Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hurok (2016) - Ismét moziban!

2017. január 21. - scal

Szeretek úgy moziba menni, hogy az a film abszolút meglepjen. Hogy ott fedezzem fel értékeit a moziban, hogy ott hasson rám, miközben kizárom a külvilágot, és megtörténik a csoda, vagy épp ellenkezőleg, egyáltalán nem tud elvarázsolni. Ez a fajta metódus oda vezetett nálam, hogy egyáltalán nem nézek trailereket, se teasereket, se plakátokat, és nem olvasok filmes híreket se, hogy csöpögtessék az infómorzsát. Amikor pedig megjön a sajtómeghívó, ha éppen ráérek, elmegyek rá, és annyit olvasok el róla, hová kell menni, mikorra, és mi a cím. A legtöbb esetben azért lehet tudni, milyen filmre ül be az ember, lásd Warcraft – orkok és emberek harcolnak –, vagy Star Wars 7 – nyilván hasonlítani fog az előző hatra. De vannak filmek, amelyek esetében egy cím azért nem segít: nos, ilyen élményt adott a Hurok is.

hurok.jpg

Mert teszem azt, ha tudom róla, hogy EZ egy magyar film, akkor legalább egy napig azon spannolom magam, hogy „Ó, bazdmeg, már megint egy magyar film”. Tudom, tudom, de dacára a javulásnak, azért a magyar filmnek bele fog telni pár száz évbe, mire az emberek úgy ülnek be rá, hogy „ugyan már, mi baj történhetne, magyarok csinálták”. Megyek a teremben, keresem a helyem, áááá, legalább szinkronos a film, jó van. Aztán látok egy pofát, honnan olyan ismerős ez? Hát az öreg a Parkolóból, aki a kávéfőzővel morzézott. Baszki, ez egy magyar film? Jézusom, biztos nem lehet kimenni még róla?

De szerencsére Madarász Isti filmje nem sokat teketóriázik, nagyjából tíz perc eltelte után belecsap a lecsóba, amire szükség is van, mert mindössze másfél óra. A történet szerint Ádám rendszeresen lopja orvos apja laborját, és a drogot aztán Dezsővel terítik. Csakhogy Ádám többet akar, egy utolsó nagy melót, melynek végén lelép Annával, szerelmével, és aztán élnek a pénzből, mint hal a vízben. Csakhogy Dezső egy Terminátor, és ha átbaszod, megbasz, és akkor baszhatod. Ennek a status quónak a lefektetésére szán a film tíz percet, és már épp kezdtem nyávogni magamban, hogy jaj, de szörnyű a párbeszéd, de hiteltelen a színészi játék, ez a Dezső ha ekkora gyökér, miért ilyen okostóbiás is egyben? Amikor...

Megtörtént az a bizonyos felvezetőben említett csoda. És ebben nem is az a legnagyobb csoda, ami a filmben zajlik, hanem hogy végre magyarok csináltak valami totál mást. Nem valami egzisztencialista szarakodás, nem valami fenemód vicces, meg kúl vígjátékot, hanem egy ütős kis sci-fit, ami ugyan nem vállal sokat, de azt tisztességesen végigvezeti. Méghozzá nagyon ügyesen, és bár legalább annyi helyen szét lehetne szedni, mint a Loopert, mégsem olyan ellenszenves az egész. Merthogy Ádámunk valahogy, valamiképp bekerül egy időhurokba, és újra átéli élete utolsó óráit, ahogy megölik, ahogy a nője meghal a szeme láttára, ahogy Dezsőt végül megöli, mielőtt ő megölhetné, és így tovább a végtelenségig. És ha nem gondolsz bele logikusan, valami parádés az egész megoldása, mert MŰKÖDIK. Mert Ádám karaktere egy arrogáns seggfejből igazi ívet ír le a film végéig, hogy végre valóban tudjunk neki szorítani.

hurok_san_8520.jpg

Ugyanakkor Madarász annyira megkavarta néhol a dolgokat, hogy szerintem ha megkérdeznénk, ő nem tudná megmondani, hogy is jött létre, és mi alapján követi egymást Ádám 24, Anna 46 és Dezső 89. Az is furcsa, hogy Ádám egy percig se csodálkozik rá a helyzetére, pedig lehet, nem ártott volna. Mi sem természetesebb, hogy épp az út túloldalán fut el a másik énje, még egy sört se dob be, hogy felocsúdjon a döbbenetből. Lehet, nem is igazán tudnák megmagyarázni a készítők, de hát egy filmben már elhangzott, hogy KIT ÉRDEKEL, úgyhogy ne törődjünk vele. Engem mégsem az Idétlen időkigre vagy A lé meg a Lolára – ez utóbbi egy percig fel se merült bennem, pláne, hogy annál simán jobb – emlékeztetett, hanem a Lost Highwayre. David Lynch filmje volt utoljára ennyire érthetetlen, hogy még napokig, hetekig, hónapokig emlékeztél rá, és azon agyaltál, hogyan is lehet ezt kibogozni.

Azon is meglepődtem, hogy mennyire jó a film technikai háttere. Sehol az Üvegtigris – ó, ez magyar film, azért nincs rajta szűrő, stb. – „életérzése”. Ha érezni akarom ezt az életet, majd kimegyek a valóságba, köszönöm szépen. Sokan ütötték a filmet, mert kevés helyszínt használ, és mert a központi eleme egy gyártelep. Most nem azért, ti erre figyeltetek a film közben? Egy ilyen film közben? Jártatok már egyetlen kórházunkban vagy a mögöttük húzódó susnyásban? Pontosan ilyen helyeken cserél gazdát a drog a dílerek között, és mitől lenne ez rossz? Egy sci-fibe teljesen beleillik. Láttátok a Shop Stopot? Egy kibaszott vegyesboltban játszódott másfél órán keresztül!

A színészi játék nekem kifejezetten tetszett. Száraz Dénest minden filmbe!!!! Hihetetlen ez az ürge, kiköpött Sean Bean a Férfias játékokból. Nagyon jót tett a filmnek, hogy a Hurok az első, amelyben főszerepet játszik, Rudolf Péternek vagy Csányi Sándornak ezt tuti nem tudtam volna elhinni. Martinovics Dorina igazi szerethető „elveszett nő”, a kettejük kapcsolata pedig árulás, kihasználás, féltékenység és megannyi más, talmi dolgokból igazi aggódó, törődő, gondoskodó szerelemmé fejlődik, és öröm az ilyet így kibontva látni a vásznon. Anger Zsoltnak írhattak volna jobb szerepet is, és valahogy kopaszként félelmetesebb lett volna, mint ezzel a hülye frizurával, de becsületére legyen mondva, amit lehetett, azt kihozta a szerepéből. Legjobban mégis Hegedűs D. Géza tetszett, aki teljesen levetkőzte a színészi manírjait, végtelenül jó volt látni ebben a szerepben.

hurok2.jpg

Le a kalappal Madarász Isti előtt! Persze lehetett volna még ennél is jobb, de baszki, mikor is csináltunk utoljára sci-fit? Az a teáskannás szörnyűség a 60-as évekből? Vagy az Űrgammák 90-ből? No hát akkor azt hiszem, helyben vagyunk. Sok kritikus megjegyezte, „nem így kellene csinálni”: én csak örülnék neki, ha a Hurok valamiféle úttörő lenne, és azon versenyeznének a jövőben a magyar filmek, hogyan is tudnak nála jobbat csinálni. Nem egyszer, nem kétszer, hanem végtelenszer.

Amennyiben tetszett a kritika, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

U.i.: Ezt a filmet most vasárnap, az az 2017.01.22-én ismét megnézheted a Magyar Kultúra Napja alkalmából: Kino Café - Nagyterem, 19:15. A belépőjegy mindössze 500 forint.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.08. 18:49:33

Te vagy az első, aki kedvet csinált ehhez a filmhez.

field 64 (törölt) · http://regiidokmozija.blog.hu 2016.06.08. 19:30:45

@Santino89:

Egyetértek Santinóval. :)

Terézágyú 2016.06.09. 08:13:52

"mikor is csináltunk utoljára sci-fit?"

Ezt érdemes lenne összeszedni... lehet, hogy kiderülnének dolgok...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.09. 10:53:15

@Terézágyú: várom a jelentkezőket (a REM nem számít annak :D)

Terézágyú 2016.06.09. 13:24:07

@scal:
Öööö.... Mármint úgy értettem, hogy össze kellene szedni az összes magyar scifi-filmet...

Pl. Zsoldos Péter Feladatjából is készült - igaz csak tévéjáték. Meg egy Sztrugackij-műből is.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.09. 18:45:04

@Terézágyú: de mikor? az elmúlt 25 évben milyen sci-fit csináltunk?

ennyi erővel mondhatom van egy csodálatos fantasynk is Juhász Jáccinttal Szinbád nyolcadik utazása, csak éppen meg ne merjem nézni újra mert lehet összekarmolom magam

Terézágyú 2016.06.13. 15:51:47

@scal:
Jó, hát tudod, hogy horrort se nagyon csináltunk, aztán ott van az a régi film Márkus Lászlóval...

Jöttment 2016.06.13. 16:27:14

@scal: 12 díjat nyertek vele

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2017.01.11. 12:15:19

Remek példája annak, amikor egy (talán) tehetséges író-rendező (ami itt Magyarországon nem a legjobb párosítás, mert nincs "fék" a rendszerben, senki sem mondja meg a rendezőnek, hogyan kövesse az író útmutatásait) megkapja álmai pénzét, amiből forgathat - és rendre el is rontja, amit csak lehet.
Kezdjük azzal, hogy nincs eredetiség az ötletében. Forgasd le újra a Star Wars-t, legyen látványos és hangos - kit fog érdekelni? De ne másodjára forgasd le, legyen ez a huszadik változat az előző tizenkilenc után - nos, ezt láttuk most. Egy újraforgatott időhurkos filmet.
A helyszín. Ez a legborzasztóbb. Az élettelen gyárudvar, amit el akarnak nekünk adni "utcaképnek" (ezért parkoló autók, járókelők és egy véletlenül odahelyezett bolt is van a képben), miközben olyan szűk az "utcácska", hogy ha egy autó bemegy rajta, kettő ki kell tolasson. A nagytotál úgy ahogy van felejtős. Nincs. Nem városban, hanem egy gyárban játszódik a városban játszódó történet. Nagyon zavaró.
A karakterek. Egyedül a csúnya pisztolyos rosszfiú élvezhető (Anger), mert a többiek olyan arccal játszanak, hogy szinte látod, amint beletörődötten hajtják végre az amatőrnek tetsző rendező-író lázálmait. Fáradtak. Bizonytalanok. De játszanak, hiszen végre egy magyar sci-fi... igen ám, de hol a sci-fi szál? Az időhurok lenne az? Ó...

Annyi, de annyi jó kritikát kapott ez a film (itt fentebb is), hogy nagyon megörültem az angol feliratos DVD-nek - feleségemmel tudtam így meglesni a legújabb remek magyar gyöngyszemet. Rengeteg "nemfordítás" a filmben, rengeteg félrefordítás (ezeken mosolyogtunk), de ettől függetlenül... unalmas, nagyon hosszúnak tűnő, rengeteg üresjáratot felénk dobáló film ez, amelyen még kellett volna kicsit dolgozni, hogy legalább annak a huszadiknak leforgatott Star Wars-nak betudjuk. Mert így... egy semmitmondó, élvezhetetlen valami lett. Film? Inkább valamiféle fércmunka. Sajnálom.

Alapvető összehasonlítás a "Triangle" című ausztrál film. Abban is több főszereplő bukkan fel, csak okosabban van megírva és persze összerakva. Szerintem jobb lett volna, ha Isti egy az egyben újraforgatja azt a filmet magyar szereplőkkel, hajó helyett gyárteleppel - gyakorlásképpen. Várom már, mikor jön el az első olyan becsületes rendező, amelyik először sokat gyakorol, utána mutatja csak meg, mire képes. Addig csak ilyen fércművek jutnak nekünk.
Triangle - www.imdb.com/title/tt1187064/?ref_=fn_al_tt_1

Ez csak egy negatív kritika volt, nem kell kardélre hányni. :-)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.11. 15:48:20

nem láttam a Trianglet de sokan ajánlották már, ideje lesz megnézni

prim 2017.01.21. 23:36:06

Csak a pontosítás kedvéért: nem gyártelepen forgatták. Az egykori Hungária Malom helyén lévő Hungária Malomudvarban a Soroksári út 48-ban. Ott sosem volt gyár! Amúgy a film tetszett, és jól megvolt csinálva. Más kérdés hogy a Triangle az hamarabb készült. De nekem az ilyen filmek bejönnek....

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.21. 23:51:36

@prim: jó, most az egész úgy néz ki mint egy gyártelep, az egész hazai sajtó legyártelepezte, ne ez legyen már a fő probléma

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.22. 00:04:32

@scal: no megnéztem pár napja. tényleg jóvót. a főszereplő gyerek kibaszott ellenszenves vót, kicsit túl is van bonyolítva, tényleg kellett volna egy rácsodálkozás, meg sok apró sutaság van a filmben, ami kis odafigyeléssel kiküszöbölhető lett volna, deee... a lényeg, hogy jóvót.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.22. 11:04:15

@Santino89: miapicsa? :D az a furcsa hogy ennél a filmnél az egész szakma fanyalgott, pedig ez egy jól összerakott film, kis hibákkal, miközben egy Cop Mortemen akkora lyukak tátonganak hogy T-34-esek eshetnek bele, és akkor az meg: végre egy új akciófilm az országban, hát bazdmeg...

miért ellenszenves? nekem szimpatikus csávó volt, csak az elején volt kretén hogy a kötelező jellemfejlődés meglegyen

de örülök, hogy ismét egyel több film tetszett Scal ajánlásából :D

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.01.22. 11:17:14

szerintem korrekt, vállalható film volt

Szőkebácsi 2017.01.22. 18:02:10

Gyerekek!
Én nem szeretem a magyar filmeket - de ez... szerintem zseniálisan jó lett!!! A vége meg különösen - csak ültem, bámultam és bizseregtem!
Csak ajánlani tudom mindenkinek :)
süti beállítások módosítása