Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Titanic fesztivál – Evolúció

2016. május 23. - scal

A Démonok mellett a Titanic zsűrije Lucile Hadžihalilović alkotását tartotta még kiemelkedően jónak a versenyprogramban szereplők közül, így neki ajándékozták a különdíjat. A méltatásnál elmondták, a film azért kaphatott kitüntetést, mert „fájóan súlyos és időszerű mondanivalóját nagyon erős dramaturgiával és gyönyörűen fényképezett, kíméletlenül hatásos képekkel mesélte el”. Bár sajnos nem láttam az összes versenyfilmet – a kilencből mindössze ötöt –, de ezek szerint a maradék négy még ennél is súlyosabb lehetett, ha ezek közül az Evolúció nyerte a különdíjat. A filmnek két vetítése volt a fesztiválon, magyarországi bemutatóját nem tervezik...

13151644_1064044703663002_6175277172177932532_n.jpg

Miért mondom ezt? Mert az Evolúció a nagy büdös semmiről szól. Unalmas, aberrált, nem értem, mitől lenne a mondanivalója – már ha van neki ilyen – időszerű, hol lenne a nagyon erős dramaturgia, és mikor maradtam le a gyönyörűen fényképezett képeiről? Jó, nem leszek ilyen gonosz, a szakmát nyilván mindig le lehet nyűgözni pár valóban szépen elkattintott víz alatti felvétellel – videojátékoknál is az egyik elsődleges szempont a víz animációja, az az alfa és ómega –, de hogy a film 90%-a olyan sötétben játszódjon, hogy alig lehessen látni bármit is, az azért mégiscsak túlzás.

Az tényleg igaz lehet, hogy képekkel meséli el a „történetet”, mert ebben a filmben párbeszéd alig hangzik el. Ennél is durvább, hogy zene sincs nagyon, sőt még zörej se. Tehát most ott tartunk, hogy tök sötét a film, nincsenek benne hangok – semmilyen hang –, csoda, hogy még másfél óra sincs stáblistával együtt? Nem kifejezés, hogy a film súlyos lenne, inkább beteg meg, mint írtam, aberrált. A horror szó a maga legnemesebb értelmében használandó, ugyanis nem igazán lehet ezen félni, vért se sokat fogunk látni, inkább afféle Elveszett gyermekek városa utánérzés, ahol volt egy beteg környezet, és az szülte a történetet, ahogy éppen jól esett.

Valami olyasmi történik ebben a filmben, hogy van egy kis srác, Nicolas, akivel valami csúnyát és felháborítót tesznek egy kórházban. Az anyja egy igazi kretén, először azt hittem, spenóttal akarja etetni, de inkább spagetti á'la hínár, vagy moszat lesz az. Együtt laknak az óceánra néző kis viskójukban, aztán anyuka beadja őt egy kórházba, ahol a gyermekeken kísérleteket végeznek – sima vakbélműtétnek látszik, amíg rá nem jössz, mennyire beteg filmet is nézel. A legérdekesebb, hogy ebben a világban – nehéz megmondani mert mindössze három helyszínt kapunk: a viskó, a kórház, az óceán és annak partja – mintha csak nők élnének, meg fiúgyermekek. És köztük történik valami bűnös dolog.

evolution.jpeg

Egy idő után persze kiderül – és ezt tekinthetnéd spoilernek is, ha a film a legcsekélyebb mértékben képes lenne fenntartani az ember érdeklődését –, hogy ezek a nők valamiféle mutálódott nőstények, és ezzel akart is kezdeni valamit a rendezés, de nem igazán futott ki a film semerre. Csak a szokásos: az elveszett világban kalandozó hős talál magának egy segítőt, jelen esetben egy nővért – nem ám a saját anyját –, és egyfajta szerelem szövődik köztük, utána árkon-bokron át szembeszegülnek mindennel. Aztán a filmnek egyszer csak vége lesz: tartok tőle, többször kellene végigszenvedni, hogy az ember ennél többet hámozzon ki belőle.

A színészi munka biztos jó – de mivel itt tényleg nincsenek emlékezetes alakítások, az összes szereplő nővér fehérben van, és kontyban hordják a hajukat, a kisfiúk is többnyire egyformák – lényegében ez is arra korlátozódik, hogy kapunk egy inkább ijesztő, semmint vonzó – albínó? – nőt, aki a vörös hajával nyilván a szerelmet szimbolizálja. De Roxane Duran visszafogott játéka különben is több kifejtést igényelt volna, hogy az Evolúció ne csak egy biológiai, hanem valóban lélektani jelentést is kaphasson a filmben. Hát kérem ez történik, amikor az önmagukban is furcsa franciák és spanyolok összeállnak a belgákkal.

Amennyiben tetszett a kritika, akkor azért, ha pedig nem, akkor meg azért ajánld a Facebook-oldaladon!

A 23. Titanic fesztivál honlapja

U.i.: Ha viszont élvezted az Under the Skint Scarlett Johanssonnal, akkor ez a te filmed lesz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szil_ 2016.05.25. 10:24:33

Kíváncsi lennék, hogy ezek után mit írnál a Kopár sziget-ről :) A zene, párbeszéd hiányáról, és a nagy mennyiségű szürkékről. A történetről vajon hány mondatban tudnál beszámolni?

Erre az Evolution-re viszont kíváncsi vagyok, ha itt nem is mutatják be, neten fenn lesz előbb-utóbb.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.25. 12:39:23

@szil_: a japán kopár szigetről? azt hogy 1960-ban mutatták be, és így nem rovok fel neki olyan dolgokat mint ennek az akárminek

2016.05.25. 15:40:05

@scal:

A KOPÁR SZIGET a jövőbeli filmbookos projektjeim témái között szerepel, csak még nem találtam belőle szinkronos verziót. :)

szil_ 2016.05.25. 16:19:41

@field 64: „csak még nem találtam belőle szinkronos verziót. :)”
Köszi :) ez a nap vicce :)
süti beállítások módosítása