Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Holtpont (1991)

2016. január 05. - Lazók György

A ’90-es évek annyi megunhatatlan kedvencet hozott az akciófilmek műfajába, hogy felsorolni is nehéz. A Holtpont is egyike ezeknek, melyet az egész zsáner előtt kalapot emelő Vaskabátok is megidézett. Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty) alkotása nem tartozik a vegytiszta akciófilmek közé, inkább egy laza elegy, melyben a bankrablások és üldözések mellett jut idő a szörfös szubkultúra bemutatására is. A sztorit több film megénekelte már. Néhány évvel korábban Porsche-tolvajok címen láthattuk, később pedig a Halálos iramban vette kölcsön tokkal-vonóval. Feltörekvő hősünk (Keanu Reeves) itt a hangzatos Johnny Utah névre hallgat. Az ifjú FBI-ügynök maszkos bankrablók nyomába ered, akik gyaníthatóan nappal hullámlovasok, szóval hősünk beépül a szörfösök közé, ahol megismerkedik az életművész Bodhival (Patrick Swayze). A két férfi között először kölcsönös tisztelet, majd barátság alakul ki, mely egészen addig tart, míg Utah gyanítani nem kezdi, hogy Bodhinak és társainak köze lehet a rablásokhoz.

point-title2.jpg

A Holtpont ízig-vérig évtizedének gyermeke, mégis némiképp megelőzte kortársait. A modern vágásokon és a tanítanivaló kameramunkán túl az újgenerációs akcióhősök előtt is kivágta az ösvényt. Utólag nehéz elhinni, hogy a rendezőnőnek mennyit kellett harcolnia, hogy Keanu Reevest leszerződtethesse, amit nem csupán a színész viszonylagos ismeretlensége nehezített, hanem, hogy ekkor még javában a Schwarzenegger- és Stallone-típusú izomemberek korát éltük. Reeves valóban megvillantja a benne rejlő akciósztárt, de még érezni, hogy nemrég jött le Bill és Ted zseniális kalandjáról. A fellépése az, amibe nem lehet belekötni. A film mutatósan megrendezett nyitányában, ahogy az eső áztatta kiképzőpályán lövöldöz a célpontokra, egyből megnyeri a nézőt.

Patrick Swayze-től a világsikerű Ghost romantikus hőse után merész húzás volt az ellentmondásos Bodhi eljátszása. Gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ő a film rosszfiúja, igaz ennél a minősítésnél a szerepe azért többet rejt. Bodhi valójában egy könnyen megkedvelhető, karizmatikus fickó, aki attól válik veszélyessé, hogy őrült módon imád pengeélen táncolni. Úgy tűnik, a rendezőnő már pályája elejétől vonzódott az efféle figurákhoz, nem A bombák földjénnel kezdődött el. A film egyik jelenetében Utah és Bodhi azon versenyeznek, ki meri később meghúzni az ejtőernyő zsinórját. A történet utolsó, a valóságtól izomból elrugaszkodó felvonásában ez a játszma folytatódik közöttük a végletekig, mely környezetük pusztulásával jár.

point-5.jpg

A Holtpont dinamikáját hiába szolgálják elsőrangúan megvalósított akciójelenetek és a két főszereplő közti érdekes kapocs, kiszámítható fordulatai és néhány bosszantó marhasága (pl. hogy a bankrablók pont akkor érkeznek, amikor Reeves elmegy szendvicsért) levonnak az értékéből. Filmjeinek a lezárása sose tartozott Kathryn Bigelow erősségei közé. A végkifejletet rendszerint feleslegesen elnyújtja, nincs ez másként ezúttal se. Bár a Holtpont alaposan felpörög a végére, nagyon is áll rá a régi mondás: a kevesebb több lett volna. Hibáival együtt maradandó akciófilmnek bizonyult, melynek remek szereposztása valamint ragyogó technikai kivitelezése feleslegessé tesz mindenféle újrafeldolgozást.

 

A DVD-kiadásról:

A Holtpontnak sokáig csak a DVD-formátum hajnalán megjelent feliratos kiadása volt elérhető, azt is maximum aukciós oldalakon keresztül lehetett beszerezni. Az újrakiadás elmaradása mögött jogi okok állhattak. A film eredetileg a Fox stúdióhoz tartozott, ám időközben a Warner, hazai részről pedig a ProVideo fennhatósága alá került. A sokévi várakozás nem telt hiába. Az új kiadást nem pusztán egy szinkron különbözteti meg a régitől, a magyar forgalmazó a minden földi jóval ellátott, külföldön Pure Adrenalin Editionre keresztelt verziót honosította meg. A borítón lemondtak arról, hogy erre felhívják a figyelmet, pedig még a dizájnt is az említett kiadásról vették át.

A külföldi tesztek határozott javulásról írnak a képminőséget illetően a régi változathoz képest, azonban én a felújításnak nem sok jelét tapasztaltam. A VHS-kópiát természetesen már az eredeti, mozis képaránnyal leiskolázza, és annak, aki nem kritikus szemmel nézi, nem is lesz különösebb gondja vele. A feliratos DVD-n még surround keverésű angol hang szerepelt, amely immáron 5.1-ként terpeszkedik a lemezen. Az öröm ebben az esetben is korai, inkább „átcímkézés”, mint felkeverés történt. A film nem szól rosszul, csak éppen nem azt a felturbózott hangzást produkálja, amelyre az 5.1 alapján gondolnánk. A hullámok szépen dübörögnek és a zene is jól elvan a két frontsugárzón, ám a hátsó hangfalak elhanyagolható mértékben vesznek részt a buliban. 

point-4.jpg

Míg az eredeti hang visz azért némi plusz életet a filmbe, a sztereó magyar hangsávról ez nem mondható el. A szinkron a régi videós, de ennyi a legtöbb pozitívum, amit el tudok róla mondani. Igazság szerint sose volt túl izmos darab, és mivel lényegében érintetlenül hagyták, vele az ember kénytelen lemondani a házimozi élményről. A még kissé csiszolatlan Stohl András is eléggé elhibázott választás volt Keanu Reeves hangjaként, de a szinkron legnagyobb baklövése, hogy Reisenbüchler Sándor a bandának mindjárt két tagját is megszólaltatja, ami főleg azért érdekes, mert általában mindketten jelen vannak. A magyar felirat igazi vegyesfelvágott. A fordítás hetven százalékban talán még a szinkronénál is jobb, a maradék harmincban viszont olyan elferdítésekkel és sajátos kifejezésekkel él a szerző, amelyeket jobb lett volna magában tartania.

A bónusztartalom javát a Pure Adrenalin kiadáshoz forgatott kisfilmek adják. A 2006-ban készült interjúkhoz mikrofon elé ültettek szinte mindenkit, aki a Holtpont elkészítésében részt vett. Keanu Reeves valamiért hiányzik a csapatból, ő kizárólag archív felvételeken képviselteti magát. Van, akin kifogtak az évek, például a film jócsaján, Lori Petty-n, aki nem sokkal a Holtpont után Tank Girlként zúzta szét a karrierjét. A négy szélesvásznú és kivétel nélkül magyar feliratos kisfilm közül elsőként a Hullámok hátán címűt nézhetjük meg, amelyen jobb is mihamarabb túlesni. A producerek, a forgatókönyvíró, és a színészek igyekeznek minél okosabbakat mondani a szörfözés és a film spirituális oldaláról, de hajlamosak túldimenzionálni mind a sport, mind a Holtpont mélységeit. 

point-6.jpg

A Megszoksz vagy megszöksz egy hagyományos visszaemlékezéses werket takar, mely 20-25 perces hosszával is kitűnik jóval rövidebb társai közül. Mindenki igen lelkesen, sőt büszkén osztja meg élményeit a forgatásról, és nem győzi dicsérni Bigelow, Reeves és a többiek teljesítményét. Érdekes infók is szóba kerülnek azért: egyebek közt, hogy a forgatókönyvet író W. Peter Illif még pincérkedésből élt az első változat megírásakor. Kitérnek a szereposztás körüli mizéria, megtudhatjuk, hogy Reeves helyére pályázott Johnny Depp és Charlie Sheen is, de a legdurvább, hogy már álltak a díszletek, amikor a filmet lefújta a Columbia Pictures, melyet aztán Bigelow és akkori férjura, egy bizonyos James Cameron mentett ki a gyártási pokolból.

A Helyszínen: Malibu c. kisfilm keretében a szörfös banda egy-egy tagját alakító két színész látogat el újra a forgatás tengerparti helyszínére, az Adrenalinfüggők pedig Patrick Swayze és a stáb többi tagjának az extrém sportokhoz való vonzódását taglalja. Az ijesztően kinéző Gary Busey például azt meséli el, hogyan próbálta őt rávenni egy közös ejtőernyőzésre Swayze, aki már a film készítése előtt szenvedélyes űzője volt a sportnak, és sokat küzdött a biztosítókkal, hogy ezt a kamerák előtt is bemutathassa. A kiadvány legfelejthetőbb extráját a szintén magyar felirattal ellátott kivágott jelenetek szolgálják, amelyek azon kívül, hogy ritka rossz minőségűek, többségében 5-10 másodperces bővítéseket tartalmaznak csupán. Zárásként megnézhetjük a film saját előzetesét is, amely szélesvásznú ugyan, de a feliratot lespórolták róla.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.05. 09:12:55

no, teljesen meg vagyok lepődve, nagyon jó volt ezt olvasni tőled, több ilyet írhatnál, bár gondolom neked szívügyed ez a film, külön tetszett ahogy kitértél a szinkronra - ez a Reisenbüchleres baki jól indította a napomat -, és az meg, hogy még az extrákat is elemzed TOP, szinte kedevt csinált ahhoz, hogy megvegyem a DVD-t, bár ki nem állhatom ezt a filmet

többek között mert, tényleg nem akciófilm, sokkal inkább ilyen lelki dráma a barátságról, meg beépülésről, meg kötelességről, meg pláne erről a szörfösök vagyunk, elmebetegek vagyunk szarságról

ami miatt jó, hogy elkészült, az a Vaskabátok, amiben tök jókat röhögtem az utalásokon

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.01.05. 12:47:38

@scal: Igazából az én szívemhez annyira nem áll közel ez a film. Persze kedvelem, de inkább a nemrég bemutatott remake szolgáltatta az apropót, ami állítólag valami borzalmas lett.

Pic 2016.01.06. 01:33:52

hmmm... lehet hogy vén vagyok :)))
DE
nem bírom a manapság csak a "FENOMENÁLIS" :D látványra és CSAK látványra építő nulla sztorijú filmek dömpingjét, a nulla színészi játékot, a rossz dialógusokat, a rosszul megírt karaktereket és az iszonyatosan látványosan pörgő filmet ... a nagy semmin.

Ez a film egy klasszikus jó film. A színészek lubickolnak a szerepben és tényleg jók. A film is hagy időt a cselekménynek kibontakozni, felépíti a sztorit, hagy időt megismerni az embereket és amikor kell, akkor durván megindul az akció... aztán megint látjuk az embereket emberi módra megélni és feldolgozni a történteket mielőtt megint elszabadul a pokol.

Szerintem ez így van jól. Anno 20 évesen is beszippantott a film hangulata és most 40 évesen is jó volt megnézni a tévében.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.06. 13:26:21

@Lazók György: Én is örülök, hogy írtál, pláne, hogy erről, mert már régóta újra akartam nézni, ugyanis csak egyszer láttam ezt a filmet még nagyon kicsiként a tékás korszakban, viszonylag újkorában.
Címszavakban rémlettek a dolgok, hogy van benne szörfölés, ejtőernyőzés, bankrablás, de kb ennyi.
Illetve tegnap, amikor néztem még beugrott az a jelenet, amikor Keanu elkezd az égbe lövöldözni.
Szóval a lényeg, hogy megadtad a végső lökést az újranézéshez. Az elején ezek a szokványos zsaruklisék eléggé idegesítettek (az üvöltöző főnök, az össze nem illő társak, a keménykedések), de aztán úgy éreztem a film megtalálta a saját hangját. És ahogy az első Halálos iramban is az adott közeg hangulata, életérzése fogott meg a legjobban, úgy ez is itt átjött. Mert bár más sportokról van szó, egy tőröl fakadnak (adrenalinfüggés). Nekem még a szendvicses jelenet is tetszett, tök poén volt :) És bár a végén van egy törés, ami nagyon nem kellett volna, de még ezzel együtt is jól sikerült a film. Lori Petty mondjuk nem volt elég jócsaj, de Keanu meg Swayze a helyükön voltak, pörgős volt, hangulatos, jók az akciók, volt pár poén, úgyhogy nekem nagyon bejött összességében.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.06. 14:34:24

@Santino89: akkor most már, hogy friss az élmény, szépen nézd meg a Vaskabátokat újra és egyből jobban fog tetszeni az is :D

Darkcomet 2016.01.11. 17:05:33

@Pic: Csatlakozom. Az akció mozik között kiemelkedő alkotás. Formabontó volt, remek zenével, igazán drámai feszültséggel, a színészek meg baromira odatették magukat. Ez egy olyan akciófilm, amit az is tud élvezni, aki nem szereti magát a stílust.
süti beállítások módosítása