Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tapló télapó 2 (2016)

2017. február 20. - scal

Féltem ettől a filmtől, mert ki nem állhatom, ha tíz-húsz-harminc év távlatból találják ki az alkotók, hogy nosza, csináljunk folytatást. Egy film nem véletlenül működik akkor, amikor, nem véletlenül ütik a legtöbb esetben addig a vasat, amíg csak ketté nem törik, tehát eleve averzióm alakult ki a második résszel szemben. Mondván, minek? Aztán meg az első rész nem a kedvencem, erőltetett poénok, ocsmány káromkodás torokszakadtáig. És Bill Bob Thornton, aki szintén nem a kedvencem. Itt is azzal kezdődik az egész, hogy szaros gatyával épp piát szlopál egy éjjel-nappaliban: mondom, indul a régi lemez. De aztán ennél kellemesebbet nem is csalódhattam volna.

bad-santa-2-teaser-poster.jpg

Szóval megint az ismerős érzés, amikor az ember beül, hogy csak essünk túl az adott filmen, és márpedig ez akkor se fog tetszeni, ha vízilovakkal próbálnak jobb belátásra bírni. Aztán ez a fal nagyjából már az első poénnál ledől, és a petárdák szépen ki is tartanak a film végéig. Úgyhogy a film megvett kilóra az első perctől, és el is érte nálam, hogy adjak egy újabb esélyt az elsőnek is. Mert esküszöm, nem emlékszem rá, hogy azon ennyit röhögtem. Vagy a Billy Bob iránti ellenszenvem meggátolta, hogy a maga teljes valójában élvezhessem. A poénok nagy része még mindig arra épít, hogy a címszereplő minél többet káromkodjon, ocsmánykodjon, a férfiakat orrba verje, a nőket meg seggbe dugja, de azért az új idők szavára hallgatván, a film utalgat arra is, hogy bizony elszállt ez a tizenöt év. Például amikor a kisfiú kívánságözönt zúdít a Mikire, annak meg halvány lila gőze sincs, mit is akar tőle a kis csávó.

Billy Bobnak aztán van egy feltűnő közös tulajdonsága Tom Cruise-szal is. Egyikük sem öregszik. Kétségtelenül van valami haszon abban, ha az ember már harmincévesen is hatvannak néz ki. Folyamatosan csinálhatja a filmeket, és nem változik. Mostanában azért Cruise-on lehet látni, hogy öregedett, de Billy Bobon nem fog az idő, talán egy kicsit deresebb a haja, kicsit több a szarkaláb a szeme sarkában, de még mindig csont nélkül tudja hozni a lezüllött Mikulást. Akinek aztán rohadtul mindegy már minden, mert a saját hányásában kell fetrengenie, vagy hugyozni egy sikátorban, és ugyan egy darabig úgy nézett ki, talált magának egy macát, de hát a vége, ugye, minden kapcsolatnak az, hogy azon kapod magad, már megint egy boltban próbálod szlopálni a piát, amit még csak ki se fizettél. Aztán amikor antihősünk kijózanodik, úgy dönt, véget vet szánalmas létezésének, de jönnek a megmentői, az előző arcok az előző részből, és egy utolsó nagy zsákolást ígérnek neki, amitől ha nem is kerül minden vissza a régi kerékvágásba, de legalább kurvákra futja egy ideig.

Szóval a Karácsony szelleme most is adott a filmben, mindent látni fogunk, ami csak ellent mond az ünnepi szentségnek. És továbbra is meg merik csinálni. Ennek érdekében mindenkit visszahoztak az előző részből, akit csak lehetett, pl. a dagi fiút, Brett Kellyt, aki szintén nem sokat változott az elmúlt évtized során, még mindig herehangon énekel, és Octavia Spencer próbálja elvenni a szüzességét. Jól megnézted a jelenetet, Octavia? Ugyanis ott repült az idei Oscar-díjad!. Aztán itt van a mini Morgan Freeman, vagyis Tony Cox aki ugyan az előző részben utálta Mikit, de az üzlet az üzlet, és szükségük vagy egymásra, különben sosem gazdagodnak meg. Mégis mindenkit lemos a színről Kathy Bates színre lépése. Ahogy ez a nő megjelenik, és szarba aláz mindenkit, főleg a saját egyszülött fiát – „szarléc” –, az valami elképesztően vicces. Na ilyen lehet az, amikor tényleg, úgy istenigazán utálja egymást egy család. És akkor mindehhez még megkapta Molnár Piroska szinkronját, aki valósággal lubickolhatott a szerepben.

bad-santa-2-b.jpg

No persze ha számodra a humor mást jelent, akkor lehet, csalódni fogsz, mert ezen kívül nem sok mindent ígér és ad a film, csak másfél óra tömény hahotát. Természetesen Bernie Mac nem tudott már újrázni, mivel időközben jobb dolga támadt, az általam imádott Lauren Graham pedig úgy gondolhatta, nincs neki erre szüksége még egyszer. Az ő hiányát pótolandó bedobták a mély vízbe Christina Hendrickset, de bármennyire is buja a vörös hajával, a karakterével nem tudtak mit kezdeni az alkotók. A film utolsó, de talán legfontosabb szereplője a zene, amely az első perctől gondoskodik arról, hogy ez egy garantált karácsonyi hangulatú film legyen. Ezek a már ismerős, ezernyi filmből visszaköszönő amerikai karácsonyi zenék, amelyek legtöbbje viszont érdekesen lett áthangszerelve, vagy csak végre más feldolgozásában halljuk őket.

Úgyhogy amennyit ütöttem a Hivatali Karácsonyt, hogy nem tudott kellőképpen ünnepi hangulatot varázsolni, és amennyire készültem, hogy elverem a port ezen a filmen, annyira át kellett értékeljem az erőviszonyokat. És félreértés ne essék, nem egy kiemelkedő filmről van szó, sőt inkább egy olyan filmről, amely semmi újat nem ad, és egy olyan tipikus folytatás, amelyet már 2004-ben is megcsinálhattak volna. De nagyon jól pakolja egymás mellé a kliséket, az unásig ismert poénokat, és igen, van az a szint, ahol már a mértéktelen káromkodással is el lehet érni pusztán azt, hogy egy moziterem röhögésben törjön ki. Úgyhogy tudom, hogy mélyebben benne járunk a februárban, mint az amcsi katonák a kicsi sárga lánykákban, de ha kijött a DVD, akkor zsákold be, és jövőre már garantáltan lesz egy új karácsonyi filmed, amin jót röhöghetsz.

Ha tetszett a kritika, kérlek, lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.02.20. 10:18:55

Scal koma, egyre inkább arra gyanakszom, hogy nem egyezik a filmes ízlésünk. :)

A minap két nem túl hízelgő kritikával (Paterson, Tanna) nem elvetted, hanem inkább felkeltetted az érdeklődésem a szóban forgó filmek iránt. Most pedig itt van ez, amit egyértelműen dicsérsz, mégis az az érzésem, hogy ezt nekem nem muszáj látnom. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.20. 19:09:50

@Field64: hát a gyanúd tuti alapos, mert egy csomó olyan filmet szeretsz amitől nekem herótom van, vagy élből nem érdekel, esetleg szarrá untam magam, mindazonáltal nagyon meglepne ha a Tanna neked tetszene, a Patersont még meg tudom érteni, mert az legalább profin van megcsinálva, de a Tanna...

azt meg főleg megértem, ha neked nem tetszik a Bad Santa 2, akár még az egy se, azt láttad egyáltalán?

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.02.20. 19:49:42

@scal:

Na, látod, legalább nem konkurálunk egymással a Filmbookon, sose veszünk össze azon, hogy ki melyik filmről írjon. :)

A PATERSON egy az egyben a te kritikád miatt kezdett érdekelni. Lehet, hogy nagyon nem fog tetszeni (végtére is Jarmusch nem tartozik a nagy kedvenceim közé), de én kifejezetten szeretem azokat a filmeket, amelyeknél úgy érzem, van valamiféle hasonlóság a saját életemmel is.

A TANNA-t viszont már le is töltöttem (bocsi, de egyszerűen nincs lehetőségem moziba járni, mert vagy idő, vagy pénz, vagy társaság nincs), és amennyire belenéztem, nagyon is el tudom képzelni, hogy ez nekem tetszeni fog. Ezerkilencszáznagyonrégen ment a mozikban egy olyan egzotikus olasz film, hogy ÓCEÁN: kicsit az jutott eszembe erről, kicsit meg a RAPA NUI, bár remélem, ez annál színvonalasabb lesz.

Nem láttam a TAPLÓ TÉLAPÓ egyik részét sem. Iszonyú előítéleteim vannak, és magamtól soha nem nézek meg egy olyan filmet, aminek ez a címe. Nem, én nem hiszek abban, hogy a káromkodás mennyiségének fokozása minőségbe tudna átcsapni. De látatlanban nem szólom le a filmet: egyszerűen csak nem érdekel, és a kritikád ebben meg is erősített. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.20. 23:45:58

@Field64: nem kell szabadkoznod, ezt a filmet összesen háromszor vetítette a Titanic még tavaly, és jó érzéssel, meg ésszel senki nem vállalkozott rá, hogy behozza az országba

egyébként Verhoevenen simán össze tudnék veszni bármikor
süti beállítások módosítása