Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az ötödik elem (1997)

2016. szeptember 21. - Santino89

Tudva tudom, hogy valamikor, jó régen, a múlt sűrű homályába veszve láttam egyszer Az ötödik elemet, de az is biztos volt, hogy egy árva, megveszekedett képsor nem sok, de én még ennyire sem emlékeztem belőle. Szóval nagyon megérett már egy újranézésre, pláne a Leon, a profi után.

Luc Besson ugyanis annak hatalmas sikere nyomán készíthette el nagyszabású (korának legdrágább európai) moziját. Érdekes módon egy sci-fit, de nagyon nem a műfajtól megszokott stílusban: először is ez egy pozitív és nagyon szórakoztató jövőképet vázol fel, nem pedig az ilyen filmektől már jól bevált, haldokló világot. Bár a városkép a repülő autókkal egy az egyben a Szárnyas fejvadászt utánozza, ami viszont a valaha készült legnyomasztóbb sci fi-k közé tartozik. A különbség pusztán annyi, hogy míg a Szárnyas fejvadászban örökké sötét van, és folyamatosan esik az eső, addig Az ötödik elemben ezer ágra süt a nap. 

dhs-_the_fifth_element_movie_poster.jpg

Meg persze a számítógépes trükkök is rendkívül sokat segítettek; 1997-es a mozi, de a látványvilága mégis a mai napig elképesztő, igazából ezt nagyon már Lucas sem tudta überelni A klónok támadásában, csak kicsit túlzsúfoltabbá tenni. Az ötödik elem minden képkockája az európai képregények világát idézi, ami nem is csoda, hisz a látványtervezésért a világhírű Moebius volt a felelős, aki többek között Az idő urai című animációs sci-fiben is közreműködött. Ez a stílus merőben szokatlan lehet az amerikai filmekhez idomított néző számára, de a játékidő során egyre inkább bele tud helyezkedni ebbe az egész koncepcióba. Mai szemmel egyedül a mangalorok tűnnek egy kicsit gumiszerűnek, de mindez még az abszolút megbocsájtható kategória, annál is inkább mert Besson néhol kifejezetten hipnotikus képsorokat használt, (operatőr: Thierry Arbogast) gondolok például arra, amelyben Leeloo lassított felvételben a mélybe veti magát. Egy sci-finél pedig nagyon jó kiinduló alap az efféle különleges látványvilág, mely már önmagában megteremti a jó hangulatot.

A forgatókönyvet sem kell félteni, szinte megállás nélkül szállítja a jobbnál jobb poénokat, bár a történet elsőre nekem egy csöppet zavarosnak tűnt, különösen Zorg szerepe ebben az egész csillagközi szarkeverésben. Szintén a forgatókönyv hibájának tudható be a sok közhelyes megoldás (csak a szeretet győzheti le a gonoszt!), de a rendkívül pörgős, dinamikus rendezésnek hála ezekről nem kell egyáltalán tudomást sem vennünk. Besson zeneszerzőnek állandó munkatársát, Eric Serrát választotta, aki összetéveszthetetlenül rányomta a stílusát ismét a soundtrack-re.

A főszerepben Bruce Willis szinte már-már karikatúraként hozza a tőle mindig jól bevált „lecsúszott ex-katonát, akit elhagyott a felesége, de ő még így is megmenti a világot” típust, ezúttal világosszőkére festett hajjal. Az ötödik elem esetében nem az ő one-man show-járól van azonban szó, ő pusztán egy rendkívül szórakoztató „eleme” az összképnek. Lezser humora, cinikus beszólásai, és karizmatikus lényének köszönhetően ideális vígjátéki és akcióhős egy személyben. Gary Oldman ismét negatív szerepben látható, mint Zorg, de ezúttal a Leon, a profi megveszett, őrjöngő pszichopatájával ellentétben, most ő a többnyire visszafogott, a háttérből irányítani próbáló gonosz multifőnök. Már megjelenésében igazán emlékezetes karakter, nem mellesleg pedig kiváló szövegeket adtak a szájába. Érdekes, és az amerikai cselekményvezetéssel teljesen ellentétes megoldás, hogy ebben a moziban a főhős és a főgonosz egyetlen egyszer sem találkoznak egymással, de még csak nem is tudnak a másik létezéséről.

A harmadik főbb szereplőről, Milla Jovovich-ról már nem tudok ilyen pozitívan nyilatkozni. Színészi teljesítményt egyáltalán nem nyújt, de a film egészében a tökéletességéről beszélnek, viszont Jovovich ebben a moziban inkább tűnik ellenszenvesnek, semmint észveszejtően szexinek, pedig az alkotóknak ez lett volna a szándékuk. A legnagyobb probléma mégsem ő, hanem a női ruhába bújtatott, elképesztően irritáló, ám viccesnek szánt Chris Tucker, aki ezzel a szerepével pályázik minden idők legidegesítőbb filmes karaktere díjára. Sajnos az egész mozira rányomja a bélyegét azzal, hogy sikerül még Jar Jar Binksnél is irritálóbb karaktert kipréselnie magából, ami azért tényleg nagy teljesítmény.

Az agyam valószínűleg azért blokkolta teljes mértékben annak idején Az ötödik elemet, mert tévében nem tudtam eléggé elmerülni ebben a fantasztikus látványvilágban, így végig szokatlan maradt számomra az összkép, és éppen ezért a történteket sem tudtam átérezni, amin a zavaros sztori, és a néhol elvont karakterek sem segítettek. Most viszont úgy gondolom, hogy Az ötödik elem mindenképpen egy többszöri megnézésre érdemes mozi, amely rendkívül élvezetes, pörgős, vicces, látványos és olyan európai módon különleges, és nyilvánvaló hibái ellenére is nagyon meg kell becsülni.

Amennyiben tetszett az ismertető, lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.20. 04:59:31

Hát azért, ennyivel elintézni az Ötödik Elemet. Nem addiga!

Először is ez egy többrétegű mozi, a látványvilágát egyáltalán nem hasonlítanám egyik sci/fi-hez sem. A repülő autók maximum annyiban emlékeztetnek a Szárnyas Fejvadászra, mint bármelyik másik scifi amiben repülő autókat említenek. Ez 1997-re egy panel lett - olyannyira, hogy önálló játékot is kapott, a csak erre az egy elemre építő Beam Breakers személyében.

Sokkal inkább hasonlít akkor már az a rész amikor a kínainál eszik Willis, de az is egyfajta tisztelgés, semmint utánzás. Nem lehet ezt a világot hasonlítani semmihez, se Star Wars se Sar Trek, se Dűne, talán csak ha minden áron hasonlítani akarjuk, akkor Brazil, de talán az sem (bár a bezsákolós jelenet, meg a rendőrök ruhája, azért emlékeztet arra nagyon). Az Ötödik elem épp attól egyedi, hogy nincs még egy ilyen mozi. Besson állítólag 12-14 évig finomítgatta a terveket, és már egyszer neki indult, de rájött, hogy még a technika nem áll ezen a szinten, és várt vele, egészen addig, amikor már a CGI meg tudta jeleníteni azt amit a beteg agyában kitalál.

A mozit nagyon sokan azonban féreértik. Mást várnak tőle. Azt várják - én is azt vártam elsőre - hogy Willis szélövi a díszletet, de egészen az utolsó harmadig semmit nem kapnak ebből. A film nagyon sok szálon indul el, eltelik fél óra és még mindig nem tudjuk miről is fog szólni. Sokszor maikor néztem megkérdezték, "lesz-e értelme ennek a filmnek".

Bevallom elsőre csalódást okozott nekem is, és csak másodjára kapott el a szépsége, a mélysége, a "Little light of Love" líraisága.

Besson fel sem vezethette volna jobban ezt a filmet. Minden a helyén van, az előzménytörténet, a gonosz, a jó, a köztes szintek szálai, és ahogy ezek szépen egymásba fonódnak nah az valami briliáns.

Willis ezzel a szőkített hajjal a legcoolabb szerepét tudhatja magáénak - Joe Cornelius Hallenbecknek csak a szövegei a jobbak. Lehet rutinból hoz dolgokat, de itt nem irritáló a poénkodása, hogy másokat hülyére vesz (szerintem ilyet nem is csinált a Simlis meg a Szende óta).

Oldman nagyon jó ezzel a visszafogott gonosz szerepkörben, az a tipikus, imádom az ilyet amikor meg van a maga kis mocskos célja, de valójában mennyire apró hiába zOrg. Egyedül az okozott csalódást, hogy végül is egy csatlóst csináltak belőle, akit hogy vett rá a gonosz, hogy a csatlósa legyen???? (Arra pedig fel se figyeltem, hogy ő meg Willis nem is találkozik)

Jovovich-ról egy rossz szót ne halljak - külön gratulálok, hogy sikerült, ilyen pocsék képet találni róla :D - ha nem vagy mellmániás, iszonyat gyönyörű ebben a filmben, és nagyon szexi ruhákat találtak neki. Én elhittem neki, hogy mindenki őt hajkurássza, hogy leugrik amikor végképp kétségbeesik. És különben is, Ekto Gamat!

Tucker mitől lenne idegesítő? Hogy eljátssza azt a showmant, ami Fridi sosem mert lenni? Mi a faszom ez? Buzi? Biszex, mert a nők odáig vannak érte, meg ugye kúrja is őket de azért szerintem a férfihúsra is rácuppan leginkább a ruhái alapján. Hogy idegesítő a dumája? Persze, mert ilyennek írták, és hogy megtalálták hozzá a tökéletes hangot - ha nem lenne Geszti Péter, ezt az embert képtelenség lenne hűen visszaadni - apropó jópopó van is nálam egy felvétel, ahol a hercegnő megosztotta velem, hogy nagyon szeret énekelni. És azért a Jar Jar Binkses hasonlat erősen túlzás, mert őt sosem nyomta fel a falra egyik töketlen Jedi se, ezt a kis pöcst, meg Willis azért párszor jól leoltja.

És nem említetted meg Ian Holm-ot???? Amikor az egyik legjobb karaktere neki van. Ez az elcseszett Obi van Kenobi hasonmás egy akkor a telitalálat, hogy Úristen. Tulajdonképpen az ő személye köti össze a többit - mert ő ellenben mindenkivel találkozik.

Egyedüli hibaként talán azt tudnám említeni, hogy Mahalorok, meg a Mondosawarok-on kívül nincs idegen lény (ráadásul mindkettő M-betűs) ami azért egy ilyen világba szerintem kevés. Lucas Star Warsában épp az volta fain, hogy a Katinban volt vagy 20 különféle náció, lehetett érezni, hogy az egy nyüzsgő világ. Itt meg.

Meg azért mi ez a baromság, hogy az lenne az élet állítólagos célja, hogy időröl-időre eljön a gonosz és az ötödik elem tudja csak megállítani. Még jó, hogy a világ olyannyira kidolgozott, a ruhák desingjától kezdve, a frizurákon át, az élhetetlen bérlakásokig, az autók lekerekített formájáig, sőt még a fordított cigarettákig bezárólag hogy mindez a színpompás kavalkád feledteti ezt az ordító gyerekbetegséget - mármint hogy a torka véres.

Szerencsére a film nagyon szép kiadást kapott, amit be is zsákoltam már pár éve, úgyhogy majd ha odaérek, erről is pötyögök én is egy 30 oldalasat. :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.20. 11:37:12

Miről beszélsz, hogy ennyivel elintézni? Megnézném, hogy te mennyit tudtál volna róla írni egy megtekintés után? Ez azért nem a Szárnyas fejvadász, hogy az ember 4x megnézze egymás után, aztán 5 oldalban értekezzen róla...

Amúgy meg, épphogy de, rengeteg mindenhez hasonlítható Az ötödik elem. A látkép egy az egyben a Szárnyas fejvadász nappal, ahogy a kínai árus is. A Díva egy az egyben egy Star Wars lény, és remélem emlékszel a dagadt katonalányra, akit Willis mellé akarnak beosztani és Leia hercegnő frizurája van. Nem mellesleg pedig az egész képi világ teljesen olyan, mint Az idő uraiban és a hasonló képregényekben. Nem negatívumként mondom, de Az Ötödik elem az pont olyan, hogy reflektál ezekre. Nyilván van benne Star Trek vagy Dűne is, de mivel ezeket nem láttam, így nem tudhatom.

Szerintem az 1914-ben játszódó kezdésre mondjuk pont nem volt semmi szükség, a sztori anélkül is teljes lett volna.

Willis kurvajó a szerepben, attól még hogy a saját karikatúráját hozza.

Jól van, akkor Zorg-al kapcsolatban te sem értetted, hogy miért is cselekszik, meg mik a motivációi.

Pocsék kép? Ezen a képkockán néz ki messze a legjobban az egész filmben... itt egyedül igazán érzékeny, látszanak a telt ajkai, és a kék szemei... ennél jobban egyetlen pillanatban nem néz ki. Még gondolkoztam is rajta, hogy túl jó ez a kép ide, mert ellentétben áll a cikkemben írottakkal :D

Chris Tucker leginkább attól idegesítő, hogy felesleges a jelenléte és irritál. Amellett elég szomorú, hogy a film jóslata szerint a "médiageci" túl fogja élni a következő párszáz éveket. Amúgy Geszti tényleg nagyon jó választás volt neki, de a helyzet az, hogy ennek a filmnek valami elképesztően jó szinkronja van, mind a szövegeket, mind a színészi játékot tekintve.

Gondolkodtam Ian Holm-on, de aztán nem említettem meg? Most mit lehet írni róla, hogy korrekt? Mert kb ennyi.

Zöld?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.20. 14:41:38

De. Annak idején azzal hirdették, hogy EZ a film Európa válasza a Star Warsra. Ami egy az egyben röhej, mert akkor Európa egy székely emberként állná csak meg a helyét. De ha egyszer nézted végig akkor az mentőkörülmény.

Szerintem félreérted. Más az, ha direktbe utánoz valamit, és mások az ilyen kikacsintások, amiket nagyon jól használ fel ez a film.

Nekem az is tetszett, pláne, hogy akkor még nem tudtam mi is lesz belőle, akár egy Indiana Jones klón is lehetett volna.

"Jól van, akkor Zorg-al kapcsolatban te sem értetted, hogy miért is cselekszik, meg mik a motivációi."

Épp azért, majd szépen leírod ide hogy te mit is gondolsz, mert tényleg vannak vele kapcsolatban homályos ködfoltok.

Jovoról én simán egy olyat tettem volna be, amikor mosolyog, vagy nevet, azokon sokkal szebb :)

Téged annyi mindenki irritál, ez jellemző lehet a korosztályodra, mert a Baad Moviesos fiúkat is irritálja a legtöbb gyerekszereplő, de ez hidd el egy múló állapot, 30 felé már valahogy nem így fogsz filmeket nézni.

Holmról meg azért jóval többet lehet attól írni, hogy csupán korrekt lenne. Szerintem brillírozik.

Szuperzöld?

Egyébként anno gondolkodtunk, hogy ez egy fordítási hiba, mert a Green könnyen érthető, a Grin-nek, ami meg már vigyort jelent, de persze így is teljesen jó.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.20. 16:12:10

Persze, nincs ezzel a világon semmi bajom, hogy máshonnan is "merít". Ha olvastad volna a Brian De Palmás írásaimat, tudhatnád :P Nem negatívum ez abszolút, csak tény, hogy azért annyira nagyon nem egyedi film ez.

Konkrétan semmit nem gondolok Zorggal kapcsolatban. Filozofál valamit arról, hogy a pusztítás egyben teremt is, de ha az a nagy gonosz semmi bekebelez mindent, akkor ő is elpusztul, úgyhogy ezért sem igazán értem.

Na mondj még egyet, aki szerintem irritáló és szerinted nem? Amúgy egy nagyon fasza kis akció sci fi vígjátékban ha téged nem idegesít egy folyamatosan pofázó, visítozó, kurvának öltözött, ripacskodó nigger, akkor te vagy túl toleráns, mert ennyire öreg nem lehet az ember :D

Brillírozik? Na azért ne túlozzunk. Egy megbízható, jó alakítás, amin rengeteg dob Sinkó László szinkronja

Meg kell nézni az eredeti szövegkönyvet, és akkor kiderül. Biztos elérhető valahol a neten.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.20. 18:52:15

Meg leszel lepve, olvastam mindet. Csak olyan filmről hogy vitatkozzak, amit nem is láttam? :D

Útközben már nem azért írtad, hogy én sem tudom hogy is kerül a képbe, mert nálad van a megoldókulcs. :D Hanem mert neked se volt tiszta. Hát ez van.

Mondjuk a Speed Racerben engem nem irritált a kis töki.

Azt nem érted, hogy ő ott a házigazda, és azért jó hogy megmutatták, hogy befosik egyik percről a másikra. Szerintem illik ebbe a világba, ahol az ELNÖK a cipőjével csap agyon egy csótányt a nagy gyűlésen.

Hát igen, ez a film még a kiváló szinkronok egyik utolsó évében készült, deee Holm szerintem akkor is jó "Esküvő?"

Már utána néztem azóta, és zöldet mondanak a filmben is, bár még angolul ezt sem néztem meg, de hát hol van még Karácsony.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.20. 23:00:03

Na, hát azt igen bölcsen tetted :D

Én meg nem is láttam a Speed Racert, úgyhogy engem se. Mondj másikat!

Értem én, hogy ő volt ott a házigazda, ettől még a mangolorok lelőhették volna fél perc után, és akkor jobb lenne a film :)

Na igen, az esküvős poén tényleg jó volt :D Nem mondom, hogy az ő szerepe nincs jól megírva, vagy eljátszva, de nem rá fogunk elsősorban emlékezni.

Terézágyú 2016.09.21. 07:26:38

" először is ez egy pozitív és nagyon szórakoztató jövőképet vázol fel"

Öööö... annyira pozitív ez a jövőkép???
Az, hogy a főhős egy kis lukban lakik, ahova ha bemennek ketten, akkor már zsúfolt, és ahol a szekrény egyben a mosógép is; és ahol a rendőrség elég markánsan jelen van (amikor ugye razzia van a főhős házában/emeletén)... és hát a szuper űrrepülőtér - ami egy hatalmas szemétdomb mellett van stb. stb.

Persze az nyilvánvaló, hogy a Szárnyas fejvadászhoz képest pozitív - de annyira azért nem az...

Terézágyú 2016.09.21. 07:28:04

Ja, egyébként ha úgy vesszük, Tucker szerepe is egy a jövőkép negatív részeiből :) Hogy a jövőben (és csak a jövőben :) ilyen emberek lesznek a sztárok :)

Terézágyú 2016.09.21. 07:30:23

És még egy, nem tudom leírta-e ezt valaki:

Egy McGyver-epizódban volt hasonló, hogy a négy elemet egymás mellé rakva egy rejtélyes ősi építményben megadott részében, történik meg a "csoda"...

Terézágyú 2016.09.21. 08:28:14

@Santino89:
"Jól van, akkor Zorg-al kapcsolatban te sem értetted, hogy miért is cselekszik, meg mik a motivációi."

Öööö... szerintem a nagy Zorg egyszerűen csak a gonosz idegenek csicskása. "A" Gonosz Idegeneké.
Amikor beszél a megbízóival telefonon, akkor látszik, hogy vérzik a feje. Az agya...

Nem ő a főgonosz - az igazi főgonosz (onnan kintről) csak őt bízta meg, hogy itt helyben rendezze le az ügyeket. Csak megzavar minket, hogy Zorg is "alvállalkozókra" bízta a dolgot - akik elcseszték, ezért kellett saját magának mennie :)

Jerryco 2016.09.21. 19:07:22

@Terézágyú: Az a fekete cucc, ami Zorg homlokán lefolyik, az lefolyik a Staedert tábornok homlokán is és színéből ítélve nem vér lesz az, inkább a gonosz egyfajta materiális megjelenése, ami a fejen - az agy közelében - jelenik meg, amikor a gonosz idegen erő épp uralma alá hajtja az embert.

Ha letölti az ember a filmhez való angol feliratot, abban is green van írva, nem kell ehhez szövegkönyv.

Jerryco 2016.09.21. 19:30:12

Az imdb-n írják, hogy azért volt a szeméthegy a repülőtéren, mert elvileg lettek volna idegen lény karakterek, akik a szemét elhordását végzik, de éppen sztrájkolnak valamiért, de ez végül nem került bele a filmbe. :)

Gery87 2016.09.21. 21:39:39

Jovovics ezzel a paródia hajjal meg a hülye rucival nálam erősen mínuszba van:)
"Csirkeeee"...ez mindent elmond az egész karakterről...

Láttam párszor, nem rossz film,de hogy "mélységei" lennének azt nem hinném...

A látvány meg, ahogy írjátok is- star wars, szárnyas fejvadász, talán még a Dredd bíró is...

Jól bele illik a 90-es évek végi techno sci-fi világba a ruhákkal, hajakkal, díszletekkel....

@Terézágyú:

"Amikor beszél a megbízóival telefonon, akkor látszik, hogy vérzik a feje. Az agya..."

:)
Az a hajfesték!
Ideges és ezért kimelegszik....ettől folyik le neki:)

Terézágyú 2016.09.22. 07:56:24

@Jerryco:
"Az a fekete cucc, ami Zorg homlokán lefolyik ... a gonosz egyfajta materiális megjelenése ... amikor a gonosz idegen erő épp uralma alá hajtja az embert."

Öööö... én mindig vérnek láttam/gondoltam - de a te verziód se rossz :)

Gery87 2016.09.23. 11:08:10

"a gonosz egyfajta materiális megjelenése "

:) Túlbonyolítjátok ezt a dolgot...
belemagyaráztok olyat ami nincs is benne.

Mint mikor a "művész" rászarik a vászonra (akár képletesen lehet az filmvászon is:) )

És elkezdenek belemagyarázni hogy "ó ez ezt meg azt jelenti, jelképezi..."
Nem az csak szar, a művész meg egy hibbant/számító idióta:)

Terézágyú 2016.09.23. 12:42:13

@Gery87:
tehát szerinted vér?
vagy hajfesték?

Gery87 2016.09.23. 22:11:14

@Terézágyú:

Szerintem hajfesték...
Mert ugye ő ember, miért lenne fekete a vére, na meg mitől vérezne?...amúgy sem az a fajta film, amiben ilyen szintű utalgatások ("gonosz megtestesülése") lennének...

Jerryco 2016.09.25. 17:55:15

@Gery87:
A tábornok homlokáról ugyanilyen színű gedva csorog le, amikor kb. 14 perckor a gonosz bolygóra lő és az nagyobb lesz. A tábornok haja világos.

"amúgy sem az a fajta film, amiben ilyen szintű utalgatások ("gonosz megtestesülése") lennének..." - És miután nem sikerül elpusztítani, a bolygóból egy robbanás támad az űrhajóra és az utolsó pillanatban felveszi egy csontváz koponyáját a formája, ami szintén egy megjelenése materiálisan a gonosznak... - Erre felriad Bruce Willis és csak azért nem az ő álmának tulajdonítom az esetet, mert az tőle függetlenül megtörtént a filmben, amíg ő aludt.

Gery87 2016.09.29. 12:15:19

@Jerryco:

"A tábornok homlokáról ugyanilyen színű gedva csorog le, amikor kb. 14 perckor a gonosz bolygóra lő és az nagyobb lesz. A tábornok haja világos. "

Az a baj rég láttam a filmet és nincs meg szóval...
De most hogy belinkelted, tényleg..
Igazatok van.

Én úgy emlékeztem hogy a hajából folyik a fekete lé....a tábornokra nem emlékeztem, meg arra se hogy pont olyan.

Csak a telefonos jelenet maradt meg.

A film "mélységei" meg szintén elkallódtak:) mivel már-már paródikus karakterekkel nem lehet ezt komolyan venni...

Petrow 2016.10.03. 12:26:31

BTW, az elnököt játszó Tommy Lister ugyanaz a csóka, aki a Sötét lovagban tolta a fegyenchajón a detonátorral a "Give it to me, and I'll d, what you should've done 10 minutes ago" monológot.
süti beállítások módosítása