Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sophie Scholl - Aki szembeszállt Hitlerrel (2005) 

2015. október 09. - scal

Bevallom töredelmesen életemben nem hallottam erről a nőről. Illetve egy soron következő filmünkben, A hullámban hallottam róla, de addig nem. Azután itt van ez a nem kicsit félrevezető magyar cím is - az eredeti cím sokkal jobb, noha az meg spoileres, már amennyire beszélhetünk egy majdnem önéletrajzi alkotásnál ilyenről. Emiatt azt hittem Scholl valami nagy földalatti mozgalom vezére volt, akit érdemes elővenni ha már köldöknézésről van szó. De nem. Scholl bűne mindössze annyi volt, hogy egy a Müncheni Egyetemen 1942-ben háború ellenes röpiratokat szórt szét. Elkapták, és rövid úton halálra ítélték. Mindezt huszonegy évesen.

m1500.jpg

Eme filmet A Bukás hívta életre. Az a film egy akkora jelentőségű, forradalmi alkotás, mely nem csupán a Hitleres mémeknek nyitott utat a YouTubeon, de egyre másra készülhettek a komolyabb múlttal szembenézős alkotások is. Mint A mások élete, a már említett Hullám, vagy jelen alanyunk is, akinek címszereplőjét 1970-től már jelentős tisztelet övezi szerte Németországban.

Azt hiszem nem tudjuk mi értékelni igazán a sajtószabadságot. Hogy azt írhatunk, mondhatunk amit csak akarunk. Persze ebben közrejátszott a technika fejlődése is, és inkább érdektelen sok minden amit az ember olvas manapság, semmint forradalmi. Hiszen nyolcvan éve még nem mindenki rendelkezhetett írógéppel és egy ilyen kiáltványnak sokkal nagyobb hordereje lehetett. De akkor is, emiatt halálra ítélni valakit hihetetlenül groteszknek tűnik ma már, voltaképp felfoghatatlan. Ráadásul gyorsított eljárásban, teátrális körülmények között megrendezett bírósági ügyben, ahol az ügyvéd is csak dísznek jelenik meg, a bíró pedig maga a ripacs szó élő kivetülése.

A film maximálisan hűen követi az eseményeket, és rengeteg kutatómunka áll mögötte, ugyanakkor a kihallgatási rész - mely a film csúcsa - nekem már kissé túlontúl idealizáltnak tűnt. Hiszen Scholl kis híján meggyőzi saját igazáról a vallatótisztet, aki szentül elköteleződött a Harmadik Birodalom és annak eszmeisége iránt. Itt azonban a film pro és kontra érveket hoz fel, hogy miért is hihették azt az emberek, hogy győzhetnek - ugye Hitler elég faszán kihúzta a német népet a világválságból -, és hogy ez a rendszer nem teljesen rossz. Leszámítva azon apróságot, hogy aki nem így gondolja, azt kivégzik.

11-sophiescholl-photo05.jpg

Julia Jentsch könnyedén birkózik meg a film által rá ruházott hatalmas feladattal, szinte minden képkockán megtalálható, és bár nem ő a Fehér Rózsa szervezet vezetője, gyanítható, hogy egyedül miatta ismert manapság ez az egész baráti kör. Mellette mindenképpen megemlítendő Gerald Alexander Held, aki kitűnő a vallatótiszt szerepében, már már szimpatikus is, nem elsősorban azért, ahogy egérutat kíván adni a lánynak, ne dobja el ilyen fiatalon az életét. Jól lehet ebben a stádiumban Scholl még joggal hihette, csak börtön várja.

Mondanám, hogy sok Berlinben játszódó film után ez a film végre Münchenbe kalauzol el minket, de nem mondom, mert jóformán semmit nem látunk a városból. Az egész film belső terekben játszódik, ami leginkább a börtön, bíróság, vallatószoba szentháromságból áll. Ez minden bizonnyal azért is kellett, mert a filmet kronológiai sorrendben rögzítették. A filmet természetesen Oscarra is jelölték 2005-ben a legjobb idegennyelvű film kategóriájában, valamint két ezüst medvét is hozzávágtak.

Hasonlóan A hullámhoz, ezt a filmet is egy olyan rendező hozta tető alá, aki egy pubertáskori viccekben tocsogó német "alapművel" szerzett hírnevet magának, úgy van ez volt a 2000-ben készült Hangyák a gatyában. Azóta szerencsére Marc Rothemund más filmeket is készített, úgyhogy nem teljesen reménytelen a srác. Kritikaként azért annyit megjegyeznék, hogy a film számomra érthetetlenül tévéfilmes hatást keltett helyenként és talán egy félórával hosszabb mint kellene, de mivel Schollról utoljára 1982-ben készült film, így ezt most elnézzük.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.09. 10:21:01

„A film természetesen Oscart is kapott 2005-ben...”

Oscarra csak jelölték.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.09. 12:07:15

@field 64: köszi javítom, mondjuk azért érthető

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2015.10.09. 18:55:11

Hát bizony, voltak ilyen németek is. Akik mertek nemet mondani. És nem is kevesen.
Van egy blog, egy honfitársunk fordítja benne a német wikipédia róluk szóló cikket.

teeundarchive.blog.hu/

Azt jól hiszem hogy az ő német ellenállásuk sokkal inkább méltatandó mint az ilyen-olyan vonBergeké, akik ötödik háborús évük és második Vaskeresztjük után jutottak arra a felismerésre hogy "Hát, ezt a háborút mi kezdtük de el is veszíthetjük,! Kéne valamit tenni mert a háború ha elveszíthetjük, akkor rossz ! És Hitler a felelős mindenért ...!!"

ogli dzsí 2015.10.10. 21:25:12

hiánypótló fil, hiszen nagy a náciveszély...

Hitler hatalomra kerülésének az volt a fő oka, hogy mint most a migránsokról, a 20as-30as években a zsidókról hazudozott egy emberként a frontline média reggel délben meg este, miközben a német családok anyagilag tönkrementek.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.10.10. 21:58:48

A nácik köztünk vannak! Vascsizmáik dübörgésétől zeng a vérvörös égbolt!

kvadrillio 2015.10.10. 23:59:58

Az Iszlám Állam robbanthatott Ankarában
HaM
JaK
JaK követés
2015.10.10. 19:08

kvadrillio 2015.10.11. 00:00:33

Tóta W.: Miénk az ország, magunknak lopjuk szét

2015. október 09., péntek, 09:53 Utolsó frissítés: tegnap

Tóta W. Árpád Szerző:
Tóta W. Árpád

Címkék: földmutyi; földosztás; trafikmutyi; mezőgazdaság; Lázár János;
Kinyomtatom Elküldöm Hozzászólások (0)
Twitter

Amihez nyúlnak, azt szétlopják, megmondta Lázár János. Tényleg egyszerűbb végleg ellopni!

Fotó:
Miért is ne adnánk el az állami földeket, ha úgyis csak szétlopnánk? – kérdezi Lázár János nagy bociszemekkel. Hol a szocik, hol a fideszesek. Az állami tulajdon a korrupció melegágya, úgyhogy legjobb lesz sürgősen privatizálni.

Zseniális, nem véletlenül tartjuk számon nagy jövő előtt álló politikusként. Szinte kész államférfi, jelenleg államúrfiként várja az idejét, vagyis a napot, amikor a főnök végre leteszi a lantot... vagy ha nem akarja, hát kiveszik a kezéből előzékenyen és kedvesen, és lekísérik a színpadról.

Nemcsak a marsallbot van a zsebében, hanem Kolumbusz tojása is. És ha problémát lát, van megoldása.

Probléma: mi és a barátaink szétlopjuk az állami tulajdont. Először feltöltjük a menedzsmentet lojális senkiháziakkal, aztán a segítségükkel számolatlanul hordjuk haza a közpénzt. Megoldás:
adjuk oda a vagyont végleg ugyanazoknak, akik most csak tessék-lássék lopkodnak belőle.

Ismerjük el, Lázár gondolatmenetében lenne igazság: aminek gazdája van, arra valaki legalább vigyáz. Tulajdonképpen ezért bukott el a szocializmus. A gond az összes többi részlettel adódik.

Ugyanis kinek adná szíve szerint azokat a földeket például Lázár János, ha rajta múlna? Nos, a legjobbtól kérdezzük, ugyanis túl van már egy ilyen tulajdonviszony-átrendezési műveleten, amit a mai napig trafikmutyiként ismerünk. Az még bravúrosabb is volt, mert ott az állam mesterségesen teremtett javakat – koncessziókat – azzal, hogy kihasította a dohánykereskedelmet a közlegelőből. Ezután pedig nagyvonalúan szétosztotta az engedélyeket a haveri körben. Hogy milyen alapon, annak bizonyítékait módszeresen megsemmisítették, ennek ellenére tök világos, konkrétan hangfelvétel van róla, hogy mi történt: „elkötelezett jobboldalinak kell lenni, az a lényeg”. A legjobb haver például kapott helyből ötszáz trafikot, de végül is megérdemelte, mert segített megírni a törvényt hozzá.

Szóval Lázár Jánosnak megvan ehhez a képesítése, talán a legnagyobb szakértője a végleges szétlopásnak, igazán hiteles tőle ez a felvetés. Különben is, ebben a ciklusban még egy szektort se nyúlt le. Tehát ha bízhatunk a képességeiben, akkor ahelyett, hogy a sok éhes bűnöző naponta csipegetne a közvagyonból, most kapnak egy-egy szép birtokot, aztán azzal jóllaknak. Már megint egy régi közgazdasági tétel: hal helyett hálót kell adni a rászorulóknak, hogy megtermelhessék maguknak, amit akarnak. Hát a rászorulók most nem szegényparasztok, mint régebbi földosztásoknál, hanem elkötelezett jobboldaliak, akiknek van miből megvenni a földet.

Külföldiek természetesen nem szállhatnak be, mert azok rossz gazdái lennének a magyar földnek, ellentétben a magyar nemessel, ezenkívül hozzák a varázslataikat és ördöngös gépezeteiket, ami tájidegen. Átláthatóságtól nem nagyon kell tartani, egyrészt megvan még a trafikügyből az iratmegsemmisítő, másrészt meg aki nagyon szaglászna, annak rámegy a gatyája is, aztán ott lobog majd valamelyik elkötelezett földesúr madárijesztőjén.

Van azonban egy alapvető különbség a dohánykereskedelem ellopása és a földosztás között. A trafiktörvényhez is hozzá kellett nyúlni utólag, bevallottan azért, mert a haveroknak nem fialt elég szépen az ebül szerzett jószág. A mezőgazdaság ennél is államfüggőbb. Már eddig is azért volt érdemes földbérletet mutyizni, mert a területalapú támogatást szépen el lehetett kokainozni. Ami a földön megterem, az csak a mellékes, és a legegyszerűbb kiadni valami parasztnak, hadd túrja, ha ahhoz van kedve.
Vajon mi történik, ha hirtelen egy csomó fideszes gennygóc földhöz jut?

Felvirágzik a mezőgazdaság? Dehogy, minek is virágoztassuk nehéz munkával, innovációval, fejlesztéssel, mint valami nyugati tőkés? Hol van az a csavaros magyar észjárástól? Nem sokkal egyszerűbb megszavaztatni, hogy adjanak még több pénzt traktorra, helikopterre vagy bármire, amit el tudunk számolni? Ennél terméketlenebb és fölöslegesebb beruházásokra is számolatlanul költjük a tízmilliárdokat, ha van mögötte elég erős érdekérvényesítő képesség: maga a miniszter ismeri el, hogy stadionokat azért építünk, mert Orbán Viktor „költ a hobbijára”. Az új földesuraknak ez nem a hobbijuk lesz, hanem a megélhetésük alapja. Úgyhogy jönnek majd a tőgyhöz pont ugyanúgy, ahogy azelőtt. Mi meg etethetjük a tehenet, amíg bírjuk.

Lázár János diagnózisa ettől még stimmel. Amivel gazdálkodnak, azt szétlopják – és az egész állammal gazdálkodnak. Most éppen földet osztanak.

kvadrillio 2015.10.11. 00:01:29

@kvadrillio: AVAGY MAI NÁCIKOK A 20. SZÁZADBAN MAGYARORSZÁGON !!!!!!!

Tudományos libsizmus 2015.10.11. 00:04:58

@ogli dzsí:
1933 előtt a német "forntline" média elsöprő többsége zsidó befolyás alatt állt. Ennek következtében valóban egy emberként hazudozott reggel, délben meg este. Csakhogy nem a zsidókról, hanem a németekről.

Bevándórlókat etetni TILOS 2015.10.11. 01:26:04

"Azt hiszem nem tudjuk mi értékelni igazán a sajtószabadságot. Hogy azt írhatunk, mondhatunk amit csak akarunk. "

Ez nem igaz Magyarorszagon nincs sajtoszabadsag, mar reg megszunt. Ezt nem csak en mondom, hanem napi tobbszaz blogban megirjak, hogy nincs sajtoszabadsag, ugyhogy nyilvan ugy is van.

ForróAPite 2015.10.11. 06:00:01

60 éve pedig még gyorsított eljárást sem folytattak le a kivégzés előtt.

bontottcsirke 2015.10.11. 09:41:58

Szokásos napi mantra, hogy magyarkutya ne felejtse el visszahozni a botot. Az a helyzet, hogy most még talén unalmas ez a marketing, de úgy tudom magyar kutyát ha sokáig idegesítik a picsádba harap.

László Medve 2015.10.11. 10:58:48

@Bevándórlókat etetni TILOS: Ja, pár éve egyensúly van a médiában (kivéve a köztv, de az mindig is az aktuális kormány alfele volt, a 90-s évek eleje libsi túlsúlyát nem számítva), ez valóban borzasztó.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.11. 12:47:33

@Bevándórlókat etetni TILOS: értem, akkor napi több száz blogszabadság van -_-, a lényeg ugyanaz mindenki azt mondhat amit akar, példának okádék, lásd az ide - filmtől totálisan irreleváns - kommentelő istenbarmokat :)

Petrow 2015.10.12. 10:22:14

Ezt ugyan nem láttam, de majd pótlom. Szerintem érdemes lenne egy review-t a Mansfeld-nek is szentelned.
süti beállítások módosítása