Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A szüfrazsett (2015)

2016. szeptember 07. - scal

Kedvem lenne ezt a kritikát amolyan jó hím soviniszta, szexista, meg hasonló módon megírni, mert a feminizmus egyre nagyobb térnyerésével már lassan tényleg nem tudom mikor vagyok nagyobb fasz: ha kinyitom egy nő előtt az ajtót, vagy ha szépen bemasírozok az orra előtt, mondván egyenlők vagyunk, én értem oda előbb - valószínűleg a sokkal jobban felépített izomrendszeremnek köszönhetően. De maradjunk a filmnél, ami engem, mint történészt érdekelt, de az emberiség nagyobb része nyilván nem így gondolta, ezért lehetett az, hogy hárman néztük az ötvenfős teremben a Sugár moziban moziünnep alkalmával.

szufrazsett.jpg

A film a feminizmus ébredését, annak mára első szakaszaként aposztrofált időszakát, a szüfrazsett mozgalom legvéresebb éveit mutatja be, ami az I. világháborút előzte meg 1912-1914 között Nagy-Britanniában. Ha most elkerekedik a szemed, akkor közlöm, hogy nem francia eredetű mozgalomról van szó, ami aztán megfertőzte a többi országot is, csak a szó hasonlít rá, mert eredetileg a latinból származik, ami jó pár ország nyelvének alapját képezi. A suffragium szó szavazást jelent, a suffragette pedig olyan személyt, aki a szavazásért küzd. Ekkoriban a nők legnagyobb problémája az volt, hogy nincs szavazati joguk, így a mozgalom legfőbb céljaként eme jog elérését tűzte ki. A leghevesebb harcok Angliában zajlottak, hamarosan minden napossá váltak a kirakatbezúzások, gyújtogatások, robbantások, merényletek, több mint háromszáz dokumentálható erőszakos cselekményt jegyeztek fel, amit nők követtek el az ügy érdekében, vagyis enyhén szólva radikalizálódott a mozgalom.

Ebben a közegben zajlik Sarah Gavron második nagyjátékfilmje, amit Abi Morgan írt, aki a Szégyentelen, és a Vaslady filmekért is felelős. A főszerepet Carrey Mullighan játssza, aki egy jóravaló, tisztességes, családszerető nőből - értsd: mos, főz, vasal, takarít, kussol - szépen lassan átáll a sötét oldalra, majd az eszme egyik legnagyobb harcosává válik. Természetesen a létező legszarabb környezetben, egy mosodában dolgozik napi 14 órát, ahol a főnöke rendszeresen abuzálja, aztán hazamegy, és ellátja a család minden gondját. Ezt leszámítva - ami azért elég jellemző volt a korabeli szegény réteg soraiban egy urbanizált, iparosodott városban - olyan rossz sora nincs, mert férje, Ben Wishaw - szereti és támogatja, nem iszik, nem csalja meg, nem veri. Tehát hősnőnknek semmi oka nincs, hogy ugráljon, és egyik napról másikra hazudozni kezdjen a szeretteinek, gyűlésekre járjon, aztán börtönbe kerüljön, ami odavezet, hogy családja ellene fordul majd később a házból is kidobják, mert szégyent hozott mindenkire.

Most kezdjem azzal, hogy a filmet nő írta, és rendezte? Egy tipikusan olyan korban - amit bárki újraélhet, csak utazzon el egy iszlám országba -, amikor szegény nőnek lenni nem volt valami jó. Hozzáteszem nekem nagyon úgy tűnik a nők sokkal agilisebbek, sokkal terhelhetőbbek, és mai napig sokkal többen dolgoznak sokkal keményebben, sokkal szarabb fizetésért mint a férfiak. Mégse lázadoznak, mégse verik szét a gépeket, és mégsem hőbörögnek, hanem teszik a dolgukat. Miért? Mert nagyon sokan nem ébredtek volna öntudatra? Vagy csak nem törődnek vele? Annyira kellett egyeseknek az a szavazati jog, manapság meg már el se járunk szavazni, mert úgyse változik tőle semmi. Valamiért, amiért régen gyilkoltak, hogy legyen. Tiszta vicces. Szóval nem tudom eldönteni Gavron maszatol a filmjében, vagy sarkít, esetleg tényleg azt akarta volna bemutatni, hogyan fertőz meg egy eszme - akármilyen - egy ártatlan és jóravaló lelket?

suffragettes-real.gif

Ugyanis ahogy az lenni szokott, a filmben az ÖSSZES férfi velejéig aljas, rohadék - Brendan Gleeson mint maga a megtestesült sztereotípia -, és csomó mindent elhallgat, például, hogy a háború végéig a férfiaknak sem volt egyenlő szavazati joguk, vagyis a nők valami olyasmiért küzdöttek már, ami alanyi jogon nem járt minden férfinak sem. Azt sem mutatja be, hogy a szüfrazsett mozgalom épp azért működhetett, mert rendkívül sok férfi beállt mögéjük. Egy kicsit gondolkozzunk már, ebben a korszakban a férfiak kezében volt minden, politika, közélet, ők voltak a híres tudósok, művészek, olyanok, akiknek adtak a szavukra. Ha ezek a gondolkodók nem találták volna érdemesnek a mozgalom célját - nem az eszközeit, amivel azt kivívni próbálták -, elnyomják mint egy cigarettacsikket. És ebből semmit nem látunk a filmben, mert a végén Meryl Streep - jaj - visszamondta volna a szerepet. Ahogy az sem jelenik meg a filmben, hogy nem éppen a szegény rétegnek volt az fontos, hogy márpedig szavazati jogot de rögvest, hanem az elitnek, középosztálynak, alapvetően az iskolázott nőknek, akik nem mosodában dolgoztak.

A filmet ennek megfelelően teletömték nőkkel. Anne-Marie Duff lesz, aki megfertőzi a főhős agyát, és példát állít elé, ezt bizony másképp is lehet csinálni, Helena Bonham Carter a szokásos bolond nőt játssza. Az említett Streep pedig a korszak legnagyobb nevét, az egész mozgalom megalapítóját, Emmeline Pankhurst-ot, aki csupa szív, csupa lélek, egy percig sem látni rajta, hogy ő érdekből bármikor a halálba küldené a kis aktivistáit, szerencsére tíz percnél többet nem kell nézni. Szóval hatásos, és kellő korrajzzal bíró, de rendkívül egyoldalú filmről beszélünk, aminél az is közrejátszik, hogy több mint száz éve volt, vagyis kit érdekel ez ma már? A megoldás tök egyszerű, nem kell elnyomni a nőket, és akkor nem kezdenek gyújtogatni. Bár ki tudja, szélsőségesek, meg elmebetegek, mindenhol vannak, és akkor már csak egy birka tömeg kell, aki követi őket.

Ha tetszett a kritika, lennél olyan kedves és belájkolnád a Facebook oldalunkat?

Ui: A film legemlékezetesebb momentuma, amikor a végén kiírják, hogy melyik országban mikor kapták meg a választójogot a nők. Elsőként Wyoming államban már 1869-ben, Finnországban már 1906-ban, a híresen soviniszta és nőket mai napig elnyomó Magyarországon és Németországban 1918-ban, az USA teljes területén pedig 1920-ban. Ellenben Angliában csak 1928-ban Pankhurst halálának évében, Törökországban - elsőként az iszlám országok közül - 1935-ben, Franciaországban, Olaszországban csak 1949-ben, Ausztráliában 1967-ben, a semlegesség fellegvárában, Svájcban pedig csak 1971-ben. Utolsóként a világon Szaúd-Arábiában kapták meg a jogot, tavaly 2015-ben...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2016.09.07. 14:18:50

"Kedvem lenne ezt a kritikát amolyan jó hím soviniszta, szexista, meg hasonló módon megírni, mert a feminizmus egyre nagyobb térnyerésével már lassan tényleg nem tudom mikor vagyok nagyobb fasz: ha kinyitom egy nő előtt az ajtót, vagy ha szépen bemasírozok az orra előtt, mondván egyenlők vagyunk, én értem oda előbb - valószínűleg a sokkal jobban felépített izomrendszeremnek köszönhetően."

hehe:)
A korabeli feminizms céljaival alapvetően még nincs semmi probléma, bármely értelmes ember beláthatja ezt...
Napjainkra már tény hogy egy polgárpukkasztó, férfigyűlölő, eszement lezbihordák uralta lobbivá vált...

"Ugyanis ahogy az lenni szokott, a filmben az ÖSSZES férfi velejéig aljas, rohadék - "

Megszoktuk:)
A sorozatokat is ez a felfogás uralja.

Kár hogy ezek szerint mai elembaj visszavetítése a film.
Mondjuk milyen más szempontból készítettek volna erről a témáról filmet...
(A rendezőnő lelkivilágát nem ismerem, mondjuk a Vaslady nem volt rossz.)

Szóval akkor ajánlod e filmet vagy csak bizonyos embereknek?:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.09.07. 15:46:22

@Gery87: hát túlságosan mély nyomokat nem hagyott bennem

volt anno egy epizód az Ifjú Indiana Jonesban ami szintén erről szólt, annál többet nem mondott ez se a témáról, és már abból meg lehetett tudni a lényeget

Gery87 2016.09.07. 16:17:39

@scal:

Az ilyen filmeket akkor szoktam megnézni ha eleve fent van valami videomegosztón:)
süti beállítások módosítása