Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Parkoló (2014)

2016. március 22. - scal

„– És hova állhatok?

– Ahová akar. Amelyik hely hívogatja.”

parkolo_poster_final_kisebb.jpg

Hát ez is egy nagyon jó magyar film. Reklámot nem kapott, és egyetlen hétig játszották a mozik. Ezek miatt gyanítom, alig hallott róla bárki is. Én se. És gondolom, a húgom is csak azért, mert parkoló = autó van benne = nézzük meg. Hát megnéztük. És dacára, hogy amolyan kamaradrámának indul – szűk tér, kevés szereplő –, egy végig élvezetes filmet kapunk, két különösen erős alakítást és egy végig feszültséggel teli történetet, amelyben a kakaskodás egy látszólag banális hülyeségen zajlik. De ebben a filmben minden egyes szónak, tettnek, képnek vagy tárgynak, külön sztorija, jelentése van.

Kicsit féltem az Üvegtigris-életérzéstől, de szerencsére ez maximum nyomokban lelhető fel – lakókocsi, lepukkantság, bár nem tudom, mennyire lepukkant, akinek van egy saját parkolója? A sztori pedig kimerül annyiban, hogy egyik nap a csak Légiósként becézett úriember parkolójában felbukkan Mr. Nagyágyú, aki szeretné a kocsiját – egy gyönyörű Mustangot – egy hónapig ebben a gedvában tárolni. Az egyetlen helyre azonban, amelyet kinézett magának, mégsem parkolhat, ki nem mondott okból. Ő azonban ahhoz szokott hozzá, hogy mindent megkap, Légiós azonban eldönti, majd bebizonyítja, hogy a Parkoló területén belül ez bizony nincs így.

A film ennél azonban jóval több, és mindenre hagy időt. Kapunk egy kis humort, egy kis szerelmi szálat, de a fő mozgatórugó, a két ellentétes világ, indulat egymásnak feszüléséből ered. Ehhez pedig kellett ez a két nagyszerű színész. Szervét Tibor és Lengyel Ferenc rettenetesen jó kettőst alkotnak, szinte vibrál köztük a levegő, amikor egymásnak feszül akaratuk. Egyik sem akar engedni a 48-ból. Így néz ki, ha egy megállíthatatlan erő találkozik egy elmozdíthatatlan tárggyal. És bizony, bármennyire is érezzen a két férfi egymás iránt kölcsönös tiszteletet, eljön az a pillanat, amikor már egyáltalán nem játék a dolog, és vérre megy. Ezt a csatát csak úgy tudják lezárni, ha egyikük meghal.

parkolo.jpg

A mellékszerepekben felbukkanó színészek szintén nagyon rendben vannak, sem Pokornyi Lia, sem Rajkai Zoltán nem túlhasznált színész, a legemlékezetesebb arc azonban kétségtelenül Somody Kálmán lesz, aki morzés magánszámával az utóbbi idők egyik legjobb ötletét, gegjét adja elő. Maga a hely is nagyon jól lett kiválasztva, a környezet hihető, nagyon budapesti és rettentően életszagú, hiszen ilyen parkoló mellett az ember napi szinten sasszézhat el.

Miklauzic Bence egy különleges filmet alkotott tehát, amelyből csak tanulni lehet. Így kell valamit fényképezni, hogy egy unalmas színtér hirtelen élettel töltődjék meg. Így kell valamit vágni, hogy az akció rögtön kapjon egy másodlagos jelenést. Így kell kihasználni a minimalista, mégis stílusos zenét. És így kell feldobni egy látszólag pangó, lassú forgatókönyvet, amelyben minden egyes párbeszéd aranyat ér. Mert bár a Félvilág kapta a legjobb forgatókönyvnek járó díjat, a legjobb párbeszédek azonban ebben a filmben találhatók. Amiről senki nem hallott. Eddig. De most már hallottál, úgyhogy vadászd le valahonnét, és nézd meg. Hogy mikor? Amikor akarod, amikor úgy érzed, hívogat...

Amennyiben tetszett a kritika, akkor azért, ha pedig nem, akkor meg azért oszd meg a Facebook oldaladon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.03.23. 06:39:49

Sztem ez egy gyenge film volt!

d.j 2016.03.23. 13:14:10

A bemutató alapján szerintem nem volt véletlen, hogy csak egy hétig vetítették.

Komojtalan 2016.03.23. 16:35:15

Az 1 hét is pont eggyel volt több a kelleténél. Valamikor 2 hónappal ezelőtt felkerült a nCorera, leszedtem, megnéztem, kár volt. Mondjuk utólag visszagondolva lett volna mondandója a filmnek ha nem egy parkolóhelyért megy a harc, hanem komolyabb tétért, amiről a film is szólni akart volna, csak nem mert. Csak akkor miért csinálta meg? Ez így ebben a formában pénzkidobás volt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.03.23. 23:38:54

@Komojtalan: de most pont te nem érted hogy egy parkolóhely is képezheti az élet értelmét?

@d.j: aha

zsírvezér 2016.03.24. 03:08:54

Szerintem ez a film jo volt. Mint a legtobb film ez is egy muveszeti alkotas. A muveszet pedig mindig a valosagra reflektal. Ez pedig szerintem jol tette meg szimbolikusan tette , de attol meg jol. Csak ajanlani tudom.

Komojtalan 2016.03.24. 10:16:35

@scal: Azt hiszem te nem érted meg a filmet amiben valóban egy parkolóhelyről van szó, viszont szinte 100% -ig biztos vagyok benne hogy ez csak egy példa, vagy nem tudom minek nevezzem. Ez egy üzlet, egy vállalkozás, egy terület, stb ... elvételéről szól(na), valakinek X éve megvan az a valami, esetleg ő hozta létre és jön egy idegen megtetszik neki, el akarja venni a hatalmával visszaélve. Természetesen nem tudom a valódi okot, lehet esetleg a trafik mutyi, földárverések, lakás, stb ... egyszóval az egész magyar politikai és üzleti élet. Ezt nem merte felvállalni az író, a rendező, a producer ezért lett egy parkoló, ami teljesen tönkretette a filmet, mert ki fog egy parkolóért harcolni?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.03.24. 10:33:02

@Komojtalan: érdekes elmélet, de szerintem itt egyáltalán nem az volt a cél, hogy elvegye a parkolót, itt az volt a cél, hogy beparkoljon az árnyékos helyre, mert ő azt akarta

az hogy a végén elvette az is kettős, mert ahhoz, hogy odaparkoljon, el kellett vennie Légióstól, ergo Légiós nem hódolt be, az ő irányítása alatt nem tudott beparkolni

a Vállalkozó meg pontosan tudta mire készül, így nincs értelme, hogy előtte még brahiból ki akart baszni a csávóval

sőt még az is lehet ez kellett ahhoz, hogy Légiós új életet kezdhessen, ergo Nagymenő feláldozta magát, hogy Légiós befejezze a vegetálást

baromi sok rétege van ennek A FILMNEK és pont ettől jó
süti beállítások módosítása