Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fear The Walking Dead - Nyitány

2015. augusztus 27. - Ike The Rock Clanton

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó hajnalban startolt az AMC kábelcsatornán és így nálunk is a "The Walking Dead" spin-off sorozata a "Fear The Walking Dead". A várakozás óriási volt, hiszen most már nyugodtan mondhatjuk, hogy a "The Walking Dead", ha nem is minden idők legjobb zombi-témájú feldolgozása filmen, de mindenképpen a legsikeresebb és a legnagyobb tömegeket mozgatja meg pro és kontra. Nézzük hát, mit is kapunk a pilotban, milyenre is sikerült a nyitány. 

article_main_1781.jpg

Talán a néző emlékszik még a TWD második évadára, illetve a kínosabbnál kínosabb pillanatokkal teletűzdelt részekre, amelyekben alig történt valami, viszont térdig gázoltak a vége-hossza nincs párbeszédekben és kis híja volt, hogy Rick Grimes-nak és csapatának a kalandjai a zombi apokalipszis közepette nem fulladtak egy féltékenységi drámára épülő latin szappanopera mocsarába. Miután lepergett az első húsz perc az FTWD pilotjából, gyakorlatilag élesen hasonló érzés kerített hatalmába. Értem én, persze, hogy be kell mutatni a szereplőket, de a TWD-ben is menet közben ismerhettük meg őket jobban. Még azt is megértem, hogy nem akartak sokat kockáztatni és elővették a régi jó, hetvenes évekbeli katasztrófafilm sémát, mely szerint egy két és fél órás filmben az első egy órában nem történik semmi. A szereplők magánéleti, erkölcsi, anyagi, stb. problémáit láthatjuk, valamint egymással szembeni konfliktusok is előtérbe kerülnek a nagy Bumm előtt. Ez mind érthető és akceptálható volt akkoriban. Viszont egy TWD-széria után összességében a néző nem egy álmosító, lagymatag kezdést akar látni és amikor felpörögnének végre az események a pilot végén, azt is mesterségesen visszafogják (mondván kell valami a második részre is)  és már-már azt volt az érzésem, hogy a "Z világháború" olcsóbbik változatát látom, kevesebb statisztával és tized akkora költségvetéssel. Az izgalom faktor pedig kimerül abban, hogy vajon mi lesz a drogos fiúval, aki megszökött a kórházból és nem igazán tudja eldönteni, hogy a kábszer hatására látta a barátnőjét embert enni, vagy tényleg megtörtént. 

fear-the-walking-dead-1.jpg

S hát a szereplők...legalábbis, akiket eddig láttunk és feltűntek. A történet középpontjában egy átlag amerikai klisé-család áll. Természetesen mind a férfi, mind a nő elváltak már, a férfinek, Travis Manawa-nak (Cliff Curtis) pedig súlyos gondjai vannak kamasz fiával, aki ki nem állhatja apja új családját, különösen a súlyosan drogfüggő Nick Clark-ot (Frank Dillane), akivel az egész sztori indul. Nick egy régi, romos templomban, egy drogtanyán ébred fel kábulatából és drogos barátnőjét keresve jut megdöbbentő felfedezésre, amelyet utána sehogyan sem tud megfelelően kezelni. Azonmód be is kerül a kórházba, ahol még a rendőrség is kihallgatja és pszichológiai vizsgálatra kötelezik. Itt lép színre Nick anyja Madison (Kim Dickens), akitől idegesítőbb, okoskodóbb nőt nagyítóval is nehéz találni, talán még Lori, Rick felesége volt ilyen szörnyen ellenszenves karakter a TWD-ben, de ő más okok miatt (bár Lori alakítója, Sarah Wayne Callies elég gyakran játszik ehhez hasonló problémás figurákat). Madison valósággal egyszemélyes hadsereg. Egy az egyben elzavarja a rendőröket, azt ordítja a kórházban, hogy "Kifelé a fiam szobájából!", erre azok úgy megszeppennek, hogy fülüket-farkukat behúzva somfordálnak el. Először ezt látva azt hittem, hogy ő is valami ügynök, amilyen erőteljes karakterként mutatták be, mondjuk a NEMBIZTOS-nál (Nemzetbiztonsági Hivatal), aztán kiderült, hogy csak egy tanárnő egy középiskolában. 

fear4.jpg

Megint csak érteni vélem, mit szerettek volna ezzel húzni az alkotók. A férfiak háziasításával (Nick drogos, Travis jószándékú, de nem sok vizet zavar) előtérbe kerülhetnek a feminista emancipált női karakterek (ellentétben a férfiak uralta TWD-vel). A probléma ott van, hogy lehet valaki erős karakter úgy is nő létére, hogy nem kekeckedik állandóan, mert hogy remek színészünk, Koncz Gábor örökbecsű kijelentését idézzem, "aki kekeckedik, az undorító". Ha ez a tendencia folytatódik tovább, akkor megérjük még, hogy Madison lángszóróval és rakétavetővel felfegyverkezve fogja irtani a jónépet, elnézést, a zombikat. A másik női karakter, Madison lánya Alicia (Alycia Debnam-Carey) döbbenetesen sematikusra sikerült. Ő az igazi amerikai tinédzser csúcs-csaj, legalábbis amilyennek mondjuk a nyolcvanas évek tinifilmjeiből elképzeljük. Remek tanuló, igazi cheerleader, döglenek utána a srácok és az sms-mobil generáció igazi tagjaként le nem szakadna az Iphone-járól. S ebbe a tipikusnak mondható, már-már baromi nagy kliséként értékelhető nem is olyan fantasztikus idillbe csap bele a mennykő, mert jönnek a zombik. 

fear-the-walking-dead-cast.jpg

Mikor leperegtek az utolsó képkockák is a pilotból, szomorúan állapítottam meg, hogy ennyire érdektelen, hat éveseknek is ajánlható nyitó epizódot régen láttam. Az egy dolog, hogy konzervatív történetvezetést-kezdést választottak (bár ezzel a sokkal gyorsabb tempóhoz szokott tinik nagy részét elveszítik), de egy "supergirl" behozatala a képbe a gyenge és töketlen férfiak közé, nem biztos, hogy emelni fog a sorozat értékén, különösen nem egy autokrata, magán kívül más tekintélyt el nem ismerő női főszereplő-karakterrel. Cliff Curtis, az új-zélandi színész, aki maori ősökkel is rendelkezik, eddigi hollywoodi karrierje során eljátszotta már az összes mexikói, latin-amerikai, spanyol, stb. karaktert, amelybe a hollywoodi agytrösztök a bőrszíne miatt bele tudták kényszeríteni, csak azt nem igazán tudta megmutatni, színészként mennyit is ér, pedig igencsak jó. (Lásd, "A bálnalovas" című filmet, amelyben talán egyedül színészi tevékenysége alatt, játszott maori karaktert.) Az viszont biztos, hogy szinte mindig erős jellemeket formált meg, legyen az latin gengszter, vagy középkori lovag. Kíváncsian várom, hogy az írók milyen irányba viszik tovább figuráját és a színész mit fog tudni vele kezdeni. 

fear-the-walking-dead-21-600x900.jpg

Az FTWD nyitó filmje nem úgy sikerült, ahogyan vártam. Nem szerettem volna valami bombasztikusat, azonnali robbanást, még a várakozásaimat is háttérbe szorítottam. S milyen jól tettem! Ugyanis a stáblistával kissé több, mint egy órás pilot negyvenedik percénél azt vettem észre, hogy fél szemmel egy "Euronics" katalógussal szemezek és az ottani információkat érdekesebbnek és élvezetesebbnek tartom, mint a teljes unalomba fulladó nyitányt. Több lehetősége is lett volna az alkotóknak, hogy lelőjék a poént és történjék valami (például a kórházban Nick mellett fekvő, haldokló idős ember személyében), de úgy érzem, hogy szándékosan húzták el a mézesmadzagot az orrunk előtt, mintha azt mondták volna, ilyen már volt, nem akarjuk önmagunkat ismételni. Most így visszatekintve, talán nem lett volna haszontalan, mivel ha tizedszer húzzák el az orrod előtt azt a bizonyos madzagot, nem arra fogsz gondolni, hogy "hű, de jól fokozzák a feszültséget, itt sem történt meg, amire vártam és ami logikus lett volna", hanem a készítők felmenőit fogod emlegetni és a filmbéli Alicia mintájára, elindítod a Real Racing 3-at a telefonodon. Azért mindenkit megnyugtatok. Látunk itt is zombit. A többit a következő részekben...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerryco 2015.08.27. 11:51:27

Eddig csalódás volt, de legalább jó drog-ellenes reklám. A srác akármilyen helyzetre csak rosszul tudott reagálni és vagy futott vagy megölt valakit.
A nő tényleg fárasztó, bár mentségére legyen mondva, hogy a rendőröket kizavarhatja, mivel bűncselekmény közelében, ügyvéd nélkül nem hallgathatnak ki egy fiatalkorút, úgy, hogy szülő sincs jelen. Ezt a zsaruk is tudták, azért léptek le.
Számomra mindig érdekes egy olyan film, amiben nem ismerik a zombikat és előbb a testet lövik szarrá, a fej csak azután kap golyót. :)
Oké, itt is a koncepció része, de azért, ha rendőr vagyok és egy torz figura rám támad, homlok lövés azt csá.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2015.08.27. 16:16:10

Miért kell még egy sorozat belőle? Tiszta CSI szindróma. Ugyan azt előadni más szereplőkkel.... grat. Ja és itt még a színvónal sem is szarabb. Mekkor király volt már anno a TWD pilotja! :D

K.Leslee 2015.08.28. 22:55:41

Unalmas es olcso. Pont mint amire a trailer alapjan szamitottam.
Cliff Curtis-t meg ne bantsd! Sokoldalu szinesz.Legalabb negy tucat filmben jatszott mar FBI ugynokot/rendornyomozot/katonat:-)

Viszont Frank Dillane(a srac aki elmenekul a film elejen) nem jatszott rosszul. Meg az is lehet hogy jo szinesz.

Jerryco 2015.08.29. 05:13:18

Egy Európai változat jöhetne.

Darkcomet 2015.08.30. 16:40:02

Ritka szar, ritka unalmas. Mondom én mindenhol, hogy túl van pörgetve ez a zombi téma, de le vagyok hurrogva. Na tessék, élvezzétek ezt a gagyi drámába oltott szrakupacot.

Nyílméregbéka 2015.08.30. 17:48:21

Nem volt rossz, ebből még simán lehet egy jó sorozat, a színészek jók, lassan majd belerázódnak a karakterekbe, és majd a negyedik-ötödik epizódnál már körvonalazódik milyen is lesz a sorozat. Én biztos végignézem ezt az évadot, aztán majd kiderül...

K.Leslee 2015.08.30. 17:49:05

@Darkcomet: nem a zombi temaval van a baj elsosorban, hanem azzal, hogy semmi ujszeru nincs ebben. Mindent megtudtunk a zombikrol a WD-bol. Most ez minek kellett?

Viszont teny, hogy mar tenyleg annyi zombifilm keszul, hogy 20 ev mulva a mai gyerekek majd neznek hogy mi az istennert volt annyi zombifilm. Mint az otvenes evekben a szornyfilmek. Viszont az nem tartott ilyen sokaig.

Multkor beirtam az imdb keresojebe hogy 'zombie' es csupan 1780 cimet dobott ki.:-)
süti beállítások módosítása