Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Elysium - Zárt világ (2013) - a Kecskeméti Planetáriumban

2016. szeptember 23. - scal

Az Elysium mondandója napjaink problémája, amikor gyársorokon dolgoznak diplomások, külföldi multiknak, akik gyártják a szarabbnál szarabb terméket, amikor az ország 25%-a munkanélküli, és közmunkaprogrammal akarják ezt orvosolni ami a világ legnagyobb hazugsága. Heti szintű szerződések vannak, ugyanúgy beküldik az embert a veszélyes zónába, tesznek a környezetvédelmi előírásokra, itt írja alá hogy megkapta a tűzvédelmi oktatást, miközben még egy poroltót se hoztak be és öt perc múlva lesz a helyeden valaki ha kicsit is visszapofáznál.

elysium_ver2_xlg.jpg

Persze lehetsz vállalkozó, akkor meg vagy csalsz, vagy belebuksz. Valami olyan szinten hányok a jelenlegi helyzettől, hogy azt szavakba önteni se tudom és közben megy a sok hazugság, hogy minden rendben lesz, bla bla bla, - nincsen veszély, nem süllyedünk. Miközben nap mind nap vágják föl az ereiket az emberek, vagy húznak ki külföldre, ahol egyébiránt semmivel nem jobb a helyzet, mert minden lélektelen lett és odakünn is ugyanez a fos várja a szerencsét próbálókat. A munkának nincs értéke, nem fizetik meg, ennél fogva a melós épp csak annyit dolgozik ami szükséges, eltűnt a minőség, gagyi helyett van még gagyibb.

A kajának már lassan nem is olyan az íze mint amilyennek lenni kellene. Ha cukor van a csokiban azért drága, ha diabetikus akkor meg azért, ha elromlik valami nem megjavítjuk vegyél helyette újat, és mindenki szarik bele, mert mindenkit az a 60-70 év érdekel amit talán végigszenved mielőtt mehet az... elíziumba. Ennyi idő alatt összeharácsolni amit lehet, nagyokat zabálni, piálni meg kiélni a másikon a perverziónkat van csak idő, a világot megváltani nem lehet, elvégre gyarló emberek vagyunk. 

Na mindezekért tartom az Elíziumot egy szemét hazug filmnek, mert ez mind itt van már, nem a jövőben. A spanyol ajkúak már baromi sokan vannak (ahogy mifelénk más ajkúak) és mindent a pénz mozgat, ahol egy ilyen filmet csak sci-fi köntösben lehet megcsinálni, de ott is csak maszatolva, bemutatni hogy nincs ez így jól, közben meg holnap minden megy a megszokott kerékvágásban. És ha nincs elért hatás, nincs értelme a sokszázadik hülyeségnek.

maxresdefault_15.jpg

A filmre meglehetősen kíváncsi voltam - de csak míg egy nappal vetítés előtt nem jöttem rá, hogy Blaupunkt a rendezője, akitől nekem a District 9 se tetszett -, érdekelt ez a exoskeletonos megoldás is, de a helyzet az, hogy ezerszer látott kliséket dobált egymásra a rendező"zseni" láthatóan most is valami hasonlót akart mint 2009-ben, de ez most nagyon nem jött össze hiába a sok neves színész, akik vannak, meg nincs velük gond, de semmi több. Blaupunkton pedig nagy a nyomás, mert következő filmje fogja eldönteni, hogy melyik úton indul tovább. És ebből az egyik a Shyamalani...

Ha mindezek ellenére megnéznéd a filmet, most szombaton ismét lehetőséged nyílik rá, a Kecskeméti Planetáriumban.

Ha tetszett a kritika, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.10.27. 11:17:21

Ez nem filmkritika volt, hanem rinyálás. A filmről egy kurva sort nem írtál.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.10.27. 14:09:09

@Santino89: majd megérted ha megnézted, hogy valójában leírtam az egész történetet, ha ennél többet írok róla akkor már súlyos spoilereket kellett volna elhelyezzek. Röviden, tömören - ennyit érdemelt.

Oldfan 2014.03.07. 20:09:55

Nekem ez a történet 3 részből állt. Az első harmad, ami a főhősünk átoperálásáig tart, egész jól fogyasztható. Meglehetősen ügyesen adják a jövő falanszter világát, ami ugyan csak annyira vonzó mint jókor reggel egy hasba rúgás, de működő képes a filmben. Utána beindul egy másik mozi, ami már felturbózott kalandfilm, nem sci-fi. Még mindig elviselhető a tálalás. Ha kihagyták volna a gyorsított felvételeket egy szót sem szólnék rá. Aztán az utolsó harmadra, - amikor pedig a nagy durranásnál, vagyis Elysium világánál tartunk, - elfogyott a józan ész, ráadásul beindult a kiszámítható könnyfacsarás. A lezárás szörnyű mód ostoba, minden benne van, ami miatt Hollywoodot kárhoztatni szokták. A fő csalódás számomra azonban Jodie Foster volt, akiről nem gondoltam volna, hogy ennyire rosszul is tud játszani. Igaz, a karaktere kétdimenziós, igazából nem lehet mit kezdeni vele. A film tőlem mehet egy fekete lyukba, hogy valamennyire a műfajnál maradjak.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.07. 21:54:03

@Oldfan: egyre jobbak a kommentjeid öregfan :D

Gery87 2016.09.26. 10:56:49

Igazából mindennel egyetértek:)
A filmben a legrosszabb a vége....értem én az elitizmus ellenességet, de ez a "alanyi jogon, ingyen csak azért nem kaptok meg mindent mert a politika nem akarja, pedig földi paradicsom lehetne" olyan nyál hogy már fájt...
A sci-fi részét nem is kritizálom...annyira ellentmondásos hogy nincs amibe ne lehetne belekötni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.09.26. 17:13:45

@Gery87: akkor a mai napot hivatalosan is ünnepnappá nyílvánítom
süti beállítások módosítása