Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Star Wars VII. - The Force Awakens

2015. december 19. - Filmbook

Arra ne számíts, hogy beülsz a moziba és olyan lesz, mint 6 éves korodban, mikor először láttad "A  Jedi visszatér"-t. Már nem vagy az a gyerek, már többet akarsz egy mozitól és harminc éve várod, hogy méltó folytatása legyen a mesének. Ha ezzel tisztában vagy nem csalódsz, amikor megnézed az új Star Wars epizódot.

star_wars_the_force_awakens.jpg

A látványvilág szerves folytatása az eredeti trilógiának és messze túllépi a prequelek színvonalát. Olyan, mint amikor egy jó fotográfus a kamerája minden tulajdonságával tisztában van és elmegy művészi értékű dokumentum fotókat készíteni egy háború sújtotta övezetbe. Drámai kompozíciók, hiteles környet. Változatos, de nem erőltetett képkivágások és remek ritmus. Talán ez nyügözött le legjobban a filmben. Mondhatnám el is vártam J.J.-től. És mindenki nyugodjon meg elég kopott és koszos. A digitális környezet 85%-ban fel sem tűnik, hogy digitális.

A helyszínek változatosak, egyszerűek és hihetőek. Gazdag természeti adottságokban bővelkedő, de nem fodri-bodri galaxisba láthatunk be. Ahol minden bolygó jól elkülöníthető karakterrel és más-más színtónussal rendelkezik. Öröm kitekinteni a repülők ablakából. A nem emberi karakterek, jelmezes és CG lények már nem nyügöztek le ennyire. Érezni, hogy a rendező maga is fan. Számtalan kedvenc mellékszereplő tünik fel ismét a háttérben, a rajongók nagy örömére. Ugyanakkor vannak új karakterek is, akiken bizony érződik a digitális íz. De ez még az éppen elmegy kategória. És egy napon sem említhető a prequelek világával.

Az emberi karakterek és főszereplők a többé-kevésbé helyén vannak. Az új karakterek szinészei jó választásnak tünnek. Az elvárhatónál senki nem játszik rosszabbul, ugyanakkor az új főszereplők között van aki kifejezetten jó alakítást nyújt. A régi visszatért hősök közül Han Solo ajándékoz meg minket jutalom játékkal. Hiába lett nagypapa korú, a gesztusai, mimikája és az egész szinészi játéka méltó folytatása fiatalkori énjének. Akár csak Chubakkának, akin Hannal ellentétben nem látszik a kor. Leia feltűnése a vásznon nem igazán ad hozzá a dolgokhoz. Inkább némi nosztalgiával tölt el minket. Meg eszünkbe jut hogy elszaladt az idő.

force-awakens-gif-thing-hero-2-0-0.jpg

Az régi és az új szereplők mérlegén szerencsére az utóbbiak felé billen a serpenyő. De még így is kicsit soknak vagy feleslegesnek érzem a régiek feltünését. Persze értem én, hogy át kell adni a stafétát, meg be kell vezetni az újat. De a nosztalgia játéktól feláll a szőr a hátamon. Az új Star Trek movie-ban (I. film) J.J. Abrams tökéletes cameot tudott Spockkal megvalósítani. Na az a megfelelő arány és a megfelelő hangsúly. Sajnos ez itt nincs jelen. De azért nem kell elkeseredni, még így is bőven a jó ízlés határán belül mozog.

Egyébként a Star Trekre visszatérve, lehet nem számítottam rá, lehet nem voltak magas elvárásaim, de a történet és a dramaturgia olyan kiváló időzítéssel zajlik, ami szinte bravúros. Az "in medias res" kezdés annyira eltalált, hogy amire megjelenik a Star Trek felirat már minden szereplőért izgulok és oda vagyok szögezve a székbe. Na erre az érzésre számítottam a Star Wars VII.-nél is. Talán ez hiba volt. Annyira bíztam J.J. Abrams-ben, hogy friss, lendületes és még rajongó is. És sokkal frissebb és lendületesebb és hitelesebb is, mint Lucas az Episode I-III.-ban, de nem annyira, mint amikor odavágott az első Star Trekkel. Talán ilyen, amikor túlzottan tisztelsz valamit és nem mered újra írni. Azt kétségtelenül nem róhatjuk fel, hogy túl sok és érthetetlen politikai elem van a filmben, mert nincs.

Ettől már is jobb. De talán a történetnek az a lecsupaszított népmesei egyszerüsége, ami a 70-80-as években kiválóan müködött, talán ma már kicsit kevés. Meg hát népmeséből is van milliárdnyi, és nagyon sok nagyon hasonló is egymáshoz, de mindegyik egyedi és önmagában zárt egység. Ez a történet kicsit színtelen és bizonyos elemek lerágott csontként emelődtek át az előzőekből. Ezzel sem lenne baj, csak akkor pontosan ott legyen ahol kell, pontosan olyan hangsúllyal, amire szükség van és töltse be a saját szerepét a saját rendszerében! Na ez lett itt a legyengébb pont a filmben. De nem győzöm hangsúlyozni, hogy még így sem rossz. Csak hát pont J.J.-től vártam volna el, hogy képes ezt a magasságot megugrani.

star_wars_the_force_awakens_r2d2_h_2014.jpg

Ha már ugrunk, mondjuk fénysebességgel galaxisból galaxisba, a film gépei, robotjai, járművei hibátlanul működnek. A design klasszikus, de modern. A gépek használtak és a mechanika és technika hihető. Azért hozzá tenném, hogy laikus vagyok ezen a területen. Az új kis robot BB8 jól illik a robot kompániába. Bár sokkal emberibb tulajdonságai vannak, mint egy robottól elvárható. Szinte már ézelmeket hordoz. Ettől olyan kis "cuki", a formái is aranyos, simogatni való labdácskák. Reszkessen minden szülő, aki játékboltba téved gyermekével, mert ezért az okos játékért súlyos krokodil könnyek hullanak majd.

A repülők közül kettő tett rám nagyobb hatás, a Falcon természetesen, amit már a trailerben is cool volt újra repülni látni. Biztos minden rajongó szíve megremeg amikor feltünik a filmben. A másik az új sötét oldal elit jármüve. Ami elegáns, minimál desig-nal lett megoldva. A landoláskor becsukódó, majd felszálláskor kinyíló szárnyak hideg, tökéletességet sugároznak. És a mozdulat kifejezetten kecses.

Ha már a sötét oldalnál tartunk, ez egy kissé körvonalazatlan számomra. És erről nem is akarok többet írni, mert esetleg spoilereket rejthet magában. Annyiban összefoglalható, hogy van. Mert jó és gonosz együttes jelenléte nélkül nincs egyensúly és konfliktus sem. A fő karakterek nekem kicsit elnagyoltak. Hiányolom a részleteket, a motivációt, amitől számomra hitelesebbé válnak. Itt ejteném meg az egyetlen képi világgal kapcsolatos negatív megjegyzésem: Nem kell mindig mindent megmutatni, főleg nem CG-ben. Az ember sokkal jobban fél attól, amit nem lát.

640375.jpg

Pedig a sötét oldal világa igazán penge formatervezés lett. A színharmónia, a képek tónusa, a lencsék használata, a környezet minden nagyon ott van. Minden mérték tartó, kivéve a karakterek. De hát ezt majd mindenki eldönti magában, amikor megnézte egyszer, kétszer, hétszer stb. Ugyan is ez a film többször is nézhető. Végre!

a cikket beküldte: Istvánffy Ilona

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Badmen 2015.12.20. 21:19:49

Nekem csalódás volt. Ezt a filmet Lucas 38 évvel ezelőtt megcsinálta, csak jobban. A film oké, nem ciki, de nem jobb mint a többi blockbuster. Mint a Jedi visszatér ewokok nélkül.

Fellegjáró Marci 2015.12.20. 21:36:45

Pontosan azért járok moziba, hogy úgy érezzem magam mint egy 6 éves, aki még nem látott valamit és rácsodálkozik egy úgy dologra, hogyjéééé ez de érdekes...valami új valami más amit eddig még nem láttam! És nagyon sokszor el is jön ez a pillanat, folytatásos filmeknél is nem egyszer...na EZ nem az volt! Ezt úgy néztem, hogy folyamatosan az volt a fejemben...mintha láttam volna már egyszer. Már amikor odaadta a (innentől SPOILER) térképet BB8nak éreztem hogy nem stimmel valami, aztán amikor bementek a kocsmába már tudtam hogy brutál Új remény koppintás...halálcsillag, jeges bolygó, maszkos pali, lekardozás a hídon, már csak az hiányzott hogy a szellőző nyíláson át lőjjék ki a fegyvert és kész a New hope 2. Én valami egyedi új történetet vártam nem egy újraforgatott filmet! És igen ha jól megcsinálták volna újra 6 évesnek éreztem volna magamat így viszont csak átbaszva lettem! :(

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.20. 21:56:28

@Blogger Betti: és hol van az írás a Jediről, mert a kapott linken csak pina van, de az minden mennyiségben :D

2015.12.20. 22:53:31

@scal:

Blogger Bettit töröltem, mivel már nem először fordul elő, hogy félrevezető hozzászólásaival valójában szexoldalakra próbálja terelni a gyanútlan olvasókat. Mivel ezek biztonsága (vírusmentessége) gyakran kétséges, ezért Betti társaságától kénytelen voltam megfosztani a Filmbook olvasóit.

Todward 2015.12.21. 00:38:17

Amikor elmúlik a kezdeti extázis és lecsillapodnak a kedélyek, akkor majd jönnek a rendes kritikák. Ahogy darabjaira szedik a filmet, kiderül, hogy mekkora nagy rakás szar ez. Persze most még azoknak a kritikusoknak a hangja a mérvadó, akik ott voltak a hét közepén tartott díszbemutatón (luxushotel, miegymás), és ők nyilván nem fogják megírni az igazat, mert akkor buknák a következő hasonló díszbemutatót - az ingyen ebéd pedig jó buli ám. Az SW7 kurva sok pénzt fog termelni (ahogy pl. az Avatar is sok pénzt termelt), de 10 év múlva, amikor a franchise visszahozta a 4 milliárdos vételárat, nagyon örülni fog az a keves megmaradt hardcore SW fan, amikor a Disney végre abbahagyja a hullagyalázást.

Punxsutawney Mormota 2015.12.21. 07:21:27

@Todward: Ezt még írd be a Kettősmércébe, a Kertművelők blogjába és szerintem a Candida-blogban is örülnének annak, ha teleszarnád ugyanazzal a hozzászólással a fórumot.

Szabóbakterúr 2015.12.21. 09:11:43

Nekem az volt furcsa már az első trailer után, hogy ugyan 30 évvel játszódik a Jedi visszatér után de az Új remény óta megakadt a hajók fejlesztése míg az első 3 epizód alatt minden részben új hajókat láthattunk. Ugyanaz a TIE vadász és X-szárnyú volt itt is csak más színekkel, mint az előző 3 epizódban. De még a csillagrombolók formája is ugyanolyan volt csak kicsit nagyobb az elődjénél, bár szerintem a szuper csillagrombolónál nem. Szóval remélem a következő részben több új hajókat láthatunk mert a monoton dizájn nem nyerő még a valós életben sem ezt tudjuk pl az autóiparban is. A filmmel kapcsolatban pedig csak annyit, hogy számomra több volt benne a kérdés mint a válasz ami az első 3 ban nem volt jellemző. A látvány kiváló volt a helyszínek is tetszettek és igen még meg fogom nézni tucatszor amint kapható lesz. Az Erő legyen veletek!!!!!
süti beállítások módosítása