Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Űrszörny (1957)

2015. november 28. - scal

A repülő csészealjak támadása után Harryhausen elvállalt egy dokumentumfilmet, amely az Animal World címre hallgatott. Itt egy tíz perces rész munkája hárult rá, ahol a földtörténeti korszak letűnt dinoszauruszait keltette életre. Sokak szerint ez adta a dokumentumfilm egyetlen emlékezetes és említésre méltó epizódját. Majd ezután ismét a Columbia égisze alatt, nekilátott egy újabb ikonikus szörny, Ymir megteremtéséhez, amely mai filmünkben tör-zúz Róma belvárosában. Készüljetek, mert tudjátok milyen messziről jött, megmondhatom. TVENTI MILJON MÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁJLSZ TU ŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐRSZ!!!!!!!!

20_million_miles_to_earth_poster_04.jpg

A filmmel kicsit gondban vagyok. Nem különösebben rossz, de nem is kiemelkedő, előző alanyunk színvonalán mozog, bár ugyanezt a díbolást megnézhettük a Pánik New Yorkban, de még A tenger mélyéről jött-ben is. Az egyetlen változatosságát az adja a filmnek, hogy ezúttal nem egy amerikai várost, hanem egy európait, Rómát kapjuk meg csatatérként. Állítólag Harryhausen mindig is szeretett volna nyaralni egyszer Itáliában, de sosem tudta megengedni magának és ezért játszódik ott az egész cselekmény. Ha ez így igaz, akkor bizony a mester ekkoriban már elég nagy hírnévnek örvendhetett, mert azért erre nem igen szokott példa lenni, és a Columbia szarrágásról mostanra bárki megbizonyosodhatott.

A történet szerint titkos kísérlet résztvevői zuhannak le egy űrhajóval Olaszország partjainál. A halászok mindössze két embert mentenek ki, a Vénuszról visszahozott élőlény eltűnik. Vénusz? Nem is lehetséges rajta semmilyen élet akkora nyomás uralja a bolygót, azt hittem azért hozzák elő a marslakókat folyton, mert a Mars mégiscsak egy lakható bolygó, elképzelhető rajta az élet. De ezek szerint ez akkoriban totálisan random volt, és a Vénusz egzotikusabb mint az ekkoriban már elkoptatott Mars. Egyébként ezért ez a film címe is, mert a Vénusz Föld közti relatív távolság nagyjából 20 millió mérföld, 38 millió kilométer.

Ymir lénye is érdekes. Ez a kis dög egy az egyben az Alien filmek szörnyének előfutára. Kicsiként kezdi ,hihetetlen rövid idő alatt baromi nagyra nő, ki tudja mi okból és minek a hatására. Viszont ami kriminális, hogy ez a "szörny" növényevő. Kvázi nem veszélyes az emberre! Így a filmben folyamatosan valaki idegesíti, hogy támadjon, általában valami tanulatlan olasz paraszt, akadékoskodó rendőrfőnök meg hasonlók. Szóval ez a lény még csak nem is jelent közvetlen veszélyt! Hogy akarták ezt a filmet eladni? Pedzegettem A tenger mélyéről jöttben is, de itt totálisan igaz: nem Ymir az igazi szörny a filmben, hanem az ember. Nem vagyok biztos abban, hogy a filmkészítők is ezt akarták közölni, de én abszolút sajnáltam ezt a lényt, akit iderángatnak húsz millió mérföldre otthonától, azt se tudja mi veszi körül, soha nem tud majd becsajozni, és a végén az emberiség védelme érdekében kicsinálják...

0172.jpg

Harryhausen eredetileg egy küklopszot akart készíteni, de végül maradt a hüllő szerű lénynél, és a küklopsz ötletét eltette következő filmjére a Szinbád hetedik utazására. Ymir egyébként sehol nem szerepel ezen a néven a filmben, miközben eredetileg The Giant Ymir lett volna a film címe. De Harryhausen attól tartott, hogy a nevét összetévesztik a hasonló hangzású, arab titulussal, az emírrel. A lény megszólaltatásáért elefánthangok felelősek, melyeket a filmben is látható állatkertből kölcsönöztek, ahogy a nagyjelenetnek szánt Ymir kontra elefánt harc is adta magát a hely jellegéből adódóan. Harryhausen maga is megjelenik annál a résznél, ahol az elefántot eteti egy látogató, mert aznap nem jelentkezett a szerepre a statiszta, így valakinek be kellett ugrania helyette. Így készülnek a spontán cameok. Talán emiatt is nyilatkozott később úgy az idős mester, hogy ez a film a legkedvesebb számára.

Eredetileg színesben szerette volna elkészíteni ezt a filmet, de persze a stúdió ehhez nem adott elég pénzt, így maradtak a fekete-fehérnél. 2007-ben azonban maga Harryhausen segédkezett a film kiszínezésében, így az 50. évfordulóra - minthogy ezt a filmet is nyáron, 1957. júniusában mutatták be - a film elnyerhette eredetileg elképzelt formáját. A rendező Nathan Juran az eredményes együttműködés után további filmeket forgatott Harryhausennal, mint a Szinbád hetedik utazása, vagy az Emberek a Holdban, de az ő nevéhez fűződik az eredeti Jack, az óriásölő, vagy a mára kultikus Az 50 láb magas nő támadása is.

A színészek ezúttal sajnos teljesen semmilyenek, a kötelező romantikus szálért az utolsó életben maradt pilótát játszó William Hooper és az előző filmben is domborító Joan Taylor felel. Hooper ezután a szerep után lényegében eltűnt a vászonról és kizárólag televíziós sorozatokban tevékenykedett, Taylor pedig szép, de nem különösebben emlékezetes. De nem is baj, hogy nincs koherens történet, nincsenek valamirevaló párbeszédek, ez a film Ymir filmje, és minden más csak elvonná a figyelmet róla, hiszen a többi szörnnyel ellentétben, ő 60-70%-ban jelen van, dézsmálja a takarmányt, lehet látni ahogy darabosan mozog, meg kiskölyökként egy gyerekjátékkal helyettesítik, és nagyon gagyin takarják, hogy ne tűnjön annak. De hát ahogy szeretett ásványkőzettan tanárom megfogalmazta: "Az ördögtől nem kell félni, szarva van, meg patája, növényevő könyörgöm!"

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Ray Harryhausen életműve erre folytatódik tovább:

Pánik New Yorkban (1953)

A tenger mélyéről jött (1955)

A repülő csészealjak támadása (1956)

Szinbád hetedik utazása (1958)

Az aranygyapjú legendája (1963)

Szinbád arany utazása (1973)

Szinbád és a tigris szeme (1977)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocil · www.magyaranimaciok.blog.hu 2014.08.02. 08:48:20

Ez a szörny még aranyos is. Nézzétek meg milyen kis cuki bajszocskája van! :D
süti beállítások módosítása