Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hogyan fogadj a gazdaság ellen? - A nagy dobás

2016. február 05. - luckylany

„Az igazság olyan, mint a költészet.
És a legtöbb ember kibaszottul utálja a költészetet.”

A 2007-2008-as nagy amerikai ingatlanpiaci válságról és az amerikai gazdaság ellen fogadó néhány élelmes, előrelátó emberről szóló filmjében Adam McKay végigveszi, miként alakulhatott ki a világ egészére hatást gyakorló válság, mik azok az alapfogalmak, amikkel ennek kapcsán jó, ha tisztában vagyunk, és mennyire bízhat bárki abban, amit biztonságos befektetésként kínálnak neki. Filmje így bizonyos értelemben a polgári kötelezettségek gyakorlásáról is szól: olyan film, amit szívesen tennék kötelezővé a középiskolai osztályfőnöki vagy történelemórákon (ha volna gazdasági alapismeretek, akkor azon); amit talán még a diákok is élveznének – mert amellett, hogy a maga néhány főbb szereplőjének egyénisége alkalmassá teszi arra is, hogy a különcök toleránsabb kezelésére neveljen, egyúttal szórakoztató, sok szálon futó, s kevéssé izgalmasnak ható tárgyát mégis érthetővé és izgalmassá tevő film ez, mely sokféle eszközzel dolgozik a fotómontázstól az idézeteken át a cameoig, hogy világossá tegye, mi az a subprime krízis és miként dolgozott egymásnak alá egy sikeresnek tudott gazdaságba vetett teljes bizalom és a nyereségvágy. 

„Nem azzal kerülsz bajba, amit nem tudsz. Hanem azzal, amit biztosan tudsz, de mégsem úgy van.” - hangzik a film indító idézete. Az amerikai ingatlanpiaci válság és banki összeomlás okait remekül leírja az idézet - akik hiteleket vettek fel, azt gondolták, ingatlanjuk értékének növekménye majd fedezi a költségeiket, akik befektettek, azt gondolták, biztos értékpapírokba fektetnek, ha az ingatlanalapú jelzálog-fedezetű értékpapírokkal a magas visszafizetési rátájú jelzálogkölcsönhitel-visszafizetésekre fogadnak, hiszen AAA (teljesen biztonságos) minősítésű papírokat kaptak a részvénypakettjeikben. Ám mégsem így volt. 
A subrime-krízis lényege (e cikk alapján), hogy az alacsonyan tartott 1% kamat mellett a bankok jelzálog fedezetű értékpapírokat (MBS morgage backed security) dobnak piacra, hisz a kiváló ügyfelek törlesztése szinte kockázatmentes, s a biztosítékként felkínált ingatlan értéke folyamatosan emelkedik. Ám már ekkor kiadtak olyan hiteleket, amelyeknél nem ellenőrizték megfelelően a visszafizetési képességet. A bankok azonban nem a kamatokon kerestek, hanem a kezelési költségeken. Így bevonják a kevésbé jó adósokat is: ők a subprime hitelesek. Változó kamatú hitellel, ahol a visszafizetés bizonytalanabb; mivel ezek magukban eladhatatlanok jelzálog fedezetű értékpapírokként, ezért a kockázatok elosztását egy újabb banki termékkel oldják meg: a CDOval (collateralized debt obligation kb: fedezett adósság kötelezettség). A prime hitelekből összeállított MBSekbe belegyúrták a subprime hiteleket is, a hitelminősítő intézetek a csomagot AAA-nak minősítik (ha nem, mennek a következő hitelminősítőhöz, ahol majd igen), s a teljesen kockázatmentes besorolású papírokra ezután a bankok biztosítást kötöttek. Az AIG biztosító x dollár fejében kifizeti a bedőlő hitelt/megtakarítást ha baj lenne. Ezeket a bebiztosított, teljesen kockázatmentes befektetéseket aztán az egész világon terjesztették. Az MBSek biztos befektetésként terjednek, de egyre több bennük a subpime hitel. Mikor a FED 6,5%ra emeli a kamatot, a bankok pedig érvényesítik a változó kamatláb nyújtotta lehetőségüket és felemelik a törlesztőrészleteket, s az emberek nem fizetnek, összeomlik a rendszer. A befektetési bankok próbáltak megszabadulni az MBSektől és hitelekhez jutni, de egymásban sem bízhatnak.
Az összesített adatok szerint a válság kirobbanásakor egy év alatt 1,3 millió amerikai ingatlant árvereztek el. Vesztese volt a válságnak a KB Home, Citigroup, a Merrill Lynch, a UBS AG, a HSBC, IKB Deutsche, Royal Bank of Scotland, Morgan Stanley, Credit Suisse, JPMorgan Chase és a Bank of America. A fõbb gazdasági és pénzintézetek a világon hozzávetõlegesen 435 milliárd amerikai dolláros veszteséget szenvedtek el 2008. július 17-ig. Amikor bizonytalan bonitású követeléseket sokszorosan átcsomagolva azokat elsőrendűekként forgalmazták a piacon, e strukturált termékek tökéletesen alkalmasak voltak a vevőkben a hamis biztonság érzetét kelteni, mert nem látták át, mit is vesznek. A subprime hitelek egyre nagyobb aránya a termékekben csak kevés embernek tűnt fel - róluk szól a film. Nem kis piacon játszanak: az árupiacok értékénél 500–700-szor nagyobb értékű pénzpiacokon. 
Egy elemző átvizsgálva a strukturált termékek egyes tételeit, rádöbben, mennyi szemét van köztük, s rábeszél egy bankot, hogy adjon ki egy terméket, amellyel shortolhatja a jelzálogkötvény-piacot. A bankok nagy többsége bele is megy a hatalmas mennyiségű pénzt lekötő üzletbe, mert úgy gondolják, ingyen jutnak pénzhez. S a nagy összegben va shortolás hírére csak páran eszmélnek - olyan emberek, akik utánajárnak, vajon tényleg létezik-e ez az ingatlanlfi - a rendező érzékenyen mutatja be szereplőit, és a cameokkal igyekszik mindenki számra érthetővé, fogyaszthatóvá tenni a szakkifejezéseket: Anthony Bourdain szakács a tegnapi halakból készülő halleves példáján át magyarázza el a CDO-k lényegét; a film egyik szereplője egy jenga-toronnyal szemlélteti, mi történik, ha a subprime-hitelesek kötelezettségeire szóló fogadásokból is összegyúrt részvénycsomagok közül csak a nem AAA minősítésűek, hanem a kevésbé biztonságosnak mondottak dőlnek be bizonyos százaléknál nagyobb mértékben; Selena Gomez segítségével egy blackjack asztal mellett magyarázzák el, hogyan lehetséges, hogy nagyjából 50 milliós ingatlanépítésre vonatkozó kötelezettség 3-3,5 milliárdos pénzmennyiség mozgásáért felel a piacon, psuztán azzal, hogy nem csak arra lehet fogadni, vajon nyer-e, hanem, hogy a nyerésre fogadást kötők közül ki fog nyerni, s ez az áttételes rendszer a végtelenségig bővíthető. De éppígy feltűnik egy pillanatra a filmben Margot Robbie is, aki A Wall Street farkasából lehet ismerős, s így létre is hoz egy linket ahhoz a filmhez, mely A nagy dobásénál sokkal határozottabb vonalvezetésű és kevesebb lényegi szereplőt mozgató, a magyarázatokra ki nem térő, így eléggé egyoldalú értelmezést nyújtó, bár jó film volt.
A nagy dobás esetében ennél árnyaltabb bemutatására vállalkoznak a témának, vegyítve a dokumentumfilmes eszközöket (fogalommagyarázatok cameokkal, fotómontázsok felvillantása, idézetek közbeékelése, valós adatok) a filmfeldolgozással. A Brad Pitt alakította egykori Wall Street-i mágus, aki már visszavonult, de segít két feltörekvő garázsbróker barátjának, hogy “odaülhessenek az asztalhoz”, képviseli a közt. Ő jegyzi meg, hogy nincs min örömködni, mikor hatalmas üzletet kötsz ugyan, de tulajdonképp az amerikai gazdaság ellen fogadsz. A modern hippi-életre berendezkedett egykori bróker hangja képviseli a mindenkori megalázottakkal való együttérzést - de a többi szereplő története sem teljesen egyenes vonalú. Mark Baum alakja (Steve Carelll formálja meg) egy olyan érzelmi traumát is hordoz, melynek feloldása az egész más témájú film során is képes valóban izgalmassá, egy-egy percre fontosabbá válni, mint maga az alaptörténet. Michale Burry, a doktorból lett elemző és befektetési tanácsadó figurája a maga belső vívódásaival válik szerethetővé, különcségében is azonosulásra alkalmassá. Jared Vennett (Ryan Gosling megformálásában) a szinte véletlenül értesülő, ám bennfentes és jól helyezkedő alkalmazott karaktere, mint elbeszélő kap fontos szerepet. Emlékezetes maradt Vinnie Daniel szerepében Jeremy Strong is.
A film végigvezet az üzletkötésen, az ingatlanlufi felfedezésén, kinél gazdasági adatok alapján történik meg ez a megvilágosodás, kinél a piac szereplőinek megkeresése és a velük való beszélgetés közben - s követi az események a teljes összeomlásig, a Lehmann Brothers csődjéig és tovább. Van az a régi Murphy törvény, hogy aki tiszteli a törvényeket és szereti a virslit, ne nézze meg, hogyan készülnek - aki szeretne hinni a jelzálog fedezetű értékpapírok validitásában, annak a film nem ajánlott. Aki viszont úgy szeretne tanulni, hogy közben jól is szórakozik, izgalmas karaktereket lát és még a mindenkori másik oldal nehézségeiről is értesül, ha nem is túldimenzionáltan, annak jó választás lehet A nagy dobás (The Big Short). Van abban valami szép, mikor a filmben elhangzik, hogy az emberek nem értik mindezt, mert a színészeket és a sportközvetítéseket figyelik, s a film egyik producere, Brad Pitt alakítja azt a szereplőt, aki a ‘térj vissza  földhöz és termelj magadnak’ üzenettel igyekszik a gigászivá nőtt, de valós tartalom nélküli pénzpiacok látszat-álomvilága felől visszaterelni a rá hallgatókat egy másfajta életszemlélethez - míg azért gazdaggá teszi az erre ácsingózó garázsbróker barátait is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.02.05. 15:15:06

Én már végig gondoltam ezt a sztorit és arra jutottam, a végső hibás az amerikai szenátus. Mert ha az ilyen 'gyökerek' tudták mi zajlik, akkor a piacokat felügyelő állami szerveknek is tudomásuk kellett legyen erről. (olvasnivaló: Brókerpóker (már a válság előtt kiadták és pontosan le van írva hogyan csomagolták kötvényekbe a rizikós részvényeket))

luckylany 2016.02.05. 15:55:24

@Madnezz: A Brókerpókert nem olvastam, köszönöm a tippet. A gyökerek minősítést idézőjelben sem értem igazán - ezek a figurák vagy igen okos (enyhén autisztikus vonásokkal is rendelkező, kifejezetten értelmes és remek kombinatorikai készséggel bíró) emberek, vagy jókor voltak jó helyen és a maguk területéhez jól értve képesek voltak utánajárás után átlátni, mi zajlik. A piacokat felügyelő állami szerveknél lehet, hogy volt esetleg valaki, aki tudta, mi történik, s azt is, hogy az milyen hatással lehet, de ezek a szervezetek a sok ember és a döntéshozás hierarchikus volta miatt sok esetben képtelenek a fejlődésre s képtelenek az egyik szinten fellelt információ megfelelő és hatékony kommunikálására a rendszer más szintjeivel; másrészt, ahogy el is hangzik, kis bűnbakképzéssel, figyelemeltereléssel, feltőkésítéssel a nagyobb gazdasági szereplőket a legtöbb esetben kirángatják a bajból - hogy az egyes ember belebukik, nem feltétlen tényező a nagyok játszmáiban. Talán csak arról a tévképzetről kéne általánosságban lemondani, hogy a rendszer bármely részén az egyén képviselete lenne a cél - vagy hogy van olyan, hogy biztonságos játék/befektetés.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.02.05. 16:47:15

@luckylany: Az, hogy intelligens valaki és szakértő egy témában, az csak még inkább felveti a felelősségének a kérdését, gyakorlatilag mások kárára kereskedtek kockázat nélkül!
A kormányszerveknek kötelességük lett volna a felismerés és megakadályozás, főleg mert bárkinél jobban látják a piacot és mindenkinél erősebb eszközeik vannak. Sajnos felettébb esélyes, hogy ők is csak shortoltak a közbeavatkozás helyett.
Egy dolog, hogy nincsen abszolút biztonságos befektetés, más dolog eleve bóvlit eladni fedezettel rendelkező részvények közé rejtve.
A kulcsszó, az etika lenne, de ez mindenkiből hiányzott, aki hozzáértő volt.

luckylany 2016.02.06. 12:34:12

@Madnezz: a film valamelyest érzékelteti is az ezzel kapcsolatos etikai kétségeket, s nem is csak a Brad Pitt alakította kiugrott Wall Street-i bróker karakterében - Mark Baum karaktere e tekintetben is összetettebb, mint akár a fiatal garázsbrókereké, akár Michael Burry-é. (Amúgy az etikával mintha valami nagy és általános baj lenne, nem csak a gazdaságnak ezekben a szektoraiban. A szakértelem /a rendszer működésének alapos és a rendszer saját belső szabályait és logikáját követő ismerete/ talán épp az, ami a megkérdőjelezetlenül maradó etikátlanságot eredményezi: nem látsz túl a rendszer keretein és nem értelmezed szélesebb összefüggésekben azt, ami történik. Önbíráskodó rendőrök; felettesük vagy a cég és a befektetők általános elvárásainak, esetleg a rosszul értelmezett közvélemény elvárásának engedelmeskedő alkalmazottak - csak pár általánosított példa erre.)

classy57 2016.02.10. 23:19:51

„Nem attól kerülsz bajba, amit nem tudsz. Attól kerülsz bajba, amit biztosan tudsz, de mégsem úgy van.”
Ezzel a Mark Twain idézettel több baj is van ...Először is a filmben igy hangzik el :
"Nem azzal kerülsz bajba , amit nem tudsz.
Hanem azzal , amit biztossan tudsz , de mégsem úgy van."
A másik , hogy sem igy , sem a cikkben leirt változat sem adja vissza az eredeti frappánságát.
No , én igy forditanám :
Nem az sodor bajba, amiről nem tudsz.
Az igazán nagy bajt az okozza, amiről azt hitted biztosan tudod, de tévedtél.
Amúgy találtam még más variációkat is , apró eltérésekkel. Azt hiszem Karinthy-nak tulajdonitják a forditást...bár én ebben kételkedem. Ahhoz túl slamposnak találom.
Amugy jó mottó.....

luckylany 2016.02.14. 23:50:19

@classy57: javítottam a filmbeli verzióra, köszönöm.
süti beállítások módosítása