Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utazók (Pszichoanalízis)

2017. február 11. - scal

Sokat gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a második értekezést az Utazókról, mert ritkán írok két kritikát egyazon filmről. Ez általában két különböző szerző tiszte az oldalon. Vagy akkor írok, ha nagyon nem értek egyet az adott kritikával, vagy éppen más megvilágításba szeretném helyezni a filmet. Viszont az Utazók egy elgondolkodtató film, amelyről érdemes beszélgetni, és nem is igazán lehet, ha az ember nem megy bele a részletekbe. Van, aki a Zsivány egyesről, vagy aki a Széttörve kapcsán ragadott klaviatúrát, hogy elemezze a dolgokat, de engem mégis inkább ez a sokak által lenézett sci-fi – nem is sci-fi, ha-ha – fogott meg. Szóval talán mondanom se kell, hogy a „tovább”-ra csak az kattintson, aki megnézte már a filmet! Mindenki másnak ajánlom a spoliermentes kritikámat, amit alapozásnak sem árt elolvasni, mert ezekben a pszichoanalízisekben sokkal inkább az érzelmi oldalra koncentrálok, semmint a technikai dolgokra.

mv5boda5oduxmdk1mf5bml5banbnxkftztgwmte0odc4mdi_v1_sx1777_cr0_0_1777_736_al.jpg

Olyan nehezemre esett ezt nem leírni, meg körülírva beszélni róla, de Morten Tyldum filmje egy kibaszott nagy csavart rejt, ami nem is csavar. Szoktam hirdetni, hogy nem nézek trailereket, de ennek a filmnek kikerülni az előzetesét legalább akkora bravúr lett volna, mint az Avalonnak kikerülni az őt halálra sebző meteorrajt. No és a trailer szemét módon elhiteti, hogy KÉT ember ébred fel valami üzemzavarnak köszönhetően, miközben a filmben csak EGY, a FÉRFI. Az első negyedórában még komolyan vártam mikor fog felébredni a NŐ, mikor köszön rá a Férfire. De aztán jön a nagy fordulat, eltelik egy röpke év - aminek az ötlettárháza engem felettébb emlékeztetett az Idétlen Időkigre - és a FÉRFI rájön, hogy bedilizik egyedül. Fel kell ébresszen egy másik embert. És mivel ez egy ilyen régi típusú film, egy NŐ-re esik a választás. Na és ez lesz ebben a központi dilemma. Vajon, van-e joga ehhez?

Sokan rögvest rávágják, hogy NINCS. Mert meggyilkolta a NŐ-t! Mert ez az ő döntése volt. Viszont itt lép be az a faktor, ami miatt ez az egész nem működne, ha nem lenne sci-fi. Ugyanis a sci-fi körítés teszi igazán érdekes kérdéssé ezt. Az biztos nem kérdés, hogy van-e joga hozzá, mert ennek ellenére megteszi. És mi az ami a legtöbb embert visszatart abban, hogy olyasmiket tegyen meg, amit nem szabad? Ki kell ábrándítsak mindenkit, nem a saját értékrendszere - egyeseknél persze még működik a morál, mint a felsőbb jót meghatározó eszmerendszer -, hanem a közösség által lefektetett szabályok. Hogy emiatt mások lenéznék, elítélnék, megbüntetnék. De ez az Avalonon nincs. A Férfinak csak egy android beszélgetőtársa akad, aki morális kérdésekkel nem tud mit kezdeni. Márpedig mindenki életében volt olyan, amikor mérlegre került, amikor érezte, hogy amit tesz az nem helyes, de módjában állt, és rövidebb, hosszabb tépelődés után mégis csak megtette. Könnyűnek találtatott...

Bizony az a helyzet, hogy az Utazók azért lehet ekkora siker, mert arra alapoz, hogy minden ember esendő. Mindenki szeretne a központi főhős lenni, nem pedig a mellékalak, aki gyáva dolgokat tesz, mint a legtöbben az életben. Vagy éppen önző dolgokat, mert mindenkinek maga felé hajlik a keze. Szóval az első fontos dolog, hogy itt SENKI nincs, aki ezért elítélné valaha is a Férfit, nem kell félnie attól, hogy szankcionálva lesz. Milyen érdekes gondolat például az, hogy ha egy olyan elmebeteg ébredt volna fel a hajón mint amilyen Simon Phoenix volt. Sorra ébresztette volna fel az embereket, a nőket megdugta volna, még lehet mielőtt felébredtek teljesen ki tudja, a többieket meg csak megkínozta, vagy megölte volna. Persze egy teljesen más filmet kaptunk volna, ami bár érdekesen hangzik, végső soron nem tudott volna tovább fejlődni.

passengers-dom-zg0270fr1099rgb.jpg

De haladjunk tovább. Nem csak, hogy JELENLEG nincs senki, aki elítélhetné ezért a tettéért a Férfit, hanem soha nem is lesz. 30-35 éves amikor felébred, és még 90 évig tuti egyedül lesz, vagyis hacsak ő nem tesz valamit, soha nem fog tudni beszélgetni senkivel. Így nem is lesz senki, aki elszámoltatná, aki megbüntetné, vagy aki csak a fejére olvasná, hogy amit tett az rossz. Értem? No már most, ilyen körülmények között bűn-e az, amit tett? Bűn az, aminek híre kel... Ha nem értesül róla senki onnantól pusztán egyetlen emberrel kell elszámolni, önmagunkkal. Túl tudunk lendülni rajta? Vagy sanyargatjuk magunkat, mardos minket a lelkiismeret, de végső soron nem jön el a várva várt büntetés, mert még a válaszra is 56 évet kell várni. Vagy azért bűn, mert ezt érzékelteti a film, mert egy 30 éve látott, és talán halálraítélt civilizáció ezt sugallja. A konvencióink ezt mondják? Vagy mert a néző nagyon is a jelenben fogadja be mindezt, és maximum a moziteremben lehet egyedül, de többnyire még ott se.

A film első harmada ekörül a morális dilemma körül bonyolódik, és meglehetősen jól bemutatják a érvek és ellenérvek pörgését a FÉRFI fejében. Aztán eljön a végzetes nap, és felébreszti a NŐT. Innentől kezdve megint egy kettősség uralja a vásznat, mert a FÉRFI alapvetően be akarja hálózni a NŐT a NŐ pedig egy idő után beletörődik a helyzetébe, és akkor már ő is tud koncentrálni a Férfire. Azonban a Férfinek bármennyire is önzetlenek, és tiszták a szándékai, két dolog megmérgezi a tiszta szerelmét. Először is ez egy szimulált környezet, ahol az egyetlen pár egymásra találását elősegítik a hormonok, a természetes szükségletek, az élet rendje, és hasonlók. Nagyjából annyira valóságos egy ilyen "szerelem" mint amikor egy izolált világban egymásra kattannak a szereplők (Való Világ és társai). Ha a Férfin kívül a Nőnek lenne választása vajon őt választaná? Sőt mi lenne, ha a nő leszbikus lenne? Ezzel az utolsó férfi/nő/pár a világegyetemben alapötlettel is megannyi sci-fi írás foglalkozott már. Ismételten másféle filmet kaptunk volna, ha ezen a vonalon indulnak el.

Vagyis erre apellálni meglehetősen botor dolog, mert a NŐ nem ábrándozott a férfiről, a Férfi meg hónapokig másra se gondolt, sóvárgott, videókat nézett róla, tanulmányozta, és akarta őt. Egy tipikus folyamata annak, amikor egy Férfi meglát egy Nőt, és bár szeretné megszerezni, nem meri megszólítani, helyette piedesztálra emeli, és mindenféle jó tulajdonsággal ruházza fel. Ő lesz számára az istennő. A második, sokkal súlyosabb dolog, ami megmérgezi kettejük kapcsolatát. A hazugság. Az eredendő, titkolt hazugság, hogy a NŐT abban a tudatban tartja a Férfi - az egyetlen másik emberi lény, akivel beszélgethet -, hogy mindez magától jött, mindez természetes, és ha már így alakult, akkor legyen valami jó is ebben az egészben. Ez szintén eltart jó sokáig, és mindez a HAZUGSÁG látszólag egy JÓ ügy érdekében zajlik, De lehet e valakit szeretni, lehet-e valaki iránt a szerelmünk tiszta, meg őszinte, és igazi, ha az egész mélyén egy ilyen sötét titok lappang? De ne menjünk ennyire messzire! Tiszta a szerelmünk, ha akár egyetlen titkunk is van a másik előtt, amit nem szeretnénk ha megtudna?

passenger9.jpg

Szerintem nem. Előbb utóbb színt kell vallanunk, hogy megtudjuk a másik képes e nekünk megbocsátani, képes e ezzel együtt is elfogadni, viszontszeretni minket. De ilyesmit is csak az fog átélni, aki már került hasonló helyzetbe. Aki hazudott a szerelmének, vagy titkolt előtte valamit. Aztán pedig jóvá akarta tenni, helyre akarta hozni, de az önmagától kialakult bizalmat amilyen könnyű elveszíteni, olyan nehéz visszaépíteni. A Férfi a filmben látszólag jól elvolt jelenlegi helyzetükkel, nem mardosták kétségek, vagy bűntudat és csak egy véletlennek köszönhetően - Arthur a robotika elveit alkalmazva, nem tudott értelmezni egy mondatot, és az első adandó alkalommal elszólta magát a NŐ előtt - derül ki mindez. A létező legrosszabb lehetőség. Mert még az se biztos ezután, hogy a Férfi valóban el akarta-e mondani mindezt! Nem lett volna őszintébb, férfiasabb, tökösebb ha egyszer veszi a bátorságot, és bevallja neki? Sokan azt mondják halálra ítélte a Nőt, meggyilkolta, ahogy az a filmben is elhangzik. Ez végeredményben túlzás szerintem. Legrosszabb esetben is adott neki egy másik életet, saját magával az űrhajón. Amikor valaki elkezdi csapni a szelet egy NŐ-nek, vajon hányan gondolnak bele, hogy elveszik az életét? Pedig így van. Lehet más Férfi jobb életet tudna neki adni.

De az emberek nem így működnek, az emberek önzők és akarják ami megtetszik nekik. Esetünkben azért nem merte bevallani, mert addig még övé volt a NŐ feltétlen szerelme. Egy olyan Nő-é, aki szóba se állt volna vele, bármely más szituációban. Vagyis mert FÉLT. Félt, hogy más szemmel fog ránézni a NŐ, már nem a Férfit látja benne, csak egy vesztest. Egy NŐ szemében mérföldeket lehet zuhanni hasonló szituációban. Azt is írtam legutóbb, hogy lehet jobb lett volna, ha valamikor ott kezdődik a film, hogy felébred a NŐ, és megtalálja a Férfit. Aztán megkapjuk a nagy egymásra találást, szerelmet, és így a nézőt is beetetik, talán nagyobb szimpátiát érezhettünk volna a NŐ iránt, mert senki nem szereti ha átverik. (Aki nem hiszi, annak ajánlom a kommenteket bármely április 1-i írásom alatt.) Később pedig a nagy leleplezés után flashbackeken keresztül ismertük volna meg azt, hogy a FÉRFI miért jutott el oda, hogy felébreszt egy nőt a saját kedvére. Mert a végső verzióban alapvetően megszeretjük a Férfit, abban az első húsz percben amíg Chris Pratt teljesen egyedül viszi a filmet. Nem tudom melyik verzió lett volna a jobb, a DVD-re kerüljön rá mindkettő, és majd a néző eldönti.

Azzal se értek egyet, hogy a film elbagatelizálná ezt az egész kérdést. Hiszen a NŐ olyan 180 fokot fordul, hogy fel is merülhet az emberben. Nem úgy szól a dal, hogy Egy jó asszony, mindent megbocsájt? Ez is egy kapcsolat fokozata, csak már a végső stádium, amikor látni sem bírja az ember a másikat. Tipikus jelenet, amikor azon veszekednek, hogy ki jöhet Arthurhoz beszélgetni az adott napon. A NŐ igyekszik kerülni a Férfit, a gondolataiba menekülni, sőt a végén eljut oda, hogy még meg is ölné. Hiszen ismételten, ki az aki elítélné emiatt, ki az aki megtudná? Arthur eltörölne még néhány poharat. Aztán a NŐ eljutna oda, hogy a végén ő választ társat magának, kicsit gondolkodna előtte, de érdekes dolog lett volna, hogy ha ő kerül olyan helyzetbe mint a Férfi, akkor vajon mit tesz? Mert a legkönnyebb elítélni valakit, de csak míg ugyanabba a cipőben nem kerülünk - erről szól a Különvélemény. Lehetett volna a kérdést még feszegetni, de amit lehetett azt kihozták a második felvonásból. Persze a feministáknak az se lett volna elég, ha a Férfit kidobják a fagyos űrbe, mert számukra elfogadhatatlan, hogy a Férfi ugyan rákényszerítette az akaratát a NŐ-re, de végső soron a NŐ ennek örült.

jennifer-lawrence-passengers-london-premiere-red-carpet-premiere-1.jpg

A film utolsó harmadával van a legtöbb gond, így ezt támadják a legtöbben. Egyrészt felébred egy harmadik utas is Lawrence Fishburne karaktere, aki csak azért létezik, hogy mindkét szereplő kipicsoghassa neki magát. Ő lenne a kívülálló bíró, a nem létező közösség tagja, aki ítéletet osztogathat. Aki eddig hiányzott. A NŐ nyüstölésére aztán kapunk egy Morpheus szerű bölcsességet, igen amit a Férfi tett az nem szép, de nem is megbocsáthatatlan, mert: "A fuldokló nem nézi kit ránt magával a mélybe..." Emlékezzünk, a film elején a Férfi még oda is eljut, hogy eldobja magától az életet, mert nincs más megoldás, de mégis gyáva hozzá, így marad a szórakozás élvezete az aranykalitkában. Mégis mit várt itt a NŐ, hogy jól megkapja, hogy igaza van? És utána? A harmadik ébredő azt is sugallhatja egy idő után lehet a NŐ is felébredt volna, lehet nem ugyanez a nő, hanem egy másik, de az esély meg volt rá. A hajó egyre hibásabban működik, vagyis még jó, hogy felébredtek, hogy ezt valaki ki tudja javítani. Ergo a férfi megmentette a Nő életét.

De nem ez a legfőbb célja az utolsó harmadnak, hanem, hogy a FÉRFI és a NŐ együtt, ketten érjen el valamit. Mentsék meg a hajót. A Férfi végre megkapja a maga nagy jelenetét, amikor bebizonyíthatja, hogy képes lenne meghalni is azért, hogy a NŐ életben maradjon, a NŐ meg kimondja végül: "Gyere vissza hozzám, mert egyedül nem maradok életben." Vagyis még az utált Férfi jelenléte is jobb, mint az egyedüllét? Ez azért is fontos dolog, mert nagyon sokan ezért nem válnak el. Lehet a hétköznapokban állandóan pokollá teszik egymás életét, de ha az egyik meghalna, a másik unatkozna. Vagyis a NŐ-nek egy katasztrófa kell, hogy megbocsásson? Hogy ráébredjen, azért ismerte meg a szerelmet, mert felébresztették Csipkerózsika-szerű álmából? Ha itt a Férfi meghal, akkor jöhetett volna a kérdés, vajon ő kit ébreszt fel? Jobb lesz-e mint a Férfi? Egyáltalán számít-e ez? De a hibát elhárították, jöhet az egymásra találás, kibékülés a katarzis árnyékában. És felejtsük el azt a giccses "majdnem meghaltam, de hopp mégse" jelenetet, ami enyhén megidézte a rossz emlékű Mars mentőakciót.

Aztán pedig a lezárásban megkapjuk, hogy persze leéltek egymással az egész életet, gyerek az nem lett, mert... miért is nem lett? Érdekes lett volna pedig. Van egy konkrét jelenet, amikor a Férfi és a NŐ egy bábát néznek, aki alussza mély álmát. Miért kapott ez a jelenet ilyen fontosságot, ha aztán nem használták? Ha aztán a bábát nem ébresztették fel? Mert ha a NŐ megszüli a gyereket, akkor már lett volna ürügy, hogy miért ébresztik fel a bábát, aztán a későbbiek során egy tanárt, egy orvost, és így tovább. Ebből megint egy totálisan másféle film született volna. De az is kérdés, miért lehet szükség ebben a világban bábára, amikor automatizált a tanítás, a szerelés, a gyógyászat?

passengers-wp4w.jpg

Apropó gyógyászat, a film a végén azzal üti el a hatalmas nagy kérdést, hogy kiderül mégis csak vissza tud aludni egyikük. Ergo a NŐ-nek átadja a választás jogát. Megy vissza örök álmot aludni, és új életet élni? Vagy marad ennél a Férfival és éli tovább ezt? Persze az utóbbit választja. Biztos, hogy öt év múlva már nem szeretett volna ismét aludni? Vagy öt évente történt valami, ami összetartotta a kis családjukat? Netalán egy újabb katasztrófa? Hogy ez a film ennyi ütleget kapott az egyedül azért van mert lassan eljutunk oda, hogy Harrison Ford karakterformálásai miatt kiérdemli az erőszaktevő kitüntető címet, és mert ebben a nagy egyenlőségi vitában képtelenség azt állítani, hogy egy céltudatos nő is beszélhet hülyeségeket.

Vagy éppen beszélhet összevissza, de azt mondani, hogy nem mindig tudhatja, hogy mi is lesz neki a legjobb, felér egy olyan gondolattal, amit csak vademberek használnak. Sőt egyesek odáig mennek, hogy meg vannak ütközve Jennifer Lawrencen, hogy is vállalhatta el, ezt a minden szempontból rossz üzenetet közvetítő filmet, hiszen ő lesz az, aki Meryl Streep nyomdokaiba lép, és mindenhol felszólal a nők egyenlő bánásmódban való részesítése mellett! Kis paradoxon n'est pas? Tehát a neoliberális kritikusok mégis csak azt feltételezik erről a NŐről, hogy... nem tudja mi a jó neki? Inkább ráerőszakolnák a maguk PC látásmódját? A film végső tapasztalata, hogy FÉRFI, és NŐ együtt kell létrehozzon valamit, KÖZÖSEN. Ha Jennifer egy önálló és független NŐ, ebben az esetben csak el tudta dönteni az aláírás pillanatában, hogy ez az üzenet káros avagy sem...

Ha tetszett a gondolatébresztő, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

További Pszichoanalízisek:

Holtodiglan

Mad Max - A harag útja

A sötét lovag - felemelkedés

A csodálatos Pókember

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.02.11. 10:58:24

Egyrészt hasonlóan vélekedem erről, köszönöm, hogy megírtad. Az egyik legjobb elemzés amit olvastam.

Jerryco 2017.02.13. 14:00:58

Még mindig azt mondom, hogy ha felváltva aludtak volna az orvosi gépben, néha együtt is ébren, akkor simán kihúzhatták volna akár úgy is, hogy mikor a kapitány és a többiek felébrednek, két, jó karban tartott hetvenes várta volna őket, mosolyogva. (Ne felejtsük, miután elhárult a hiba, az orvosi gép is "megjavult", amivel eléggé fel lehetett volna turbózni a két szereplőt, ezért simán túlélhették volna a szitut az érkezésig, az általam vázolt módon.)

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2017.02.13. 19:23:33

Érdekes volt olvasni, de biztos megért ennyit az, hogy egy-két feminista a tyúkszemedre lépett az Utazókról alkotott véleményével? Főleg azt, hogy így azzal a sarkos véleménnyel szembehelyezkedve megfogalmaztál egy ugyanolyan sarkos véleményt, ami szerint a FÉRFI igazából áldozata ennek az egész űrhajózási katasztrófának és a gyarlóságának (így van!), a NŐ meg inkább örüljön, hogy ez is jutott neki, mert meg is halhatott volna, de lehet, hogy sokkal rosszabb élete lett volna.

Azt meg, hogy mindezt a helyzetet a sci-fi teszi lehetővé, csak csendben mondanám, amikor a teljesen szükségtelen takarítórobotok mellé (ki után takarítanak, amikor elvileg senki sincs ébren?) egyetlen egy karbantartórobotot nem bírtak beszerelni egy dollárszázmilliárdos projektbe, vagy hogy nincs vészhelyzetben felébreszthető személyzet... vagy legalább nem kéne meglepődni, amikor az emberek legyintenek rá, hogy "Ja, ez a Titanic... ettől essünk hasra?!".

"Hogy ez a film ennyi ütleget kapott az egyedül azért van...". Esetleg még azért, mert egyetlen eredeti ötlet van benne (a nem egyszerre ébredés), az összes többit lopták valahonnan, mert az érdekes morális és emberi kérdéseit belefojtja egy pohár limonádéba (de persze a giccset felejtsük el, nincs itt semmi látnivaló...), mert az összes mellékszereplője erőltetett, és emiatt pocsék (a harmadik fickó dehogy bírónak kellett, csak kinyitni egy ajtót), és hogy az izgalmasnak vagy viccesnek tűnő szabályait egy perc után semmibe veszi, mintha a néző gyagya lenne, és nem emlékezne rá, mit látott egy perccel előtte.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.13. 22:43:53

@Jerryco: hát szerintem ez elég bárgyú megoldás lett volna, nekem a végén az a giccses beszéd se tetszett, ha már valami bajom van a filmmel az éppen az

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): ez szerintem nem véletlen, az egész hajó a Luxusra lett tervezve, minden ezt mutatja, így elhanyagolták a fontosabb dolgokat, szerintem ez egy direkt allegóriája a Titanicnak, ahol minden volt pezsgő kaviár, rezesbanda, csak épp kellő számú mentőcsónak nem, mert minek az?

de ez csak egy aspektusa a dolgoknak, nem ettől kell hasra esni, amitől kell az az érzelmi vonal

Jerryco 2017.02.14. 00:13:13

@scal: Nem vágom, miért gondolod, hogy bárgyú megoldás lenne. Így lett volna egy viszonylag kellemes életük, együtt nagyjából és még az új otthonukat is láthatták volna.

Jerryco 2017.02.14. 00:17:36

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye):
Fishburne tényleg csak azért lett beleírva, hogy a két gyanútlan szereplő megtudja, hogy az űrhajót rendbe kell hozni, illetve, hogy az orvosi géphez kapjanak egy kulcsot, illetve még odadobja a lánynak az epikus mondást a fuldoklóról.
Ergó, in medias resként amolyan isteni gondviselőként elrendezze a szintlépést, majd befejezve dolgát, balra el.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.14. 01:47:27

@Jerryco: de most ez milyen erőltetett megoldás már, és hogy képzeled? épp az volt a dolog lényege, hogy nem akartak egyedül maradni, most akkor öt évig a csaj alszik, aztán egy hét kufirc majd a csávó alszik öt évet? vagy hogy?

Jerryco 2017.02.14. 07:06:16

@scal: Látom, amikor beszélgettünk róla, nem figyeltél. Egy hónapig a srác van fenn, utána egy hét lamour, utána egy hónapig a lány van fenn, egy hét lamour. Teljesen logikus húzás.
Ha öregen is, de megérkeznek.
A kapitány meg amikor hitetlenkedve rákérdez a végén, hogy maguk, hogyan élték túl, akkor egy mondatban le lehet vezetni és legalább Garcia is kapott volna egy mondatot a kérdésre.

Jerryco 2017.02.14. 07:16:42

Akár még Aurora is javasolhatja a felváltott alvást, mert ő volt otthon gondolkodásban kettőjük között. Nem is kell túlspiláznia, csak felrajzolja egy táblára, színes filccel és Jim bólogat hozzá.
Ja, amúgy egy pár perces montázsban szépen le is vezettem volna, ahogy öregszenek, de boldogok így. Pl. Mikor a srác kivárja a hónapot, már elő van készítve egy hatalmas asztal a romantikus vacsijukhoz, gyertyával, terítővel, stb.
A lány meg videókat készít neki, amíg ő alszik, hogy legyen mit néznie, amikor majd ő lesz ébren, stb.
Akár ki is lehet írni, hogy "Egy hónap múlva". Azután megint: "Egy hónap múlva" Végül: "Kilencven évvel később..."
Ugyanúgy zártam volna, ahogyan a film elején Jim egyedül van, csak most felváltva mutatták volna őket.
Egy jó montázzsal kb. három perc alatt le lehetett volna rendezni az egészet és ha nincs alákeverve egy sírós zene, akkor még nem is túl giccses.
A végén még betettem volna egy jelenetet, ahogyan Jim egy nappal előbb kelti a már megöregedett Aurorát, hogy együtt fogadják a legénységet és azt a ruhát veszik fel az alkalomra, amit először viseltek.
A jelmeztervezőnek lett volna vele dolga, hogy kicsit megkoptassa.
Azután a két idős ember még lesimítja az utolsó bolyhokat magáról és amikor kinyílik a kapitány kabinja, összekulcsolják a kezüket.
(Persze még mindig nem giccsesen... nem hát.)
Nekem ez jobban tetszett volna.
Ha neked nem, az legyen a te bajod. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.17. 00:46:29

@Jerryco: menyjél már ki Hollywoodba és pitcheljed ezeket az ötleteidet, mert úgy érzem egy eltékozolt tehetséggel van dolgunk :)

ki nem állhatom ha valakiket mutatnak később öregen, a Macskafogó 2-őt is ezért utálom

Jerryco 2017.02.17. 19:31:46

@scal: Sejtem mire gondolsz. Volt egy reklám, kisgyerek bemegy boltba, vesz cukor, boltos néni fiatal, cuki. Váltás, fiatalember bemegy boltba, vesz cukor, boltos néni mosolyog rá, de már ősz a haja.
Gyűlölöm én is, ha egy életet beleszuszakolnak egy filmbe, hogy végül a történetet egy öregemberrel zárják le, ezzel is megmutatva, hogy milyen rövid az élet.

Az Utazók esetében viszont, miközben ezen agyaltam, nem éreztem ezt a kellemetlen érzést. Talán, mert olyan pozitív érzésem lenne velük kapcsolatban.

A bókot köszi. Ezúton is vállalok forgatókönyv kipofozást, korrekciót és szövegrendezést, finomítást. :)

Egy Hun Hunniából 2017.02.20. 23:44:33

Ha már pszicho: azok a gazdagok, akik hibernálásra adták/adják magukat, megszívták!
Még több ezer évvel később sem használják azt a technikát, mert (úgy tűnik) nem működik
=:-O

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.21. 01:38:35

@Egy Hun Hunniából: ezt megint nem értem, mivel a filmben elég jól működik
süti beállítások módosítása