Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Jason Bourne

2016. július 28. - Lazók György

Van az a mondat Az utolsó akcióhősben, hogy "te nem halhatsz meg amíg kasszasiker vagy". Nagy igazság ez, ami alól nem jelent kivételt a Bourne-széria amnéziás szuperügynöke se. Robert Ludlum regényalakjának Matt Damon megformálásában életre keltett változata eddig három alkalommal hajszolta a filmvásznon múltja mozaikdarabkáit, de szegényt sose hagyták végleg békére lelni. Miután Damon és rendezője, Paul Greengrass makacsul ragaszkodtak ahhoz, hogy nekik egy trilógia elég volt, a stúdió kénytelen volt alternatív megoldást keresni, hogy franchise-gépezete düböröghessen tovább. A címszereplőt nélkülöző folytatás, melyet a sorozat írója, Tony Gilroy követett el, bár nem is futott olyan rosszul, a rajongók az igazi Jason Bourne-t követelték, így hát Damon és Grengrass megadták végül magukat a népakaratnak. Gilroy, akivel egyébként is megromlott a kapcsolatuk, szedhette a sátorfáját.

jason_bourne_international_poster_1200_1616_81_s.jpg

A szimplán Jason Bourne-re keresztelt új rész azt sejteti, hogy rebootolták a szériát, de valójában arról van szó, hogy mindjárt a címmel tisztázni kívánták, hogy ezúttal nem egy pótlék lesz a középpontban. A Bourne-hagyaték Aaron Crossára még utalás sincs, ami, ha úgy vesszük, nem a leghelyesebb lépés, hisz ezzel csak aláhúzták, hogy ő egy balfogás volt a sorozat történetében, melyet jobb elfelejteni. Matt Damon szénné gyúrva feszít a film első jelenetében és egyetlen ütéssel földre küldi küzdőtéri riválisát, hogy megmutassa ki a király. És a király bizony visszatért. Az, hogy Jason Bourne még annyira se élvezi, hogy halottnak hiszik, mint James Bond a Skyfallban, lerí a savanyú képéről. Mikor felbukkan régi ismerőse a CIA-ből, a szintén kiugrott Nicky Parsons (Julia Stiles) és újabb hiányzó részt lenget be hézagos múltjából, Bourne-ben ismét feltámad a remény, hogy végre megkapja azokat a válaszokat, melyek megmagyarázzák, miért is lépett be abba a programba, ami gyilkost formált belőle.

bourne-5.jpg

A Bourne-filmek legfőbb ereje sose a történetben volt, mitöbb a harmadik részre eljutott odáig, hogy az csak alibiből legyen. Greengrassnak legutoljára trükköznie kellett, hogy Bourne-nek legyen oka tovább folytatnia hányattatásait, most viszont csak egy nagyon átlátszó, közhelyes módon tudta újra akcióba rántani őt: az eddig meg se említett apján keresztül, akit kineveztek annak a programnak a kitalálójává, melybe Jason Bourne-t annak idején beszervezték. Nem kell sokáig gondolkodnunk, hogy rájöjjünk, ennek nincs sok értelme, de Greengrass jó ideig elég ügyesen keveri a lapokat, hogy azt higgyük, mégis van. A sorozatban a CIA eddig az ellenség szerepét töltötte be, melynek vezetői "a cél szentesíti az eszközt-alapon" beáldoztak bárkit és bármit, de nem egy fontos ügyért, hanem leginkább, hogy a saját mocskukat eltussolják. A készítők legérdekesebb húzása, hogy felvetik, Bourne-nek újra csatasorba kellene állnia, és azt, hogy belépett a programba, meglehet nem is tette rosszul.

bourne-3.jpg

Kivételesen a főszereplőre küldött ügynök (Vincent Cassel) se csak egy néma gyilkológép, hanem úgy tűnik, hogy érthető, személyes indokok vezérlik. Szép lett volna, ha ezt az árnyaltságot végigviszik, csakhogy az utolsó felvonásban kukázzák az egészet. Bourne kételye, hogy talán mégis a CIA-ban van a helye harcolva a terrorizmus ellen, így lesz ostobán elkenve a maszatos történetben. Valami új és izgalmas helyett az alkotók maradnak a bevált fogásoknál, tehát megint lesz egy romlott CIA-főnök, aki aztán úgy próbálja visszacsábítani Bourne-t, mintha Darth Vader lenne A birodalom visszavágból. Azért, hogy a film aktuálisnak tüntesse fel magát, többször hangosan kimondatja a szereplőkkel, hogy Snowden, de a valós helyzet az, hogy kissé le van maradva. Az, hogy a kormány meg akarja figyelni az internetfelhasználókat már szakállas hír és Grengrass komolyan bele se mer mászni a témába, inkább csak riogat vele. Rendezőként egyébként is biztonsági játékot űz, melynek részeként pontosan azt adja a közönségnek, amit a Bourne-filmektől megszoktak. Ez a kasszáknál simán be is válhat, ám hosszú távon bajok lesznek, ha a megújulás elmarad. Ebből a szemszögből Damon és Greengrass visszatérése többet ártott, mint használt a sorozatnak. 

bourne-4.jpg

A Jason Bourne egy rutinvezérelt film, ami óramű pontossággal szállítja a bámulatosan kivitelezett akciókat. Paul Greengrassnak különleges érzéke van ahhoz, hogy úgy rángassa a kamerát, hogy azzal bevonjon, ne pedig elidegenítsen. Az üldözések egy keveset azért veszítettek az intenzitásukból és ennyi rész után az önismétlés is elkerülhetetlen, de még mindig vannak pillanatok, amik szájtátásra késztetnek. Las Vegast is úgy zúzzák le, hogy azt öröm nézni. A tempó és a feszültség épp annyira van szinten tartva, hogy ne tűnjön fel túlzottan a fordulatok kiszámíthatósága és a mellékszereplők kidolgozatlansága. A két Oscar-díjas színész, Tommy Lee Jones és Alicia Vikander nem erőltetik nagyon meg magukat. Vincent Cassel az, akiben leginkább energia van. Rá lehet emlékezni a film után, pedig lényegében egyetlen arckifejezéssel játssza azt végig. Matt Damon, a nagy visszatérő nem tesz többet, mint megbízhatóan hozza ugyanazt, amit eddig. Ahogy abból külön hír lett, nem sokat beszél, ami nem is baj, mivel a dialógok elég csikorgósak. A befejezés természetesen nyitva hagyja a lehetőséget a folytatásra, így, ha az anyagi elvárások teljesülnek, számíthatunk rá, hogy Jason Bourne még sokáig fogja keresgélni a múltja darabkáit, meglehet jobban tenné, ha végre a jövőjével foglalkozna.

Ha tetszett a kritika, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.10.11. 02:26:53

hát sok mindenben egyetértek, nekem ez a Bourne sorozat sose volt a szívem csücske, pontosan emiatt az alibi történet miatt, amit az első rész ki is merített, utána már csak görgették, meg sodorták újra és újra

annak örültem, hogy Greengrass felhagyott ezzel a baromsággal, hogy rángatja a kamerát, meg is lepődtem hogy ő volt a rendező, az viszont elég tré, hogy a motoros üldözést egy az egyben kopírozták a Hagyatékból

ezen a Snowden-es baromságon én is röhögtem

mindenesetre 700 forintot megért

bobbi0 2016.11.01. 09:03:24

Egy szóra sem bírok visszaemlékezni a filmből, egy jelenetre sem. Kínszenvedős nyűglődés volt az egész film. A sorozatot visszanézve pedig a J. Renneres rész tetszett a legjobban. :)
süti beállítások módosítása