Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az időutazás nagy kérdései (2009)

2016. augusztus 24. - scal

Nem is tudom mivel kezdjem, ja meg van. Kapja be a Looper! Igen, egész nap itt ülhetnénk? És a végén belegabalyodnánk? Komolyan, tényleg? Leginkább mert gőzöd nincs a sci-firől mi? Alacsony költségből készültél, kit érdekel, ez a film még inkább, csak van egy marha nagy előnye veled szemben, nem amcsi ahogy te vagy, hanem angol. Szóval legközelebb mielőtt belekavarsz az idő szövetébe, legalább valami logikus és épkézláb történettel állj elő, amiben nincs kettőnél több paradoxon.

poster-6061.jpg

Ennek a filmnek a címe felkeltette a figyelmemet, a kezdés pedig egy nagyszabású történetet sugall, de erről szó sincs. Három barát kedvenc kocsmájában beszélget a sci-firől - ebből kettő geek, egy meg, aki röhög rajtuk -, majd amikor az egyikük kimegy a klotyóra, találkozik egy csinos lánnyal, aki azt állítja jövőből jött, mert van a közelben egy időtörés, amit be kell foltoznia. Hősünk bármennyire is szereti a sci-fit először áprilisi tréfának tartja a mesét, de miután ők maguk is rátalálnak a bizonyos időtörésre - mely hol máshol kapott volna helyet mint a férfi wc-ben - egyre mélyebbre gabalyodnak saját múltjuk, és jövőképük hiábavalóságába.

Elsőre egy teljesen snassz tévéfilm benyomását kelti eme 83 perc, és az tényleg igaz, hogy sokat nem költöttek rá. Viszont az időutazásnak nem a sokféle helyszín a lényege, hanem hogy egy adott közeget, sokféleképpen más idősíkokban mutassunk be. Miért ne lehetne, ez egy kocsma, akarom mondani egy hihetetlenül hangulatos angol pub, ahol annyi Guinnes folyik le a barátok gigáján, hogy legalább két üveggel készítsünk be a film mellé. Ha mindenképpen be akarnám lőni az alkotást, talán Galaxis útikalauz stopposoknak hangulatára készüljetek, és akkor nagy meglepetés nem érhet benneteket. Kifacsart abszurd gondolkodás, fanyar angol humor, és akár átlagosnak is mondható színészek, egyedül Anna Faris lehet ismerősebb.

A filmet egyebekben teletömték rengeteg utalással, amit azonban csak akkor fogunk levadászni, ha ezeket ismerjük - értelemszerűen nem lehet mindenkinek vicces ha valaki keveri a Star Treket a Star Wars-al. De lesz itt Vissza a jövőbe, Ki vagy doki?, Flash Gordon, Nyolcadik utas a halál és még sok sok nyalánkság. Ahogy meg kapja a magáét az alternatív valóság, Ray Bradbury mára kultikus novellája, a pillangóhatás, de előkerül szinte minden elmélet amit kicsit is köthetünk az időutazáshoz. Ennek eredményeképpen érthető a film rövidsége, ugyanis rögtön megnézés után kezdhetjük is az elején, hogy feloldja a fejünkben felhalmozódott látszólagos parandoxonok sokaságát.

faqattl05.jpg

Szomorú tény, hogy a filmet az angol sorozatgyáros Gareth Carrivick készítette, akinek ez a egyetlen egész estés mozija, ugyanis egy évvel később meg is halt. Hazánkban ez a film is elérhetetlen, még várni kell egy tökös forgalmazóra aki bevállalja, akár fapados verzióban is. Mindenesetre jó érzés, hogy az úgynevezett geek-kultúrára már nem csak és kizárólag úgy tekintenek a filmesek, amit ki kell röhögni, és tipizálni mindenféle sportolni nem akaró, egész életét számítógép előtt töltő - kizárólag - fiúval.

Amennyiben tetszett a kritika, legyél szíves és lájkold be a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.08.24. 08:52:19

Sose hallottam erről a filmről, pedig érdekes lehet...

Mellesleg: "Három barát kedvenc kocsmájában beszélget a sci-firől - ebből kettő geek, egy meg, aki röhög rajtuk"

Hm... ilyen van a valóságban? Nem egy filmes klisé ez is, hogy tök ellentétes emberek milyen jó barátok? Létezik ilyen, hogy ketten gyíkok, a harmadik meg rühelli ezt, de ők akkor is barátok..???

Gery87 2016.08.24. 13:00:34

@Terézágyú:

Anna Faris-t bírom, bár most tudtam meg hogy így hívják:)

"Létezik ilyen, hogy ketten gyíkok, a harmadik meg rühelli ezt, de ők akkor is barátok..???"

Nem nagyon, ez a "egy zsidó, egy kínai és egy fekete elmentek sörözni" gyenge, alap verziója:)

Amúgy ha pelenkáskori barátok és nem morzsolódtak le idő közben....akkor igen, lehet ilyen...
De hogy pl egyetemen haverkodjanak össze...nem hinném.

Provokat Úr 2016.08.24. 13:02:29

Az egyik legjobb időutazós film. Annak ellenére, hogy szerintem annyit költöttek rá, mint egy nagyobb filmben a főhős sminkjére.

@Terézágyú: Egyébként meg a három barátból a harmadik ugyan nem geek, de ultraloser, ezért nem hihetetlen a barátságuk.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.24. 15:20:38

@Terézágyú: persze, épp két hete volt velem egy hasonló, hárman ültünk egy asztalnál, az egyikkel épp azon vitatkoztunk miért Uránosz az egyetlen görög nevű bolygó, mire a harmadik nem győzött röhögni mekkora hülyeségen örjöngünk

@Gery87: te amúgy elhiszel bármit, ami veled nem történt meg és /vagy még nem láttál?

Gery87 2016.08.24. 15:50:37

@scal:

nem:)
Amúgy miből induljak ki, ha nem abból amit látok..
Ez nem olyan dolog, aminek "utána nézel"...hanem max tapasztalat.

Gery87 2016.08.24. 15:51:47

@scal:

ez nem 1+1=2....téma.
Lehet nincs igazam...na bumm.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.24. 16:23:00

@Gery87: én pl. nem vagyok az a fajta gyerek, aki rögtön szócikket, meg wikipédia idézetet követel, ha valamit még nem ismer, és találkozik valakivel, aki viszont igen

bár mondjuk én nekem a legkülönfélébb körökből vannak barátaim, szóval jah, lehet bennem a hiba

Gery87 2016.08.24. 17:04:37

@scal:

Álljunk meg, én nem cáfoltam rá senkire vagy hazudtoltam meg bárkit is...csak egy kérdésre reagáltam, a saját meglátásomból...
Lehet nincs igazam.

nem tudom minek húztad fel magad.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.24. 17:38:01

@Gery87: én ugyan nem húztam fel magam, csak kb. mióta beszélgetünk ezt látom, valamit te nem tapasztaltál meg az tuti nincs is úgy :) más még nem jelezte?

Gery87 2016.08.24. 19:07:50

@scal:

Ha valamiről mond valamit az ember, nyilván úgy gondolja hogy az a helyes, jó, igaz...
majd mindenhez odaírom hogy szerintem:)

"...valamit te nem tapasztaltál meg az tuti nincs is úgy :)... "

ez nem így van:D

Jerryco 2016.08.25. 01:23:07

Csak nem egy IP kezdetét láthatjuk?

Terézágyú 2016.08.25. 07:30:04

@scal:
"miért Uránosz az egyetlen görög nevű bolygó"

Mivel a bolygó neve UránUsz (vagyis latinos), ezért rossz a kérdésfelvetés.
Persze az tény, hogy ez csak a görög név latinosítása - de ezt a latinosítást még a rómaiak kezdték :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.25. 16:40:02

@Terézágyú: nem rossz, mert a Jupitert se Zeusznak, a Neptunuszt se Poszeidónnak hívják, és a Latin megfelelője az Uránusznak Caelum lenne
süti beállítások módosítása