy MÚMIN örökséghez, és már ez megy pár éve, mióta kötelező jelleggel jön egy 3D-s, CGI-be öntött epizód. Ez legalább sima rajz, ami egy pozitívum a mai világban. lehet jobb lett volna az egészet lezárni az Üstökös a Múmin völgy fölött-el, ami még 1992-ben készült. Méltóbb lezárása lett volna mint ez - bár ha így haladunk öt év múlva ismét készülhet egy felesleges nagy film.

muumit_rivieralla_pressi_12.jpg

Sajnos engem kifejezetten irritáltak a főszereplők, legfőképp Múmin, és Bájocska, akiknek picsogását túlontúl soknak éreztem. Leginkább Múmin papával tudtam azonosulni, aki könnyedén és lazán vette a változást, meglehet kicsit a fejébe szállt, hogy összetévesztették őket holmi királyi családdal. De elvégre egy rajzfilmben vagyunk, ahol minden megoldódik a végére, még a kalózok se rendeznek túl nagy vircsaftot, mert Múminék ráraboltak a kincses ládikájukra. Kutty pedig a legnagyobb arc, aki a történet egy bizonyos pontján úgy dönt, ott hagyja az egész mesét, mert megtalálta élete párját, és ő bizony nem szerepelni, hanem nyaralni akar vele.

Mindenesetre, aki most találkozna először Múminékkal, azoknak ajánlom a fantasztikus atmoszférájú eredeti rajzfilmsorozatot, ami sajnos jelenleg nálunk beszerezhetetlen. Ez a film - bár érthető, hogy nem a - versenyprogramban indult, mert technikailag magasan felette áll szinte összes ellenfelének - inkább csak egy figyelemfelkeltés, hogy léteznek Múminék, de ebből az alig másfél órából sajnos nagyjából ugyanennyi idő elteltével már senki nem fog emlékezni semmire.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása