Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Star Wars VII. rész - Az ébredő erő (SPOILERMENTES)

2015. december 17. - scal

Ez az a rész, amiről először még középiskolában hallottam. Előbb hallottam róla, mint az előzménytrilógiáról, és előbb is érdekelt, mint az előzménytrilógia. Hiszen ez nem egy sereg ismeretlen karaktert hoz be, hogy elmesélhesse, hogyan lett a kis idegesítő Anakinból Núbia istene, hanem azokat a szereplőket mozgatja, akiket megismerhettünk az eredeti trilógiában, folytatja a családregényt, az űroperát, és elmeséli, ahogyan Luke Skywalker - aki egészen jól hozzáöregedett a szerepéhez - szépen beadja derekát, és átáll a sötét oldalra. És egyben ez az a rész, amiről, aztán George Lucas azt nyilatkozta, hogy ez csak valami humbug, mendemonda, soha az életben nem készíti el, és semmi alapja nincs, ez csupán néhány őrült fan torz elméjéből kipattanó hagymázas látomás. De szerencsére ugyanez a Lucas pikk pakk el is adta az egész franchiset, így a Disney nem törődvén azzal amit Lucas akar - aki jelenleg minden létező fórumon azt nyilatkozza, hogy nem is érdekli ez az egész -, szépen megcsinálta a vélhetően mindent lezáró trilógia nyitó darabját. Merthogy a fanok igenis akarták ezt látni. És leginkább ÉN akartam látni.

star-wars-az-ebredo-ero-final-poster-1024x576.jpg

No de az elvárás nem mindig találkozik a valósággal. Illetve, legtöbbször nem. Az év második felében, és főleg az utolsó két hónapban MINDEN a Star Warsról szólt, ennél jobban nem volt film amit vártak volna emberek. Sajtóvetítésen kígyózó - soha nem látott - sor, szigorított biztonsági intézkedések, félóra csúszás, és vörös szőnyeg. Visszafele ugyanez pepitában, mert hiába mondták minden második kolléga laptoppal érkezett, hogy amint vége a filmnek, máris lője fel a netre a kritikát. Pedig ennek a filmnek ülepednie kell, elképzelhető, hogy majd napokkal - esetleg egy félévvel - később egész máshogy fogja megítélni ugyanaz a néző. A vetítés egyébként hihetetlen jó hangulatban telt el, nem egyszer tapsolt az egész nézőtér, ha feltűnt egy várt karakter, meg kicsit annak is szólt, hogy egyáltalán megértük ezt. A stáblista alatt pedig szállingóztak a 10/10-ek, évfilmje, és hasonló kijelentések. De ahogy Yoda mester mondta volt: a sötét oldal sok mindent eltakar, és nem látunk tisztán.

A dolog ugyanis nem ilyen egyszerű. Ilyen elképesztő biztonsági játékot, mint amit a Disney ezzel a filmmel elkövetett nem is tudom láttam e valaha. Először is jó e a film? Persze hogy jó, de ez az előzménytrilógia tükrében nem egy nagy kunszt, nem igaz? Jobb mint bármi, amit Lucas csinált. De azért az "Új reményt" mégse kellett volna ilyen mértékben remakelni... és ezzel kb. el is spoilereztem mindent amit el lehet, anélkül, hogy a történetről beszélnék egy büdös szót is. Pedig a forgatókönyv egyáltalán nem rossz,.. de elsősorban azért, mert a Negyedik rész forgatókönyve se volt rossz. Talán ez a legviccesebb rész az összes közül, a poénok ütnek, egyáltalán nem erőltetettek, az utalások találóak, a régi szereplők pedig nem csak azért lettek visszarángatva, hogy pár percet szerepeljenek.

Apropó szereplők. Szinte mindenki a helyén van. Daisy Ridley Rey szerepében szerethető, hiteles, és talán az első olyan női karakter, aki nem egy férfi miatt került a középpontba. Bár sokat nem tudunk meg róla, de ez a folytatások tükrében egyáltalán nem olyan nagy baj, hiszen ennek a trilógiának a hőse, egyértelműen ő lesz. John Boyega mint a vívódó rohamosztagos szintén telitalálat, bár néha nagyon rezeg a léc, hogy átbillenjen a puszta comic relief karakterbe, de szerencsére mindig lesz valami, ami új töltetet ad a számára. Az ismeretlen fiatalok a Csillagok Háborújában recept ismét működik. Kylo Ren már más tészta. Végre egy olyan főgonosz(?), aki nincs eltékozolva, gondolhatnánk hirtelen. Nagyon ikonikus, reflektál Darth Vaderre, anélkül, hogy direktbe másolná, a probléma egész más vele.

kyloren.png

Kylo Rent átlengi egyfajta misztikusság, egy percig se férhet hozzá kérdés, hogy hatalmas sith lord, bizonyos jelenetekben kegyetlenebb és félelmetesebb mint Vader nagyúr valaha. Azonban ez a film közepénél egyre inkább kifullad, amikor egyre több mindent tudunk meg róla, ezt a titokzatosságot három részen át is lehetett volna görgetni, itt lényegében elég hamar egy Tesco gazdaságos Darth Vaderré válik, és amikor leveszi a maszkját, és meglátjuk ezt a totál hiteltelen suhanc Adam Drivert, onnantól kezdve meg parázni sincs már ok. Egy dühös hülyegyerek semmi más. Karakterében rengeteg áthallást véltem felfedezni a Blizzard játékaiból, ott vannak ilyen elbukott hősök, akik gonosszá válnak. De hogy mi lesz belőle, azt is csak évek múlva tudjuk meg.

A visszatérő színészek, és pláne Harrison Ford viszont meglepően frissek ebben a filmben. Ford az utóbbi idők legjobb alakítását hozta - már ami a saját filmjeit illeti - látszik rajta, hogy imádta Han Solot játszani. Carrie Fisher, és főképp Mark Hamill inkább csak beugrott, de utóbbi bizonyára nagyobb hangsúlyt kap majd a folytatásban. Hihetetlen - pláne ha az ember ismeri a magánéletét - micsoda méltóság lengi be a vásznon, mint bölcsességben megöregedett Jedi mestert, akár csak egykoron Alec Guinnesst

A film technikai hátteréhez viszont csak szalutálni tudok, ez a létező legszebb CGI amit idén láthatsz mozikban, ráadásul ez a CGI autentikus, ebben a világban minden poros, romos, nem csillog villog semmi, tisztelettel folytatja a TRILÓGIA makettes ábrázolásmódját, anélkül, hogy egy percig is kilógna az összképből. A 3D-nek mélysége van, idén nem is láttam olyan filmet, ami ennyire jól kihasználta volna; a lézerkardok elől hajolgatni illik, a Birodalmi romboló meg agyon akar nyomni. Fantasztikusan szuper. És nincs lens flare hála a jó istennek. Ilyen az, amikor a profi munka tisztelettel, és alázattal vegyül.

daisy-ridley-in-the-set-of-star-wars-7.jpg

Hangulatot fest, életre kel, ott marad a háttérben, kiegészíti a történetet. BB8 sokkal szerethetőbb droid mint amilyen R2D2 valaha is volt - ez bizonyára szentségtörés, de engem mindig is idegesített a kis nyomoronc az önfejű viselkedésével -, az X-szárnyúak, TIE vadászok pedig még mindig veszettül jó csatákat tudnak vívni. A feliratok immáron teljesen honosítva úsznak a végtelenbe, a szinkronnal viszont nem vagyok kibékülve, szóval a teljes kép miatt a filmet illik megnézni eredeti nyelven is, mert elképzelhető, hogy helyenként rontott a színészek - és főképp Driver - játékán. 

John Williams muzsikájához kétség sem férhet, ő ezt már kisujjból kirázza, ráadásul úgy, hogy újat is mutasson egyben. J.J. Abrams vállaira iszonyatos teher nehezedhetett, aminek súlyától néhol megrogyott a térde, bizonyára meg volt kötve a keze mit tehet, és hogyan teheti azt, de összességében tisztes munkát végzett. Igen kicsit többet vártam, nem csak egy szimpla papírformát, de legalább a Disney rémárnya nem vetült úgy rá erre a részre, mint Lucas CGI mániája az előzmény trilógiára. Bevezetésnek nem volt ez rossz, de a folytatásban attól tartok ennél több kell, mert arra nem tíz évet, csak kettőt fogunk várni. Ha Mikiegér így folytatja mi csak jól járhatunk. Az erő legyen vele.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LINQ 2015.12.17. 20:06:08

A folytással az a baj, hogy azt már nem ő fogja rendezni.

Sir Gombóc 2015.12.17. 20:44:02

Ezt is elcseszte Abrams, mint a Star Trek-ket? Mondjuk tőle rendezőként nem is vártam mást, mert ahol csak ötletgazda, producer, az elég jó, de rendezőként nem épp nagy durranás. A Treknél majdhogynem dühöngtem, hogy mit csinált ez az ember..?

Az előzmény trilógia CGI orgiájáról meg annyit, hogy abban is rengeteg makettet használtak, sok minden fizikai valójában meg volt építve, erről valahol volt egy link is..

Zirowe 2015.12.17. 21:07:14

"vívódó klón katona"

Jaj..
Nem, nem, és nem.
A Birodalomban már sorozták a rohamosztagosokat, már az új remény idejében se voltak klón katonák, ideje lenne már erről leszokni.

Todward 2015.12.17. 23:29:10

Kylo Ren Han és Leia fia. Kapja be minden SW fan.

we dont want arabs here..So what 2015.12.17. 23:43:34

szentségsértés???
szentségtörést akartál írni szerintem..

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.18. 00:12:59

@we dont want arabs here..So what: lehet, majd javítom

@Todward: lehet te leszel az első, akit moderálni fogok faszfej, szerencsére ez max csak meglepi akarna lenni, de totál egyértelmű

@Zirowe: hát nézd, én gyerekként abban sem voltam biztos, hogy ezek emberek lennének, elvégre egyedül Darth Vader fejéről kerül le a sisak, a többieket csak lövik

az FL-421-es alapján simán gondolhatom, hogy klón, de tökmindegy, ágyútöltelékek

@Sir Gombóc: igen de még több minden CGI volt, pl az összes lény :D katasztrófa volt pláne ez első kettő ilyen szempontból, elég megnézni a gyűrűk urát, ott a CGI sokkal valósághűbb

nem cseszte el, épp ez a baj, hogy ha nem tudom, hogy Abrams rendezi ebből bizony nem találom el, sőt a Star Trek jobb (ha akciófilmként nézed, nem Star Trekként)

@LINQ: akkor annak drukkolunk, aki majd rendezi, de maradhatna nála

Kyria 2015.12.18. 11:45:11

Még nem tudom ugyan megítélni, hogyan fogok vélekedni BB8-ról, na de hát akkor is...hmmm, nos igen, végül is minden körülmények között: R2D2-t bántani!!!???

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.18. 12:00:46

@Kyria: igen érdekes, hogy az alaptrilógiában mindenki C3PO-t bántja, pedig a legtöbb genyózást R2D2 csinálja, aki szimplán leszarja bármit is mondanak neki

Kyria 2015.12.18. 12:05:31

@scal: Igen. Viszont a kis mosógép cuki, míg C3PO nem az. Szerintem.

2015.12.18. 14:44:14

az öreg fordot kivéve nem szép és nem igazán karizmatikus szereplők.

Petrow 2015.12.19. 08:38:28

Vicces, szinte 100%-ban uezt írtam én is le a filmről. Honorable mentions: Chewie! Nekem abszolúte pozitív csalódás volt.
General Hux viszont full tévedés. Nagyon görcsösen akar Tarkin lenni, de ha valahova, akkor ide tuti egy idősebb színészt tettem volna.
Summa: Megéri rá elmenni, nálam 7/10.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.19. 11:29:34

@Petrow: igen, sőt az egész Első Rend egy durva náci németország :D a Birodalom ennyire nem volt direkt náci klón :D

igen kb. annyi, de lehet inkább csak 6-6.5

és dacára hogy a hazai filmes blogok 90%-a fényesre szopta a film faszát, MI látjuk jól sajnos :) a Star Wars 7 szerintem megmutatta azt is, hogy mennyire hozzáértő emberek "dolgoznak" ebben a szakmában

de persze örülök, hogy ők ezt mind bekajálták két pofára :D és jót szórakoztak

Nyílméregbéka 2015.12.19. 11:31:10

@scal: egyrészt Fin maga is mondja, hogy gyerekkorában elszakították a szüleitől és besorozták, másrészt a tábornok említi, hogy sajnos nem klón katonákat használnak, harmadszor meg ha klón lenne, Dzsango Fettre hasonlítana. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.19. 16:21:16

@Nyílméregbéka: én ezt úgy értelmeztem, hogy kapott emlékeket és ő ezt hiszi, de nyilván elsiklottam felette

másrészt Jango Fett óta eltelt 50 év? nyilván változott a klónozás és azt klónoznak le akit akarnak, de vele semmi bajom nem volt, tök érdekes, hogy azon őrjöngött a nép, hogy hármas fénykard, néger katona... nem ezek itt a bajok, sőt szerintem ezek kibaszott kultok lesznek már most azok

Nyílméregbéka 2015.12.19. 16:34:29

@scal: Akkor ezt kicsit túlkombináltad. De az elég egyértelmű volt mikor a százados azon siránkozott Fin dezertálásakor, hogy ezek már nem klónkatonák. :)

A keresztvasas fénykard szerintem is faszság, az égvilágon semmi értelme és logikátlan, a használójára nagyobb veszélyt jelent mint ami haszna lehetne. :) a néger rohamosztagos meg nem foglalkoztatott, nekem teljesen elfogatható.

2015.12.19. 17:10:27

"Tizedes1
2015.12.19. 14:34:22
Ti, akik még írni sem tanultatok meg, fogalmazni pedig végképp képtelenek vagytok, nektek azt mondom, hogy ne fanyalogjatok, hanem takarodjatok el Hollywoodba és mutassátok meg, hogy micsoda fasza legények vagytok!
Rendezzetek, forgassatok: csináljátok jobbra !!!

Semmi nem jó nektek!
Semmi!

Remélem, annyira van bőr a pofátokon, hogy ha a 7. rész annyira nem tetszett, akkor nem esz el a fene benneteket a következő részre sem !
Bár kétlem, hogy több a gerincetek, mint egy csigának ! "

az illetőnek csak pár hozzászólása van

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.19. 18:29:16

@Nyílméregbéka: lehet de kibaszott kúl, és ha láttad a filmet, láttad hogy jó használatot nyújt :D lehet az meg a te figyelmed kerülte el ;)

@WiteNoir: ez most honnét van?

2015.12.19. 19:25:42

@scal:

aeonflux blogra kommentelte be

Nyílméregbéka 2015.12.19. 23:33:45

Kylo karakterét rosszul látod. Szerintem pont ő a legzseniálisabban felépített karakter. Egy fiatal befolyásolható és labilis fiatalmber, akiben óriási erő lakozik, de nem tudja kezelni még. Nincs önuralma, tombol mint egy gyerek, ha nem úgy mennek a dolgok. Egyrészt nincs rendes mestere, kvázi autodidakta módon sithkedik itt, másrészt mivel Anakin vére is folyik benne, befolyásolható a sötét oldal felöl, de folyamatosan dolgozik benne jó is, amivel teljesen le akar számolni, ezért is tette azt amit tett a végén. Szerintem nem akarták Kylot misztifikálni, pont ott lett hiteles a karakter amikor levette a maszkot, akkor mutatták meg a valódi "arcát" hogy ez még csak egy hisztis fiatal aki Vader bűvöletében él, de maga sem tudja még mire képes vagy mire hivatott. Kíváncsian várom, merre viszik az ő sztoriját, óriási potenciál van benne.

Nyílméregbéka 2015.12.19. 23:35:01

@scal: Azért én nem merném úgy pörgetni a kézben ahogy Kylo, simán banne van, hogy az egyik kereszt sugár lecsapja a saját kezét. :)))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.20. 03:04:39

@Nyílméregbéka: igen a napok alatt én is átértékeltem, inkább a színészválasztással van bajom, nem a karakterrel, és valszeg nem véletelen hogy levették a maszkját,

szerintem egy pillanat alatt megtetszett a csajnak, ls a következő két rész majd arról szól, hogy visszacsábítsa a jó oldalra

Nyílméregbéka 2015.12.20. 18:27:24

@scal: szerintem Rey Luke lánya lehet, így nem hiszem, hogy bármi romantika lehet közte és Kylo között, de biztos hogy lesz ilyen jó oldalra visszacsábítgatós dolog köztük.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.20. 21:08:34

@Nyílméregbéka: szerintem túl egyértelmű lenne, ha Luke lánya lenne, ráadásul miért kellett volna eldugnia a saját lányát? hiszen nyertek a Birodalom ellen, szépen csendben, rendben szaporodhatott volna :D

de még ha az ő lánya is, uncsitesók közt simán lehet valami, pláne ha nem tudnak róla, de ha ezt hozzák ki belőle, az nagyon suta lenne...

Nyílméregbéka 2015.12.21. 07:09:00

@scal: azér az, hogy "hívta" és megérezte hol van Luke/Vader kardja és látomásai voltak mikor megfogta, és ahogy Leila szótlanul átölelte mikor összetalálkoztak, nekem elég valószínűnek tűnik a Skywalker vér.
Nekem rémlik valami olyan, hogy kb akkortól tűnt el Luke, mikor Reyt otthagyták a "szülei". Az meg hogy mi mert történt, majd kiderül remélem. :) de még az is lehet, hogy Rey, Kylo ikertestvére, ha következetesen akarnak lenni a párhuzamokban az eredeti trilogiával... :D

Petrow 2015.12.21. 11:12:21

@Nyílméregbéka: Ha így van, akkor meg nem ártott volna konzekvensen felépíteni.

Az erőt nyilvánvalóan birtokolja - a blaster lövedék megfogás pl. olyan, amit korábban sehol nem láttunk, és én is néztem, hogy baszki, ez aztán bad-ass! Még csak oda se kell néznie, hogy fenntartsa a hatást.

Aztán, ott a spádéja, ami ha lehet, még kifinomultabb irányítást igényel, mint akár Darth Maul duplapengés fegyvere.

Erre jön a film végén egy párbaj, ahol egy egyszerű forcepush-sal belepasszírozhatta volna Finnt egy fába, helyett leáll vívni vele... Kérdem, miért? (már azon kívül, hogy Rey magához tudjon térni...) Egy áruló rohamosztagos, akinél egy igazi relikvia, egy madafakin lightsabre van, amiből talán tucatnyi kószál az egész galaxisban. Vagy akár le is béníthatta volna, mint Rey-t.

Az, hogy nincs rendes mestere - hát, ezt is vitatnám. Az EU eltörlésével is azért él még, hogy mindig egy mester és egy tanítvány van. Az Episode IV-ben sem jött le egyértelműen, hogy Palpatine Vader mestere, szóval itt is lehetnek meglepetések (van egy sejtésem, hogy Snoke egy reinkarnálódott Császár lesz). Meg tesz is rá utalást, hogy hozzák vissza, be kell fejezni a kiképzését.

A maszk levételét én inkább a dramaturg félelmének tudom be, attól, hogy nem ad lehetőséget megfelelő színészi játékra, ha végig maszkban van. Pedig pont az ellenkezője jött be. Sokkal jobban félünk attól, amit nem ismerünk.
A dühkitöréses eszköztárat is szerintem felesleges volt duplán elsütni. Az első teljesen a helyén volt, és ott tényleg azt mondod, hogy jó, hogy nem neked kellett a hírt megvinni. A második viszont már csak simán komikus, pláne a visszaforduló rohamosztagosokkal.

Szóval igen, egyetértek veled abban, hogy nagyon várom, hogyan fejlődik tovább, mert eddig egy abszolúte fajsúlytalan gonosz, Vaderhez képest különösen.

Petrow 2015.12.21. 15:42:30

@Nyílméregbéka: Oh, és még valami: Kylo ugyan Vader bűvöletében él, de kíváncsi vagyok rá, tudja-e, hogy pont a papája volt az, aki megölte a Birodalmat, amikor ledobta Palpatine-t. Mert ha tudja, még érdekesebb az "I'll finish what you've started" monológ.

Nyílméregbéka 2015.12.21. 16:38:45

@Petrow: az hogy mennyire konzenkvens az majd a további részekben derül ki, ez egyelőre csak egy alapkő az új univerzumnak, de szerintem pont annyit kaptunk a háttérből, amennyi szükséges.

A sötét erő mint tudjuk a félelemből, kétségbeeséből, haragból táplálkozik amikből Kyloban van bőven, plusz ott van Anakin/Vader vére így nem csoda hogy ekkora erő van benne, viszont alig tudja uralni mert nincs kiképezve. Ezt maga Smoke mondja, hogy ideje lenne befejezni a képzését, ezért visszahívja.

A kardja szerintem kifejezetten sufni tuningnak tűnik, korántsem olyan kifinomult mint a régi fegyverek, egyenetlen szélű sugár, meg "keresztvas" stb... számomra ebből is kitűnik, hogy ő egyelőre csak amolyan wannbe sirh lovag, csak szeretne olyan lenni mint Vader. Ezért a maszk is, ami egyben a megfélemlités eszköze is, akárcsak a rohamosztagosok arctalansága...

A párbajnál bele is paszírozza egy fába Reyt, meg Finnt is hajigálja rendesen, de azért emlékezz arra, hogy egyrészt sérült folyik a vére, másrészt az erőt sem tudja uralni teljesen, hiszen most ölte meg az apját, nem igazán összeszedett. Ezért is áll le vívni egy kvázi amatőrrel.

A Sitheknél nem a klasszikus mester tanitvány dolog működött, hanem a Sith nagyúr átcsábított magához egy Jedit és tanította a sötét erő használatára, de ő előtte már uralta az erőt, gyerekkora óta tanult vívni stb... Doku gróf vagy Anakin is kész jedi volt már mikor sith lovag lett, ez Kylonak nem adatott meg, még kiképzetlenül, tanuló padavanként hagyta el Lukeot és állt át a sötét oldalra. Ezért írtam hogy nincs igazi mestere.

Egyáltalán nem fajsúlytalan gonosz Kylo, nagyon is meghatározó, veszélyes, óriási erővel bíró, mégnagyobb potenciállal rendelkező figura mint Vader karaktere volt. Ez még csak az első rész, a New Hopeban ennyit sem tudtunk Vaderről, de volt hat film a karaktere építésére, előlegezzünk meg Kylonak is ennyit.

Szerintem ő annyit tud Vaderről amit Snoke elmondott neki. Az nyilván nem volt benne hogy megölte az uralkodót :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.21. 22:51:06

@Nyílméregbéka: hát Vader is akkor kezdett kevésbé érdekes lenni amikor az előzménytrilógiából nagyon is sokat tudtunk meg róla :)

szerintem Finnre kihatott a fénykard is, tipikus népmesei motívum, a hős megfogja a varázskardot, amitől ő maga is erőssé válik, vagyis ezért lehet az, hogy nem tudta simán leverni, elvégre Vader se használt soha erőt Obi vanon vagy kardoznak ezekben a filmekben, vagy erőt használnak

Nyílméregbéka 2015.12.21. 23:15:36

@scal: Igen sokkal izgalmasabb volt amikor keveset tudtunk Vaderről, többet hagytak meg a fantáziának. :)

ez a kardozás dolog is gyakran előkerül kritizáló kommentekben ahogy olvasom, hogy miért ilyen bénán viv Kylo, hogyan tudja vele tartani magát Finn meg Rey... Sokan vannak úgy vele, hogy az az alap ahogy az előzmény trilogiában vívnak a jedik, látványosan elegánsan virtuóz módon. Csakhogy azok még jedi templomokban tanultak kisgyerek koruk óta, a legjobb vívómesterektől. Ha időben nézzük kb hetven év telhetett el a jedi templom lerombolása óta, nincsenek mesterek, még Luke is autodidakta módon tanult, Ben és Yoda nem sokat tanitotta, ezért nem volt a Vaderrel folytatott harca sem olyan látványos mint mondjuk Vindu mester kardozása. Nálam simán belefér a sztoriba, hogy Kylo ennyit tud egyelőre, hogy egy jól kiképzett volt rohamosztagos is pariban vele a harcban pár perc erejéig. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.21. 23:40:02

@Nyílméregbéka: nekem szimpik az elméleteid, de nem is ezek miatt tartom a filmet közepesnél kicsit jobbnak, ez simán lehet direkt koncepció, és tényleg majd kiforrja magét, én a copy-paste jeleneteket tartom soknak, meg a harmadik halálcsillagot. :D Rájöttél már hogy négy jó Star Warsból háromban Halálcsillagot pusztítanak el? :D

úristen ebből vajon mit fog Kevin Smith kihozni a Shop Stop 3-ban? :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.23. 00:53:43

amúgy miért is kellene Reynek mindenáron családi kötelék? Kylo ott van már, és Anakinnak se voltak szülei, csak úgy lett benne erő, és Yoda? szal lehet a Jedik mikor meghalnak erővé alakulnak át, és az erő ott kering és mikor jön egy alkalmas emberke, akkor beleszáll

a másik, miért van fémkeze Lukenak, még mutatják is egy jelenetben hogy bőrrel van bevonva, ez egy olyan távoli jövő, hogy simán tudnak műkezet generálni, erre Anakin is fémkézzel mászkált, de oké, az még 20-30 évvel korábban volt, de Luke? miért? már azóta megint eltelt 30 év...

Nyílméregbéka 2015.12.23. 07:29:46

@scal: Ne is említsd Anakint és a Midikloriánokat! :D Ez egy akkora arculpása volt az egész erő misztikumnak, amit addig felépítettek filmekben és könyvekben, hogy már csak ezért megérdemelné Lucas a faszkorbácsot.
A jedik is úgy születnek mint mások, csak átjárja őket az erő. Ez egy adottság, amiből hosszú tréninggel képesség lesz, amit megtanulnak használni. Akiben megvan az erő, az tovább tudja örökíteni, nagyobb valószínűséggel lesz jedi szülők gyerekiből is jedi. Ezert is lenne logikus hogy Rey is Skywalker, meg persze mert megérzte Luke kardját, és mert ekkora nagy erő van benne ami felért Kylo erejével.

A fémkezet biztos megmagyarázzák majd, vagy legalább valami fél mondatból vagy utalásból megtudjuk a következő részben. Nyilván történt vele valami ami miatt csak a váza maradt a műkezének, és direkt hagyta így, hogy emlékeztesse erre az dologra. Vagy csak a számüzetésben nem volt orvos droid mellette. :)

2015.12.23. 20:26:01

SPOILERVESZÉLY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Első benyomásaim az új Star Wars-filmről

Immár én is túl vagyok rajta. Ahogy elkezdődött a film, egészen váratlanul jutott eszembe, hogy 15 évesen láttam a legelsőt, most meg 51 vagyok. Csak a két számjegy cserélődött fel, de ez nekem 36 kemény évet jelent az életemből. :)

A hagyományokat őriztem abban is, hogy mindhárom trilógia első részét a Corvinban néztem meg. Igaz, ez csak az első rész esetében volt tudatos döntés.

Egyébként ez az új rész is őrzi a hagyományokat, sajnos túlságosan is. Az volt az érzésem, hogy remake-et látok a klasszikus trilógia első két részéből. És mivel viszonylag hamar egyértelművé vált, hogy ki kinek felel meg az 1977-es részhez képest, ezért a legjobban őrzött titok sem jelentett meglepetést, mert számomra teljesen egyértelmű volt, hogy az a jelenet így fog végződni. (Persze azért az illető nyilván valamilyen formában visszatér majd, akár úgy is, mint anno Obi-van Kenobi.)

Amint a kiscsaj az első harmadban kiejtette a száján azt a szót, hogy „ócskavas”, rögtön tudtam, hogy az a Millenium Falcon lesz. Azt is sejtettem, hogy a néger csávó úgy menekül meg a polipkarokból, hogy a csaj egy csapóajtó összezárásával levágja azokat róla. Nem tudom, elszunyókáltam-e a végén, vagy mi történt, de nekem úgy tűnt, hogy az a Halálcsillag-szerű valami egyszer csak felrobbant, de számomra valahogy elsikkadt, hogy ott igazából mi történt, ki mit csinált, annyira a pszichopata fiók-Darth Vaderre és a vele való küzdelemre volt kihegyezve az a rész.:)

És igen, majdnem negyven év alatt Hollywood politikailag nagyon korrekt lett. Immár az egyik főszereplő egy néger csávó (nem csak mellékfigura, mint Lando), és a hősnő se olyan megmenteni való szendeség, mint Leia, hanem amolyan Angelina Jolie-féle akcióhősnő. Bevallom azt is, hogy az új szereplők közül az új robot volt számomra a legkarizmatikusabb. A többiek szerintem (egyelőre?) teljesen érdektelenek színészileg. Reméljük, a folytatásokban jobban ki tudnak majd bontakozni.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy csalódás volt a film. Nagyon látványos volt, nézhető is, de azt a fajta izgalmat, az újdonság lehengerlő varázsát, ami miatt szájtátva néztem 1979-ben a legelső részt, már egyáltalán nem éreztem. Persze, lehet, hogy bennem van a hiba, mindenesetre amikor a minap házimozin újra láttam az EGY ÚJ REMÉNY-t, megint 15 éves kisfiúnak éreztem magam. Húsz év múlva (ha megérem), lehet, hogy majd arról fogok nosztalgiázni, hogy hej, be jó volt az a Star Wars-folytatás, amelyet 51 évesen láttam... :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.23. 22:14:22

@field 64: engem nem zavart ez a fajta pc, elvégre egy távoli galaxisban vagyunk, nincs mai politika, mostában amúgy se szokott zavarni egy néger egy filmben :D - pl a Fantasztikus Négyesben is az volt a legkisebb gond, hogy Fáklya odakozmált

amúgy pont azon agyaltam tegnap amikor végeztem a Sithekkel, hogy ez akkor volt a legjobb amikor még kicsi volt, a három film létezett, agyonmosott VHS szalagon, a hang alatt ment az angol eredeti, és volt két idióta droid, meg egy furcsa történet ami a TIÉD, erre jönnek folytatások, könyvek, ilyne olyan rajzfilmek, képregények, játékok, és már totál elszabadult, túlnőtt mindenen, ez is most csak azért nagyobb mindennél, mert visszatért oda ahonnét kezdte, a moziba

ezért szeretem jobban az olyna filmeket amik megbuktak, nem lett folytatásuk, mert azt senki nem baszhatja el, egy folytatással :D

a legtöbb kijelentéseddel én is egyetértek, főleg az utolsó bekezdéssel, én se éreztem ugyanazt, sőt a frankóság is cska később kapott el, mert a Satr wars idén jobban benne volt a levegőben mint a Karácsony

2015.12.23. 22:45:34

@scal:

Engem se zavart a pc, de attól még észrevettem. :)

Annak viszont örültem, hogy az előzménytrilógiához képest mutattak némi mértéktartást a furcsa külsejű űrlakókat illetően.

Lehet, hogy azért nem éreztem karizmatikusaknak a mostani új szereplőket, mert ők korban már távolabb állnak tőlem, míg a klasszikus trilógia szereplői pár évvel öregebbek, mint én, szóval jobban tudtam velük azonosulni. Meg hát gyerekként a látvány volt az elsődleges, vénemberként viszont már nem érem be ennyivel még egy Star Wars-film esetében sem. :) Főleg, hogy az újranézett első rész most sem csak a látványvilágával hatott rám, és nem is csak a nosztalgia miatt.

Egyébként a klasszikus trilógiának is megvolt a marketingje, csak az nem gyűrűzött be hozzánk. Emlékszem, az unokaöcsém akkor ment rokonlátogatóba Kanadába, amikor nálunk még be sem mutatták a filmet. Egy csomó Star Wars-relikviát kapott a rokonoktól, mi itthon pedig azt se tudtuk még, miről van szó. :)

Komámmal azon röhögtünk, hogy a nosztalgia jegyében elő kéne venni újra az ÜZENET AZ ŰRBŐL című régi japán sci-fi mesét is, amely a Star Wars árnyékában anno rettenetes gagyiként hatott. Vajon most milyennek látnánk?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.24. 14:39:51

@field 64: tegnap elkezdtem nézni a New Hope-ot végre, erre mikor a trooperek keresik a droidokat, és bemászik pár CGI lény a háttérbe, mondom, nah akkor sürgősen levadászunk egy echte verziót is azért mielőtt hányni kezdek :D

szerintem a szereplők voltak az előzménytrilógia legkevésbé kérdéses részei, pl Qui-Gon szerintem rohadt jó karakter volt, Darth Maul is csak nem használták ki, aztán Ewan McGregor ahogy három rész alatt átalakult Alec Guinnessé briliáns volt, Ian McDiarmad élete szerepe kétségtelen, engem Christiansen se irritált, milyen legyen egy fiatal srác? és a hármas részben érzékeltették, hogy miért is tér át a sötét oldalra, jót akart tenni rossz eszközökkel

Jar Jarnak mondjuk kijár a tarkólövés, de inkább a kitalálójának, és sok volt a direkt cameo, pl Chewi totál fölösleges szerepeltetése, itt legalább volt funkciójuk, kivéve Fisheré

persze hogy volt marketingje, most nem is a merchandisingra gondolok, pl: figurák, pólók bögrék, hanem amikor elkezdték kiterjeszteni az univerzumot, könyvekkel, és hasonlókkal

hmmm az japán? Challange acceppted!

2015.12.24. 15:17:26

Azért volt marhaság Lucastól a klasszikus trilógia felturbózása, mert lehet, hogy a modern technika miatt most már meg lehet csinálni olyasmiket, amiket 1977 és 1983 között még nem lehetett, de a jelek szerint a technika arra még mindig nem alkalmas, hogy az eredeti részeket és az utólagos betoldásokat harmonikusan illessze egymásba.

Oldfan 2016.04.12. 23:30:09

Csak eljutottam hozzá és még egy év késésben sem vagyok. :D
Azt hiszem, én a kivételek közé tartozok, ugyanis nem csalódtam. Sokat eleve nem vártam, csak megfelelőt. Azt megkaptam. Az eredeti bevezető mű hangulatát teljesen nem tudta hozni, de botorság is lett volna várni. Azért igyekezett. Az előzmény hármastól viszont mérföldekkel jobb.
Kezdve ott, hogy számomra úgy tűnik, ezúttal valóban tudatos tervezés folyt.(folyik?) Azért ez Lucas apónál nem sűrűn esett meg. (Tudom, akadnak olyasmik, amikbe joggal lehet belekötni. De emberek, ez hollywoodi termék, nem szívátültetés előkészítése, ahol a legkisebb apróságnak is klappolni kell.) A sok megválaszolatlanul hagyott kérdést nem éreztem hibának, elvégre eleve nem egy moziban gondolkoznak, ugye. Tetszett, hogy apró színesekkel, visszautalásokkal van tele a történet, de megértem, ha valakinek ez hátrány. Valószínűleg minél fiatalabb az illető, annál kevésbé díjazza.
A zene nekem bejött. Williams sok jó új dallamot írt, miközben a régieket a kellő pillanatban vette elő. Nagyon ért hozzá, hogyan kell érzelmeket generálni vagy szereplőt jellemezni. A behozott karakterekben van potenciál. Rey és Finn egyaránt szerethető figurák. A jelenben - ebben a filmben - megfeleltek, kellően talányosak a jövőbeli folytatásokhoz. Az esendő "új Vader" szokatlan. Joggal lehet rá prüszkölni, ha valaki a tradicionális gonoszt remélte, de azért elfogadható, nem éreztem hiteltelennek. Nagy kérdés persze, hogy mi lesz velük, bírják-e ötletekkel az alkotók.
Viszont a "nagy öregekkel" tényleg sok a baj. Vicces, de a reaktivált mellékszereplőcskék még beleférnek, a nagyobbak viszont... ajjaj. Leila súlytalan, Luke csak a közvélemény elvárása miatt került be, igazi fontosságuk nincs. Kérdés, mi lesz velük a továbbiakban. Solo dettó a nosztalgia faktor része, bár neki azért jutott valami szerepecske. Max von Sydow ezt se mondhatja el magáról. Csubi maradt szőrmók Csubi, egy fokkal tán még jobb is, mint eddig volt. Ő jól öregedett, amiben benne van, hogy igazi arca nincs. Sosem hittem volna, hogy valaha ilyet írok róluk, de a Ford-Hamill-Fisher hármast jobb elfelejteni a továbbiakra. Nagyon elbánt velük az idő, a fizimiskájuk már irtó gáz a moziban. Viszont csak Han visszatérésére nem kell számítani. Úgy látszik, Fordban működött az önkritika és a sarkára állt, végleg kiíratta magát a sagából.
Számomra a rendezés teljesen rendbenvalónak bizonyult. A látványvilág a régit idézi, ami bejött. Akadt ugyan néhány fölösleges cifraság, de kibírható. A turbósított fényszablyákról úgy vélem, a kevesebb több volt. A hangulat időnként "A birodalom visszavág" komorságát hozta, ami ült. A feloldó poénokat ügyesen beépítették. Az új robot nálam nyerő. Remélhetőleg a forgatókönyvírók kitesznek magukért, mert a helyzetben és karakterekben egyaránt van potenciál. Részemről várós a folytatás.

eßemfaßom meg áll 2016.05.04. 11:17:32

Megnéztem. Egyetlen haszna lett, már kevésbé tűnik borzalmasnak az EP1.

Pár nappal később mondok magamnak: "Te, nézd meg még egyszer, hátha már leülepedett és másodjára találsz benne valami jót is". Elkezdtem, de negyedóra után kinyomtam annyira kínos érzést okozott amit láttam.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.04. 12:55:13

@eßemfaßom meg áll: jah, én kb. négy hónapja mondogatom magamnak, hogy meg kéne nézni újra, de lehet a napokban letolom ezt is.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.12.19. 00:06:26

@Nyílméregbéka: látod csak négy évet kellett várni, és DE :D
süti beállítások módosítása